Kaksplus.fi

MENU

tiistai 5. elokuuta 2014

Sormet suuhun!

 Kun ekan kerran luin sormiruokailusta painoin sen heti villasella: taas joku uusi superhippiluomumutsien keksintö johon kaikki "kunnon" äidit lähtevät mukaan ja muut ovatkin sitten ihan alamaailmaa jotka eivät ajattele lapsiaan. Jotakuinkin näin ajattelin kun ensimmäisen kerran jostakin blogista bongasin kirjoituksen sormiruokailusta. Minähän en tuohon lähtisi mukaan, mun lapseni saa syödä sormilla ne ruoat mitä kuuluu ja muut sitten äiti syöttää. Niinpä niin, nämä sanat menee kurkusta alas ja kovaa! Tällä hetkellä meillä syödään vaihtelevasti sormilla sekä lusikalla. Jos itse syön samaan aikaan Elviran kanssa, syömme yleensä sormiruokaillen koska tällä takaan itselleni myös ruokarauhan. Sormiruokailu vie paljon enemmän aikaa kuin lusikkaruokailu, joten välillä malttamattomana lappaan ruoan Elviran suuhun enkä ehdi edes huonoäiti fiilistä potemaan. Ei aina kerkiä. Eikä tarvikkaan!

En koe kuuluvani oikein kumpaakaan talliin kovin selkeästi: en vastusta sormiruokailua, mutten kuitenkaan ole se toinen ääripää: puolestapuhuja. Rehellisesti sanottuna viisveisaan siitä, miten jokainen lapsensa ruokkii kunhan lapsi sitä ruokaa saa. Sormiruokailu on aikaa vievää puuhaa, mutta olen myös huomannut sen kehittäneen Elviran hienomotoriikkaa todella paljon. Elvira nauttii ruokahetkistä paljon enemmän kun saa itse syödä, ja tuntuu että sitä ruokaa uppoaa paremmin kun omilla käsillä saa touhuta!Aluksi olin todella arka antamaan Elviralle muita kuin soseruokia. Kakomisrefleksi oli todella herkässä ja monta kertaa sydän hyppäsi kurkkuun kun luulin hänen tukehtuvan. Pikkuhiljaa asiassa kuitenkin kehittyi niin äiti kuin tytärkin: Elvira tottiu klimppeihin ja kakominen väheni, ja minä opin ettei se lapsi tukehdu vaikka siltä näyttääkin. En siis saanut enää sydäriä jokaisen ruokailuhetken aikana!

Me aloiteltiin sormiruokailua joskus siinä seitsemän kuukauden paikkeilla. Nyt melkein kolme kuukautta myöhemmin on neidistä kuoriutunut jo aika taitava ruokailja! Pienet raejuusto kikkareetkin eksyvät suuhun hienosti pinsettiotteella, ja liukas nektariinikin pysyy melkein aina kädessä. Vaikka sormiruokailu vapauttaa äidin kädet, meillä jatketaan myös lusikka linjalla sormiruokailun ohella. Ihan vain siksi, että en jaksa vaivata päätäni miettiessäni mitä ruokaa teen jotta neiti voi syödä sormin. Ne mitä pystytään, sormiruokaillaan ja loput otetaan lusikalla! En ymmärrä sormiruokailun nostamaa haloota äitien keskudeessa, eiköhän ne lapset ole aina sormilla syöneet. Ja ei, en kyllä ole lukenut ainuttakaan opusta sormiruokailusta joten en tiedä onko sillä jokin suurempi tarkoitus. Saa kertoa jos tietää, kuulisin ihan mielelläni!Suosittelen kokeilemaan sormiruokailua kaikille sitä epäileville ja pelkääville! Mulla kesti kauan kerätä rohkeus antaa Elviran syödä itse koska pelkäsin tukehtumista, mutta kyllä se siitä sitten lähti! Ja muistutus, vaikka äidin kädet vapautuvat sormiruokailun myötä niin älkää koskaan jättäkö pientä ruokailemaan ilman valvontaa! :)

Sormiruokailun yksi IN juttuon Talk murot, onko joku antanut niitä lapselleen ja mitä on tykännyt? :) ja minkä ikäisenä olet antanut niitä ensimmäisen kerran?

"lisää!"


