torstai 7. elokuuta 2014

Millaisen esimerkin annat lapsellesi?

Naisten keskuudessa on tunnettua ainainen dietillä oleminen ja painonpudottaminen. Herkkulakko, mehudietti, sairaaladietti, karppaus...Sanoina varmasti aika monelle naiselle tuttuja. Media sekä yhteiskunta ovat antaneet naiselle myös mallin, ihannevartalon joka on monella tavoitteena. Ennen se oli luurankomaisen laiha, mutta tällähetkellä asiassa ollaan menty oikeaan suuntaan ja fitnessbuumi on valoittanut sekä meidan että ihmiset. Ja hyvä niin, lihaksikas kroppa huokuu terveyttä.
Mä olen tässä lähiaikoina kolunut paljon blogeja, melkein pelkästään perhe- ja vauva-aiheisia. Melkein jokaisessa blogissa puhutaan laihduttamisesta, painonpudottamisesta ja raskauskiloista. Ymmärrettävää, koska todella harva nainen selviää raskausajasta ilman ainuttakaan lisäkiloa. Jäin eilen kuitenkin pohtimaan, että voiko äidin ainainen laihdutus ja painontarkkailu tehdä lapselle huonoa?Pienen tyttölapsen äitinä koen nyt jo suurta tuskaa kun mietin minkälaisia ulkonäköpaineita Elvira tulee elämänsä aikana kokemaan. En väitä, etteikö poijilla tai miehillä näitä paineita olisi, mutta suurimmaksi osaksi ulkonäkopaineet kohdistuvat naisiin. Naiset myös altistavat itse itsensä paineen alaiseksi koska ovat lähestulkoon aina tyytymättömiä omaan kroppaansa. Vaikka olisi kuinka tikissä kunnossa, nainen löytää aina jotakin parannettavaa ja korjattavaa. Jotakin johon ei vielä ole tyytyväinen. Mä en halua että Elvira etsii itsestään virheitä. Haluan että hän oppii rakastaan kehoaan juuri sellaisena kuin on. Ilman paineita, ilman odotuksia. Niin että hän on tyytyväinen itseensä, ihan sama minkä kokoinen tai näköinen on.

Elvira tulee tulevaisuudessa ottamaan hyvin paljon esimerkkiä minusta ja Tinosta, eli vanhemmistaan. Niinkuin jokainen lapsi. Ainainen laihduttaminen sai mut miettimään millaisen kuvan mä haluan antaa itsestäni Elviralle? Millaisena mä nään itseni, ja miten tahdon Elviran mut näkevän? Ja kaikkein tärkeintä, millaisen esimerkin haluan antaa siitä millainen on ihana keho? Miten haluan Elviran tulevaisuudessa näkevän itsensä? Jos me Tinon kanssa olisimme ainaisella laihiksella ja tyytymättömiä itseemme, eikö Elvira imisi tästä esimerkkiä ja oppeisi siihen, ettei itseään voi rakastaa sellaisena kuin on? Et voi olla onnellinen tai tyytyväinen sellaisena kuin olet, aina on pakko muuttaa itseään. Jos asetan itselleni ulkonäköpaineita ja en ole tyytyväinen itseeni, teen näin myös lapselleni. Lapsi ottaa esimerkin vanhemmmistaan, niin hyvässä kuin pahassakin.

Mä en aio nyt enkä tulevaisuudessa ikinä puhua Elviran kuullen laihduttamisesta. Rehellisesti sanottuna en ole ikinä laihduttanut tai ollut millään ihme dietillä. Herkkulakossa kyllä, mutta vain terveellisemmän ruokavalion takia. Olen tyytyväinen itseeni juuri tälläisenä kuin olen. Jos joskus tulevaisuudessa koen tarvetta laihduttamiseen, aion tehdä sen vähin äänin. En puhu Elviralle että "äiti syö nyt salaattia koska painoa pitää tiputtaa". Ei ei ja ei. Yliapaino on epäterveellistä, mutta yleensä se johtuu omista elämäntavoista ja liikkunnan puutteesta. En siis halua opettaa että ylipainoisten pitäisi laihduttaa, vaan että heidän pitäisi parantaa elämäntapojaan jotta voisivat paremmin. Ja tätäkään ei saa tehdä yhteiskunnan painostuksen takia, vaan terveemmän elämän. Sen takia että rakastat itseäsi ja kroppaasi ja haluat sen voivan hyvin. Elviralle haluan näyttää että itseään saa rakastaa juuri sellaisena kuin on. Vaikka muutama ylimääräinen kilo tai makkara roikkuisi vyötäröllä niin olet ihana juuri tuollaisena. Muiden mielipiteillä ei ole väliä, vain omallasi.

