maanantai 8. joulukuuta 2014

Kun taapero nirsoilee ruokapöydässä...Elvira on nyt vuoden ja kahden kuukauden ikäinen. Viimeiset kolme kuukautta on eletty koko perhe samalla ruoalla. Tai suurinpiirtein, jos me mätämme Tinon kanssa itseemme jotain roskaa, on se tietenkin ehodotn nounou Elviran kohdalla. Kun on kotiruoka kyseessä niin koko perheelle tehdään samaa sapuskaa. Kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta mutta on kaukana siitä. Nimittäin tältä perheen pääkokilta alkaa loppua ideat sekä kärsivällisyys kesken.

Elvira oli ennen kaikkiruokainen. Nyt hampaiden kasvatuksen ja iän myötä hänestä on kuitenkin kuoriutunut pieni nirppanokka ruoan suhteen. Kaikkea maistetaan mutta yleensä vain kerran, ja sekin kerta-annos lentää kaaressa takaisin. Viimeiset kolme viikkoa ovat ehkä pahimmat, ainoat maistuvat lounaspäivälliset ovat olleet bolognese sekä kinkkukiusaus. Ainiin ja makkarakastike, sitä meillä kuitenkin tarjotaan vain harvoin herkkuna. Mikään muu ei tunnu tuolle nirsoilijalle tällä hetkellä kelpaavaan. Ja nämä ongelmat ovat siis vain lounas&päivällisruokien kohdalla. Kaikki välipälät kuten leipä, viili, hedelmät sekä vihannekset uppoavat kuin kuumille kiville. Ja puuro, sitä vedetään aikuisen annos aina iltaisin. Tiedän ettei lapsi ruokapöydässä nälkään kuole, silti on harmittavaa kun toiselle ei tunnu mikään kelpaavan.Minä olen sen verran päköpää kasvattaja etten halua antaa millään periksi. Pakottamaan en kuitenkaan lähde, väkisin ruoan tunkeminen suuhun ei ole inhimillistä. Tällä hetkellä meidän ruokailutilanteet menevät jotakuinkin tälläisen kaavan mukaan:

Elviralle annetaan lusikka käteen ja lautanen eteen. Myös syöttäjä on mukana matkassa koska neidin omalla lusikalla harva annos päätyy suuhun. Elvira saa maistaa ja katsoa rauhassa mitä ruokaa on tarjolla. Yleensä lusikallinen pari menee suuhun. Jos ruoka ei maistu, Elvira saa hörpyt maidosta ja nostetaan ruokapöydästä pois. Reilu tunnin päästä tarjotaan ruokaa uudestaan. Tunnin päästä voi olla jo eri ruoka kyseessä mutta vaihtoehto ruokaa ei tarjota heti toisen perään, en halua opettaa että joka kerta on vaihtoehto ruoka odottamassa. Sitä syödään mitä tarjotaan tai sitten ei syödä, raaka todellisuus. Yleensä Elviralle maittaa ruoka tunnin päästä jo jotenkuten, vaihtelevasti sekin. Elvira saa myös jokaisen ruokailun yhteydessä kurkkua tai tomaattia mutta vihannekset saa aina jälkiruoaksi, muuten jäisi pääruoka kokonaan syömättä. Maitoa menee nokkamukista varmaan 60ml per ruokailu, tuttipullosta ei päivisin tarjota enää ollenkaan maitoa.

Välillä musta tuntuu ettei tuo neiti päivän aikana syö juuri mitään. Iltapuuro on ainut joka maistuu joka ikinen kerta. Elvira ei juo paljon maitoa, ei napostele ruokailujen välissä, syö vaihtelevasti 2-4 tunnin välein. Kaiken järjen mukaan nälkä pitäisi olla muttei vaan ole. Välillä murehdin koko päivän toisen syömistä mutta eihän tässä mitään hätää oikeasti ole. Tämä on kai joku vaihe joka menee ohi, johtuen sitten hampaista tai vaan tästä iästä. Ja sitäpaitsi, Elvira kasvaa ja kehittyy hyvää vauhtia joten tarpeeksi ravintoa hän saa. Vaikka välillä äidistä tuntuu toiselta...Toivotaan että tässäkin asiassa kärsivällisyys palkitaan ja pikkuhiljaa ruoka alkaa maittamaan paremmin. Ainut asia joka on varma niin pakottamaan en ala.

