tiistai 27. toukokuuta 2014

Päivähoito viidakko.Nyt kun uusi asunto on ostettu ja asuinpaikkakunta varmistettu, on aika pikkuhiljaa aloittaa Elviran päivähoitopaikan ajattelu ja hakeminen. Ennen kuin aloitetaan ns. virallinen teksti, on pienen aika-panikoinninn vuoro:

MIHIN TÄMÄ AIKA KATOAA!? JUURIHAN ME OLTIIN SYNNÄRRILLÄ!?!?! MÄ EN TAHDO LAITTAA MUN VAUVAA ISOON PAHAAN PÄIVÄKOTIIN!!!

Helpotti.


Olemme aika ajoissa liikkeelle, menenhän vasta tammikuussa töihin takaisin. Ajattelin kuitenkin kerrankin olla jossakin asiassa ajoissa liikkeellä jotta saisimme paikan sieltä mistä haluaisimme. Ainut on vain ettemme oikein tiedä mitä haluamme. Päiväkoti vai perhepäivähoitaja?

Ennen olen aina ollut perhepäivähoitajan kannalla, mutta nyt mun aivoihin on iskostunut joku diktaattorihoitajan kuva. Pelottaa, kun perhepäivähoitajilla on niin vapaat kädet enkä tiedä miten tarkkaan heidän pätevyyttään tai toimintaansa seurataan. Googlettamalla tämäkin asia varmasti selviäisi ja saisin mielenrauhan, mutta vastaako google sitten sitä todellisuutta? Uskon että suurin osa perhepäivähoitajista ovat oikein mukavia ja päteviä mutta takaraivossa kolkuttaa se "entä jos"...Jep, taidan olla hieman ylisuojelevainen ja vainoharhainen. Päiväkoti taas on iso paha paikka pienelle lapselle..hehe heh. Päiväkotia vastaan mulla ei oikeastaan ole mitään. Hieman hirvittää isot ryhmäkoot, mutta toisaalta: lapset oppivat toisiltaan. Tätä asiaa hieman helpottaa myös ehkä se, että olen itse päiväkodissa töissä ja tiedän millaista se arki siellä on. Päiväkodeissakin on paljon meittimistä ja valinnanvaraa: yksityinen vaiko kunnallinen? Täältä meidän seudulta vai mun työmatkan varrelta? Yksi kriteeri joka karsii jo suurimman osan päiväkodeista, on se että hoitopaikan pitäisi aueta 6:00. Tinon työvuorojen takia Elviran kuskaaminen päiväkotiin on suurimmaksi osaksi mun harteilla eli bussilla kuljetaan. Ja mun aikaisin työvuoro alkaa 6:45. Hirvittää ajatella että neiti joutuisi jo kuudelta päikkyyn hoitoon mutta ei voi mitään... Ellei sitten mua tulla töissä sen verran vastaan etten joudu aikaisinta vuoroa tekemään? Toisaalta siinä on se etu että pääsee aikaisin kotiin..Ja miten paikkojen hakeminen/saaminen sitten menee? Tiedän hävettävän vähän päiväkoti asioista vaikka itse olen tarhatäti. Toisaalta, uraa tarhatätinä ei kerinnyt kertymään vasta kuin  krvan verran alle vuosi ennenkuin jäin äitiyslomalle...


" JEEE PÄIVÄKOTIIN!!!! "

ÄÄÄH niin vaikee ja hankalaa. Niin paljon ajateltavaa ja mietittävää että tämän nuoren äidin pieni pää menee ihan sekaisin...:! Täytyy varmaan nyt lähteä upputumaan tuohon googlen ihmeellisen maailmaan..Mitä me tekisimmekään nykyään ilman googlea!?

Mitkä ovat teidän hoitopaikka kriteerinne? Tuliko vielä jotakin mieleen joka meidän tulisi ottaa huomioon hoitopaikkaa hakiessa?

14 kommenttia

 1. Ite oon myös päiväkotitätinä. Omat lapset on myös pkssa hoidossa. Itelleni oli pph ehdoton eiei, koska lapsia on niin isolla ikähaarukalla (omat 4,5v ja 3v), niin pk ja tietyn ikäisten ryhmät tuntui paremmalta. Pkssa on mun mielestä paljon paremmat viriketarjonnat (esikoinen tosi vilkas ja tarvii jatkuvasti virikkeitä). Päiväkodissa myös lapsella paremmat mahdollisuudet saada monta ystävää kun on iso ryhmä mistä valita. :)

  Pphlla taas toisaalta hyvänä puolena pienessä määrässä lapsia on se, että pystyy antamaan parempaa yksilöllistä hoitoa ja tutustumaan sekä huomioimaan lapsia paremmin. Pkssa hiljaisemmat/ujommat lapset jää helposti toisten jalkoihin ja ne kova ääniset ja vilkkaat vie kaiken hoitajien huomion.

