perjantai 1. toukokuuta 2015

Saako äiti somettaa lapsensa kasvoilla?

Aloitin bloggaamisen toukokuussa 2013. Väkertelin huonoilla dataustaidoillani pystyyn elämäni ensimmäisen blogin joka kantoi nimeä Elämäni paras vahinko. Blogi oli nimenomaan raskausblogi jonne kirjaisin muistoja raskausajalta ja ottaisin masukuvia. Tiesin että tulisin odotusblogin jälkeen jatkamaan kirjoittamista ja blogi vaihtuisi perheblogiksi. Perheblogin perustaminen toi esille kuitenkin yhden kysymyksen, laittaisinko lapseni kuvia nettiin?

Aina aika ajoin pinnalle ponnahtaa tekstejä lasten nettikuvista ja äideistä jotka niitä sinne laittaa. Yleensä on kaksi puolta, niitä jotka sitä tekevät ja sen hyväksyvät ja niitä joiden mielestä vähintäänkin pilaat oman lapsesi elämän. Näin kärjistetysti. Niinkuin tästä blogista olette huomanneet, kuulun tuohon ensimmäiseen porukkaan. En silti voi väittää ettenkö välillä miettisi asiaa toiseltakin kantilta ja en voi kieltää ettenkö välillä sekunnin sadasosaa pohtisi onko tämä nyt ihan viisasta touhua. 

Vaikka mun blogini kävijämäärät eivät ole läheskään niin suuria kuin suosituimmilla blogeilla niin kävitilastot näyttävät kuukausittan tuhansia yksittäisiä kävijöitä. Tämä tarkoittaa tuhansittain kasvottomia henkilöitä siellä ruudun toisella puolella. Näille henkilöille jaan oman elämäni, kasvoni sekä lapseni kasvot. Vaikka blogi on vain pintaraapaisu meidän touhuista, annan kuitenkin sen merkittävimmän asian, kasvomme. Nämä tuhannet ihmiset tietävät miltä minä näytän. Se on ihan ookoo koska se on mun oma päätös. Mutta entäs Elviran naama, hän ei ole antanut tähän touhuun lupaa ja hänen kuviaan täällä eniten vilahtelee. Teenkö siis väärin?

Teidän lukijoiden silmiin ja korviin ei kantaudu kaikki täältä ruudun takaa. Vaikka näyttäisi siltä että julkaisen blogissa tai somessa todella paljon kuvia meidän arjesta sen enempää ajattelematta, niin todellisuus on toista. Kuvat käyvät tarkat sensuurit läpi ennen nettiin päätymistä. Omat kuvat annan valua nettiin aika railakkaasti mutta Elviran kuvat saavat hieman erilaisen kohtelun. Vaikka välillä musta itsestänikin tuntuu että kaikki kameran kuvat ovat täällä blogissa niin tarkemmin ajateltuna on hyvin paljon kuvia ja asioita jotka tänne nettiin eivät päädy.

Koska minä äitinä kirjoitan meidän elämästä nettiin eikä lapseni ole tähän lupaa antanut, on minun vastuuni ja velvollisuuteni pitää tarkat rajat tässä touhussa ja miettiä aina Elviran parasta. Kaikki vessajutut ja "nolot jutut" saavat jäädä pois. Enhän minä itsestänikään kirjottasi vessajuttuja someen joten miksi tekisin niin lapselleni? Saatika julkaisisi itsestäni kuvaa istumassa paskalla taikka alasti saunan lauteilla. On siis ihan itsestäänselvyys etten myöskään lapselleni voi tehdä niin. 

Lapseni some jalanjälki alkoi jo ennen hänen syntymäänsä äidin bloggaamisen takia ja jatkuu ties kuinka kauan. Lapseni kuvia löytyy jo nyt paljon netistä eikä hän ole edes kahta vuotta. Hänen kehityksensä on kirjattu tarkkaan tähän blogiin näiden puolentoista vuoden aikana.  Teenkö väärin? Sitä en oikeastaan tiedä. Tällä hetkellä bloggaaminen meidän naamoilla ja oikeilla nimillä tuntuu ihan turvalliselta ja hyvältä. Voi olla että jonain päivänä olen eri mieltä. Voi olla että jonain päivänä Elvira kyseenalaistaa tämänhetkisen harratukseni. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe syytä miksi en voisi somettaa kasvoilla ja olla ihan kunnon "blogiäiti". Silti näitä asioita on aika ajoin hyvä pohtia ja kyseenalaistaa omia toimintatapojaan. Minkä nettiin laittaa, se nettiin jää joten omalta osaltani aion pitää jutut ja kuvat siisteinä, ainakin lapseni osalta!


Mitä mieltä te olette asiasta? 
Onko lapsen kuvien jaksaminen netissä ok vai ehdoton nounou?


9 kommenttia

 1. Minusta ei ole viisasta julkaista oman lapsensa kuvia netissä. Mitä jos lapsesi päätyy aikuisena julkiseen ammattiin? Kuvat tulevat aivan varmasti ilmi siinävaiheessa. Sitä saa sitten äiti ihmetellä että mites meidän elviiran vauvakuvat on seiskan kannessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en nää kuvailemassasi tapauksessa mitään pahaa, varsinkaan kun kaikki kuvani ovat hyvällä maulla otettuja :) Mielummin katselen seiskan kannesta Elviran vauvakuvia kuin jotain biletyskuvia :p :D

   Poista
 2. Tää pompahtaa aina aika ajoin myös mun päähäni, koska tällä hetkellä julkaisen kuvia lapsista. Tosin vaihdoin ahdistuksissani heille oikeiden nimien paikalle bloginimet. Tää bloggaus on kuitenkin sen verran tuote juttu, että ei voi tietää vielä miten se vaikuttaa lapsiin... Mutta niin kauan kuin kuvat ovat siistejä eikä teksti loukkaavaa, en halua uskoa että siitä olisi hallaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin hetki sitten myös tuota bloginimeä mutta en lähtenyt enää näin jälkikäteen sitä vaihtamaan, tuntui turhalta kun kaikki on jo "paljastettu"! :) ja toi on totta että bloggaaminen on vielä tuore ilmiö eikä voi tietää miten siihen suhtaudutaan vaikka kahdenkymmenen vuoden päästä!

   Poista
 3. Mä kuulun kastiin joka ei julkase lapsen kasvokuvia.. ärsyttää kun omiakin kuvia saa bongailla googlesta niin en halua Venlasta kuvia sinne :)

  VastaaPoista
 4. Mäkin olen aina välillä pohtinut tätä. Oonkin miettinyt että lopetan perheblogin kun kuopus täyttää kaksi. Saa nähdä jatkanko blogin kirjoittamista sitten jotenkin muuten. Luulen että bloggaaminen ja kuvien laittaminen faceen on nykyään niin yleistä että ei sitä ihmetellä tulevaisuudessa niin paljoa kuin nyt tällä hetkellä. Mitä tuohon anonyymin kommentiin, entäs sitten jos seiska laittaa vauvakuvan lehteen? :D Mitä noloa siinä olisi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös miettinyt välillä että koska Elvira tulee siihen ikään etten enää kasvokuvia julkaise, vai tuleeko koskaan? Ja somettaminen on kyllä niin yleistä nykypäivänä, toisaalta myös niin uusi juttu ettei kaikkia "haittoja ja vaaroja" vielä tiedetä :/ :)

   Poista
 5. Mä joutunen miettimään tätä asiaa tosissaan, kun meille pikkuinen syyskuussa syntyy.Vielä en todellakaan ole varma, että tulenko julkaisemaan vai en. Ehkä, ehkä en. Aika näyttää :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.