sunnuntai 3. elokuuta 2014

Vauvan ravintolakäyttäytyminen?

Me käytiin eilen Turun keskustassa pyörähtämässä Gangut Regatan takia (purjelaivoja saapuu aurajoen rantaan). Kävimme lounaalla Ranta Kerttu nimisessä ravintolassa. Tapani mukaan annoin Elviralle syötäväksi sitä mitä löytyy ja mitä hän voi syödä: tällä kertaa leipää, porkkanaraastetta ja lihapullia. Ravintola reissut mennään aina sormiruokaillen, ajatuksena että vanhemmatkin saavat syödä ruoan lämpimänä ja rauhassa. Kun lapsi syö itse, syntyy sotkua. Tietenkin. Eilen aloin kuitenkin pohtimaan, onko kohteliasta ja hyvä tapaista antaa lapsen sotkea ravintolassa?

Jokainen tietää että kun lapsi ruokailee itse, syntyy väistämättä pientä tai hieman suurempaa sotkua. Näin käy jopa aikuisten ruokailessa, ainakin minun kohdallani. Äitinä pidän ihan itsestäänselvyytenä tätä sotkua enkä sen enempää ajattele sitä. Olen päivittäin tottunut viisi kertaa puunaamaan sekä lapsen että ruokailuympäristön Omia hiuksiani ja vaatteitani unohtamatta. Äitinä olen "sitoutunut" tähän siivoustehtävään ja tiedän sen olevan vääjämättä edessä kun lapsi harjoittelee omatoimista ruokailua. Voinko mä silti ravintolassa antaa lapsen syödä itse, koska sotku jää jonkun muun siivottavaksi? 

Eilen ravintola oli aika täynnä, asikkaita jonotti vapautuviin pöytiin. Meidän pöytää katsottiin välillä hieman kieroon, koska sotku oli aikamoista. Lattialla, syöttötuolissa ja pöydällä oli jos jonkunmoista sotkua. Kun vein astiat pois, pyyhin pöydältä suurimmat sotkut. Siltikin hieman hävetti jättää paikka siihen kuntoon koska tiesin että jonkun on "pakko" tulla siihen istumaan heti jos mielii syödä ennen iltaa. Häpesin hetken, kunnes tajusin että hei, mulla on lapsi ja lapset sotkee.Mä olen itse sitä mieltä että lapset saavat ravintolassa ruokailla omatoimisesti, vaikka sotkua syntyykin. Lapset ovat lapsia, ja tekemällä oppii. Sotkua ei synny tahallaan eikä ketään yritetä kiusata, se on vain väistämätön sivutuote kun pieni ihminen ruokailee. Ihan samalla periaatteella menee itkut, uhmakiukuttelut ja äänekäämpi eläminen lapsilla ravintolassa. Jos et kestä, älä käy ulkona syömässä. Lapset ovat lapsia. Ymmärrän että työntekijöille tulee enemmän hommaa lapsiperheistä. Olen kuitenkin sitä mieltä että tasokkaassa ravintolassa pöydät pyyhitään jokaisen asiakkaan jälkeen, on sitten kyseessä lapsiperhe tai sinkkupariskunta. Ihan vain seuraavaa asiakasta ajatellen. Lattiat lakaisee myös aika käden käänteessä. Äiti jos kuka tämän tietää, teenhän saman homman viisi kertaa päivässä, kolmesataakuusikymmentäviisi päivää vuodessa. Luulenkin että ravintolatyöntekijät ovat oiken hyvin asennoituneet lapsiperheisiin, me ainakin saatiin eilen aivan moitteetonta palvelua. Elvira sai jopa kolme palaa leipää tiskiltä pyytäessä kun sitä muuten ei ollut tarjolla. Ajattelenkin ehkä enemmän niin, että muita asiakkaita nappaa lapsiperheiden käytös enemmän. Meitä kuitenkin jonkun verran katsottiin eilen kieroon. Toivon että kuvittelin sekä kuulin väärin kun eräs nainen käveli meidän ohi ja käytti samassa lauseessa sanoja paskanen, pentu, ei meidän ollut ikinä tuollainen. Toivon todellakin että puhe oli koirasta tai jostakin muusta. Muuten jollakulla on asennevamma ja aika paha sellainen! 

Miten te toimitte lasten kanssa ravintolassa? Annatteko heidän syödä itse ja sotkea samalla tavalla kuin kotona? Mitä mieltä olette? 

Kiinnostaisi myös kovasti kuulla teidän lapsettomien mielipiteitä asiasta, 
mitä ajattelette kun näätte sotkevan ja äänekkään lapsiperheen ravintolassa? 


