Kaksplus.fi

MENU

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kiinteiden aloittaminen 3 kuukauden iässä.


Meidän molemmat lapset ovat olleet kovia maidon juojia vauvana. Elviralle aloitimme soseet n. 3kk iässä ja sama oli edessä tälläkin kertaa Matildan kanssa vaikka aluksi ajattelin imettää ainakin sinne neljän kuukauden ikään saakka. Toisin kuitenkin kävi ja imettäminen ei onnistunutkaan niin pitkään, korvikkeet tulivat pikkuhiljaa mukaan kuvoihin ja 2kk iässä Matilda hylkäsi kokonaan rinnan. Vaikka korvikkeiden kanssa on myös niitä plussia, niin tuo ainainen tiskishow sekä selkä vääränä maidon raahaminen kaupasta kieltämättä hieman harmittaa.

Vaikka Matilda kasvoi hienosti pelkän korvikkeen varassa, meidän oli pakko aloittaa kiinteet pari viikkoa sitten. Matilda joi toistuvasti korviketta vuorokaudessa 1,5-2 litraa ja vatsavaivat sekä pulauttelu kasvoivat samaa tahtia maitomäärän kanssa. Matilda söi ja pulautteli vuorotellen. Hänellä oli selvästi nälkä mutta suuret maitomäärät eivät pysyneet sisällä. Siitä alkoi syömispulauttelu kierre ja täällä oli meininki välillä kuin manaajalla. Pahimpina päivinä Matilda tankkasi 120ml tunnin välein...Aloitimme aluksi iltavellin joka pariksi viikoksi rauhoitti öitä ja vähensi pulauttelua. Apu ei kuitenkaan ollut kovinkaan pitkäaikaista joten oli aika siirtyä vähän tujumpaan tavaraan, kunnon soseisiin.

Me aloitettiin tutustuminen kiinteisiin todella rauhallisella ja hitaalla tahdilla. Aloitimme suunnilleen pari viikkoa sitten ja tähän asti Matilda on saanut pelkkää bataattia. Tai eiliseen asti, eilen hän sai ensimmäistä kertaa perunaa. Koska korvike tulee olemaan pääsääntöinen ravinnonlähde vielä pitkään, en pidä mitään hoppua uusien makujen kanssa. Hieman pelkään josko Matilda tottuu makeaan bataattiin liikaa eivätkä muut soseet sitten niin kelpaakkaan mutta ihan hienosti peruna näytti eilen ja tänään uppoavan. Ja mielummin olen liian varovainen ja välttelen kaikin tavoin vatsavaivoja, onhan Matilda kuitenkin vielä niin pieni ja suolisto kovin kehittymätön. Mun on tarkoitus tehdä soseita mahdollisimman paljon itse. Hedelmäsoseet tulevat kaupan hyllyltä mutta kaikki muut mun on tarkoitus tehdä omin pikku kätösin. En sano että mulla olis mitään kaupan soseita vastaan, Elvirahan kasvoi oikeastaan kokonaan Piltillä. Mutta hänen aikanaan maistoin jokaikistä sosetta mitä hänelle tarjosin ja rehellisesti sanottuna aika kuraahan suurin osa oli. Harvoin maistui siltä mitä purkin kyljessä luki. Ja sitä paitsi, onhan ne nyt ihan hullun hintaisia omatekosiin verrattuna! Tämä oikeastaan on se suurin syy miksi haluan tehdä soseet itse, pihi mikä pihi. Elviran kohdalla kävi myös niin että hän tottui todella sileisiin kaupan soseisiin eikä omatekemät enää kelvannutkaan. Koitan välttää ettei Matildasta tulisi samanalaista kronkelia sihtikurkkua! Toisaalta voihan siinä käydä niinkin päin ettei kaupanpurkit kelpaakkaan eikä sekään olisi hyvä, on ne kuitenkin niin kätsyjä reissunpäällä! Elviran aikana mulla ei riittänyt mielenkiinto  eikä jaksaminen soseiden vääntämiseen mutta nyt olen ihan innostunut tuosta touhusta! Toivotaan että innostus jatkuu koko vauvavuoden!

Kiinteiden aloitus on siis lähtenyt hyvin käyntiin vaikkei Matilda sitä maagista neljän kuukauden rajapyykkiä vielä ole saavuttanutkaan. Puklailu on vähentynyt todella paljon ja maitomäärät aavistuksen verran pienentyneet. Ei vielä kuitenkaan kovin paljoa koska soseiden kertamäärä ei ole kovinkaan suuri vielä. Sen verran kuitenkin paremmin täyttää vatsaa että neiti on ruvennut lounas bataatin jälkeen nukkumaan 2-4 tunnin päikkärit! Mahtava juttu, koska ennen sai päivisin olla tunnin välein pulloa roikottamassa toisen suussa.

