Kaksplus.fi

MENU

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Helppo mutta vaativa vauva.


Elvira oli maailman helpoin vauva. Siis ihan oikeasti aivan naurettavan helppo. Ei itkenyt, ei valvottanut ja viihtyi missä tahansa. Nukahti mihin tahansa ja nukkui kuin tukki. Iloinen, naureskelevainen ja tyytyväinen lapsi. Matildan ensimmäisten päivien aikana luulin lottovoiton osuvan toisen kerran meidän perheeseen ja näytti siltä että pikkusisko seuraa helppoudessaan isosiskon jalanjälkiä. Vaan eipä niin ollutkaan, tällä kertaa meille ei suotukkaan ihan niin helppoa lasta.

Mä en ikimaailmassa sanoisi Matildan olevan vaikea. Käytän enemmin sanaa vaativa. Hän ei itkeskele turhia eikä valvota öisin. Mutta auta armias jos jokin asia ei ole niinkuin hän haluaa tai on tottunut. Oopperashow käynnistyy alta aikayksikön ja rauhoittuminen vie aikaa. Matilda ei siis ole hankala eikä vaikea, hän on vaativa. Jo nyt karvan verran alle neljäkuisena hän tietää tasan tarkkaan mitä tahtoo. Ja muu ei kelpaa, ehei.

Esimerkiksi yksi päivä Matilda huusi ja raivosi. Mikään ei kelvannut; ei tutti, ei syli, ei vaunut, ei heikunkeikun hytkytys, ei seura, ei maito, ei mikään. Lopulta löysin ratkaisun kun kokeilin tuttipullossa olevaa maitoa: se oli liian kylmää. Ei missään nimessä kylmää, aavistuksen verran lämpimämpää kuin huoneenlämpöinen mutta kuitenkin liian kylmää meidän neidille. Hetkeksi mikroon niin kyllä kelpasi ja meno rauhottui.Matilda ei myöskään suostu nukkumaan kuin vaunuissa, turvakaukalossa tai pinnasängyssä. Sohvalle tai leikkimatolle nukahtaminen on aivan turha toivo. Ei mitään mahdollisuutta. Turvakaukalossa ei myöskään viihdytä jos se ei liiku. Heti hänet saa siihen kinnitettyä alkaa huuto ellei turvakaukaloa keinuta ja hytkytä. Syli ja Manduca on paikkoja mihin neiti voi hyvällä tuurilla torkahtaa. Mutta herää heti jos liike loppuu. Niin, ja maailman paras paikka unille on äp makupussi. Puklurätti  tai peitto naamalla. Sitten tulee uni hyvin! 

Silloin kuin Matilda vaatii huomiota niin sitä kanssa sitten vaaditaan. Ei auta, että välillä hieman lässytetään ja touhutaan samalla muuta vaan katseen on oltava hänessä koko ajan. Jos kehtaat pääsi kääntää niin huonona hetkenä sen kyllä kuulee...Matilda ei viihdy sylissä makuuasennossa mutta ei häntä oikein voi vielä istuttaakkaan. Sose ei kelpaa viileänä, kaulaan ei saisi koskea ja pomputtaminen on ihan parasta. Laittalla viihdytään hetki, jos on jotain seurattavaa. 

Vaikka Matilda vaatii toden teolla tiettyjä rutiineja niin en missään nimessä pidä häntä vaikeana vauvana. Näiden neljän kuukauden aikana olen oppinut hänet tuntemaan niin hyvin, että tiedän aika tarkkaan milloin mitäkin kitistään ja mikä on milloinkin huonosti. Matildalla on tietyt tavat ja rutiinit mutta niitä noudattamalla hän on mitä iloisin ja tyytyväisin vauva. Hänen kanssaan joutuu pelaamaan ja pohtimaan, mutta kun pelin säännöt oppii niin voittaa varmasti. Yksi yhteinen luonteenpiirre meidän lapsilla on ollut todella vahvasti esillä ensimmäisistä päivistä lähtien: turhia ei itkeskellä. Matilda nyt keksii vaan hieman herkemmin aihetta itkuun mitä Elvira, mutta hänkään ei itke turhan takia. Vaikka syy olisikin ihan minimaalinen niin syy löytyy kumminkin. Aina.


8 kommenttia :

 1. Voi vitsit kuulostaa tutulta, olisiko joku tämän toisenlapsen-syndrooma :)) Meillä neiti on kyllä huomattavasti helpompi kuin isoveljensä tietyssä mielessä. Hän on nimittäin myöskin varsin tyytyväinen ja hymyileväinen tapaus ja se mistä olen ihmeissäni; vauvat voivat todellakin nukkua!! mutta tietyissä asioissa tämä meidän neitokainen osaakin sitten olla vaativa juuri kuten sinäkin kirjoitit. Esimerkkina; yöunet, jotka hänellä alkavat tasan klo 21.00 ja auta armias jo kotona on silloin liian valoisaa tai liian meluisaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahha ihanan kuuloinen tyllerö siellä, joka tietää mitä tahtoo ;) :D meillä myös tuo ilta on aika kaavoihin kangistunutta ja niin kauna nuristaan kunnes kaikki on viimitteen päälle just niin kun kuuluu :D

   Poista
 2. Mua rupes just jännittämään ihan törkeästi millainen tää tuleva pikkuveli on esikoiseen verrattuna :D Esikoinen kun oli myös näitä helppoja vauvoja!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa melko tutulta täälläkin :) Meidän esikoisemme oli - ja on vielä tänäpäivänäkin helppo, mutta sikäli vaativa. Omaa tahtoa on, paljon, ja jos oman tahdon mukaan ei mennä - tulee raivo, joka kestää hetken, joskus taasen kauemmin. Muuten pääsääntöisesti iloinen lapsi, kaikki kun ei vaan mene kuten pieni tyttö haluaa - silloin näkyy ja kuuluu se "toinen puoli" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meidän elvira on ihan samanlainen! :) kiltti, mutta kovapäinen :D

   Poista
 4. Ihana <3 meillä mYös asustaa pikkudiiva vaikka superhelppo onkin:)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3