tiistai 23. kesäkuuta 2015

Elviran puheen kehitys!


Olen neljä kuukautta sitten tehnyt postauksen Elviran puheesta pienen Elvira-Suomi sanakirjan muodossa! Neljässä kuukaudessa puhe on ottanut kuitenkin todella suuren harppauksen eteenpäin joten on aika taas katsastaa Elviran maailman pariin; mitä meidän taapero puhelee? 

Elviralle tulee heinäkuun alussa täyteen vuosi ja yhdeksän kuukautta. Tämän ikäiseltä lapselta ei vielä "vaadita" selkeää puhetta ollenkaan, Elviralla on kielellinen kehitys ollut aina liikunnallista kehitystä edellä ja meidän taapero puhelee jo paljon lauseitakin. Mun on äitinä vaikea sanoa miten selkeää puhe on koska elän Elviran kanssa niin symbioosissa: mulle jokin sana on helppo tulkita kun taas hieman vieraamman ihmisen korvaan sana saattaa olla pelkkää siansaksaa. Osa puheesta kuitenkin vielä on vauvapuhetta, mutta paljon on jo sanoja sekä lauseita joita ymmärtää vaikkei koskaan olisi niitä kuullutkaan.Elviran ensimmäinen kaksi sanainen lause oli:
Isi töissä!

Ensimmäinen kolmi sanainen lause oli kysmys: 
Missä jokin on?
(Valitettavasti en muista mikä jokin sanan tilalla oli!)

Kolmi sanaisia lauseita tulee todella kovaa tahtia lisää sanavarastoon. Suurin osa niistä on kysymyslauseita, missä jokin on mutta viime viikolla Elvira sanoi maailman ihanimmat kolme sanaa kun tuli aamulla herättämään meitä vanhempia:

Äiti, rakkattaa sua!

Isi, rakkattaa sinua!


Elvira osaa toistaa perässä melkein kaikki sanat mitä hänelle sanoo. Vaikeimmat niistä saa oman muotonsa Elviran suussa, esimerkiksi makkara on akkama. Elvira on todella kiinnostunut uusista sanoista ja ympärillä pyörivästä maailmasta. Hän haluaa että hänelle sanoitetaan lähestulkoon kaikki mitä ympärillä on. Elvira osoittelee sormella esineitä ja asioita ja sanoo KATO kun haluaa tietää mikä asia on kyseessä sekä toistaa sanan perässä. Jos sana on liian vaikea toistaa, jatkaa hän kato sanan toistamista ja nyökkäilee päällään. 

Elvira höpöttää ja puhelee suurimman osan ajasta jonka on hereillä. Hiljaiseksi meidän neitiä ei siis todellakaan voi sanoa, vaikka puhetta saa hieman odottaa vieraampia ihmisiä kohdatessa. On aivan mahtava seurata miten nopeasti pieni ihminen imee itseensä tietoa ja taitoa. Mahtavaa ja hieman haikeaa, kohta täällä puhutaan ihan selvää Suomea koko ajan ja saamme heittää hyvästit hellyyttävälle taaperokielelle jonka meidän tirriäinen on ihan itse kehittänyt!


Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.