perjantai 20. helmikuuta 2015

Taaperon erikoisruokavalio hukassa!Me ollaan kauan ihmetelty Elviran levottomia öitä. Hän oli noin kaksi kuukautta kun alkoi nukkumaan kokonaisia öitä. Mutta nyt viimeisten kolmen kuukauden aikama yöheräämiset ovat tehneet comebackin. Elvira herää, voi pyöriä ja hyöriä pari tuntia muttei kuitenkaan ole itkuinen. Tarvitsee aikuista lähelleen silityksen ja uniseuran nimessä. Jokainen yö on erilainen mutta kokonaiset yöunet alkoivat säännön sijaan olla aikamoisia poikkeuksia. Ehkä kerran viikossa tai parissa. Ensin syytin hampaita, sitten flunssaa ja mitä vielä. Mutta pariviikkoa aitten koin aikamoisen ahaa elämyksen: Elviran vatsa ei kestäkkään laktoosia.

Meillä on aika ajoin kotona käytetty laktoositonta maitoa mutten koskaan ole osannut yhdistää hyviä yöunia niihin. Jälkikäteen ajateltuna vastaus oli koko ajan nokan edessä mutten tajunnut sitä. Kun Elvira vieroitettiin tuttipullosta, ostimme usein laktoositonta maitoa koska maidon käyttö oli todella vähäistä. Yöt olivat parempia. Tosin luulin tämän johtuvan siitä että maidon määrä vain väheni ja vatsa oli sen takia parempi, enemmä kiinteää ruokaa, ennemmän kiinteää "sitä itseään". Kun maito alkoi taas maistumaan, vaihdoimme takaisin tavalliseen maitoon koska pitkää säilyvyyttä ei enää tarvittu. Tästä asti yöt ovat olleet enemmän ja vähemmän huonoja, välillä aina parempia koska välillä meillä on ollut laktoositonta elämää. Oma vatsani ei siedä tavallista maitoa, joten välillä koko perhe litkii maitojuomaa.

Diagnosointi on ollut senkin takia haastavaa ettei Elvira ole oireillut ilmamahalla tai itkulla. Öistä levottomuutta ja löysää vatsaa lukuunottamatta hän on ollut oireeton. Nyt vasta vähäistenkin oireiden parannuttua olen huomannyt eron.

Nyt meillä olisi edessä sen oikean ruokavalion etsiminen ja löytäminen. Oma laktoosirajoitteisuuteni kattaa pelkän maidon, jugurtit ja muut hapanmaitotuotteet menevät ihan normaalina aiheuttamatta vaivoja. Muutaman testailun jälkeen olemme tähän mennessä huomanneet ettei Elviran vatsa siedä tavallista jugurttia. Nyt on testissä vähälaktoosinen versio ja katsotaan sopiiko se, vai täytyykö kokonaan siirtyä laktoosittomaan. Pienillä ihmisillä on myös hyvä se, että ruokarajoitteet voivat mennä ohi. Voi olla että vuoden päästä Elvira juo ihan muina miehinä tavallista maitoa ilman vaivoja. Toivotaan parasta! Ja onneksi laktoositon tai vähälaktoosinen ruokavalio on sieltä helpoimmasta päästä.


4 kommenttia

 1. Meillähän Juusolla on maitoallergia, eli ei saa syödä mitään hapanmaito- tai maitotuotteita. Ei tavallista, ei eilaa, ei hylaa. Alkuun ajattelin, ettei seuraavan vuoden syömisistä tuu mitään, mut oikeesti näihin erikoisruokavalioihinkin tottuu tosi nopeesti eikä nykyään enää edes ajatella asiaa, kun se on niin itsestään selvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kyllä jo hieman haastavampi! :/ :) jeps, niinpä näihin taitaa tottua nopeasti kyllä! Eniten mua stressaa kaikki kyläilyt ja ravintolakäynnit sitten joskus kun täytyy niin tarkasti muistaa kysellä ettei ole laktoosia, että muistanko mä :D

   Poista
 2. A-murulla on laktoosi-intoleranssi joka alkoi 1,5-vuotiaana. Hänen ihonsa oli todella kuiva ja maha oli jatkuvasti sekaisin....suorastaan ripulia. Mitään muuta oiretta ei ollut. Kysyin asiasta sitten neukkulääkäriltä ja hän käski seurata. Ajattelin että höpö höpö ja aloitin A-murulle laktoosittoman maidon koska sitä me Isimiehenkin kanssa juodaan. Meillä on molemmille laktoosi-intoleranssi, joten ruoka oli vähälaktoosista, ainoastaan A-murun joi tavallista maitoa.
  Oireet väheni ja helpottivat kokonaan reilun viikon jälkeen.

  A-muru voi syödä vähälaktoosisia tuotteita, mutta hyla-maito on niin pahaa, etten juottaisi sitä edes lapselleni joten hän juo tosiaan Eila-maitoa kuten me Isimiehen kanssa. ;)

  Saimme neuvon testata A-murua välillä tavallisilla maitotuotteilla ja oireet tulivat takaisin. Meillekin sanottiin että suurinosa allergioista paranee. Neukku sanoi myös, että allergiatestiä verestä ei kannata välttämättä tämän ikäiselle tehdä koska se on turhaa kiusaamista eikä se välttämättä edes veressä näkyisi ja jos oireita on niin hoito on sama, on laktoosi-intoleranssi todettu tai ei.
  Itselläni alkoi laktoosi-intoleranssi vasta täysi-ikäisenä ja miehellä muutama vuosi sitten.
  Kannattaa soittaa neuvolaan niin saatte todistuksen erikoisruokavaliosta päiväkotia varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan pitkä ja kattava kommentti, kiitos Selina! :) neuvolasta saatiin juu tuo todistus ja nyt täytyy kotona vain testailla miten Elviran vatsa sietää laktoosia, hoidossa mennään nyt täysin laktoosittomalla linjalla joka on yksinkertainen ja helppo hoitajalle. Ei tarvitse miettiä minkä verran antaa laktoosia sisältävää tuotetta kun kaikki vaan pois! Toi on ihan totta että Hyla maito on aivan kamalaa !! Pilaa kahvinkin jos sitä sinne lorauttaa ;) Meille annettiin sama ohje että aika ajoin testaillaan josko vatsa kestää maitoa mutta katsotaan joskus piiiitkän ajan päästä, en halua kiusata toista :/ mulla on myös aikuisiällä vasta puhjennut laktoosiherkkyys! Mulla itselläni ei testeissä näkynyt mitään joten onneksi tämänikäisille ei niitä lähdetä tekemään!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.