lauantai 18. lokakuuta 2014

Naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä.

Okei, otsikko on jo itsessään niin oksettava että hyi kamala. Mussa asustelee pieni (tai hieman suurempi) feministi jossakin tuolla joka aina aika ajoin nostaa päätään. Varsinkin jos puhutaan miesten ja naisten hommista, eihän sellaisia ole. Tähän voi heti perään sanoa että höpöhöpö, kyllä meidän perheessä ainakin on. Terveisin ikinä ainuttakaan auton rengasta vaihtanut feministi.. Siirrytäämpä kuitenkin tämän kirjoituksen pointtiin, katsoin aamulla kasvavaa tiskivuorta jälleen kerran ja mietin miten täällä voi taas olla näin sotkuista vaikka juuri eilen siivosin. Tämän asian kautta lähdin miettimään että mitä mun kuuluisi kotona päivisin tehdä kun Tino on töissä. Mitä kotiäidin askareisiin kuuluu? Nämä on taas asioita mitkä vaihtelevat perheiden välillä ja mielipiteitä sekä toiminta-tapoja on yhtä monta kuin perheitäkin. Nämä seuraavat ovat mun ajatuksia ja esimerkkejä siitä miten meillä toimitaan.

Ensisijaisesti mun hommani on tottakai hoitaa Elviraa ja pitää huolta hänen tarpeistaan. Hänen takiaanhan täällä kotona ollaan. Ensisijaiseti olen täällä siis Elviran hovinarrina, mutta mites se kodinhoito? Tämähän on meidän yhteinen koti, ja ihan samalla tavalla Tinolla on vastuu kodin ylläpitämisestä. Vai onko sittenkään?

Vauvavuoden alussa koin että kotiäitiys kävisi ihan työstä. Ei fyysisesti mutta henkisesti, minulla kesti kauan totutella kotona oloon ja siihen, ettei päivän aikana ollut sosiaalisia kontakteja yhtä paljon kuin työelässä. Olen todella sosiaalinen ihminen ja hiljaa olo on vaikeaa, siki puhun yksinäni! ;) Kuitenkin nyt kun Elvira on kasvanut ja hänestä on jo jonkin verran seuraa voimme touhuta yhdessä, olo on helpottanut ja kotona oleskelu maistuu paremmin kuin hyvin. Rehellisesti sanottunua, onhan tämä aika laiskottelua ja helppoa hommaa. Voin istuskella päivät pitkät lattialla ja rakentaa dublo torneja, mulla on mahdollisuus nukkua päivän aikana kahdet tirsat. Saan olla koko päivän räjähtänyt metsänpeikko pieruverkkareissa jos siltä tuntuu. Tämähän on maailman helpoin ja rennoin "työ"!

Mun mielestä olisi aivan kohtuutonta iskeä imuri Tinon kouraan kun hän ovesta astuu sisään. On totta, että tämä on meidän molempien yhteinen koti ja sen kunnossapitovastuu on molemmilla, mutta ei olisi reilua jos minä en päivän aikana täällä tekisi mitään. Aika usein Tinon tultua töistä täällä on ruoka valmiina. Ei siksi, että hän minut siihen pakottaisi (pikkufeministinä en tähän tietenkään suostuisi) vaan siksi, että on kiva hemmotella toista rankan työpäivän jälkeen. Yritän myös arkisin saada kaikki viikkosiivoukset tehtyä, jotta viikonloppuna voimme käyttää yhteisen ajan johonkin tärkeämpää,perheen kanssa oleskeluun. Tino auttaa kotitöissä viikonloppuisin, mutta arkisin en halua edes pyytää apua. Ja sitä paitsi, kaikki isin "kotiaskareajat" ovat poissa isitytär ajasta jota töiden takia on muutenkin niin harmittavan vähän. Mielummin siis siivoan itse ja nautin samalla noiden kahden pelleilystä keskenään. Arjen luksusta on jos Tino lähtee neidin kanssa kauppaan ja mä saan rauhassa laittaa musiikit täysille ja siivota! 