8 kommenttia

 1. Samaa mieltä, että saa vähän sotkea, mulla on usein mukana jotain sormiruokaa(avokadot jätän kotiin :D) mut jotain vähemmän suttaavaa, jotta saadaan syödä rauhassa! Ja lapsi pääsee mukaan yhteiseen ruokahetkeen! Aikamoisia sanpja joku käyttäny!
  Mutta mä en antais kyl lihapullia kun niissä on varmasti suolaa... Samoin ku leivässä, vaikkakin siinä vähemmän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olin aluksi tosi tarkka tuon suolan takia mutta näin helteellä olen hieman lipsunut. Lihapullat olivat niin mauttomia että uskalsin antaa ja leipää meillä syödään suolasta huolimatta aina silloin tällöin! :)

   Poista
 2. Jos tulis sotkuu nii siivoisin itte pahimmat pois. Muutenki en varmaa antais syyä itte ainakaa kovin pienen lapsen. :) mää oon ollu ravintoloissa töissä ja melkein kaikissa o liia vähä henkilökuntaa että kukaan kerkeis kunnolla siivoilla päivän aikana. Nii oon oppinu itte keräämään suurimmat sotkut iha kohteliaisuudesta. :) Eihä se asiakkaan tehtävä tosiaankaan ole, mutta entisenä ravintolatyöntekijänä haluan helpottaa heidän työtään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, mekin tarjouduttiin siivoamaan sotkut mutta tarjoilija snaoi että siivoaa itse! :) yleensä otankin suuremmat pois mutta en missään nimessä jättäisi Elviraa "syöämttä", asiakas siinä missä muutkin :)

   Poista
 3. Tosi hyvä aihe! Minä kans annan pojan sormiruokailla ravintolassa aina kun mahdollista. Sillai sujuu koko perheen ravintolavisiitti parhaiten. Ja sotkuahan aina syntyy enemmän tai vähemmän. Joskus vähän nolostelen ja saatan noukkia isoimpia roskia hieman syrjään, mutta useimmiten osaan jo ajatella, että lapsi on asiakas siinä missä aikuinenkin. Hieman sotkuisempi vain. Kyllä siinä ravintolan ovessa olis lappu "ei lapsia", jos sitä lastenruokailun sotkua ei saisi tulla. En ole myöskään huomannut mitään muiden asiakkaiden nyrpistelyä tai ihmettelyä edes hillitymmällä hotellin aamiaisella. Vai enkö vain ole huomannut... Tähän saakka on päinvastoin tullut vain tarjoilijoita ihastelemaan pientä ruokailijaa "kuinka hän syö niin reippaasti aikuisten mukana" tms. Toki vähän katson sitä ravintolaa myös sillä silmällä, etten edes vie poikaa paikkoihin, jotka ovat turhan jäykän oloisia. Lapsi kun ei osaa sopeutua "hienostelemaan". Perheruokailupaikka on fiilikseltään rento ja mahdollisimman lapsiystävällinen. Ja mun mittapuun mukaan, jos paikasta löytyy syöttötuoleja, on se (oltava) lapsiystävällinen. Ne muut paikat on sitten kahdenkeskistä aikaa varten.

  Niina / www.zeninan.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) ja hyvä kommentti, olen samaa mieltä! Asiakas siinä missä muutkin ja jos ei lasten sotkua kestä niin siitä olisi hyvä ilmoittaa ettei lapset ole tervetulleita, tällä toki aiheuttaisi ravintola itselleen huonon maineen aika nopeasti :p meillä myös saatu ihasteluita mutta tuntuu että vlillä myös pitkiä katseita, toivon että kuvittelen vain! :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Me käytiin juuri kiinalaisessa eilen, ja siellä tultiin oikein tuomaan vauvalle lisää niitä valkoisia riisinaksuja kun tykkäsi :) Silittivät poskia yms. Thaimaalaisessakin meni oikein hyvin vaikka henkilökunta oli jäykempää. Meillä on mukana maissinaksuja, ja sitten omista annoksista annetaan esimerkiksi salaattia ja kurkkuja.. Noissa aasialaisissa vauva kiljuu riemusta jo saadessaan leikkiä syömäpuikoilla.. Mua ei lapsettomanakaan haitannut lapset ikinä, ne kovalla äänellä komentavat vanhemmat taas ovat todella ärsyttäviä ja herättävät kyllä negatiivisen huomion. Iloisena hihkuva vauva/taapero on vain söpö, ja sotkuinen nassu ei mua haittaa pätkääkään. Sisko myös ravintolassa töissä ja sanoi, että heille on ihan arkipäivää siivota lapsipöydän jäljet lattialta (kuitenkin joku huomaa jo siihen varautua).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo on ihan totta että vanhemmat herättävät minussakin välillä paheksuntaa, huutaminen raivoaminen ja kiljuminen tuleekin välillä vanhemmasta! ja onnesta kiljuva lapsi on aivan ihana näky! Saa hymyn huulille aina :)!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.