tiistai 17. maaliskuuta 2015

Voihan varahoito!

Elviralla (ja äidillä) oli tänään aamulla jännät paikat. Niinkuin osa teistä ehkä muistaakin, Elvira aloitti tammikuussa perhepäivähoitajalla koska emme saaneet päiväkotipaikkaa. Koska perhepäivähoitaja tekee päivittäin lähes 10 tunnin päiviä ja on koko ajan yksin, aina välillä tulee eteen niin sanottuja varahoitopäiviä hoitolapsille. Täytyyhän hoitajan joskus pitää lomat tai käydä hammaslääkärissä. Nämä varahoitopäivär olivat yksi syy miksi halusin Elviran ehdottomasti mielummin päiväkotiin. Tuntuu hurjalta ajatukselta viedä lapsi ykskaksyhtäkkiä aivan täysin tuntemattoman ihmisen hoiviin. Ja jos musta tuntuu tältä nii miltä pienestä ihmisestä mahtaa tuntua kun lykätään aivan tuntemattomaan ympäristöön koko päiväksi ilman ainoatakaan tuttua naamaa?

Tähän asti me ollaan isovanhempien ja Tinon vapaapäivien kanssa pystytty pelaamaan niin ettei Elvira ole tarvinnut varahoitoa, mutta tänään ei onnistunut ja oli neidin ensimmäisen varahoitopäivän aika. Mä olen stressannut ja harmitellut tätä asiaa siitä asti kun sain päivämäärän tietooni eikä asiaa helpota yhtään se että päiviä on nyt viikon sisään kolme. Kaksi samassa paikassa ja kolmas taas ihan uudessa.

Varahoitopaikka on ihan meidän lähellä oleva päiväkoti. Vieminen tai tuominen ei sinällään siis tuottanut tänään ongelmia. Aamulla kuitenkin jouduin viemään Elviran heti seitsemän jälkeen hoitoon ja ensimmäisenä kuulin että hänen varahoitajansa tulee hieman myöhemmin. Kivakiva, ensin tuntemattoman ihmisen syliin kylmästi ja puolentunnin päästä ihminen vaihtuu taas toiseen. Hoitaja oli todella mukava ja ihanan oloinen mutta kyllä mua silti jäi vaivaamaan etten tavannyt Elviran oikeaa hoitajaa ollenkaan. Elvira jäi hoitotädin syliin ilman itkua, joskin hieman hämmentyneen oloisena. Vilkuteltiin ikkunan takaa hyvästit ja mä poistuin haikealla mielellä kohti bussipysäkkiä. Kamala tunne jättää lapsensa ihan ventovieraan hoiviin..

Hoitopäivä oli mennyt todella hyvin, Elvira ei ollut itkenyt kertaakaan. Hän oli vaan ihmetellyt koko päivän muiden touhuja ja uutta paikkaa. Syöminen ja nukkuminen oli kuitenkin ollut hieman heikkoa joten saimme kotiin nälkäisen sekä kiukkuisen lapsen. Toivotaan että muut päivät menisivät yhtä kivasti vaikka ne niin kovasti meikäläistä stressaavatkin!

Vaikka olen tykästynyt Elviran pp hoitajaan niin olen ehdottomasti sitä mieltä että ensi äitiyslomani jälkeen meidän lapset menee päiväkotiin. Aion hakea paikkoja ajoissa jotta meille päiväkotipaikka annetaan. Tosin hain myös tällä kertaa eikä se auttanut. Sitten turvaudutaan vaikka ykstyiseen sektoriin mutta pph:lle lapsiani en enää laita, niin ahdistavia ja stressaavia nämä varahoitopäivät ovat!

Ainiin, päiväkodin ovelle saapuessamme silmiini osui ensimmäisenä lappu: päiväkodissa kihomatoja, tarkkaile lastasi! Rukoilen hartaasti ettei Elvira tuo tuliaisia kotiin hoitoviikon jälkeen...


6 kommenttia

 1. Meilläpäin ei alle 3 v pääse päiväkotiin, vaan jos pph:lla on vapaita paikkoja, niin aina ensisijaisesti sijoitetaan lapsi pph:lle. Sitten kun laitat kahta lasta hoitoon ei enää yllättäin ole kynnyskysymys pph/pk vaan mulle tärkeintä olisi saada lapset samaan paikkaan. Ei onnistunut meidän paikkakunnalla, joten nyt ajelen sitten aamut illat jakamassa lapsia useampaan paikkaan... Ei auttanut ajoissa paikan hakeminen - alle 3 v ei pääse päiväkotiin ja se oli piste sille keskustelulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onpa kurja tilanne kun vanhemmat eivät saa päättää mihin lapsensa laittaa :o aivan väärin! Ja tuo varsinkin ettei saa sisaruksia samaan paikkaan, kurjaa lapsille kun ei ole sitä sisarusta hoidossa sekä vanhemmille kun joutuu kuskaamaan sinne, tänne ja tonne! Tsemppiä ja toivotaan että asoihin tulisi muutos <3

   Poista
 2. Nuo varahoitopäivät on kurjia ! Meilläkin poika aloitti ensin pph:lla, mutta onneksi sitten pääsi jo kuukauden jälkeen päiväkotiin. Ja me onneksi pystyimme hoitamaan varahoitopäivät niin, että poika oli mun mukana töissä. Ja meillä on päiväkodissa tässä syksystä saakka ollut kokoajan joku lappu ovessa (millon kihomatoja, milloin täitä ja enterorokkoa), mutta me ollaan säästytty niiltä kaikilta ainakin toistaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että mekin säästytään yhtä hyvin kuin te! :) ihanaa että teillä on mennyt noin kivasti ja ootte saanu sumplittua varahoitopäivät, meilläkin näin onneksi suurin osa päivistä! :)

   Poista
 3. Itse olen lastentarhanopettajana ollut päiväkodissa, joka oli varahoitona alueen perhepäivähoitajille. Siltä pohjalta olen samaa mieltä, että oman lapseni haluan tulevaisuudessa päiväkotiin. Tosiaan lapsi sujautetaan ihan outoon paikkaan, outojen ihmisten keskelle. Kyllähän päiväkodissakin ihmiset vaihtuu ja sairastuu, mutta joku tuttu silti aina on ja ympäristö on kuitenkin sama.

  Lohdutuksena kuitenkin, että tosiaan pääsääntöisesti varahoitolasten päivät menivät tosi hyvin. Muutamia itkuisia tapauksia oli, mutta lapset ovat onneksi sopeutuvaisia. Se ei tietysti ole mikään puolustus, mutta helpottaa kuitenkin.

  Tsemppiä jatkossakin teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Tuo on totta että lapset ovat sopeutuvaisia, ELvirankin päivät menivät todella hyvin vaikkei neiti ihan niin sosiaalinen ja nauravainen ollut mitä normaalisti :) Mutta itkuilta vältyttiin molempina päivinä! Taitaa nämä jutut olla vaan enemmän vanhempien murhe :p

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.