torstai 20. elokuuta 2015

Kiitos Suomen valtio.

Tiedättekö, on yksi asia joka saa mun niskavillat kerta toisensa jälkeen pystyyn ja tekisi mieli sanoa ruma sana jos toinen. Asia joka vihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Nimittäin Suomen valtion morkkaus ja haukkuminen.

En ole mitenkään yli isänmaallinen eikä meiltä löydy Suomen lippuja ympäri huushollia. Suomen historiasta en tiedä tuon taivaallista enkä edes katso jääkiekon mm-kisoja leijonapaidassa heiluen. Kuitenkin sen verran isänmaallinen olen että vedän pienet pavut nokkaani joka kerta kun joku valittaa miten perseestä kaikki asiat täällä ovat. Tarkemmin sanottuna lapsiperheiden asiat. Näin ajattelevat olkaa hyvä ja miettikää miten muualla maailmassa toimitaan.

Lapsilisiä leikattiin juuri ja siitäkö vasta riemu repesi. Kokonainen kymppi lähti. Onhan se toki iso raha kun tarkemmin ajattelee mutta hei, monessako maassa maksetaan siitä että lapsia siitetään? Kuukausittain, yhden lapsen elämän aikana melkein parin kymppitonnin verran. Niin, ei kovin monessakaan. 

Entäpä monessako maassa maksetaan siitä että äiti on lasten kanssa kotona eikä töissä? Kotona saa olla jopa lapsen elämästä ensimmäiset kolme vuotta, kolme vuotta! Ja siitä kotona olosta vielä maksetaan, aika huikeaa eikö? Ja jokaisen lapsen kohdalla. Summa ei ole kovinkaan suuri ja joskus tekee tiukkaa. Mutta niin sen kuuluukin mennä, kuka hullu nyt töihin menisi jos rahaa tulisi muutenkin.

Meidän lapsista pidetään hyvää huolta jo ennenkuin he syntyvät. Suomen neuvolajärjestelmä on aivan upea ja takaa hyvät taustat terveelle elämälle. Ilmaiset rokotukset ja tarkatukset. Lastensuojelusta puhumattakaan. On mahtavaa että joku muu haluaa pitää meidän lapsista huolta ja puuttuu lapsen elinoloihin ellemme itse pysty niitä takaamaan. Lastensuojelussa on puutteita mutta ihmekös tuo kun äityleissä tehdään lasuja yhden päivän aikana sadoittain. Millon jonkun Pirkkopetterillä on väärän väriset lenkkarit tai millon Kullervokalevi söi yhden irtokarkin liikaa, lasun paikka ehdottomasti! 

Meidän lapset saavat ilmaisen ammatin jos niin tahtovat. Suomen koulujärjestelmä on yksi maailman parhaista. Kouluruokaa haukutaan ja mollataan mutta hei, meidän lapset saa ruokaa koulussa! Ilmaiseksi. Ja se ruoka on terveellistä, jotain muuta kuin burgereita ja limsaa.

Mun ei ole tarvinnut ottaa lapsilleni kallista vakuutusta koska tiedän heidän saavan hoitoa jos tarve sitä vaatii. Päivähoitomaksu tuntuu suurelta, mutta on vain pieni osa siitä mitä se ihan oikeasti maksaa. Puhumattakaan mun synnytyksestä, mä en uskalla edes heittää arviota mitä mun alle satasen synnytys ihan oikeasti maksoi.

Meillä suomalaisilla on kurja tapa ajatella kaikki aina niin kovin negatiivisessa valossa. Kaikki on aina niin kovin huonosti. Vaan kun ei oikeasti edes ole. Veroista valitetaan joka ikinen päivä, mutta kyllä minä ainakin maksan ihan kiltisti veroni sen enempää mukisematta. Me kuitenkin saadaan sillä aika paljon. Meidän lapset saa paljon. 

