keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Velli vauvan tiellä pitää.


Matilda on syntymästä saakka ollut kova syömään. Koska meidän pikkumimmi kasvaa kokonaan korvikkeilla, maitoa ei voi ihan tolkuttomia määriä mennä. En tiedä tarkkaa rajaa, mutta korvikkeella on jokin suositeltava maksimi määrä kuinka paljon vauva voi sitä vuorokaudessa syödä. Tämän ikäisen pitäisi juoda maitoa 700-1000ml vuorokaudessa. Meillä maitoa meni vuorokaudessa minimimissään litra, parhaimpina päivinä jopa pari litraa. Oli siis aika ottaa ruokavalioon myös jotain muutakin kuin maitoa. Meille tämä jokin oli velli.

Neuvolassa ei taideta enää oikein suosia vellin antoa ja en yhtään ihmettele. Velli on täyttävää muttei kuitenkaan sen ravintorikkaampaa mitä korvike. Näin ollen on vaarana, ettei vauva saa tarpeeksi energiaa vellin täyttäessä mahan pitkäksikin aikaa. Meille kuitenkin velli tuntui oikealta vaihtoehdolta, onhan Matilda vielä niin kovin pieni ettei soseet ole vielä ihan ajankohtaisia. Ostin kaupasta ensin muutaman purkin Valion Onni velliä mutta lopulta tulin siihen tulokseen että taidanpa tehdä vellit itse. Itse tehtynä velli on paljon halvempaa ja samalla sen saa tehtyä siihen tuttuun ja turvalliseen korvikkeeseen ja näin ollen velli on hieman hellävaraisempi vauvan vatsalle.


Ensimmäiseksi keitin maissivelliä maissijauhoista. Ei kelvannut. Sen jälkeen kokeilin riisivelliä ja se meni kuin kuumille kiville. Riisivellin tein laiskasti ja helposti käyttämällä Muksun valmispuurojauhetta. Riisipuuroa siis tottakai. Puuron paketissa lukee ikäsuositus +5kk mutta sen ei kannata antaa hämätä, ihan samaa tavaraa on mitä valmis riisivelleissä käytetään. (Ja samaa tavaraa mitä normaalit riisihiutaleet ovat, jos halvalla haluaa päästä niin blenderin läpi "normaalit" riisihiutaleet ja saa aivan samaa tavaraa kuin tämä Muksun puuro on! Vain paljon halvemmalla...) Velli on todella helppo tehdä riisihiutaleista: 120 ml lämmintä korviketta jonka joukkoon sekoitetaan hiutaleita 2-3 rkl. Sekoitetaan ja annetaan hetken tekeytyä! Valmista!

Meillä Matilda saa velliä kerran päivässä aina yötä vasten. Yöheräämiseen vellin aloitus ei ole auttanut mutta maidon määrä on huomattavasti pienentynyt kun iltatankkauksen aikana saa vähän tuhdimpaa tavaraa. Samalla myös pukalailu sekä mahavaivat ovat suurimmaksi osaksi kadonneet. Yöllä heräätään edelleen kerran, mutta purkillisen sijaan korviketta juodaan enää 120-150 ml. Ennen meidän yöt olivat syömisen jälkeen todella levottomia koska maitoa juotiin niin paljon että masuvaivat kiusasivat loppu yön. Nyt Matilda herää aamuyöstä syömään ja nukahtaa samantien tyytyväisenä yhtään ähisemättä ja puhisematta.


P.s Jos joku meinaa tehdä velliä enemmän kuin yhden satsin kerralla niin muistathan ettei korviketta saa ikinä lämmittää useammin kuin kerran. Kannattaa siis tehdä tönkköä, vesipohjaista velliä jota voi lantrata maidolla käyttöön otettaessa! Kannattaa myös ehdottomasti kokeilla näitä puurojauheita, saa helposti ja vaivattomasti annos kerrallaan tehtyä! (Riisipuuroa nimenomaan, muut puurot kannattaa jättää sinne viljan aloitus ikään..)

8 kommenttia

 1. Oma tyttö ei ole enään velli-iässä, mutta oli pakko lukea tämä postaus näiden kuvien vuoksi. Voi, että mikä söpöläinen sinulla onkaan. <3

  VastaaPoista
 2. Niin ihana tyyppi ja mie en kestä tota tukkaa!!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana salla, kiitos <3 Mäkään en kyllä kestä tuota pehkoa!! :D

   Poista
 3. Oi että tuota söpiksen upeaa tukkaa! Kun A -muru alkoi vauvana syömään kaurapuuroa (apua en edes enää muista milloin viljoja saa alkaa syöttämään vauvalle! :D) niin blendasin kanssa pikakaurahiutaleista täysin samalla tavalla toimivan puurojauheen kun törkykallis muksu oli. Toimi ja maistui meidän tytölle ja äidin lompakko kiitti. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihihi kiitos <3 :) mä tein Elviran kanssa tuota samaa puuron kanssa! :) oli kätevää myös siksi että oppi syömään edes hieman karkeampaa puuroa, tuo muksun jauhe on niiiiin pehmeetä mössöä :p

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.