Meille kiinteiden aloitus ennen 4 kuukauden ikää on ollut pelastus molempien lasten kohdalla. Kuitenkin jos asiaan voisin itse vaikuttaa, emme olisi vielä aloittaneet touhua. Onhan kolmikuinen vielä niin kovin pieni ja heiveröinen (okei, meidän seitsemän kilon mötikkä ei niin kovin heiveröinen enää ole mutta juu nou mitä mä tarkoitan!) että tuntuu ihan hassulta tunkea lusikkaa suuhun. Matilda toisaalta oli aivan valmis kiinteiden aloitukseen ja avaa suutaan innoissaan kun pieni linnunpoika. Toisin kuin isosiskonsa, muistan miten sotkuista, turhauttavaa ja syljeskelevää ensimmäiset soseviikot Elviran kanssa oli. Onneksi nyt taidamme päästä hieman helpommalla! 


13 kommenttia :

 1. Niin nätti tämä Matilda <3 Silloin kun meidän esikoinen oli vauva (13 vuotta sitten), neuvolasta ihan suositeltiin kiinteiden aloittamista kolmen kuukauden iässä. Niillä ohjeilla mentiin muistaakseni myös kakkosen ja kolmosen kanssa. Kaksi viimoisinta aloittivat kiinteät 6kk iässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 aina nämä kanssa muuttuu :D Elviran aikana täysimetystä suosteltiin 6kk ikään saakka ja nyt pari vuotta myöhemmin mietitään josko suositusta muutettaisiin ja kiinteät alotettaisiin 4kk iässä jo imetyksestä huolimatta :)

   Poista
 2. Meilläkin aloitettiin kiinteät kolmen kuukauden iässä, korvikevauva tämäkin. Aikaisemminhan oli tosiaan suosituksena, että kiinteät aloitetaan 3kk kohdalla, mutta sitten suositusta muutettiin jotta äidit imettäisivät pitempään.

  VastaaPoista
 3. Voi että kun on suloinen <3 meillä aloitettiin myös kahden kk ikäisenä soseet ja täytyy sanoa että hölmöltähän se tosiaan tuntui,lusikan työntäminen niin pienen suuhun. Ajattelin että innostuisin itse soseiden tekemiseen mutta toisin kävi. Täytyy tosiaan ottaa itseään niskasta kiinni sillä rahaa siinä säästyisi, enkä kiellä etteikö "piltit" maisuisi pahalta. Onhan jotkut hyviä mutta itse tehty aina parempi! ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 ei siitä kannata stressiä ottaa, teet jos jaksat! <3 mä myös viimeksi innostuin mutta innostus lopahti hyvin nopeati :D toivotaan ettei nyt käy niin!

   Poista
 4. Vili sylkee edelleen soseet pois. 😂 Nyt oon sit tehny itse niitä soseita, mut lisänny niin paljon vettä et menee blenderissä ihan velliks, jos tulee pullosta kelpaa Vilille. 😂👌
  Koitan aina vähän lusikoida, mut eeeeiii.
  Toisin kuin Luka aikoinaan, suu auki naureskellen söi. Mitä vaan, paitsi kökköjä. Ihan jäääääätävä sihtikurkku ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä meni toiste päin, elivra sylki mutta matilda on suu ammollaan kuin pieni linnunpoika :D kökköjä kyllä ei täälläkään kovin mielellään syödä,mutta paremman puutteessa menee nekin :D

   Poista
 5. Kiva kuulla teidän kiinteiden aloituksesta. Meidän typy on myös tällä viikolla 3kk ja refluksioireiden vuoksi kiinteät jo mielessä! Itse aion myös tehdä kasvissoseet, taidetaan alottaa porkkanalla :) ihan hullua, että Amerikassa yleisin eka kiinteä on riisimurot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. APUA EI VOI OLLA :D ihan kamalaa!! :D:D:D täytyykin ihan mielenkiinnost agoogletella miten muualla maailmassa toimitaan :p Matilda on myös kova puklailemaan mutta ihan selkeästi rauhoittunut kiinteiden ansiosta! :)

   Poista
 6. Meillä aloiteltiin toisen kohdalla kiinteät 3kk iässä. Söi sitä ennen kans ihan karseita määriä korviketta. Aloiteltiin ihan tosi varovasti, ettei tuu masuvaivoja. 6kk iässä meni jo 5 kiinteää ateriaa plus maidot. Yösyönnitkin jäi pois 5kk. Vaikka neuvolan sijainen kauhistelikin tätä tahtia, on tämä ollut meillä paras vaihtoehto. Lapsi kasvaa niin kovaa kyytiä (oli 6kk saman kokoinen kun vanhempi oli 10kk iässä..), niin energian tarvekin on ihan omaa luokkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä taitaa olla samanlaista meininkiä täällä, Matilda painaa nyt samanverran mitä Elvira reilu 6kk iässä joten ei ihme että energian tarve on aivan eri! :) mä toivon että meillä myös pikkuhiljaa kiinteiden määrä kasvaisi ja maito vähenisi, jotenkin vaan niin kovin varovainen olen vielä niitä antamaan. Selkä vääränä saa tuttelia kaupasta raahata :D

   Poista
 7. Voi että teidän neiti näyttää isolta tuon ihanan peikkotukan vuoksi! :) meillä aloitettiin kiinteät myös noillamain,vaikka neukkutäti suorastaan kiros meidät paskoiks vanhemmiks. Mutta joo,autto kummasti pienen jatkuvaan nälkään ja pulauttelurumbaan. Kyllä vanhemmat yleensä tuntevat oman lapsensa parhaiten ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3