Kaksplus.fi

MENU

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kotikutoinen soseilu mix&match tyylillä!


Tein jo raskausaikana päätöksen liittyen vauvan ruokailuun. Päätin, että jos vain oma jaksaminen periksi antaa, teen mahdollisimman paljon soseita itse. Ainakin kaikki "ruokasoseet", hedelmät saavat tulla kaupan hyllyltä. Syitä tähän päätökseen on kaksi: säästö ja parempi laatu. Purkkiruoka on ihan hyvää vauvalle, mutta omatekele parempaa. Ja tuhdimpaa, meidän matamilla ei meinaa nälkä pysyä loitolla kaupan löysien soseiden avulla. Merkistä riippuen kai, mutta ainakin Piltin perunaporkkana on aika löysää. No joka tapauksessa, meillä pääsääntöisesti soseillaan siis äidin keittiön tuotoksilla.

Mä teen soseet mix&match tyylillä ja olen kokenut sen aika toimivaksi sekä helpoksi. Lyhyesti selitettynä teen pakkaseen isompia satseja peruna,porkkana ja bataatti sekoituksia erilaisilla mittasuhteilla. Nämä pakastan  Piltti purkeissa. Pilttipurkeissa pakastetut soseet kannattaa sulattaa varovaisesti ja miedolla lämmöllä ettei lasi poksahda. Myöskään perunaa ei kannata pakastaa yksinään, mene rakeiseksi ja vetiseksi. Pilttipurkkien lisäksi pakastan jääpalamuottiin makupaloja joiden avulla on helppo miksata erimaksuisia annoksia joka kerralla. Esimerkiksi parsakaalia, kukkakaalia ja maissia.



Lihat tulevat Matildan ruokavalioon pikkuhiljaa ja eilen tein ensimmäistä kertaa lihasosetta pakkaseen. Vauvan lihaa ei suositella paistettavan joten keitin jauhelihan kypsäksi. Ihan sikanauta jauhelihaa ostin kaupasta ja heitin kattilaan. Soseutin, tein teelusikan avulla "lihapullia" ja pistin pakkaseen. Lihapulla on juuri oikean kokoinen tämän ikäisen  lapsen lihantarpeelle: yksi teelusikallinen. Kun lihspullat olivat jäätyneet, siirsin ne kannelliseen rasiaan. Samoin teen aina jääpalamuottikasviksille: irrotan ja siirrän rasiaan taikka minigrippussiin. Mix&match tekniikalla on helppoa antaa lihoja myös hyvin monipuolisesti. Lihapullien kaveriksi pääsee kana- sekä kalapullat jahka pääsemme kunnolla protskujen makuun! 



Vauvan ruokaa voi maustaa yrteillä. Itse ajattelin ottaa yrtit käyttöön sitten kun olemme maistelleet suurimman osan mauista läpi. Yrteillä saa mukavasti makua tuttuihin ruokiin ja kasvatettua lapsen makutottumuksia! Myös tomaattia ajattelin  kohta piakkoin kokeilla hieman maustamisen tarkoituksessa, perunatomaattiparsakaali muhennos kuulostaa aika hyvälle. Ainakin melkein.. Heti kun Matildan totuttelu on siinä pisteessä, aloitan saman ruoan mitä muulla perheellä. Tietenkin suolattomana, maidottomana ja soveltaen salittujen ainesosien kanssa!

Hedelmäsoseet meillä tulee tosiaan purkista kun en niitä ole laiskuuttaani jaksanut ruveta tekemään. Kuitenkin avokadobanaanimössöä tämäkin laiskuri jaksaa vääntää,  ja itseasiassa tällä hetkellä ensimmäinen avokado kypsyttelee itseään keittiön tasolla. Ehkö huomenna jo pääsemme makustelemaan sitä! Katsotaan mitä mieltä tuomaristo on, isosisko aikoinaan hylkäsi avokadon kokonaan.


Mä olen aivan hullaantunut sosepuuhailuihin ja voisin miksata erilaisia yhdistelmiä usein ja innolla! Meillä harmi vaan ei ole kovin tilavaa pakastinta joten joudun hieman malttamaan näiden kokkailuideni kanssa. Ja vaikka pidän kotitekoista purkkia parempana, niin silti meillä niitäkin syödään. Hedelmien, marjojen mutta myös aterioiden muodossa. Reissunpäällä meinaan, huoneenlämmössä säilyminen on aika kova etu piltillä ja bonalla! Tosin tässäki  pakastettu sose pärjää aina hyvin kun heittää pakkasesta suoraan laukkuun. Ei välttämättä ole ehtinyt edes sulaamaan kunnolla!


 Ja hyvin maistuu! <3

Millaisia miksailuja te olette tehneet vauvalle? 
Uudet ideat ovat aina tervetulleet!

10 kommenttia :

  1. Juuri tänään kokeilin uutta makua meidän kohta puolivuotiselle poitsulle! Bataatti-peruna-myskikurpitsa. Sekä lihaisa sose: peruna-porkkana-kesäkurpitsa-kalkkuna-persilja. Mäkin ihan hullaantunut tähän soseiluun :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täytyykin ottaa myskikurpista maisteluun, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Mukava lueskella sosejuttuja vaikka oma vauva onkin jo vähän isompi. Sitten kun otat viljat mukaan ruokavalioon, suosittelen kokeilemaan couscousia. Se on helppo laittaa valmiin löysän soseen joukkoon, antaa vain hautua kannen alla n. 5 min. Mun blogista löytyy muistaakseni joku ohjeen tapainenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos vinksitä! : )täytyy kokeilla, varsinkinkun Matilda ei tunnu olevan yhtään sihtikurkkU!

      Poista
  3. Meillä myös tehdään soseet itse <3 Meillä juuri soseita aloitettiin , ja ttänään oli kokeilussa luumusose.
    Ja hyvin maistui <3

    VastaaPoista
  4. Soseilu ja uusien makuyhdistelmien kehittely on tosiaan koukuttavaa :) välillä ihan harmittaa, että meillä soseaika on jo ohi. Meillä yksi lemppareista oli:
    http://foodievauva.blogspot.fi/2015/06/rasavillin-ratatouille-6kk.html

    VastaaPoista
  5. Minä niiiin toivon tämän kakkosen (ikää nyt 3kk) kohdalla, että olisi varustettu paremmalla ruokahalulla kuin isoveljensä. Ei riittänyt se, että isoveli söi (syö) vähän ja nirsoillen, lisäksi hän ei ollenkaan suostunut syömän omatekemiä soseita. Siirryttiin taisteluiden jälkeen kaupan soseisiin, jotka meni vähän paremmin. Koira söi lopulta pakkasesta omatekemät.
    Kuitenkaan en halua liikaa stressata tuon syömisasian kanssa, koska pikkuhiljaa huomaan, että isovelikin (2v 2kk) on alkanut syödä paremmin ja monipuolisemmin. Hiljaa taitaa hyvä tulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meillä oli ihan samanlaista menoa Elviran kanssa, mikään eimaistunut eikä varsinkaan mun tekemät pöperöt :p oikeastaan siten vasta loppui nirsoilu kun vierotettiin tuttipullosta kokonaan! Toivotaan että teillä käy samalla tavalla kun meillä ja toinen kerta on paljon helpompi! :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit <3