tiistai 6. lokakuuta 2015

Lupaan olla enemmän läsnä.


Luin tänään surullisen mutta hyvän nettikirjoituksen  vanhempien somen käytöstä joka on syypää lasten puhumattomuuteen. Artikkelia lukiessani tunsin pienen piston sydämessäni. Vaikka meidän Elvira pälättää kuin papupata ja on puheenkehityksessä "aikaansa edellä" tiedän roikkuvani liikaa somessa. Aivan liikaa. Siihen lisättynä kotityöt ja muiden velvollisuuksien viemän ajan herää kysymys, missä kohtaa ehdin keskittymään vain lapsiin? 

Mä en ole somettajana edes sieltä pahimmasta päästä mistä voisi. Ääripäähän eli kunnon nettiaddiktiin verratuna mä taidan oikeasti olla aika lussu somettaja. Leikkipuistossa, bussissa, kauppareissulla tai ravintolassa kännykkä pysyy välttämättömiä puheluita tai tekstieviestejä lukuunottamatta visusti kassissa ja keskityn siihen hetkeen. Mulla ei ikinä ole nettiä päällä ellen kännykkää käytä koska en halua huomioni menevän alati piippaaviin ilmoituksiin. Olenkin surullisen kuuluisa ystävä- ja perhepiirissä siitä että mua ei kyllä taida saada kunnolla kiinni muuten kuin kasvotusten...Siltikin voisin antaa enemmän aikaa lapsille, vähemmän somelle ja kaikelle muulle muka tärkeälle nettiroskalle. Okei, googlesta en luovu ikinä koska se ratkaisee kaiken.Elviralla on alkanut aika paha uhma joskin tänään oli helppo päivä. Nyt synttärisankarin ollessa nukkumassa mietin miten ihana päivä meillä onkaan tänään ollut. Olemme istuneen alas ja leikkineet todella paljon. Maalasimme sormiväreillä ja katsoimme sylikkäin seikkailija doraa. Elvira ei juurikaan ole kiukutellut pientä nälkäkiukkua lukuunottamatta. Ja tiedättekö miksi meillä on tänään ollut helppo päivä? Tunsin syvän piston sydämessäni kun tajusin syyn; Elviralla on ollut koko päivän seuraa ja hän on saanut huomiota. Äidiltä, isiltä, mammalta. Koko ajan joku aikuinen seurana ja läsnä. Oikeasti läsnä eikä kännykän näytön takaa vilkuillen. Hänen ei ole tarvinnut kiukutella ja kerjätä sillä huomiota. Hänellä ei ole ollut mahdollisuutta tai syytä kiukutella koska koko ajan on ollut kivaa tekemistä. Kun äiti teki ruokaa eikä ottanut syliin, isi leikki. Kun äiti luki mammalassa lehteä, mamma leikki. Kun illalla oltiin tyttöjen kanssa kotona kolmestaan, äiti leikki. Ja tiedättekö, kun lapselle antaa huomiota ja hänen kanssaan leikkii saa myös sitä aikaa niihin kotiaskareisiin. Kun lapsi saa kaipaamansa huomion, osaa hän myös hetken olla ilmankin.

Tämän ahaa elämyksen jälkeen huonoäiti hyökyaalto meni ylitseni. Ihan oikeasti, hyi mua. Hyi sua. Hyi teitä ja hyi meitä kaikkia jotka elävät liikaa somen pauloissa. Tämän ahaan jälkeen tein itselleni, mikä tärkeämpää lapsilleni lupauksen: lupaan olla enemmän läsnä. Facebookin uutisfeediä olen lukenut todella laiskasti viimeaikoina koska olen pyrkinyt vähentämään somen käyttöä mutta nyt saa jäädä myös muut somekanavat lasten hereilläolon aikana pienemmälle huomiolle. Pakko kuitenkin myöntää että some sekä blogimaailma ovat kotiäitiyden henkireikiä mulle. Kuitenkin siihen facebookin tai insagramin päivittämiseen ei mene kuin minuutti. Uutisia ei ole pakko selata juuri sillä punaisella minuutilla, ne ei sieltä mihinkään katoa. Tästä lähin kaikki turhanpäivänen somettaminen ja ajankulutus kännykällä saa jäädä sinne lasten päiväuniaikaan tai iltaan. Kotitöitä on tehtävä mutta suurimman osan niistäkin pystyy tekemään taaperoystävällisesti pientä apuria käyttäen. Ainakin meidän Elvira rakastaa roskien viemistä, pyykkien ripustamista (varastamista narulta..) sekä tiskausta. Pöytien pyyhkimisestä tai astianpesukoneentyhjennyksestä puhumattakaan.Mä lupaan olla enemmän läsnä. Ihan oikeasti läsnä. 
Lupaatko sinä?