  Mulla lapset isossa päiväkodissa. Mielelläni laittaisin vähän pienempään, mutta silti ehdottomasti päiväkotiin! :) ja kriteerejä ei mulla ole ollut.. Meillä tosin viikossa piti lapsille paikat saada, joten ei siinä auttanu paljon esittää vaatimuksia tai odottaa toisesta pksta paikkaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota virike juttua olenkin miettinyt, että eihän kukaan seuraa siellä pph:lla jos täti vaikka facettaa koko päivän eikä keskity lasten virikkeisiin (näin kärjistäen..:D) tuo yksilö hoito asia onihan totta, pieni päiväkoti olisikin ihan mahtava paikka jos sellainen löytyisi! :)

   Poista
 2. APUUA elä kirjottele tälläsiä tekstejä! :D Tuntuu oudolta ajatus, että Liliankin menee kohta (tai tammikuussa :D ) päiväkotiin. Vaikka välillä haaveilenkin töistä pieninä ajanjaksoina, niin kokopäivä työhön palaaminen kauhistuttaa. Luultavasti Lilian tulee viihtymään päiväkodissa ja on vaan innoissaan uusista kavereista! Meillä ei tietääkseni edes ole valinnanvapautta päiväkodin suhteen, vaan lapset sijoitetaan sinne minne sattuu mahtumaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NONIINPÄ! missä meidän vauvat on :((( :D samaa mäkin luulen että Elvira viihtyy hyvin mutta äidille on kova paikka :p :D aijaa, tuntuu hassulta ettei saa valita :o tai edes yrittää, eihän täälläkään ole varmaa että pääsee sinne minne haluua, juurikin tuon mahtumisen takia :/ :)

   Poista
 3. Meillä on tarhahakemus jo vetämässä ja oonkin jutellu puhelimessa aluevastaavan kanssa. Mun työvuoro alkaa aikaisimmillaan viideltä ja isäntä menee seitsemään päivittäin. Heti kättelyssä siis skipattiin perhepäivähoitaja, sillä puhelimessa mulle kerrottiin että heidän työaikansa on 7.30-> kun ei tosiaan oo kukaan tekemässä vuoronvaihtoja :D

  Mä meen näillä näkymin JO lokakuussa töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, tuskin täälläkään kukaan pph kauhean aikaisin meidän takia aloittaa työpäiväänsä :p :D

   Poista
 4. Meillä hoitopaikka on jo haussa (a-p-u-a). Pikkusella hoitoonlähtö koittaa syyskuun lopulla, kunhan olen lomani ja isä isyysvapaan pitäny. Hain ainoastaan yhteen vuoropäiväkotiin - enkä edes laittanut muita vaihtoehtoja. Aamulähdöt meillä aikaisintaan tuolloin klo 6 aikaan, ja joskus illasta saattaa venyä kuuteenkin asti, niin siksi pph tai ns. tavallinen pk ei ollut edes vaihtoehtoja.

  Vanhin lapseni oli aikanaan ensin pph:ssa. Paikka oli itselle tuttu, joten lapsen pystyi jättämään turvallisilla mielin hoitoon. Eskariin siirryttiin sitten päiväkotiin. Keskimmäinen pääsi onneksemme samaan perhepäivähoitoon kuin esikoinenkin oli ollut. Lähinnä pph:ssa harmitti lomat / sairastumiset, jolloin lasta heiteltiin varahoitoon ja varahoidon varahoitoon eli aina uuteen paikkaan. Kun vaihdoin työtä, pääsi keskimmäinen juuri tuohon vuoropäiväkotiin, mihin nytkin hain. Paikasta jäi hyvät kokemukset, joten siitäkin syystä ehdottomasti haluaisin pienimmän samaan paikkaan. Toki ryhmäkoot on suuremmat, mutta pienet on pienten kanssa jne joten oman ikäistä "seuraa" löytyy kyllä. Ja jotenkin 'kaikenlaista' netistä lukeneena ja muualta kuulleena, en jotenkin halua lähteä arpomaan, onko joku pph hyvä vai ei...

