perjantai 17. huhtikuuta 2015

Taaperon ensimmäinen hammaslääkäri!Elviralla oli tänään elämänsä ensimmäinen hammaslääkäri. Tai suuhygienisti, hammashoitaja tai mikä sen tädin tehtävänimike olikaan. Täällä Turussa ensimmäinen hammaslääkäri kutsu tipahtaa postiluukusta siinä puolentoistavuoden iässä ja meillä tämä aika oli tänään kello 10:30. Tapamme mukaan olimme paikalla ajoissa ja kello löi tasan puoli kun istahdimme odotushuoneen penkille. Pääsimmekin heti hoitajan vastaanotolle. Nämä ensimmäiset kerrat on aina maata mullistavia vaikkei kyseessä mikään ihmeellinen asia olekkaan. Vanhemmuus vaan on niin huikeeta ja kaikki ekat kerrat on vähintäänkin lottovoiton tuntuisia juhlanaiheita. Olis siis ihan mahtavaa että myös Tino pääsi paikalle hammaslääkäriin. 
Emme odottaneet mitään kovin ihmeellistä ekalta käynniltä mutta suoraan sanottuna se oli suuri pettymys. Tai ei pettymys mutta hieman ihmettelin jälkikäteen että oliskos se nyt sitten tarpeellista. Koko keissi kesti ehkä kymmenen minuuttia ja emme saaneet käynnistä oikein mitään irti. Ainut uusi tieto hampaiden hoidossa oli uusi pesusuositus: hammastahnan fluorivahvuus tulisi olla 1000ppm ja aamuin illoin tapahtuvan tahnaharjauksen sijaan hammastahnaa tulisi käyttää vain illalla, aamulla pelkällä vedellä. Suurimmaksi osaksi se oli sitä "oppikirjatietoa" jotka meistä jokainen tietää: vältettävä napostelua, janojuomana vesi ja tutti pois ennen kahden vuoden ikää. Emme saaneet edes pastillinäytteitä joita Elvira (äiti...) kovasti odotti. Mukaan saimme sen sijaan kaksi lappusta faktatietoa ja uuden hammasharjan! Joka tuli kyllä tarpeeseen, taaperon hampaiden pesu ei ole kovin hellävaraista touhua ja hammasharja on pureskeltu jo viikon käytön jälkeen.Ainiin, kurkistihan hammashoitaja myös Elviran suuhun. Olin laskenut aivan oikein, Elviralla on tällä hetkellä 16 hammasta. Neljä poskihammasta vielä uupuu ja sitten on kaikki hammaskiukut vihdoin ohi! Kunnes tulee pikkusiskon vuoro...

Elvira oli todella nätisti hammaslääkärissä vaikka hieman maistoikin hoitajan sormea hänen tutkiessa neidin hampaita. Koko käynnin kohokohta taisi olla se maaginen hammaslääkärituoli, Elvira käytti tuolia liukumäkenä ja liukui ajankuluksi siinä kun me vanhemmat rupateltiin hoitajan kanssa. Hampaiden hoito on tärkeä juttu mutta munkin ikäluokka on saanut peruskoulussa niin hyvän hampaidenhoitokasvatuksen että rehellisesti sanottuna tämän käynnin verorahat olisivat voitu kohdistaa jonnekkin muualle! Itse en saanut käynnistä mitään irti mutta mikäs siellä käydessä, seuraavan kerran sitten kolme vuotiaana!

Meidän perheessä hampaat pestään kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Elvira saa harjata ensin itse, ja sitten isi tai äiti "tarkistaa" vielä hampaat. Välillä harjausepisodi on kunnon tahtojen taisto eikä hammasharjalla tehdä muuta kuin imeskellä tahnat ja huidota ilmaa. Tärkeimpänä kuitenkin pidän että Elvira oppii harjausrutiinit heti pienenä. Sen lisäksi ruoan jälkeen pistellään poskeen herra hakkaraiset tai jokin muu ksylitolipastilli. Hampaiden huolto ei tuota mulle päänvaivaa Elviran kohdalla, poraamiskammoisena pidän hampaiden harjaustaj a ksylitolia ihan älyttömän tärkeänä. Sen sijaan stressaan hieman purentaa ja oikomisasoita, jos on äitinsä hampaat perinyt niin oikomishoitoa on luvassa moooonta vuotta väärän purennan takia! Toivotaan että näissä asioissa Elvira tulee isäänsä: ei reikiä ja täydellinen purenta!


12 kommenttia

 1. Kuusitoista??? Meillä on 6 (ja puol!) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no Lumilla ei ole kiire ;) odottelee pikkusisarta että menee siinä samassa sitten kun toisellakin :D

   Poista
 2. Olipas kiva kuulla tosta, ku meillä sama eessä ens kuussa. Katotaan onko tädillä sormet jäljellä enää sen jälkeen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, mulle hammashoitaja sano että he osaavat kyllä jo aika hyvinvaroa kun ääneen pelkäsin siinä :D:D:D:D

   Poista
 3. eikö siinä ekalla käynillä otettu jotain bakteerinäytettä suusta? ainaki ennen on otettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aijaa, en ole koskaan kuullutkaan :o ei otettu kyllä, olikohan kyseessä kariesbakteeriin liittyvä juttu ? :o

   Poista
 4. Ohhoh, meillä oli eka hamppulääkäri 6kk iässä! :D Kutsu ekaan tarkistukseen tuli itseasiassa niin, että meidän neiti ei olisi ollut kuin 5,5kk, mutta sitä täytyi siirtää, kun olimme tuolloin reissussa. Kyllä vaihtelee kunnittain tosi paljon!

  VastaaPoista
 5. Meilläkin ollu jo kaks kertaa :) kaarinassa oli 6 kk iässä ja naantalissa 1 v. iässä! En tienny silti tost hammastahnajutust! Meillä eniten toitotettu kariesbakteerin välttämisestä kaikin tavoin.
  S&S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä ymmärsin tosta tahnajutusta että suositus tullut nyt vuoden vaihteessa että aika uus juttu vielä! :)

   Poista
 6. Vaihtelee hurjan paljon koska ensimmäinen hammastarkistus on, meillä se on vasta kaksivuotiaana :o
  Jännä nähdä miten siellä tulee menemään, avaako poju suuta ensinkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, kylläpä vaihteelee kun 1,5 vuoden eroja riippuen paikkakunnasta :o :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.