28 kommenttia

 1. Ja miten hyvin kela korvaa esim. ambulanssi kyydit! Esikoista, kun lähdin synnyttämään ja matkaa synnärille oli 100km, josta itse maksoin omavastuun n.18€ ja olin pyörtyä, kun kelan sivuilta näin paljon loppusumma oli, nimittäin 475€! Luojan kiitos meillä on näin hyvin asiat vaikka lapsilisistä pari kymppiä lähtikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. älä muuta sano! :) olisikin kamalaa kun joutuisi itse ambulanssi kyydit maksamaan!

   Poista
 2. Heippa!

  Olet oikeassa että meillä on paremmin asiat mitä jossain muissa maissa, mutta pointtina tässähän on se että alas päin koko ajan mennään, suomessa on niin korkeat verot että niillä summilla mitä tässä joka kuukausi veroja makselee niin pitääkin saada näitä etuuksia, jos ei saisi, se vasta hullua olisi. säästöt vaan valitettavasti kohdistuu aika lailla lapsi perheisiin, työttömiin, eläkeläisiin jne. joka on ihan käsittämätön leikkaus kohde :/ varmasti löytyy muitakin säästö kohtia... ensiksi tulee mieleen noi kansanedustajien palkat, ne vaan nousee nousemistaan ja muissa asioissa säästetään... siksi ihmiset valittavat... jos mietitään 10v eteen päin meillä ei välttämättä ole enään täällä asiat näin miten nyt ehkä ovat....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kyllä ihan totta että ihan ensimmäisenä sais päättäjien palkkoja leikata. Vaikka niistä ottais tonninpari pois niin tienais silti enemmän kuin me "tavalliset duunarit". Sitä paitsi, se jos joku pitäisi olla työ jota tehdään sydämestä, ei rahasta! Mä toisaalta aattelen ton tukien leikkauksien niinpäin että tottakai niitä leikataan ensimmäisenä juuri noilta joita mainitsit koska heille eniten tukia tietenkin maksetaankin :/ valitettavaa muttatotta!

   Poista
 3. Niin samaa mieltä kanssasi. Kuinka ihmiset jaksavatkin valittaa kaikesta ja löytää syyn jostain muusta? Hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) totta, peiliin katsomista me suomalaiset emme kyllä osaa :D

   Poista
 4. Naulan kantaan! Tosi harvoin kommentoi mitään blogitekstejä, mutta tää teksti oli niin hyvä että melkeen hypin riemusta kun joku kerrankin on samaa mieltä. Vihaan yli kaiken sitä kun joku valittaa ILMAISESTA rahasta. Ja ylipäänsä KELAsta, kaiken huippu on kun roikutaan työttömänä puhtaasti sen takia kun ei huvita ja sit valitetaan kun sossusta ei anneta rahaa pyykkikoneeseen vaikka taloyhtiössä on pyykkitupa. Jne. Huhhuh. Aamen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kehuista ja kiitos kommentista, oon ihan samaa mieltä! varsinkin tuo työttömyys, on totta että joskus niitä töitä ei edes löydy mutta sitten on juurkin näitä "en mene ennenkuin saa 15e/tunti palkkaa" tyyppejä joille ei mikään kelpaa. Kertoo myös sen että työttömyystuelle pitäisi tehdä jotain jotta se kannustaisi ihmisiä töihin...ja toi sossun syyllistäminen on kyllä ihan niin parasta (sarkasmi)..

   Poista
 5. Hei, tämä oli hyvä kirjoitus! Meillähän ihan oikeesti on asiat ihan superhyvin :)
  Mutta kyllä pitää silti myöntää että mua henk koht otti päähän lapsilisien leikkaukset. Eihän se monillekkaan tunnu missään, mutta esim suurperheelle jossa äiti kotona, tämä leikkaus tuntui yhden viikonloppu-kaupassakäynnin verran.
  Mutta silti, niinkuin kirjoitit niin asiat on meillä hyvin ja kiitollisia saadaan olla :)

  t.Nadja/napsahduksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) meillä on asiat kyllä hyvin! :) roki lapsilisien leikkaus tuntuu suurpeheissä enemmän mutta toisaalta he saavat niitä lisiä myös enemmän, prosentteja miettiessä samalla tavalla se joka perheessä kuitenkin tuntuu. Oli lapsia yksi tai kuusi :)