Mulla on tällä hetkellä aika hyvä itsetunto kroppani suhteen. Tai oikeastaan on ollut lähestulkoon aina. Varsinkin raskauden jälkeen olen oppinut rakastamaan kehoani ihan eritavalla, Onhan se tehnyt upean asian kasvattaessaan pienen ihmeen. Kuitenkin äidiksi tulon jälkeen havahduin mun kamaliin elämäntapoihin. Epäterveellisiin, rarvaisiin, sokerisiin ja laiskoihin tapoihin. Olenkin pikkuhiljaa tehnyt elämäntaparemonttia, lisännyt liikuntaa ja vähentänyt herkkuja. Muutos ei ole tehnyt musta juurikaan laihempaa, vaan energisemmän ja terveemmän äidin. Äidin, joka jaksaa touhuta ja tehdä lapsen kanssa kaikenlasita. En ole samoissa mitoissa kuin ennen raskauttani, mutten ole myöskään koskaan ennen rakastanut kehoani näin paljon. Kun katson peiliin, siellä näkyy terve ja hyvinvoiva nainen. Ja aikas kivannäköinen sellainen! Ja juuri tälläisen esimerkin tahdon Elviralle opettaa. Terveelliset elämäntavat ja liikunta tekevät kelle tahansa hyvää, mutta ei niitä tarvitse aina yhdistää painonpudotukseen.
 Liiku ja syö hyvin, älä laihduta!

Kun Elvira kasvaa voimme yhdessä katsoa peiliin ja sanoa:
Kylläpäs me näytetään hyvältä!

10 kommenttia

 1. Hih, sä nyt bloggaat hyviä tekstejä koko ajan :D Mun elämänohje on aina ollut, että äidit ja mammat saa olla pehmeitä ja pyöreitä :D

  VastaaPoista
 2. Vitsit miten hyvin kirjotettu! Mä oon aika pitkälti samaa mieltä, vaikka oonkin tällä hetkellä tyytymätön kehooni. Silti haluan opettaa tyttärelleni, että terveelliset elämäntavat = hyvin syöminen ja riittävä liikkuminen!

  VastaaPoista
 3. Olen pohtinut näitä ihan samoja asioita tässä kesän aikana. Äidin esimerkillä on ihan valtava vaikutus lapsen omaan kehonkuvaan. Vaikka olisikin tarvetta ja halua laihtua, siitä ei mielestäni pidä tehdä lapsen edessä numeroa, ennemminkin nimeomaa puhua vaikka niistä terveysvaikutuksista. On kauheaa, miten jo pienet tytöt puhuvat, että ovat laihiksella, kun ovat saaneet mallin jatkuvasta laihduttamisesta. Haluaisin kovasti saada omalla esimerkilläni aikaan sen, että meidän neiti oppisi rakastamaan omaa kehoaan huolimatta kaikesta median paineesta. Itsekin olen raskauden ja varmaankin iän myötä oppinut rakastamaan kehoani enemmän kuin ennen. Tuosta lihaksikkaasta kauneusihanteesta olen samaa mieltä, että se on terveempi, mutta myös huono silloin, kun se on se ainoa oikea, mihin kaikkien pitää pyrkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, huolestuttavaa ja pelottavaa :/ ja tuo on totta etä fitness menee myös yli siinä kohtaa jos se on "ihan pakko " juttu! :/

   Poista
 4. Oma äitini on ollut ikuinen laihduttaja ja muistan lapsuudesta niin hyvin aina erilaiset dieetit ja muut elämäntaparemontit. Yleensä innostus lopahti muutaman viikon jälkeen ja alkoi puolen vuoden päästä uudestaan. Oonkin miettinyt, että äidin esimerkillä on varmasti ollut vaikutus, koska meillä kaikilla siskoilla on tosi huono vartalonkuva ja kaikki stressataan aina omasta painosta ja ulkonäöstä. Oon kans päättänyt, että omille lapsille esimerkki tulee olemaan aivan päinvastainen kuin oman äitini. Kiitos hyvästä tekstistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä ja kiitos kommentistasi! :) hyvä kun olet tajunnut asian ja voit tehdä toisin, sinulle paljon tsemppiä ja itsetuntoa, olet upea <3

   Poista
 5. Hyvä!! Eilen löysin itsedtänikin taas kuuman kissan ja halusin painottaa ksikille, että muistakaa olevanne kauniita!!!♡♡

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.