  Tsempit teille hakemusten tekoon! Ja onnellinen - teillä on sentään vielä tammikuuhun aikaa! :) Ei vaan pysty käsittää kuin tää aika menee näin nopiaa..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mietin itse myös tuota vuorohoitoa, mutta taitaa täällä turussa olla paikat aika täynnä :/ plus että jos paikka olisi toisella puolella turkua niin saisimme lähteä vielä aikaisemmin jotta äiti kerkeää sitten bussilla töihin :/ oma auto olisi niin hepottava (mutta kallis...) juttu! en ole tajunnut ajatellakkaan noita varahoitojuttuja, hui ja hyi en halua tuollaista rumbaa! ja niinpä, aika menee aivan liian nopeasti, kiitos tsempeistä <3 !

   Poista
 5. Kaikkien tutkimuksien ja kiintymyssuhteen valossa alle 3 v. paikka on mieluummin pph:ssa, silla päiväkodissa lapsi joutuu triplamäärän kanssa sosiaaliseen kanssakäymiseen! Niin pieni lapsi ei kaipaa niinkään virikkeitä yms, vaan kodin(pph:n) virikkeet on tarpeeksi ja turvallinen, pysyvä aikuinen on tärkee:) (toisaalta totta, et tuo varahoitosysteemi on joissain kunnis tyhmä, ehkä kannattaa varmistaa miten teijän alueel menew?
  Toki tuo aikainen aamu voi tuottaa pph:ssa haasteita, mut varsinki yksityiset hoitajat saattais joustaa! Mutta ymmärrettävää että mietityttää, jos ei tunne entuudestaan jotain hyvää hoitajaa Elviralle! Toivottavasti löydätte hyvän paikan mihin ikinä päädyttekin:) -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tutkimukset ovat varmasti oikeassa, mutta eipä taida tuo pph olla meidän juttu! :/ : )ihan vain mun luotto ongelman takia, mielummin sinne hoitoon minne voin neidin jättää huoletta ja stressaamatta ja tiedän että voin luottaa hoitajan pätevyyteen ja hoidon laatuun! :)

   Poista
 6. No täälä painitaan ihan saman asian kanssa, apua!! Ja just hoksasin, ettei mammalomaakaan oo enää kun 2 kk :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niinpä! Masentavan nopeasti menee aika. Ja vielä enemmän masentaa kun tuli kotihoidontuen päätös postissa, miten silläkin rahalla elää :D!

   Poista
 7. Kaikki valinnat ovat ihan omia ja niillä kaikilla on puolensa. Toinen sopii paremmin toiselle. Päiväkodissa kuitenkin enemmän infektioita, jos on taipumusta. Vapaata leikkimistä kaipasi meidän pikkunen siellä. Perhepäivähoitajissa on suuria eroja, mutta kyllä on päiväkodin tädeissäkin. Osa niiiin väärälla alalla tai kyllästynyt työhönsä. Toisaalta ei ihme, kauhee meteli päivästä toiseen.

  VastaaPoista
 8. Itse vuoden verran ryhmäperhepäiväkodissa työskennelleenä voin sanoa, että kyllä sielläkin on tuo ikäjakauma mitä mielenkiintosin. :D Meillä nuorin on juuri täyttänyt vuoden ja vanhimmat on eskarin jälkeen iltapäivähoidossa :D Meillä likka nyt 4v, aloitti alle 2v pph ja ei tule mieleen mitään muuta ku suuri kiitollisuus sellasesta hoitajasta joka meillä oli <3 Ja sillon kun hoitoa ruvettiin miettimään, niin mulla ei tullut edes mieleen viahtoehtona pk. Se on totta, että pph:ssa lapsi saa niin paljon enemmän huomiota aikuiselta ja varsinkin sitä _yksilöllistä_. Lisäksi perheiden kanssa yhteistyö on omasta mielestäni paaaaljon helpompaa pienen ryhmän kanssa kun isossa. Meillä ainakin ovelle menee lasta päästämään se joka kerkee, eikä siinä tilanteessa ole välttämättä juuri se oma-hoitaja ovella, jonka kanssa pääsääntöisesti keskustellaan oman lapsen päivästä. Itse peukutan perhepäivähoitoa erittäin suuresti ja nyt onneksi pääsen itse elokuussa avaamaan kotini ovet 3 uudelle hoitolapselle <3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.