   Poista
 6. Hyvä teksti! Luulen itse, että tämä kohu ja Suomen ottaman linjan paheksuminen juontaa juurensa yleiseen pelkoon. Jos nyt lähtee lapsilisistä pari kymppiä, mitä käy ensi kuussa? Myös tyhjät lupaukset (alunperin puhuttiin, että opiskelijoilta ei leikata mitään > leikattiin kuitenkin, sitten puhuttiin että alle 1000 euroa tienaavilta ei leikata mitään > nyt pienituloisilta eläkeläisiltä on lähdössä suuret siivut asumistuesta) aiheuttavat varmasti osansa negatiivisesta palautteesta. Kyllä omissa silmissäni alkaa näyttämään pahalta, kun niin monia lupauksia pyörretään. On puhuttu myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisesta - mitenkäs se auttaa meidän lapsiamme? Ymmärrän pointtisi, liikaa ei tulisi parjata Suomen valtiota sillä niin hyvät lähtökohdat se on meille antanut, mutta kyllä tulevaisuus näyttää pelottavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) toi on totta että pelottavalta se tuntuu, lisiä leikataan ja veroja nostetaan. Toisaalta, vaikka meiltä lisiä leikataankin niin saamme kuitenkin jotain, enemmän mitä monessa muussa valtiossa. Päivähoito-oikeudesta mulla on hieman eriävämpi mielipide josta olenkin täällä blogin puolella kirjoittanut aikasemmin, siksi en tähän asiaan ota nyt enemmän kantaa! kiitos hyvästä kommentista, herätti kyllä ajatuksia! :)

   Poista
 7. Olen kanssasi samaa mieltä kuinka hyvin meillä oikeasti on asiat ja lapsista pidetään huolta :)
  Myönnän että itsekin joskus omassa päässäni valitan! :D Poikani oli juuri kolme kuukautta kotihoidossa, kelalta saama raha tältä ajalta oli kolme kertaa pienempi päivässä mitä sain töistä ja kyllä valitin ääneen tästä asiasta. Oli rahat kyllä todella tiukassa ja laskuja vaan sateli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on totta että eihän se kovin suuri summa olekkaan palkkaan verrattuna, mutta niinhän sen kuuluukin mun mielestä olla ettei kynnys töihin palaamiselle ole niin suuri :p :)

   Poista
 8. Mä oon ottanut molemmille lapsille vakuutukset jo raskausaikana. Niitä on meidän suvussa enempi ja vähempi tarvittu ja itseasiassa kohta taas tarttee, kun korvia mennään tutkituttaan (putket). Meillä päin julkiset palvelut on ihan hanurista, joten saattaa olla et päivystykseenkään ei oteta vaan tuumataan et mee yksityiselle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä sanoisin että en mene, meillä on oikeus tulla tänne:p nojoo, oot kyllä ihan oikeessa että eri paikkakunnilla on eri meno ja laatu! :)

   Poista
 9. Olemme myös ottaneet lapsellemme vakuutuksen jo raskaus aikana ja on ollut kyllä hyötyä siitä, mun mielestä on hyvä olla sellanen. Itse tykkään käyttää yksityistä, saa nopeasti apua jos on tarve päästä lääkäriin, ei tarvitse paljon jonotella, saa ilta aikoja, sekä pyhäpäivinä pääse myös, ei tarvitse päivystykseen mennä... Itselläni myös hieman huonoja kokemuksia julkisesta puolesta... kyllähän tuo vakuutus kattaa paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, että vakuutus kattaa paljon! :) ja jos sitä tarvitsee useasti niin tottakai se kannattaa, saa rahoilleen vastinetta! meillä taas Elviraa ei olla kertaakaan jiuduttu viemään lääkäriin joten mietin aina miten paljon olisimme maksaneet "turhasta" jos meillä hänelle vakuutus olisi :) ykistyiselle on toki helpompi mennä ilta ja viikonloppuina!

