Kaksplus.fi

MENU

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Bloggaaja, älä anna itseäsi halvalla.

Kun mä hieman alle kolme vuotta sitten kirjautusin ensimmäistä kertaa bloggeriin, en kuvitellut saavani ikinä tehdä eri firmojen kanssa yhteistyötä. Saatika sitten tienaavani ihan oikeeta valuuttaa kirjoitusteni kanssa. Onni ja intohimo kuitenkin veivät hommaa eteenpäin ja tässä sitä ollaan, osana upeeta porukkaa nimeltä Blogirinki. Työsopimus on reilu ja hyvä, mutta tämän kolmivuotisen harrastukseni aikana on tullut nähtyä jos minkälaista halvalla panijaa. Tuoreena bloggaajana en osannut arvostaa omaa työtäni tarpeeksi mutta kokemus tuo viisautta, eikä tällä hetkellä ilmasen tavaran toivossa tee ihan mitä vain. Valitettavasti firmat osaavat olla viekkaita, ja aina löytyy joku joka alistuu firman tahtoon. Kaikille pienillekkin bloggaajille mulla on sanottavana yksi lause: arvosta työtäsi!

Ensimmäinen yhteistyöni blogiurani aikana oli todella loistava: sain yhtä postausta vastaan meille Brion rattaat. Ei ollenkaan paskempi diili suoraan sanottuna, ne kun ei mitkään halvat vehkeet olleet. Yhtä hyvää diiliä kohden on kuitenkin valitettavasti kolme huonoa diiliä. Tai ehdotuksia, koska kun tajusin oman työni arvon, en todellakaan suostunut pissitettäväksi. Esimerkkejä aika kyseenalaisista ehdotuksista bloggailuni aikana:

1. Saisin 10 ilmaista raskaustestiä. Testeille ei ollut tarvetta joten sain uuden ehdotuksen: saan dobblerin -30 prosentin alennuksella kunhan kirjoitan kyseisestä firmasta postauksen. Postauksessa pitäisi esitellä firman nettisivulta pari tuotetta. Eli toisinsanoen antaisin firmalle ilmaista mainosta tai oikeastaan ei ilmaista mainosta, vaan maksaisin itse tästä mainostamisesta. Ei kiitos.

2. Toinen surkea esimerkki tuli hetki sitten: olisin saanut firman kautta tuotteen testiin. Firman toimintaidea oli hyvä: vuokrataan lastentarvikkeita esimekiksi lomareissun ajaksi toiselle puolelle suomea. Hyvitykseksi firmaa mainostavasta, tuotetta esittelevästä postauksesta olisi saanut testata vuokrattua tavaraa eli toisinsanoen ei hyvitystä. Olisin saanut raahata pakettia postista kotiin ja kodista postiin palauttaessani tuotteen. En lähtenyt diiliin mukaan. Piirit ovat pienet ja jutut liikkuu: eräässä bloggaajaryhmässä kävi ilmi että lisäpalkkiota kyseltäessä firma oli vastannut että he ovat jo saaneet heidän ehdoilla bloggaajia mukaan juttuun. 

3. Tämä on ehkä kaikkein huvittavin yhteistyöehdotus: Postaus jossa mainostetaan juhlatilojen vuokraajaan. Ei millään tavalla liity blogini genreen eikä millään tavalla liittynyt edes asuinpaikkaani: jos oikein muistan kyseinen firma toimi jossakin pääkaupunkiseudulle. Palkkioksi tästä olisin saanut yhden leffalipun. Jostain kumman syystä en lähtenyt mukaan...

Keskustelupalstoilla puhutaan paljon miten ahneita me bloggaajat olemme. Sanotaan että juoksemme vain ilmaisen tavaran perässä. Toki näitäkin varmaan on mutta itse en ainakaan tekisi tätä hommaa päivääkään pelkän krääsän vuoksi. Tehty työ ei todellakaan vastaisi palkkaa. Kaiken tämän lukemasi teksti takana voi olla monta tuntia työtä. Ei välttämättä koneella naputtamista, mutta ajatustyötä ja valokuvaamista. Kuvien muokkaamisesta tai rajaamisesta puhumattakaan. Se teksti, jonka sinä luet parissa minuutissa voi olla vienyt minun päivästäni tunteja. Joskus teksti syntyy kuin itsestään, joskus sitä saa naputtaa, pyyhkiä ja naputtaa kerta toisensa jälkeen. Kunnes luovuttaa ja kokeilee huomenna uudestaan. Tämä on harrastus jota tehdään rakkaudesta lajiin. Ilman rahankiiltoa silmissä. Koska harrastus vie mukanaan, aikaa sekä vaivaa kuluu en pistä pahakseni jos muutaman euron siitä tienaankin. Ja toisaalta koen olevani myös teille vastuussa kirjoituksistani: en missään nimessä voisi mainostaa teille ihan mitä tahansa tuotetta jonka takana en sataprosenttisesti seiso. En vaikka tuote olisi tuhannen euron arvoinen taikka sitten täysin ilmainen. Arvostamalla omaa työtäni, arvostan myös teitä enkä halua tuputtaa teille mitä tahansa krääsäpostauksia viikosta toiseen klikkauksista hyötyen. 