Mä en ymmärrä naisia (tai miehiä) jotka ovat sitä mieltä että kotityöt jaetaan silti tasan vaikka toinen on töissä ja toinen kotona. Mun mielestä se on ihan itsestäänselvyys, että se joka on kotona hoitaa kotia enemmän. Mä en edes kehtaisia toimia niin, onhan Tino kuitenkin tällä hetkellä mun "elättäjä". ja painaa 12 tunnin työpäivää. Olenhan minäkin kotona "töissä" mutta meidän kiltin neidin kanssa päivät ovat mitä helpoimpia ja kaukana työstä. Sen ohella mä imuroin, pesenpyykkiä ja pidän huolta muonavarastosta ja täysistä mahoista. Jos laiskottaa, villakoirat saavat vapaasti juosta ja Tino joutuu tyytymään eilisen päivän jätteisiin. Ja se on hänelle ihan ok, ei häntä haittaa (mitä ihmettelen koska jos Tino olisi kotona ja mä töissä niin olettaisin lattioiden kiiltävän ja kynttiläillalisen odottavan kun saavun kotiin;) ) . Tärkeintä että Elvira voi hyvin. Ja me voidaan hyvin. Meidän suhde voi hyvin. Haluan olla hyödyksi, iloksi ja auttaa omalta osaltani saamaan meille myös sitä yhteistä aikaa. Muutenkin kuin mopin varressa heiluen.

Onhan mutkin joskus yllättetty kynttiläillallisella...:'D

Meidän perheessä isin hommana on pitää huolta että on rahaa josta äiti voi kokata ja ostaa pyykinpesuainetta, miten teillä toimitaan? 


24 kommenttia

 1. Kuulostaa ihan reilulta. Näin mäkin sen ajattelen. Mutta miten askareet sinusta jaetaan, jos molemmat ovat työelämässä? Se hoitaa kumpi jaksaa, puoliksi vai lista jääkaapin oveen? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siinä vaiheessa kun mä palaan työelämään niin meillä hoidetaan tottakai kaikki sitten puoliksi! :) ollaan hieman puhuttu että kokeillaan "siivouspäivä" menetelmää, kun yhdessä tekee niin tulee nopeammin valmista :p jos meillä tekisi kumpi jaksaa niin ei tekisi kukaan ;) luulisin... :D

   Poista
 2. Heh, näin erilaisia arjet on. Mä taas koen että kotiäitiys on rankin duuni mitä olen ikinä tehnyt :D Fyysisesti ja henkisesti olo on päivän jälkeen kuin maratonin juosseella. Kuitenkin mä koen että suurin vastuu kotitöistä on mulla. Tiskikone ja pyykinpesukone jyllää täällä päivisin, mutta usein tyhjääminen jää miehelle kun ollaan saatu lapset nukkumaan. Meillä tuntuu olevan mahdotonta tehdä mitään isompaa siivousta kun nämä kaksi täystuhoa juoksee jaloissa :D ruoan teen päikkäriaikaan ja siitä riittää miehellekin toki. Mutta isommat kotihommat tehdään kun molemmat on kotona. Toinen viihdyttää lapsia ja toinen siivoaa. Silloin on ihan sama kumpi tekee kumpaa :)

  Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no teillä on siellä kaksi tuholaista, meillä on vain yksi :p onhan se totta että on aika haastavaa siivota jos toinen pyörii jaloissa mutta mä teen hommat yleensä silloin kun elvira nukkuu! :)