11 kommenttia

 1. Ekana onnittelut synttärisankarille !!

  Sitten tokaksi, tosi hyvä blogiteksti, osui ja upposi minuun.
  Vuosi sitten vähensin todella radikaalisti puhelimen näpräystä kun mieheni totesi, että katsoo puhelinkäyttäytymistäni kauhulla. Nyt pikkuhiljaa taas kotiäitinä ollessa puhelimen käyttö on alkanut hieman lisääntyä.
  Nyt pakko irroittaa sen ote minusta, ja minun siitä. Ja siirtää sometus täysin siihen ajankohtaan kun lapset nukkuu.
  ( Meillä onneksi tietokoneet, tabletit ym härpäkkeet pysyvät päivällä kiinni ja sitten illalla kaivetaan esiin kun lapset nukkuu.)

  Nyt siis itse suuntaan myös vähemmän somemaiseen huomiseen :)

  Minä ja me siis lupaamme olla enemmän läsnä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos! <3 ja toi on totta ett änäin kotiäitinä tulee helposti tartuttua siihen puhelimeen! Meillä myösk oneet on auki vasta päikkäri tai uniaikaan mutta kännykkä on petollinen kapistus!

   Poista
 2. Musta on tosi hyvä kun tästä aiheesta on nyt uutisoitu! Ihmettelen aina äitejä jotka hiekkalaatikon reunalla näppäilee puhelintaan ja tuttuja jotka kertoo et on facebookissa kun lapsi leikkii. Siis mitä ihmettä? En ole itsekään mikään täydellinen äiti, mutta nettiä käytän vain ja ainoastaan kun tyttö nukkuu. Näin on ollut aina. Kotityöt teen välillä tytön ollessa hereillä ja välillä uniaikaan, se on kuitenkin musta luonnollista.. Ja meillä ei pikkulapsi aikana touhuta mitään ylimääräisiä kotitöitä, ihan minimit vaan. Muuten omistaudun täysin tytölle, joka päivä leikin lattialla ja hiekkalaatikolla, joka päivä luetaan kirjoja sylikkäin. Meillä ei ole myöskään telkkari auki kuin pikkukakkosen aikaan.
  Ja huom! En mielestäni ole mikään super tai täydellinen, mutta tämä asia meillä sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ihmettelen kaltaisiasi kyttääjiä jotka kuvittelevat pienen hetken nähtyään toisen elämästä, että se on AINA puhelimella eikä lapsi KOSKAAN saa huomiota. Mulle oli lasten ollessa kotona leikkipuistoaika AINOA aika kun sometin ja se sopi hyvin, sellanen pieni loma päivään kun muuten on JATKUVASTI lasten kanssa. Kukaan ei olisi paheksunut, jos olisin lukenut siellä hymyillen kirjaa kun neli- ja viisivuotias leikkii keskenään, mutta ai ai kun mamma näkee älypuhelimen. :D Aina se "nykyaikainen" on jotenkin paheksuttavampaa kuin joku vanha juttu. Miksi ihmeessä somessa ei nyt saisi olla ollenkaan kun lapset on hereillä? Koska on ollut se "ennen vanhaa" kun oltiin ihan jatkuvalla syötöllä keksimässä virikkeitä lapsille ja puhuttiin aamusta iltaan jatkuvalla syötöllä? En historiasta heti keksi sellaista. Hyvä jos rajoittavat ne joilla se on mennyt oikeasti jo yli, mutta en näe mitään ihmeellistä vaikka joku mamma olisi kaksikin tuntia joka päivä somessa lasten ollessa hereillä kun ovat kotihoidossa jos miettii, että siihen mahtuu yhdessäoloa jopa 10 tuntia. Joku tykkää lueskella kirjoja, toinen somessa lueskelee mitä tykkää ja kolmas katsoo mielisarjansa telkusta, voi kamalaa. Silti aikaa jää enemmän lapselle kuin koskaan historiassa. Nyt järki käteen siinä kauhistelussakin, vaikka sä et saisi siitä sun lepotaukoa päivään, niin joku toinen saa.