Löytyykö muiden perheistä nirsoilijoita? Miten te toimitte? Onko hyviä ideoita tai ehdotuksia ruokailutilanteisiin?


12 kommenttia

 1. Tosi tuttua! Meidän saman ikäinen poika pitää kans ruokalakkoa. Hauskaa, että meillä kans puuroa vedetään miehen annos ja tuo makkarakastike, se maistuu :D mut mikään muu ei sit maistukaan. Kesä meni jo melkein syömättä. Sit vähän aikaa ruoka uppos ja nyt taas lakko päällä. Väsyttävää mut minkäs teet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, keinot loppua ja mikään ei auta :D mikäköhän tuossa makkarassa on kun nirsoille kelpaa... :p

   Poista
 2. Meillä nirsoillaan myös. Tosin lounas ja päivällinen maistuu oli ruoka mikä hyvänsä, mutta aamupala ja varsinkin iltapala ei vaan maistu. Tarjolla on ollut puuroa ja sitä ei nyt suostuta syömään. Ennen puuroa syötiin enemmän kun mielellään. Meidän 1v tyttö ei suostu muuta syömään kuin leipää. Harmittaa tuon puuron pois jättäminen, mutta pakko jotakin on syödä ennen yöunia. Ehkä sitten taas hetken päästä maistuu puurokin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä oli puurolakko myös yhdessä vaiheessa mutta meni ajan kanssa ohi, toivotaan että teillä käy samalla tavalla! :) aamuisin en nykyään edes yleensä tarjoa puuroa kun pelkään että elppi kyllästyy siihen :/ :)

   Poista
 3. Kuulostaa aika tutulta :)
  Meillä taas on ollut todellinen sihtikurkku ja siksi karkean ruuan opettelussa on kestänyt pitkään. Edelleen välillä soseuttelen ja poika on nyt vuosi kolme kuukautta. Kunhan syö :D
  Joskus tosiaan tuntuu että ei hänen vatsassaan ole mitään ja silti ei syödä. Se raastaa hermoja... ite siis huolestun siinä ja pelkään painon tippuvan. Jäbä on muutenkin pienen miehen kokoinen.
  Jatka vain samaan malliin :) voishan sitä soseutusta tai pilttiä kokeilla? vaik ruuan sekaan pilttiä? :)
  Joskus luin että yksi vuotiaille tulee ihan vaiheena syömättömyys. tiiä sit tuleeko kaikilla mutta väitän että useimmilla tulee syömälakkoja jonkin asteen verran :) eihä meil aikuisillakaa oo aina nälkä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo on totta että eihän meilläkään aina nälkä ole :p sose ei kelpaa sen paremmin mitä mikään muukaan ja pilttiä en tahdo enää tämän ikäiselle tarjota paitsi reissun päällä, sekin meni jo loppuvaiheessa huonosti ennenkuin niistä luovuttiin :/ toivotaan että on joku ohimenevä vaihe! :)

   Poista
 4. ainiin! ilta- ja päikkärimaito! ne kun jätettiin pois maistu ruuatkin paremmin :) eihän teil enää öisin anneta maitoo? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä yömaito jäi pois elviran ollessa 3 kk joten ei sekään voi olla syynä :/ nyt vähentynyt maidon juonti tuttipullosta luopumisen takia ja toivotaan että auttaa tähän syömisongelmaan edes vähähn ! :)

   Poista
 5. Meillä oli vuoden iässä myös ruokalakko, tosi turhauttavaa! Mutta sen jälkeen, kun iltapuuro vaihtui leipään/jogurttiin niin lounas ja päivällinen on maistuneet erinomaisesti, meillä kyllä tyttö jätti "itse" iltapuuron pois, ei vaan enää suostunut sitä syömään :D aamupuuro onneks menee vielä(nyt 19kk ikää). Nämä ruoka-asiat ressas kyllä tosi paljon jossain vaiheessa.. Jospa teilläkin pian taas palataan normaaliin syöpöttelyyn! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivotaan että menee ohi! :) ja älä muuta sano, kyllä stressaa ja paljoN! :/ :)

   Poista
 6. Tämä!! :)

  http://pastellipisaroita.blogspot.fi/2014/07/apua-lapsi-ei-syo.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava kirjoitus ja ihan mahtava kirjavinkki, menee ehdottomasti lukulistalle!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.