   Poista
 3. Mä oon samaa mieltä, mut meillä tää ei toimi, kun en oikein voi poistuu Juuson silmistä tai alkaa huuto. Jos otan sen keittiöön tekemään ruokaa niin se ehtii repimään lehtikorin lehdet, tunkemaan sormet jääkaapin alle ja syömään kissan kupin tyhjäks. :D Ja päiväuniahan ei nukuta... Aleksin tullessa töistä se useimmiten touhuu Juuson kanssa ja mä hoidan sit sillä välin niitä juttuja mitä ois pitäny tehdä päivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla :) uskon, et Elviran rauhallisemmalla menolla on aika paljon osuutta asiaan :) esim. se, ettei kävele vielä ilman tukea rauhottaa ehkä vähän meininkiä :P
   meillä kun lähettiin 9,5 kk kävelemään ja nyt 11 kk iässä kiivetään sohvalle ja keinutuoliin, tuolin kautta pöydälle ja aletaan tanssia :D siinä ei paljoo pysty muuta päivisin ku ruuat tekee ja pyykit pestä... Ainoo et uutena on saunan lauteilla kiipeily, heti ku kylppärin ovi aukee ni pitäis päästää kiipeemään :)
   Meillä myös paljon allergioita, joten yöt on välillä mitä on, joten työ on totisesti 24/7 työtä.
   Mutta en silti ajattele, et olis rankinta työtä, vaan parasta maailmassa <3 joskus vaan tiskivuori kasvaa, sillä haluan( ja pakkokin :D) keskittyä päiväsaikaan lapseen, mut iltasin sit siivoon. Miehen kaa vaan välil tulee sanomista, ku ei oo näkemäs ikiliikkujaa puuhissaan ni on vaikee ymmärtää.
   MUTTA iso asia on myös se, että oon hidas :D eli mies on paljo nopeempi siivoomaan yms, ehkä teillä sä oot se nopeempi? Ja sähän sanoit, et usein Tino on E:n kanssa ku siivoot... se on toki eri juttu ku lapsen kaa, hienoa et saat rauhassa siivota :)

   s&s

   Poista
  2. Meilläkin on poika tosi rauhallinen tapaus ja liikkuu vaan ryömimällä + öisin nukutaan 12 tunnin unia putkeen, et ei oo siitä kiinni. Silti viimisen 11 kuukauden aikana vauvan kanssa kaksin ollessa oon pystyny laittamaan ehkä viidesti ruokaa eli täällä ei ainakaan vaikuta rauhallisuus asiaan.

   Poista
  3. Öö, Janna, pakko kysyä, että mistä ajattelet sitten sen johtuvan, ettet ehdi tekemään päivisin ruokaa tai kotitöitä? :D Tai siis, mihin kaikki aika menee? En tiedä taustoja, joten en tarkoita kommentilla tuomita, olen vain utelias :)

   Poista
  4. On totta että Elviran rauhallisuus on ihan super etu näissä jutuissa, vaikka yleensä teen kyllä hommat silloin kun neiti nukkuu! :) se on niin jännä että itsenäinen ja rauhallinen vauva muuttuu heti sylivauvaksi kun äiti seisoo hellan edessä :D ja mä oon kyllä aika nopee kotihomissa ja Elvira hyvä apulainen, pyykkikori tyhjenee alta aikayksikön;) :p

   Janna: Tuo tuo kyllä haastetta kun teillä ei nukuta päikkäreitä ja jos on yhtään sylivauva niin on tosi haastavaa tehdä yhtään mitään:/ sama tuo kaappien tyhjennys ja paikkojen koluaminen tuo haastetta, meillä on keittiössä yksi laatikko jonka neiti saa aina tyhjentää niin se auttaa jonkin verran :D

   Ja anonyymi: Luulen että juurikin tuohon kun täytyy pientä tuholaista vahtia ja katsoa ettei tee tuhmuuksia :)

   Poista
 4. Se on varmaan vähän eriasia terveen lapsen kanssa! :)

  Mut tilanne ekat 4kk lapsesi huutaa 24/7 ja kannat sitä ympäri asuntoa koko päivän ja yön. Sit vähän helpottaa, mut meillä ei KOSKAAN oo nukuttu päiväunia säännöllisesti päivittäin, eikä ne koskaan kestä yli tuntia hyvä jos puoli tuntia. Varmaan osaat kuvitella kuinka iloinen todella väsyny lapsi on, joka on niin kipeä ettei saa nukutuksi. Sitten on suolistoallergioita, joten vaihdat 3-6 ripulivaippaa 10kk ajan.

