sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Kohti helpompia iltoja ja parempia öitä.


Elviran nukuttaminen on aika ajoin ollut fiasko. Sängyssä pyöritään, hyöritään eikä anneta väsymykselle periksi vaikka silmät jo lupsuvat kiinni. Isi tai äiti ei saa liikaahtaakkaan ja pitää pienintäkään äännähdystä tai neiti pomppaa salamana ylös. Nukutussessiot kestää yleensä puolesta tunnusta tuntiin. Öisin heräillään myös etsimään tuttia ja silittäjää, yöllinen meuhkaaminen voi kestää myös reilusti yli tunnin. Väsyttävää, kyllä. Tähän oli tultava muutos.

Elvira taisi olla vähän reilu kaksi kuukautta kun alkoi nukkua kokonaisia öitä. Hampaiden tulon myötä yöt menivät levottomiksi ja silitystä vaadittiin jotta nukkumatti tulisi takaisin. Elvira tottui vanhempien läsnäoloon ja kosketukseen osana nukahtamisrituaalia ja tässä sitä ollaan, nukuttamispulmien keskellä. Mulla ei sinällään ole mitään sitä vastaan että iltaisin silitän Elviran uneen, päinvastoin. Tiedän että tämä tuo turvaa pienen ihmisen yöhön. Mutta koska Elvira vaatii silittämistä nukahtamiseen, vaatii hän sitä tottakai sitten myös öisin. Joka on ei niin kiva juttu. Väsyttää meitä vanhempia, mutta niin myös neitiä itseään todella kovin. Muutama viikko sitten päätimme kohdata meidän uniongelmat ja aloittaa niiden kukistamisen.Ajatuksena tietenkin on että  Elvirasta tulisi kokonaan itsenäinen nukahtaja. Jos iltaisin Elvira osaisi nukahtaa ilman silitystä, osaisi hän sen tehdä myös öisin kun tutti on hukassa. Mitä sitten olemme tehneet?Homma on aika yksinkertainen: Elvira juo iltamaidon sängyssään jonka aikana isi tai äiti on vielä vierellä. Kun tuttipullo on tyhjä, tehdään vaihturit tuttiin ja toivotetaan hyvät yöt. Elviraa jää yksinään sänkyyn. Nukuttaja siirtyy meidän makkariin löhömään sängylle ja datamaan. Jos Elvira alkaa itkeä, mennään laittamaan tutti suuhun ja "kaatamaan" hänet takaisin makuuasentoon. Tätä toistetaan niin monta kertaa kuin tarvis. Harvoin nukuttaminen on edes itkuista hommaa, Elvira muutaman kerran rääkäisee mielenosoituksesksi ja sitten tyytyy höpöttämään itsensä uneen. Jos lastenhuoneesta kuuluu iloista höpötystä tai jokeltelua, en yleensä mene huoneeseen. Useimmiten Elvira rauhoittuu ja nukahtaa omin avuin. Tähän koko keissiin menee puoli tuntia- tunti, mutta on meille kaikille mukavampi ja rennompi tapa. Ainakin pitkällä tähtäimellä. Joskus Elvira on todella itkuinen mennessään nukkumaan ja koko touhu on pelkkää huutoa, niinkuin esimerkiksi tänään. Huono ilta, huono nukuttamishetki. Pistän hampaiden piikkiin! Kuitenkin, jos Elvira on itkuinen olen antanut periksi ja ollut loppuun asti läsnä. Mun kasvatusmetodeihin ei vain kuulu lapsen huudattaminen uneen. Liian syndäntä särkevää. En tiedä onko tämä "periksi antaminen" kovin haitaksi tähän prosessiin, mutta hiljaa hyvä tulee ja toivon että kärsivällisyys palkitaan. Myös hieman hennommilla keinoilla!

Ovatko yöt sitten parantuneet? Kyllä ovat. Näiden viikkojen aikana meillä on ollut viikottain parikolme kokonaista yötä. Ja mikä parasta, jos Elvira herää yöllä hän nukahtaa todella nopeasti uudestaan eikä vaadi silittelyä. Lastenhuoneesta voi öisin kuulua vinkaisu, ähinää ja puhinaa muttei kuitenkaan vaadi aikuisen läsnäoloa. Ihan mahtavaa! Toki poikkeuksiakin on ja varmasti tulee vielä kauan olemaan, onhan kyseessä kuitenkin pieni lapsi. Päätavoite on saada useimmat yöt kokonaisiksi ja rauhallisiksi mutta aina pari huonompaakin joukkoon mahtuu. Tänään tosiaan oli hieman huonompi ilta, mutta huomenna jo aivan varmasti parempi. Toivotaan ainakin niin. Seuraavaksi olisi aika vieroittaa Elvira ilta maidosta hampaiden suojelemiseksi, mutta kaikki aikanaan ja asia kerrallaan. Ettei pienen ihmisen maailma mene sekaisin! Tähän asti unikoulu on ollut pelkkää plussaa ja positiivista siis!


6 kommenttia

 1. Emmäkään aio huudattaa/itkettää lastani uneen. Just luin tutkimuksesta mis oli, et nillä lapsilla, joita "unikoulutetaan" on kortisoli arvot usen päivän todella korkeella... Eli siis lapsi stressaa monta päivää sen itkemisen takia O.o
  Meillä kyl ainaki toistaseks viel nukahdetaan ihan nätisti sänkyyn heti ku neiti pääsee makuuasentoon ja saa tutin suuhun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olen tainnut törmätä tuohon samaan tutkimukseen jonka takia tämän päätöksen olenkin tehnyt! :) toki ilman tutkimustakin sydämeni tuskin kestäisi huudattaa lasta...:/ Ihanaa että teillä nukadetaan kiltisti! :)

   Poista
 2. Tämä oli hyvä postaus. Moni samassa tilanteessa oleva sai varmasti hyviä vinkkejä ja uskoa oman tilanteensa hoitoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) toivotaan että tästä olisi apua toisille uniongelmaisille! :)

   Poista
 3. Meillä mennään samalla kaavalla vaikka poika on 8kk. Annan sänkyyn viedessä maidon jonka jälkeen teen juurikin vaihtarin eli tutin suuhun, peiton päälle, hyvänyön suukko ja paijausta. Jos alkaa itkemään välittömästi huoneeseen. Mun mielestä on todella raakaa huudattaa lasta :(. Yleensä poitsu onneksi sammuu helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, olen samaa mieltä onhan se raakaa :/ toivotaan että meilläkin alkaisi sammuminen! :p

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.