sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

32. raskausviikko!

Sikiön paino: 1750 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 27,5 cm 
Koko pituus: 37 cm

"Tämän viikon alussa sikiö on 29 viikkoa vanha. Se harjoittelee uutterasti nielemistä, ja pissaa puolisen litraa joka päivä. Kuulostaa vähemmän hygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Kun sikiö nielee lapsivettä, suolisto täyttyy sikiön ensimmäisellä ulosteella, mekoniumilla, jota kutsutaan myös lapsenpihkaksi. Useimmilla ensimmäinen uloste tulee muutaman tunnin kuluttua syntymästä.
Sikiö reagoi, jos voimakas valo paistaa ohuemmaksi käyvän kohdunseinämän läpi. Joskus sikiö voi kurkottautua valonlähdettä kohti ja yrittää seurata sitä silmillään.
Sikiöllä on nyt usein hikka. Voit tuntea sen pienet, rytmiset liikkeet. Hikka ei ole sikiölle suurikaan vaiva, vaan auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun sikiö nikottelee, pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Sikiön hikkaamista seuraavat usein sen hengitysharjoitukset."


Näin sanoo raskauskalenteri Vau.fi sivulla! Tänään pyörähti käyntiin raskauden 32. viikko eli täysiä viikkoja kasassa on nyt 31+0! Yhdeksän viikkoa laskettuun aikaan, tuntuu niin vähältä mutta silti niin paljolta! Ja miettikää, alle yhdeksän viikkoa kesään, sekin on juhlan paikka! Vauvahankintoja on tehty jo muutamia, sitteri sekä vaatteita. Voisin niistä tehdä erillisen postauksen joku päivä. Myös sisarusrattaat pitäisi tässä joku päivä tilata netin kautta mutta ensin täytyy kyseisiä vaunuja käydä koeajamassa jossakin lastentarvikeliikkeessä. Netin kautta saa paljon halvemmalla mutten kuitenkaan halua ostaa sikaa säkissä.
Pieni juhannusvauva on siis jo melkein kahden kilon kokonoinen mötikkä! Tila on ihan selkeästi loppunut vatsassa koska liikkeet ovat rauhoittuneet sekä vähentyneet. Ihan niinkuin Elvirankin aikana. Luulen että juhannusvauva on pääalaspäin tällä hetkellä koska hikka tuntuu aika alhaalla vatsassa ja potkut sen sijaan ylämahassa. En kuitenkaan mene vannomaan, en osaa sitten millään hahmottaa missä mikäkin tuolla mahassa sijaitsee. En osaa hahmottaa edes sitä oliko kyseessä potku vai kenties pepun töytäisy. Mahan päälle liikkeet näkyvät ja tuntuvat todella vähän, enemmän selkäpuolella möngerretään. Luulen tämän johtuvan ihan puhtaasti tuosta etuseinämässä olevasta istukasta. Vauva on päivisin todella rauhallinen ja laiska liikkumaan ja myllää sitten iltaisin ja öisin. Juuri silloin kuin mun pitäisi nukkua. Mutta niinhän se yleensä menee! Jos oikein muistan niin ensiviikolla taitaa taas olla neuvolakäynnin paikka. En mene vannomaan, viikko kotiäitinä on taas sekottanut mut ihan täysin!
Mun vointi on edelleen pysynyt aika samana. Närästys on ehkä hivenen helpottanut mutten ihmettele, tuntuu että vatsa roikkuu nyt todella alhaalla! Liikkuminen ja kumartelu on työn ja tuskan takana, tästä esimerkkinä voin kertoa että Tino ajeli eilen mun sääret kun en itse siihen enää kykene. Rautalisän vaihdoin nestemäiseen, en kestänyt enää niitä vatsavaivoja. Mahakivut ovatkin helpottaneet todella paljon! Vaikkei tuo "hedelmäinen" lisä kovin herkulliselta maistu niin mielummin paha maku suussa kuin levotottamat yöt vatsavaivojen takia. 
Näillä viikoilla sanotaan kohdun olevan todella supistusherkkä ja tässä raskaudessa voin todellakin allekirjoittaa tuon lauseen. Päivisin supistelee aina silloin tällöin, erityisesti jos olen ollut paljon jalkeilla tai kävellyt. Illalla viimeistään meidän rappuset laukaisevat supistukset ja muutama jo hivenen kipeäkin suppari on tullut. Suurimmaksi osaksi supistukset ovat kuitenkin niitä kivuttomia harjoitussupistuksia joissa kohtu vain kovettuu joten en ole huolissani. Eilen illalla tosin olin aika tuskainen ja mahaa jomotteli mutta ihan oma vika, mitäs tehtiin reilu neljä tuntia tapetointi hommia! Satunnaisia supistuksia lukuunottamatta vointi on oikeastaan aika erinomainen, ihan normaali raskaanaolevan olo. Joskus on rankkaa ja joskus ei edes huomaa että olisi raskaana. Kävely tosin on muuttunut nyt kunnon "kakat housuissa" vaappumiseksi ja aika hitaan puoleiseksi mutta se kuuluu asiaan, siitähän meidät odottavat äidit tunnistetaan! 


Tästä hirveen laadukkaasta kännykkäkuvasta näkee miten alhaalla tuo masu on! 

Rauhallista sunnuntain jatkoa kaikille, 
nyt mä siirryn katsomaan miten vaaleissa kävikään ja pääsikö mun ehdokas eduskuntaan vai ei!

2 kommenttia

  1. Olipa kiva lukea, että sulla on samanlain noiden potkujen kanssa kun mulla. Oon vähän miettinyt miksi pikkuinen ei liiku paljo ollenkaan päivällä, mutta sitten kun pitäisi nukkumaan mennä niin potkitaan kylkiin niin että sattuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täällä onneksi noi potkut sijoittuu enemmän selkäpuolelle kuin kylkiluihin, se olis liian kivuliasta :p

      Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.