keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Ajatuksia joulusta.

Lupasin eilen tulla kertomaan teille hieman meidän joulunvietosta ja sen perinteistä. Aloitetaan vaikka siitä että minä en ole mikään maailmanluokan joulufiilistelijä, viimevuonna meillä ei tainnut olla kuin yksi joulukoriste esillä emmekä edes pipareita leiponeet. Nyt kuitenkin Elviran kasvaessa haluan tuoda meidänkin kotiin joulun. Joulu on lasten juhla ja lapsiperheissä jouluaskareet ja -koristeet kuuluvat näkyä. Haluan että Elvira  saa sitten isona muistella yhtä lämmöllä lapsuudenjoulujaan niinkuin minäkin. 

Suurimmaksi osaksi meidän joulu menee kyläilyn merkeissä. Jokaisessa kyläpaikassa on luvassa koreaksi laitettu joulupöytä joten jouluruokaa meidän perheessä ei tulla kokkamaan varmaan seuraavaan 10 vuoteen ainakaan. Pipareita en tänä vuonna aio leipoa taaskaan, muutamat joulutortut sen sijaan ollaan jo syöty. Piparien leivontaa katsotaan sitten uudestaan ensivuonna kun tuo leipuriapuri on hieman isompi ja osaa leipoa, tai edes painaa muotteja. Vaikka mä en ole mikään jouluaskare ihminen, haluan pitää huolen että Elviran ja ElmeriInkerin (masuasukki) kasvaessa meidän kotona tehdään jouluaskareita: leivotaan pipareita, kuunnellaan joululauluja, koristellaan yhdessä joulukuusi ja mennään pulkkamäkeen (vaikka valkea joulu taitaa usein olla vain haave). Kun itse muistelen lapsuudenjoulujani muistan perheen, sukulaiset ja ne yhteiset hetket. Häärättiin ja siivottiin yhdessä kun valmistauduttiin jouluun. Niistä se joulutunnelma pikkuhiljaa tulee.
Yksi asia jonka tahdon Elviran oppivan meidän jouluista on materialismin unohtaminen. Toki joululahjat kuuluvat jokaisen lapsen jouluun, mutta en halua opettaa että ne lahjat tekevät joulun. Vaikka lahjalista olisi tulevaisuudessa seitsemän aanelosta, en tahdo että Elvira luulee saavansa ne kaikki. Ehkä yksi toive listalta toteutuu jokavuosi, varsinkin jos ne on yhtä päättömiä ja kalleita mitä omani ovat olleet. Hauan että Elviran ja ElmeriInkerin joulut koostuvat perheestä, sukulaisista ja hyvästä ruoasta. Yhdessä oloa ja joulutunnelmaa unohtamatta. Ei ne lahjat ole tärkeintä vaikka lapselle joulun kohokohta varmasti onkin. Eikä lapsi näitä asioista vielä tajua, tottakai hän miettii paljon lahjoja ja saapuvaa joulupukkia. Haluan kuitenkin istuttaa tämän ajatuksen Elviran päähän jotta hän sitten joskus isompana sen tajuaa eikä stressaa kalleista ja hienoista joululahjoista. 


Eilen pystytimme koko perheen voimin upean, hieman surkuhupaisan viidentoista euron tekokuusen. Elvira tuhosi ja me Tinon kanssa koottiin. Vielä on kuusi pystyssä vaikka veikkasin että max 2 päivää ja joko Elvira taikka karvahauva kaataa sen. Katsotaan miten käy. Joulukuusen lisäksi meiltä löytyy muutamat jouluvalot mutta suurin joulutunnelma tulee iltaisin aina kynttilöitä polttaessa. Kaikki joululahjat on kerrankin ostettu ajoissa ja ovat paketointia vaille valmiit, me ollaan siis hyvissä ajoin ilman joulustressiä! Sen kummempaa siivousta en aio suorittaa, perus viikkosiivous saa riittää jopa näin joulun alla. Me aiotaan viettää stressitön, perhekeskeinen ja kinkukas joulu, mites te?
2 kommenttia

  1. Mä haluaisin kanssa opettaa lapsille sen että joulussa tärkeintä ei ole lahjat vaan rento yhdessäolo, mukavat yhteiset tekemiset (ulkoilu, haudoilla käynti, saunominen) ja hyvä, erilainen ruoka :) huvittav tuo teiän joulukuusi :D

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.