  Harmittaa ettei ihmiset tajua mitä luksusta ne päiväunet on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. puhuinkin juuri meidän tilanteesta, perheitä ja tilanteita on niin erilaisia! :) Suuret tsempit teille, kuulostaa tosi rankalta! <3 Ja päiväunet ovat kyllä luksusta! Toivotaan että teidänkin arki helpottuu, jaksamisia kovasti! <3

   Poista
 5. Meillä jaetaan kotityöt ja Ellen hoito. Enemmän tietenkin itse tulee niitä kotitöitä tehtyä kun on enemmän kotonakin, mutta kyllä meillä ainakin Joonaskin ihan hyvin voi niitä perusasioita tehdä. Esimerkiksi pyykkien ripustamista, tiskikoneen tyhjennystä yms.

  Joonaksella on ne omat vastuualueensa kuten yleensä Ellen nukuttaminen ja yösyötöt, isojen astioiden tiskaaminen, roskien vieminen ja imurointi. Toki noissakin tapahtuu joustoa kumpaankin suuntaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meilläkin jaetaan silloin kun Tino on kotona, eli yleensä viikonloppuisin :) vaikka yleensä kyllä laiskotellaan koko viikonloppu ja maanantaina kämppä on sen näköinen ::DD:D:D:D:D

   Poista
 6. Oli taas tosi hyvä teksti sulta! Ja siis kun miehilläkin työt ja laivat on niin erilaisia. Oma mies on myös sen 12h 3 vuoro työssä (joka on myös fyysistä) niin tottakai minä hoidan paljon enemmän kotia. Mutta taas joissain perheissä mies menee 8.00 toimistolle ja tulee 16.00 kotiin. Silloin on varmasti helpompi jakaa kotityöt tasan. Ärsyttää nipottajat jotka inisee sitä että "aina on kaikki työt jaettava tasan!" En vaan ymmärrä...
  Mutta asiasta kirvekseen, olis kiva saada sulta postaus jossa kertoisit sun ja tinon suhteen tuoreita kuulumisia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) niinpä, tuo on totta että työaika on kyllä se mik'ä tässäkin asiassa varmaan määrittelee aika paljon! :) en myöskään ymmärrä tuota nipottamista jos toinen käy töissä ja otinen on kotona, epäreilua jos molemmat tekee silti yhtä paljon kotihommia! Tai tietenkin jonkun kohdalla tämäkin voi votimia :) ja hei, mulla itseasiassa on luonnoksissa juurikin tuollainen postaus odottamassa loppusilausta! :p

   Poista
 7. Meillä toimitaan aika samanlailla kuin teillä :) Mies käy töissä, mä hoidan siivoamisen, pyykit / tiskit ja ruoanlaiton. Jotenkin itekin ajattelee asian niin, että kun itse olen kotona niin tietysti ne hoidan ja tuntuisi ns. hölmöltä jättää kotityöt odottamaan töistä palaavaa miestä. Meillä on kaksi kouluikäistä lasta - heille aamulla aamupalat ja koulun jälkeen läksyhommat. Muut kotityöt hoidan meijän 1vee kanssa. Vaatii välillä vähän soveltamista, mutta ei ylitsepääsemätöntä hommaa. Meijän nuorimmainen on ehtiväinen ikiliikkuja, joka painelee tällä hetkellä kävellen kaikkialle, tauotta. Siltikin imurointi kimpassa sekä pyykkien lajittelu on neidille aivan lempparipuuhaa :D Työt aloitan viikon päästä. Se miten arki muotoutuu silloin, jää nähtäväksi. Ehkä siivouskerrat vähenee ainakin :D
  Pakko vielä kommentoida, että jaksan aina hämmästellä miten keksit niin hyviä postausaiheita - ottaen huomioon, että päivität blogia kuitenkin lähes päivittäin. Tykkään lukea!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin onneks imurointi ja pöytien pyyhkiminen on lempparipuuhaa :) ainoo et enää ei riitä et samalla ratsastaa imurilla, vaan nyt pitää kokoajan nousta seisomaan imurin päälle :D se on silti parempi vaihtoehto, ku pikkunen pysyycainakin näköetäisyydellä :) ja se imurista hohkaava lämmin ilma on paras hauskuuttaja!