Blogimaailma mainostajana ja työnä on vielä aika vieras, vaikkakin kasvava juttu. Jokainen bloggaaja mainostaa, kirjoittaa ja kuvaa juuri niinkuin haluaa. Jos haluat mainostaa pientä paikallista yritystä ihan ilmaiseksi niin anna mennä, niin minäkin välillä teen. Mainitsen ja mainostan tuotteita jotka olen kokenut hyväksi, ihan vain tyytyväisen kuluttajan ilosta. Tekstin pointti kuitenkin oli kai, että tee mikä hyvältä tuntuu. Tunne arvosi ja pyydä tekemästäsi työstä kunnon korvaus. Iso firma on kyllä valmis laittamaan rahaa mainostukseen ja jos ei ole, älä anna itseäsi halvalla. Itse en koe että blogini olisi blogimittakaavassa kovinkaan suuri, ehkä sellainen keskikokoinen. Kuitenkin jo näilläkin viikkokävijöillä kehtaisin pyytää ihan rahallista korvausta jos jokin firma minuun yhteyttä ottaisi. Yhden postauksen takan ei nimittäin todellakaan ole minuutti tai pari. Tunnusta työtäsi ja anna sille arvo, lopulta siitä hyötyy niin firma kuin bloggaajakin. Ja sitäpaitsi, lähtemällä ihan mihin tahansa yhteistötyöhön mukaan, menettää helposti uskottavuuttaan bloggajana. 

Inspiksen tähän tekstiin sain kun taas kerran sähköpostiin kilahti pannaan bloggaaja halvalla sähköposti. Se on kumma miten firma on valmis vastaanottamaan tuhansia tavoittavan mainostamisen, muttei kuitenkaan valmis maksamaan siitä työstä. Hyvänä esimerkkinä hetki sitten pinnalla olleeseen Turun Sanomien bloggaaja hakemukseen, jossa palkkioksi luvattiin näkyvyyttä?.Mahtaisikohan Prisman kassalla pystyä maksamaan ne ostokset sillä näkyvyydellä...Onneksi meillä Blogiringissä työsopimus on bloggaajan etua ajava, toivottavasti kaikki portaalit ja yhteisöt ottaisivat ringistä mallia! Vaikka tehdystä työstä menee lisäprosentilla (ainakin meikäläisellä) maksu, niin siltikin palkkiosta jää jäljelle ihan mukava tuntipalkka. 

Jotkut lukijat ärsyyntyvät blogeissa olevasta mainonnasta. En ymmärrä tätä yhtään. Me bloggaajat teemme kuitenkin suuren työn jakamalla postauksia, ajatuksia sekä elämäämme teidän kanssanne. Se että siitä joskus latin jos toisenkin saa, lisää vain sitä kirjoittamisen inspiraatiota joka toivonmukaan välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle. Mitä mieltä te olette mainonnasta blogien puolella ja onko kirjoituksilla rahastaminen teidän mielestä ahneutta vai ihan sallittavaa? 

22 kommenttia :

 1. Tärkeä aihe, vaikken ainakaan vielä bloggaaja olekaan. Ja mitä kysymykseesi tulee, niin mun mielestä se on nykypäivää. On vähän kaupallisempia blogeja ja sitten on vähemmän kaupallisia blogeja. Lukija valitsee mitä lukee. Minusta tärkeintä on, että kirjoittaja oikeasti voi seistä suosittelemansa tuotteen tai palvelun takana. Tai jos tuote on huono, niin kirjoittaa sitten rehellisen mielipiteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä pointti ja niin totta! Mun mielestä on bloggaajan velvollisuus seisoa sanojensa takana vaikka kuinka olisi maksettu mainos! :)

   Poista
 2. Tärkeä aihe ja hyvä postaus! Tästähän on ollut aika paljon puhetta kuluneen vuoden aikana. Blogimainonnan yleistyminen on saanut yritykset kiinnostumaan edullisesta mainoskanavasta, mutta pelisäännöt on valitettavasti vielä monen kohdalla hieman hukassa. Ja niin kauan kun joku suostuu noilla ehdoilla postauksia yrityksille kirjoittelemaan niin ehdotuksia varmasti tulee.. Onneksi moni on alkanut (ainakin jutuista päätellen) arvottamaan työtään enemmän eikä anna (lähes) ilmaista mainostilaa enää näille yrityksille. Sisältöyhteistyöt blogeissa on mielestäni kaiken kaikkiaan hyvä juttu, jos ne on toteutettu hyvin ja sopii blogin arvomaailmaan. Huonosti toteutettu kaupallinen postaus kun ei palvele ketään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ! :) niinpä, joku yhteinen linja olisi hyvä löytää; niin yrityksillä kuin bloggaajillakin! :)

