Kaksplus.fi

MENU

perjantai 16. lokakuuta 2015

Mörkö nimeltä Lasu.


Lähdimme tänään puiston kautta kauppareissulle. Reissu alkoi hivenen myöhemmin mitä ennen ja Elvira oli tänään herännyt hivenen aikasemmin mitä yleensä. Hän väsähti kesken matkan ja Elvira meni meidän yksiköisen tavaratilaan kyytiin. Mietin hetken, mitä muut ihmiset mahtavat ajatella ja kuinkakohan monta lasua pukkaa kun lisäsin meiningistä valokuvan Instagramiin. Sitten tajusin että hetkinen, miksi mä tälläsiä asioita murehdin?

Äidit on aina toisille äideille susia ja tuntuu että tänä päivänä on oikein muotivillitys puuttua toisten elämään lasujen merkeissä. Mitä ainakin Äityleihin on uskominen..(Facebookin surullisen kuuluisa äiti ryhmä). Nimettömiä lasuja tehtaillaan milloin mistäkin turhanpäiväisestä kurahanskojen puuttumisesta taikka liian lyhyistä haalarinlahkeista. Ei ihme, että suomen lastensuojelu on ylikuormittunut ja hieman retuperällä. Joskus lasu on enemmänkin kuin paikallaan ja tätä tekstiä kirjoittaessani mietin, voiko turhaa lasua edes oikeastaan tehdä? Toki jotkut ihan kiusallaan niitä väsäävät, mutta pääpiirteenä yleensä on huoli lapsen hyvinvoinnista.

Kun taaperoni makoili tyytyväisenä sanaakaan sanomatta, melkein silmät kiinni vaunujen tavaratilassa mietin miksi sitä lasu mörköä niin pelätään? Jos joku sattuisi meistä joskus syystä tai toisesta lastensuojeluilmoituksen tekemään niin ovet on auki ja tervetuloa sossuntädit kahville! Leipoisin jopa pullaa mutta sen jälkeen sossut varmasti ajattelisivat että voi lapsi raukkaa jos tälläsiä kiviä joutuu syömään..Nykyään äidit pelkäävät lastensuojeluilmoituksia minun mielestäni ihan turhaan. Lastensuojelu on lapsia varten ja eikö se ole hyvä että meidän lapsista pidetään huolta jos ei itse siihen syystä tai toisesta kykene? Ja jos lasu on aiheeton, se on hyvin yksinkertainen ja helppo juttu kumota. Tervetuloa vaan tarkistamaan ja sitä rataa. Jos ei ole salattavaa niin miksi pelätä?

Yksi syy minun mielestäni lasumörön pelkäämiseen on kaikkien uutismedioiden kuninkaat, iltalehdet. Muistatte kenties huostaanoton joka johtui väärin tehdystä makaronilaatikosta? Ihan oikeasti, uskooko joku täysin sokeasti tähän? Olen ehkä sinisilmäinen jonkun mielestä mutten vaan voi kuvitella että meidän lastensuojelu nyt ihan noin retuperällä olisi. Iltalehti nyt vaan vähän taitaa sensaatiohakuisuudessaan irrottella asioita niiden yhteyksistä. Yleensä myös mediassa, erityisesti nyt somen aikakautena on helppo tehdä syyllisestä uhri. Huostaanottovideot, tarinat ynnä muut samanlaiset leviävät kulovalkean tavoin facebookin Jaa nappulan kautta. Valitettavan usein näissä tehdään lastensuojelusta se iso paha mörkö joka toimii aina väärin. Kun vaan ihmiset muistaisivat että me emme tiedä tarinan molempia puolia ikinä. Toisaalta, asia toimii myös toisinpäin. Emme todellisuudessa tiedä miten sosiaalityöntekijät toimivat. Mutta onko mun ajatustapa liian naiivi kun uskon lastensuojeluun ja siihen ettei huostaanottoja tehdä ihan hepposin perustein? Syytökset voi aina omalla toiminallaan osoittaa vääriksi, vai voiko? Kirjoituksia lastensuojelua vastaan voi tehdä vaikka kuinka mutta miten lastensuojelu pystyy puolustautumaan? Vaitiolovelvollisuutensa takia ei oikeastaan mitenkään. Vain toinen osapuoli saa olla äänessä. 

Lasun tekeminen on nykypäivänä tehty kovin helpoksi. Sen voi tehdä nimettömänä ja kuka vain. Välillä mietin onko tästä tehty jopa liian helppoa? Onko kynnys sen tekemiselle liian matala ja tulee liian helposti tehtyä ilmoituksia vaikka aihetta ei olisikaan? Onko lastenkasvatus nykyään niin pumpulissa tapahtuvaa että huoli herää helposti jos joku ei ehkä olekkaan niin pumpuli vanhempi? Lapsella on lyhyet lahkeet housuissa. Mitä se kertoo? Ei mitään. Lapsi ei kuitenkaan ole alasti. Joku äiti käy kerran viikossa juhlimassa, vetämässä niin sanotusti kännit. Lapset ovat silloin turvallisesti isän kanssa kotona taikka mummolassa. Vahingoittuuko lapsi? Ei. Vaikka joku toimii eritavalla kuin sinä, se ei ole lasun paikka. Nämäkin ovat kyllä aavistuksen mielipide kysymyksiä. Esimerkiksi mun mielestä vauvan korvien lävistäminen on lapsen pahoinpitelyä kun taas jonkun mielestä se on söpöä. Ymmärrättekö mitä ajan takaa vai menikö liian sekavaksi?