17 kommenttia :

 1. Hahaa, samaistuin niin täysin! Meillä on menty aika samaan tyyliin. Syödään itse käsin tai lusikalla tai sitten äiti syöttää. Milloin mitenkin. Nyt enää harvemmin tulee syötettyä. En kans käsitä tätä sormiruokailusta "jutun" tekemistä. Kunnon hifistelyä :D maalaisjärjellä pääsee hyvin eteenpäin ilman mitään opuksiakin! :D

  ja talkmurot roks! Ota ihmeessä testiin! Kestää kaapissa pidempään kuin naksut kun ovat niin paljon pienempiä. Kehittävät myös hienomotoriikkaa plus ainakin meillä tuntuisi vielä maistuvan ;)

  Ihanat ilmeet!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maalaisjärki on kyllä äitiyden paras työväline :D ja kiitos<3

   Poista
 2. Vastavierailulla blogissa ja lukijaksi jäin :)
  Meilläkin kokeiltiin sormiruokailua neidin ollessa pienempi, mutta ei se oikein lähtenyt siitä sujumaan.. Nyt jo tietysti osaa hienosti syödä sormin(kin) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva juttu, tervetuloa! :) meillä kesti myös aika kauan ennenkuin Elvira pääsi sormiruokailun makuun! :)

   Poista
 3. Meillä kans syö lämpimän ruoan itte lusikalla ja äiti auttaa. Sormiruokaillaan raejuustoa, riisimuroja, hedelmiä, mansikoita, marjoja jne päivittäin. Ja pinsettiote on kans ollu jo pitkää hallussa. :) mäkää en ymmärrä et mikä sormiruokailussa on haloon nostamisen paikka?

  VastaaPoista
 4. Meille talkmurot eivät maistuneet, mutta sen sijaan Ellas Kitchenillä on sellaisia puffitseja, samankokoisia palleroita mutta maistuu muistaakseni vaniljalle ja vadelmalle. Suosittelen niitäkin testiin.. :)

  VastaaPoista
 5. Meillä tyttö on vasta reilu 7kk ja paljon on jo kokeiltu syödä sormin. Esimerkiksi viinirypäleen paloja, vesimelonia, banaania, marjoja ja tietty niitä maissinaksuja. Tyttö tykkää syödä sormilla itse, vaikkakin hauskempaa taitaa olla koirien syöttäminen salaa!
  Mutta sulla on oikein kivan ja asiallisen näkönen blogi ja mä jäin lukijaksi! Ihanaa loppukesää teille!

  http://pikkutyton.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ja tervetuloa! :) hyvää loppukesää teillekkin <3

   Poista
 6. Ootko kovin nuori? Sun lukijakunta myös vaikuttaa? Ei siis mitään, ihan suloisia tekstejä kirjoitat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, ja lukijakuntakin varmaan aika samaa ikäluokkaa luulisin ! :)

   Poista
 7. Tyttäreni on 9kuukautta,meillä myös sujuvasti lusikkaruokaillaan soseeet ja puurot,mutta neiti on hyvin valveutunut sormiruokailijakin:) Näppärästi ilman kakomisia hän on syönyt itse:Filee pihviä,makaroonilaatikkoa,lihapullia,erilaisia hedelmiä,kasviksia(mm.parsakaali),leipää,maissinaksuja,marjoja,talkmuruja ja monenlaista muutakin:)
  Ostin talkmuruja kun tyttö oli n.7kk.Silloin niiden päälle ei vielä ymmärretty,mutta nykyään niitä silloin tällöin kyllä syö ns.herkkuna.
  Ruokailuhetket on rauhallisempia silloin kun on myös sormiruokailtavaa ja mikä parasta:samalla ennättää itsekin syömään ruokansa lämpimänä!
  Itse en ole sen syvällisemmin perehtynyt sormiruokailun ideaan ja aatteeseen,mutta olettaisin että sillä olisi jotain tekemistä lapsentahtisuuden kanssa.Siis että lapselle annetaan ruokailun suhteen mahdollisuus ruokansa säännöstelyyn,tutkimiseen jne. Ja lisäksi lapsi pääsee osalliseksi perheen yhteiseen ruokailuun.Voi olla että oon ajatukseni kanssa aivan hakoteillä,mutta näin minä sen oon pähkäilly :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt kun sanoit niin tuohan on varmasti sormiruokailun perusta : lapsentahtisuus! Enpä tullut edes ajatelleeksi ! :)

   Poista
 8. Samastuin täysin tähän! Meillä syödään enemmän niin, että me syötetään lusikalla mutta myös neiti syö itsekkin sitä mitä pystyy. :) Kiva blogi sulla, jäänkin lukijaksi! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3