   Poista
 3. Minua ei haittaa yhteistyöpostaukset niin kauan kun niissä selkeästi mainitaan postauksen olevan yhteistyö mistä bloggaaja hyötyy. Eniten ärsyttää kun ilmoitus näistä affiate linkeistä on tekstin lopuksi fonttinumerolla 8, jota hädin tuskin erottaa. Jos bloggaajat selkeästi ilmaisevat alussa postauksen olevan yhteistyö ja linkit kaupallisia niin nou problem :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama ärsytyksen aihe täällä! :D vaikka se ei mitenkään vaikuta mun klikkailuun onko yhteistyö vai ei, niin jotenkin koen että on kohteliasta ilmottaa siitä heti alussa jos linkit ovat affliate linkkejä! :)

   Poista
 4. Minua kiinnostaa asia yrittäjänä, vasta kesällä aloittaneena käsityöyrittäjänä. Olen kyllä pompahtanut vähän vahingossa jo suht hyvään suosioon, mutta tietenkin lisämyynti olisi aina tervetullutta. Teen tätä hoitovapaan ohessa, melkoisen pienillä tuloilla. Minulla ei yksinkertaisesti tällä hetkellä riitä budjetti satojen ellei tuhansien eurojen mainoskampanjoihin. Luen itse useita blogeja, joista tiedän, että tuotteeni sopisivat heidän kotiinsa mainiosti. Tuotteiden myyntihinta on 100-200 euroa, joten ihan mistään parin euron koruista ei ole kyse.

  Näitä postauksia on viime aikoina näkynyt, joten nyt mietinkin kehtaanko lähestyä ketään bloggaajaa pelkän tuotelahjoituksen hinnalla. Onko se sallitumpaa pienelle käsityöyrittäjälle kuin isolle kansainväliselle yritykselle? Haukutaanko minut bloggaajien foorumeilla tai tapahtumissa pihiksi ja noloksi, jos otan yhteyttä?

  Arvostan kyllä bloggaajia ja ymmärrän, että kaikki ansaitsevat palkkaa työstään. Pitäisiköhän vain odottaa ja toivoa, että joku bloggaaja joskus bongaa merkkini somessa? Mitään en tietenkään kehtaisi vaatia - haluan, että tuotteesta blogataan vain, jos siihen ollaan tyytyväisiä ja sitä halutaan suositella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kerrot bloggaajille rehellisesti tilanteesi, niin ei tietenkään pidetä nolona. Itse ainakin yrittäjänä suhtaudun positiivisesti pienyrittäjien yhteydenottoihin ja autan mielelläni, jos koen yrityksen sopivan arvoihini. Terkuin Heidi / Äiti yrittää blogi

   Poista
  2. Ei taatusti haukuta! Ne nolot on niitä suuryrityksiä jotka koittaa saada mainostusta jollain parin kympin tuotteella (tosin bloggaaja laskee mitä se tuote maksaa tekijälleen, ei jälleenmyyntihintaa) vaikka markkinointibudjettia olisi vaikka kuinka. Pienyrittäjää tukisin itsekin mielelläni ja olen tukenutkin, ihan vastikkeettakin.

   Poista
  3. Anonyymi: Olen ihan samaa mieltä edellisten kanssa! Bloggaaja toki aina päättää mikä on hänelle riittämätön palkka mutta mun korvaan toi kuulostaa tosi hyvältä! 200 euron tuote pieneltä yritykseltä on paljon kun taas isolta kansainväliselstä yritykseltä se olisi ei niin paljoa! :)

