Kaksplus.fi

MENU

torstai 23. heinäkuuta 2015

Breast is not the best, it is biological norm!


Julkaisin yllä olevan kuvan blogin facebook sivulla edellispäivänä. Julkaisu sisälsi seuraavan tekstin:

"Minimimmille iski nälkä kesken ikea reissun! Kyllä tää rintalapsi on sitten niin helppo ruokkia pullolapseen verrattuna; missä ja milloin vain! Mä en ymmärrä imetyksen seksualisointia ja sitä kauhua jos rinta tai nänni hieman vilahtaa. Sitä vartehan ne on luotu, ruokkimaan lapsi. Jos joku imettävästä naisesta kiihottuu niin antaa mennä, meitä on moneen junaan ja joku saa kiksit jos näkee naisen kaivamassa nenää. Breast is not the best, it is biological norm! Ei tehdä siitä sen kummempaa!"

Julkaisu on tavoittanut älyttömän suuren määrän ihmisiä, yli kymmenentuhatta! Mun oli tarkoitus vielä samana iltana tulla blogin puolelle avaamaan enemmän mun ajatuksia imetyksestä. Kiire ja väsymys painoi kuitenkin päälle joten tämä teksti tulee nyt hieman jälkijunassa. Puhtaasti siitä syystä että tämä on asia jonka haluan avata ja kirjoittaa ajatuksella. 

Imetys, tuo luonnon tapa ruokkia vauva. Maailman luonnollisin asia josta on yhtäkkiä tullut aivan luonnotonta. Asia jota pitäisi peitellä ja suorittaa salaa. Asia, josta naiselle asetetaan aivan järkyttävän suuret paineet ja odotukset. Ja ristiriitaiset sellaiset.

Jos et imetä lastasi, olet toisten äitien mielestä paskayksilö. Korvike on saatanan keksintö ja rintaa, rintaa, rintaa tyrkyttää supermutsit. Ihan samaa tuleeko maitoa vai ei, korviketta et anna. Tissi suuhun, kyllä se siitä. Mahdollisimman tehokas ja pitkä imetystaival on kaiken A ja O. Jos tämä ei onnistu niin äitiyden arvo laskee roimasti. Niin ja lapsentahtinen imetys sen olla pitää. Tississä kiinni vaikka 24/7, ei paljon haittaa kunhan vain täysimetys onnistuu. Jaa et jaksa vai? Kyllä supermutsi vaan jaksaisi.

Samalla kun muut äidit ja neuvolantädit aiheuttavat paineita imetyksen onnistumiselle ja kannustavat mahdollisimman pitkään imetykseen, yhteiskunta lyö tälle touhulle kapulat rattaisiin. Samalla kun sun pitäisi imettää missä ja milloin vain, yhteiskunta kertoo ettei se nyt vaan ole ihan suotavaa. Imettävä äiti saa toisen ihmisen lihapullat väärään kurkkuun ravintolassa ja toisilla menee jopa ruokahalu, niin oksettavaa ja kamalaa touhua se on. Pirttihirmut vetävät herneet nokkaan kun ne omat kaksilahkeiset näkevät toisen naisen nännin tai rinnan. Lapset saavat tästä touhusta vähintään kin elinikäiset traumat jotka vaativat monta tuntia terapiaa. Puhumattakaan siitä, että joku saattaisi kiihottua tästä touhusta. Naisen rinnathan kuuluvat sinne pornoteollisuuteen ja makuuhuoneen puolelle pelkästään, vai mitä? Jos imetät, teethän sen mahdollisimman salaa ja huomaamattomasti. Eihän se nyt ole kovinkaan soveliasta touhua. Se on vain maailman luonnollisin asia, ei muuta.

Nykypäivänä ihmiset ovat tuntuneet unohtavan minkä vuoksi naiselle ne rinnat ovat luotu. Ne eivät suinkaan ole kumppanin kiihottamista tai silikoneja varten vaan nimenomaan siihen oman lapsen ruokintaan tarkoitetut kapistukset. Kaksi palloa jotka koostuvut jotakuinkin rasva- ja sidekudoksesta. Saattavat tuottaa tietyssä elämäntilanteessa myös maitoa. Seksikästä eikö? Noei. 