   Ei ihme jos äitiys on niiiiiin rankkaa jos ei koskaan anna itselleen yhtään hengähdystaukoa. Minä annan ja luen sen päivän lehden sieltä netistä, sekä yleensä illalla vielä katson yhden jakson mielisarjaa kun lapset leikkii keskenään, eli en lupaa antaa heille yhtään enempää aikaani, he saavat sitä tälläkin hetkellä paljon. ;)

   Poista
  2. Anteeksi nyt vain anonyymi, mutta ensinäkin en ketään kyttää. Musta on vaan surullista jos lapset hokevat äitiä hiekjalaatikossa ja äiti vain selaa puhelintaan. Tämä ehkä liittyy eniten siihen että lapsi ei saa huomiota silloin kun tarvitsee tai pyytää. Enkä tarkoittanyt mitään vilkaisua puhelimeen. Lapsi myös oppii nopeasti ettei sitä huomiota kannata edes pyytää jos ei sitä saa. Ja sitten tämä blogin kirjoittajan hyvä huomio, lapsen ei tarvitse hakea ehkä huomiota niin paljon kiukuttelemalla kun saa sitä muutenkin. Ja tietysti kaikki lapset kiukuttelee, mutta mutta.. no ymmärtävät ne jotka ymmärtää :) Missään vaiheessa en kirjoittanut että on joku olisi aina koneella. Eipä tämä uusin tutkimus ole tuulesra temmattuja tosi hyvä kun siitä uutisoitiin. Kirjoitanpa itsekin tästä jutun :) Mun mielestäni on riittävästi pois yhteisestä ajasta kun tekee ruuan ja jotain kotitöitä, muuten kyllä haluan olla lapseni kansssa. Musta lapsella on myös oikeus siihen että vanhempi on läsnä. Minä kyllä saan lepotaukoni, jos sitä tarvitse, lapsen nukkuessa voin lueskella lehtiä tai kirjoittaa blogia. Myös tyttäreni kanssa pystyy lepäämään. Nautin arjesta lapseni kanssa ja harmi jos joku muu ei. Sinun on turha arvostella äitiyttäni. Harmi jos on rankkaa, meillä arki on ihanaa. Toiset myös selkeesti tarvii enempi jotain "omaa aikaa", toiset on selkeesti onnellisia kun saavat olla lapsien kanssa ja touhuta. Mut jokainen tyylillään. Hienoa blogin pitäjälle kun otit asian puheeksi.

   Poista
  3. No niin anonyymit, kirjoitin aiheesta, tervetuloa lukemaan!

   Poista
  4. nä on niin kakspiippusia juttuja, toisten mielestä tunti puhelimella on vähän ja toisten mielestä tosi paljon. Nimenomaan tuo on kuitenkin tärkeintä että lapsi saa huomiota halutessaan, minäkin tekstissä tarkoitin enemmänkin niitä vanhempia jotka on puhelimella KOKO AJAN, ihan sama vaikkalapsi kitisee ja kerjää huomiota vieressä. Surullist akyllä, näitä on paljon. Ja lasten ikä on yksi mikä myös vaikuttaa, kun meidän tytöt kasvaa ja rupeavat leikkimään keskenään niin aivan varmasti suon itselleni sohvannurkassa some tauon ihan hyvällä omallatunnolla. Jokainen toimii kuten parhaaksi näkee mutta tärkeintä on olla lapselle läsnä silloin kun lapsi sitä tarvitsee : )Tästä olemmevarmasti kaikki samaa mieltä! :)

   Poista
 3. Sulle olis haaste mun blogissa:

  http://riiksus.blogspot.fi/blogisitarina-tassa-minun-tarinani.html?m=1

  VastaaPoista
 4. Hyvä ja tärkeä kirjoitus! Ei nyt varmasti ole syytä ryhtyä hysteeriseksi asian suhteen (niin kuin tuossa yllä ehkä viitattiin?), mutta mun mielestä tää on tärkeä asia tiedostaa nykypäivänä. Kyllä siinä jotain voi mennä pahasti pieleen, jos vauva/lapsi ei saa vanhempaansa kunnon katsekontaktia tai puheyhteyttä, kun vanhemmalla on jatkuvasti naama kohti näyttöä... Itsekin voisin taas kiinnittää asiaan enemmän huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja kiitos hyvästä kommenstia! Useammilla vanhemmilla onvarmasti somen käyttö ihan kohtuuden rajoissa, yleensä tuhouava ja uhoava taapero esimerkiksi pitää siitä aika hyvää huolta :p mutta toivottavasti edes muutana somemutsi havahtuu tähän ongelmaan ja huomaa että se elämä onkin siellä ruudun oikealla puolella! <3

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.