   S&S

   Poista
  2. Kiitos saija! <3 ja ihana että tykkäät! :) me tehdään myös Elviran kanssa paljon kotitöitä "yhdessä", soveltamalla pystyy ihmeisiin ;) :D yksi aamu neiti söi aamupalaa ja mä tein pikaimuroinnin alakerrassa siinä samalla :p onneksi meillä ei tuota imurilla ratsastamista ole vielä keksitty :D

   Poista
 8. Hih musta taas tuntuu tällä hetkellä yhä enemmän ja enemmän, että kotiäitiys on miljoona kertaa rankempaa ainakin henkisesti kuin työssä käynti. Tälläinen lamaannus on vieny aika paljon voimia tehdä oikeestaan mitään, ja kun mun mies on sellainen siivous friiki, että kaiken pitää olla tiptop, niin sieltäkin tulee aika paljon sanomista, jos ei oo tiskit pois ja imuroitu. Ois kyllä kiva vaihtaa rooleja vaihtelun vuoksi, niin pääsis vähän hengähtää tästä "lomailusta" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu vaihdetaan vaan :D onneksi meillä tino on samanlainen sikaporsas kuin minäkin, eli koti saa joskus olla hieman sekainen ;) tuo varmasti paljon haastetta ja "paineita" kotiäitiydelle jos puoliso on todella tarkka siivouksesta ja siiteydestä! :)

   Poista
 9. Meidän lapsi ei ole vielä syntynyt, mutta ollaan asuttu yhdessä kuitenkin jo vuosia ja tähän väliin on mahtunut erilaisia työllisyystilanteita yms. joten heitän korteni kekoon silti! :D Meillä on aina mennyt sillain että ollaan jaettu tasan velvollisuudet. Eli jos toinen on töissä 8 h + 1 h matkoihin ja jos toinen on töissä 7 h + 1 h matkoihin, niin se jolla on tunti enemmän vapaa aikaa, tekee enemmän kotitöitä. Tällä tavalla ollaan saatu turvattua että kumpikin saa yhtä paljon vapaa aikaa loppujen lopuksi, eikä kumpikaan ylikuormitu. Tietty mennään kans sen mukaan millanen päivä ollut kyseessä, eikä nipoteta turhista, jos toisella on rankka viikko niin toinen tekee enemmän jne. Ollaan myös jaettu niitä sillain, että kumpikin tekee ne mistä tykkää eniten, eli mies kokkaa koska tykkää siitä ja mä siivoan sitten jäljet, koska se on mulle helpompaa. Toiminut ihan hurjan hyvin, eikä riidellä kotitöistä käytännössä ikinä. :)

  Jännnä nähdä miten eri tavalla nää hommelit jakautuu vuoden vaihteen jälkeen vai jatketaanko hyväksi todetulla kaavalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa että te ootte löytänyt teille sopivan tavan ja tuo kuulostaa kyllä ihan ihannetilanteelta ja reilulta jokaista kohtaan! :)

   Poista
 10. Meillä jaetaan 50/50 kotityöt, vaikka oon "vaan" päivät kotona. Meillä siis molemmat opiskelee ja mä teen tän kotiäidin homman tässä ohella. Kela on sen verran armoton opintotukien kanssa, että kyllä noita yliopiston kursseja saa melkosta tahtia yrittää takoa ettei tipahda tahdista. Tää on jo näin suhteellisen raskasta niin en voisi edes kuvitella, että mä vielä hoitaisin yli puolet kotitöistäkin :D Meillä ei tietenkään oo perus toinen käy töissä ja toinen on kotona tilanne, mutta näin siis meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo kuulostaa enemmän kuin reilulta kun sinä opiskelet! : )on varmasti ihan yhtä rankkaa kuin työssä käynti! :) tsemppiä ja jaksamista niin opiskeluun kuin kotihommiinkin <3

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.