   Poista
 10. Monessa kohtaa olet oikeassa. Vaan meilläpäin on kyllä julkiset terveyspalvelut sen verran huonot /huonosti saatavilla, että olen tyytyväinen että vielä on ollut varaa maksaa lasten vakuutukset ja on tarvittaessa päästy yksityiselle samana päivänä lääkäriin kun tarve on ilmestynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varmasti hurjat erot asuin paikkakunnasta riippuen! :)

   Poista
 11. Aamen! Ikuinen valitus tympii :/ Vaikka onhan tää suomen ja maailman tilanne vähän pelottava kun oikein rupee ajatteleen.. Vielä siitä että hyvin tienaavilta ei leikata..mistä leikkais? Yleensä he eivät saa tukia mistä leikata, paitsi lapsilisä ja kun palkasta menee helposti 40% veroja niin kyllähän sillä jo maksaa osuuttaan yhteiskunnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti, oot ihan oikeassa! aina parjataan näitä "hyvin tienaavia" mutta ei heiltä ole mitään mistä enää ottaisi, veroja maksavat samalla tavalla kuin kaikki ja tukia ei saa :D almuja tuskin kukaan alkaa suomen valtiolle antamaan ;)

   Poista
 12. On juu hienoa että Suomessa saadaan paljon. Mutta ei kovin kauaa tällä tyylillä. Kohta se neuvola maksaa, verotus nousee, palkat laskee ja lomat loppuu. Vaikka kuinka joka paikasta säästetään ja leikataan, mitään säästöjä ei tule kun tähän maahan otetaan avosylin pakolaisia tuon tuosta lisää. Säästöt menee heihin. Eli ihan plusmiinusnolla.

  En usko että ihmiset valittavat vain sen takia, että lapsilisiä leikataan yms. Mun puolesta ne voitas poistaa kokonaan. Olkoot ihmiset ensin töissä ennen lapsia niin saavat kasvatettua äitiysrahaansa jolloin lapsilisää ei tarvitse. Eniten ihmisiä kyrpii se, että meiltä, maan kansalaisilta viedään pois ja annetaan muille.

  Ensin oma kansa, sitten vasta muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllä aivan täysin eri mieltä sun kanssa. On totta, että "meidän" rahoja menee maahanmuuttoon japakolaisiin mutta mä olen sitä mieltä että tänne vaan. On kamala ajatella miten huonot oltavat on jossain päin maailmaa, sotia ja väkivaltaa. Meillä täällä on turvallista joten miksi emme antaisi muille mahdollisuutta nauttia tästä samasta onnesta mitä me saamme? Turvallisen ja väkivallattoman elinympäristön. Jos jokin meiltä suomalaisilta puuttuu niin empatiakyky...

   Poista
 13. Ihanaa lukea tällainen kirjoitus välillä! Viime aikoina esim. fb:n feedi on ollut täynnä parjausta ja kiukuttelua, ja vieläpä ihan hyvätuloisilta ja osaisilta tyypeiltä niin on tosi piristävää lukea, että on niitäkin jotka näkee asiat samalla tavalla kuin itse!

  Ja hyi olkoon tuolle ajattelutavalle "omat ensin sitten muut" eikös ihmiset ole se "oma"? Vai tekeekö muualla kuin suomessa syntyminen ihmisestä (lapsesta, vanhuksesta, vammaisesta tai kenestä vaan) jotenkin vähemmän tärkeän?

  unisieppari.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ihanasta kommentista! :) ja tuo ajattelutapa nostaa kyllä mun niskavillat pystyyn. Miten itsekkäitä ja empatiakyvyttömiä ihmiset voikaan olla :/

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.