   Poista
 5. Tärkeää asiaa, ja hienoa, että että uskallat tuoda asian esiin ja kertoa mitä olet itse kokenut ja havainnut. Oma blogini on ihan kärpäsen kakka, eikä yhteistöistä ole pelkoa :D Olen kuitenkin kiinnittänyt huomiota joissain blogeissa siihen, että vähintään joka toinen postaus on nimenomaan mainospostaus milloin mistäkin tuotteesta tai palvelusta. Siinä jää kyllä blogin punainen lanka melko helposti taka-alalle, enkä jaksa sellaisia enää niin innolla seuratakaan. Sinun blogissasi puolestaan en ole edes kiinnittänyt yhteistöihin sen kummmepaa huomiota (ainakaan negatiivisesti), joten hyvin soljuvat muun tekstin mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikeassa olet, helposti jää se blogin aihe jonnekkin kaukaisuuteen jos jokatoisessa postauksessa mainostetaan jotain tuotetta! :) ihanaa että yhteistyöt ovat täällä olleet juuri sitä mitäolen yrittänyt: blogin aiheeseen sopivia! :)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus! Voisi vielä lisätä nämä jotka eivät edes halua varsinaista mainospostausta, vaan "saat tilata summalla x meidän nettikaupasta ja riittää kun ujutat linkin johonkin sopivaksi katsomaasi postaukseen". Ensinäkin laitonta ja toiseksi, ihan yhtä suuren työn joudun silti tekemään. Olen myös törmännyt muutamiin blogeihin joissa joka toinen postaus on mainos ja valitettavasti niistä joka toinen tuntuu mainostavan yritystä joka on ottanut minuun tai johonkin tuttuunkin yhteyttä ja tarjonnut ala-arvoista diiliä. Selvästikin niitäkin siis on, joille se ilmainen tavara on jonkinlainen kannustin. Onneksi meillä Blogiringissä sana kiertää nopeasti ja pidetään yhtä myös naiden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) totta, blogiringi rokkaa! <3 :) ja oon huomannu ihan samaa, tuntuu että todella monet suuret yritykset (joilla olisi varaa maksaa kunnolla) lähettelee noita ala-arvoisia diilejä massaviestinä blogeista toiseen! Yhtään tutustumatta blogin aihealueisiin...

   Poista
 7. Komppaan tekstiä ja heidiä tossa ylempänä. Mun huonoin yhteistyödiili on varmaan isoimman yrityksen kanssa tehty, ärsyttää vieläkin kun myin ittwni niin halvalla, koska tiiän heijän saaneen asiakkaita postauksen kautta. Toisaalta teen yhteistyöt aina pelkästään siltä lähtökohdalta, että ne sopi blogiin. Jos oon vaikka muutenkin ostamassa jonkun x tuotteen, niin voisin sitä kysyä tuotetta myyvältä firmalta. Silloin yhteistyö tulee luonnostaan. Muutenkin tykkään enemmän sellasista yhteistöitä mitkä on upotettu postaukseen. Postaukseen minkä muutenkin kirjottaisi, silloin sillä arvolla ei oo niinkään väliä mulle itselle. Tietenki jos jostain 20e esineestä kyse, niin en lähde mainostamaan juuri siitä syytä, että he hyötyy musta 1000x enemmän kun minä heistä :)

  Mä oon itekin kirjottanu tästä postauksen, tää on hyvä aihe! http://kuukatriina.blogspot.fi/2015/08/blogistit-kalastelee-klikkauksia.html?m=0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos linkistä, käyn lukemassa! :) mulla ihan sama ajatus että jos muutenkin olisin tuotteen hankkimassa ja lähestyn itse firmaa, niin voin tehdä postauksen pienellä palkiolla, esim juurikin se tavara! :)

   Poista
 8. tästä aiheesta on aina kiva lukea! koen itseni ja blogini aika pieneksi ja ihailen kaikkia jotka ovat päässeet eteenpäin niin paljon että saavat yhteistöitä. tietysti siitä haaveilen itsekin mutta välillä se haave on myös tosi pelottava. siksi nää on niin hyviä! "kirjoituksilla rahastaminen" kuulostaa tosi negatiiviselta, mutta mun mielestä on sallittua saada palkkaa tekemästään työstä - vaikka olisikin kyse vain harrastuksesta, sehän on vaan upeaa että se on ylipäätään mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :) nimenomaanm, ihanaa että on mahdollista! Ja myös välillä muakin pelottaa ;)

   Poista
 9. Olipa hyvä, ajatuksia herättävä postaus!

  VastaaPoista
 10. Mä teen yhteistöitä vähän fiilispohjalta. Jos tuote/yritys ei sovi blogiini niin kieltäydyn. En myöskään ala tekemään "Sun on pakko esitellä X tuote" juttuja, vaan jos tuotetta testatessani tulen siihen tulokseen et tuote on ok, ei hanurista mutta ei mitenkään ihmeellinen niin voip olla etten sille palstatilaa suo. Nämä nyt on toki niitä lähinnä tuotenäytteitä tms.

  Hmm taitaa pari blogiyhteistyötä olla takana, missä on sellasta pientä kröhöm... pissaan sua silmään makua. Eli korvaukset jäi saamatta puheista huolimatta. Eli ei enää koskaan, enkä myöskään osta ko. firmoista mitään. Ehkä olen lapsellinen, mutta näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mun mielestä et todellakaan ole lapsellinen vaan ihan normaali kuluttaja: jos saan paskaa palvelua jossain niin en kyseisessä paikassa asioi jos vaihtoehtona on jokin muu paikka! ja toi kuulostaa todella reilulta lukijoita kohtaan ettet väkisin ala esittelemään huonoa tuotetta, ihanan rehellistä blogimainontaa! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3