Mä olen itse aika julkea julki-imettäjä. Julkisella paikalla yritän tottakai tehdä sen mahdollisimman siveellisesti koska tiedän sen häiritsevän jonkun ihmisen elämää niin kovin suuresti. Kuitenkin jos vaihtoehtoina on nälkäänsä huutava lapsi tai vilkkuva rinta, valitsen vilkkuvan rinnan. Tottakai. Minä en lastani huudata väkisin jos ratkaisu asiaan on siellä paidan alla. Joka kerta kun imetän, tarkkasilmäinen saattaa nähdä vilauksen nännistä. Vauvanpää ei riitä peittämään koko rintaa, joten rintaa saattaa vilahtaa jopa yhtä paljon kuin avokauluksisesta paidasta. Järkyttävää eikö?

 Minä en myöskään suostu menemään vessaan imettämään. Minä en itse ruokaile vessassa joten ei mun lapsenikaan. Imetys saattaa myös kestää monta kymmentä minuuttia, toisilla jopa tunteja. Kuka niin kauan huussissa haluaa hengata? En minä ainakaan. Mulle imettäminen on maailman luonnollisin asia. Mua ei häiritse kaivaa tissejä niin sanotusti tiskiin muiden ihmisten edessä joten jos se sinua häiritsee ole hyvä äläkä tuijota. Osaat varmasti kääntää pääsi pois tai jopa sulkea silmäsi. Tiedätkö, ei ole pakko tuijottaa jos ruokahalu menee tai traumat syntyy. Se on ihan oma valinta. Niinkuin sekin missä minä lapseni ruokin.

Mä en sano että kaikkien pitäisi julki-imettää. Mulle tämä asia on arkinen ja normaali joten se sopii minulle. Äiti saa ruokkia lapsensa kaikessa rauhassa vessassa taikka hiljaisessa nurkassa kaupassa suuren harson alla. Joskus lapsi tätä vaatiikiin kun ei pysty keskittymään syömiseensä ihmisten keskellä. Kuitenkin meillä kaikilla tulisi olla oikeus toteuttaa tämä maailman luonnollisin asia juuri siellä missä haluamme. Ja koska haluamme. Imetys on maailman luonnollisin asia, ei tehdä siitä niin suurta numeroa. 

Hymiö hear""

13 kommenttia :

 1. Aamen! Huippuhyvä kirjoitus! :) Ei se imetyksen hyväksyminen nyt niiiin vaikeeta pitäs olla,mut aina tästä maasta löytyy ainakin yksi mielensäpahoittaja asian kuin asian suhteen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) oot ihan oikeessa, ei oo sellasta asiaa josta joku ei mieltänsä pahoittaisi :D varsinkin me suomalaiset ollaan mielensäpahoittajien ykkösjoukkoe... :D

   Poista
 2. Muuten hyvä teksti, mut pisti silmään tuo että tissivauva olisi jotenki helpompi syötettävä kuin pullovauva.. Kyllä meillä aina oli korvikkeet mukana vaikka vain kauppaan mentiin, jos nälkä iski vauvalle, tuttipullo vain suuhun -jopa isä pystyi siihen! Rasittavaa että vertaillaan tissivauvaa ja pullovauvaa. Yhtälailla saavat mahansa täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan nyt tähän kommenttii heti kännykällä vaikka muuten vihaan kirjoittaa tällä! :) muihin vastaan sitten koneella ollessa joten älkää ihmeteltkö.

   Mutta siis haluan selventää sulle jos et ihan kaikkia taustoja tiedä niin meidän esikoinen, Elvira oli pullovauva. Siksi tämä vertailu ihan oman kokemuksen pohjalta, meidän pullovauvalle ei nimittäin kelvannut kuin mikrolämmin korvike ei kaikkialla ole lämmitysmahdollisuutta. Yhtä lailla korvikkeesta mahan täyteen saa kuten sanoit! Korviketta ja äidinmaitoa en siis missään nimessä vertaile keskenään (tämäkin muuten aivan pölö juttu jota me äidit tehdään ja asetetaan lisää paineita ja pyritään nostamaan tietynlaista äitiyttä jalustalle..) koska molemmilla kasvaa aivan yhtä täydellisiä lapsia <3

   Poista
  2. Mun täytyy vastata tähän myös täysin päinvastainen kokemus. Olen molempien lasten kohdalla yrittänyt imettää. Kumpikaan ei kasvanut odotusten mukaisesti. Olin imetysdieetillä, laihduin ja riuduin ja vauvat oksentelivat kaaressa ja tappelivat tissille. Lisäksi matalien rinnanpäiden ja atooppisen ihon takia oli pakko pelleillä rintakumien kanssa, muuten sai tissit verellä imettää.
   Helpotus oli se kun lastenlääkäri sanoi, että siirrytään kokeilemaan allergiakorviketta, koska olet niin väsynyt ja lapsi paskoo kaiken läpi. Alkoi pullottelu, niin refluksioireet vähenivät heti ja samoin oksentelu, lapsi alkoi kerätä painoaan sieltä -22 käyrältä ylöspäin! Tämä sama tarina toistui kummankin lapsen kohdalla, jälkimmäisen kohdalla vaan aikaisemmin lopetin imettämisen, koska "tunnistin kaavan". Korvike oli meidän päivien ja öiden pelastus. Vaikka sen teko (jauhe tietynlämpöiseen veteen, sekoitus, sakeutusjauheen latto, sekoitus, 3min odottelua) oli työlästä, niin helpotti kummasti elämää.
   Harmi, että edelleen tunnen silti syyllisyyttä lähes aina kun imettäjiä nostetaan korokkeelle.

   Olen siis täysin samaa mieltä siinä että kyl se äidinmaito on paras ravinto ja imettäminen on kaunista ja luonnollista, mut toisilla on oikeasti vaikeuksia imettämisessä, niin et siitä ei lopulta vain tuu mitään. Itse kahlasin yömyöhään imetystukilistaa ja olin yhteydessä johonkin imetyshenkilöön ja neuvolassa käytiin läpi monesti imemisotteita yms, mut se lapsen refluksi ja allergisuus oli ne tekijät mitkä sitä syömistilannetta aina riivasi. En ikinä kehdannut imettää julkisesti, koska vauva sai kymmenen kertaa raivarit ennen kun sai alettua syömään ja aina kesken syötön jossain vaiheessa oksensi... No, tää on mun henkilökohtainen "trauma", kai mun lapset on ihan ok vaikka eivät saaneet tissiä kolmea kuukautta kauempaa.... ;D

   Poista
 3. sun blogi on mahtava parasta luettavaa! ja meillä on tasan kuukauden vanhempi tyttö ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos! :') <3 ihanaa, onnea kovasti näin pari kuukautta myöhässä ;) <3

   Poista
 4. Tykkäsin tekstistäsi :) Nyt toista lastani täysimetän ja viimeksi eilen sulkeuduin ravintolan vessaan syöttämään :/ Julki-imetystäkin nykyään harrastan, ekan kanssa en ollenkaan. Esikoisen imetyksen alku oli kivinen, mutta onnistui yrittämällä ja myönnän vähän karsaasti katsovani äitejä, jotka suoriltaan pulloon tarttuvat (ymmärrän siis jos on oikea syy, lääkitys, sairaus tms). Ei kyllä pitäisi arvostella senkään vertaa, kun koskaan ei tiedä toisen kohdalla koko totuutta. Itselle imetys on kuitenkin niin suuri ilon aihe, että olen onnellinen, että se sujuu pääasiassa hyvin ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kun tykkäsit! :) jep, tuo on totta että tosi nopeasti tulee tuomittua vaikkei pitäisi! Itse pullolapsen äitinä tiedän miten paljon pahoja katseita pulloäidit saa ja se on kurjaa, aina kun se imetyksen epäonnistuminen ei ole itsestä kiinni :/ ja toisaalta, eihän se muille kuulu miten lapsensa ruokkii, korvikkeella kasvaa ihan yhtä hyviä lapsia! :) mutta ymmärrän pointtisi, varsinkin nyt kun oman imetyksen onnistumiseen tekee kovasti töitä niin ihmetyttää miksi ei toiset edes halua yrittää! :) tämä on nautinnollista ja ihanaa puuhaa (vaikka joskus ahdistaakin tottakai! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3