Mä olen ihan älyttömän kiinnostunut lastensuojelusta ja haaveenani onkin joku kaunis päivä lukea itseni sosiaalityöntekijäksi. Ensin kuitenkin on kartutettava kokemusta, näkökulmaa sekä lukiovuosia ennen kuin voin edes hakea kouluun. Ja unelmani haluan toteuttaa mahdollisimman hyvin arvosanoin joten unelmani saa odottaa kokonaisia yöunia, lasten kasvua sekä asuntolainan loppumista. 

Mulla ei ole henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta, asiakkaana taikka lasun tekijänä. Nämä ovat vain ajatuksia joita heräsi kun mietin nykypäivän lasu sitä, lasu tätä ja lasu tota ilmiötä. Ajatuksia on helppo käydä läpi kun ne kirjoittaa ylös. Mitäs te olette asiasta mieltä? Millaisilla perusteilla te lähtisitte vaikka tekemään lasua naapurin pirkosta vai lähtisittekö ollenkaan? Sekottuuko lasujen tekijöillä teidän mielestänne oikea huoli ja hysteria keskenään? 


11 kommenttia :

 1. Eli oot joku 60v ku alat opuskelee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai apua ihan oikeesti hei :"D

   Poista
  2. apua :D toivottavasti en :p nopealla laskutoimituksella ja mietinnällä ajattelin olla alle nelikymppinen :D

   Poista
 2. Perättömistä lastensuojeluilmoituksista joutuu vastuuseen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jeps, näinhän se onneksi on ! :) mutta mikököhän näissä mahtaa se rangaistus olla, ja kuka päättää oliko ilmoittaja oikeasti huolissaaan vai kiusaksi ? :o

   Poista
 3. Mä opiskelen nyt sosionomiksi ja nimenomaan lastensuojelu(tai päihde ja mt) kiinnostaa :) lähihoitaja oon nyt :) suosittelen vähän käytännönläheisempi työ kun sosiaalityöntekijän työ(joka on todellisuudessa aika paperihommaa) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä oon kyllä miettinyt tuota sosionomiakin, kiitos muistutuksesta! :) varsinkin kun sitä pystyy opiskelemaan monimuoto opiskeluna (mahtaakohan olla oikea sana?) eli voi olla samaa aikaa työelämässä eli siis olisi mahdollista mun opiskella vaikka velkaa vielä olisikin! :)

   Poista
 4. Ei kai sitä pelätä, toivottavasti. Jos asiat on kunnossa ja itse tietää ettei ole mitään hätää, niin ei kai silloin pelkää. Turhahan se on pelätä jos ja kun itse tietää että kaikki on hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olen valitettavasti törmänyt myös tähän :/ uskotaan kaikki mitä kuullaan ja näin ollen pelätään turhia lasuja ja että huostaanottoja tehdään naurettavan helposti :/

   Poista
 5. Osupas aika hyvin mun ajatuksiin tää! Just viime viikolla mietin, et mitähän naapurit ajattelee ku meijän poika välillä itkee parvekkeella ties kuin kauan ku ei haluais nukahtaa rattaisiin, mut ei oikeen hyssyttelyt ja rauhottelutkaan auta, ja kun toisen on nukuttava ku ei muuten jaksa ni en tiiä mikä olis vaihtoehto :/ no samana päivänä sit ku ite olin jo hermoraunio ni alakerran naapuri tuliki sit koputtelee huolissaan ovelle.. oli kai luullu et on heränny ja siks itkee eikä kukaan hae pois. Tajus vissiin onneks mikä on tilanne ja poikaki oli jo rauhottunu. Mut ite aloin sit siinä miettii et millonkohan joku tosta jonku lasun vielä keksii tehä. Ja sit tulin samoihin ajatuksiin ku sä, että tietääkseni ainakaan meijän lapsilla ei pitäis olla mitään hätää täällä ni siinäpähän tulevat sitte kattomaan jos näkevät tarpeelliseksi. Voin sit kysyy et onks vinkkejä miten saada noi unikiukut pois :p terv. Tosi hyvä "ammattikasvattaja" (omille lapsilleen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kyllä niin totta! : ) ihanaa kuitenkin että naapuri olioikeesti huolissaan ja tuli katsomaan että kaikki on hyvin ! :) ja ihanaa että tuli ennenkuin lähti lasuja rustaamaan... :/ :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3