Kaksplus.fi

MENU

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Kokemuksia kaikkien karttamasta kuparikierukasta!

Meidän lapsiluku on nyt täynnä. Edes viime kerralla käytetty tulee jos tullakseen menetelmä ei ole enää vaihtoehto. Emme halua lisää lapsia, joten sana nimeltä ehkäisy tuli ajankohtaiseksi raskauden jälkeen. On hassua joutua edes ajattelemaan sellaista vaihtoehtoa kun ei ole moneen vuoteen sitä joutunut miettimään! Pieni paniikki siis meinasi iskeä kun en oikein tiennyt mitä haluaisin.

Yhden asian tiesin jo ennen Matildan plussaa; hormonaalinen ehkäisy olisi ehdoton EI ellei olisi aivan pakko. Hormonittomia ehkäisymenetelmiä on aika vähän tarjolla ( TÄÄLTÄ (KLIK) löytyy eri vaihtoehtoja ) enkä todellakaan omalla kohdallani voisi kuvitellakaan luottavani oman kierron päivämääriin ja niin sanottuihin varmoihin päiviin. Koska loppujen lopuksi varmoja päiviä ei ole olemassakaan. Jäljelle jäi yksi mieluisa mutta kuitenkin hieman pelottava vaihtoehto: kuparikierukka. Nopealla googlettamisella saa paljon tarinoita kuparikierukasta ja suurin osa niistä on vain negatiivisia. Joten kieltämättä olo oli aika epätoivoinen kierukan asennukseen mentäessä. Päätin kuitenkin että yrittänyttä ei laiteta.

Yleisin kuparikierukan haittavaikutus näyttää olevan kuukautiskivut. Itse olen kärsinyt ihan järkyttävistä kivuista ensimmäiseen synnytykseen saakka: buranaa sai popsia pari päivää ennen kuukatisia aina sinne viimeiseen vuotopäivään saakka. Elviran synnytyksen jälkeen kivut katosivat kuitenkin kuin tuhka tuuleen enkä todellakaan ole jäänyt niitä kaipaamaan. Riski niiden palaamisesta oli kuitenkin otettava. Ei auttanut kuin jännityksellä odotella niitä ensimmäisiä naisten vaivoja ja toivoa parasta. Ja paras tapahtui: ei kipuja. Ei todellakaan. Ei siis niin minkäänlaisia. Kierukan laittamisesta taitaa olla melkein nelisen kuukautta ja sen neljän kuukauden aikana olen joutunut vatsakipuihin ottamaan tasan yhden buranan ja sekin oli heti kierukan laiton jälkeisenä iltana! Minun kohdallani kierukkaan liitetyt kivut eivät siis onneksi pitäneet paikkaansa.

Toinen millä pelotellaan on niagaranputouksen kaltaiset vuodot. Tämä väite pitää jokseenkin paikkaansa. Varsinkin ne ensimmäiset olivat aivan järkyttävät. Kuitenkin tuntuu että kuukausi kuukaudelta vuodon määrä on vähentynyt joten ehkä se palaa pikkuhiljaa täysin normaaliksi? Tiedä sitten, mutta hukkumassa en ole joten olen oikein tyytyväinen tähän tilanteeseen. 

Sitten se tärkein ja koko hököttimen tarkoitus: ehkäisyteho. Ehkäisytehon kerrotaan olevan 98-99 prosenttia. Meillä ei ainakaan vielä (toivottavasti ei ollenkaan...) ole näkynyt pissattua plussaa joten voin varmaan sanoa tämänkin osion toimivan? Kuparikierukka ei vaikuta millään tavalla kiertoon, taikka munasolujen irtoamiseen joten kaiken pitäisi olla niinkuin ennen. Ja minun kohdallani näin on ainakin ollut! Kierukan ehkäisyteho on viisi vuotta. Viiden vuoden päästä sitten on ehkä sen iltatähden aika tai nipsnaps johtimet poikki? Ken tietää mutta tällä hetkellä näin on hyvä.

Yksi haittavaikutus kierukasta on ollut. Tai haittavaikutus on ehkä liian vahva sana, pikemminkin pieni kiusa. Nimittäin ovulaatiokivut! Kipu sekä turvotus kestää onneksi vain pari tuntia mutta kuitenkin. Aika koomista että ovulaation paikantaminen olisi nyt naurettavan helppoa. Nyt kun sitä ei tosiaankaan tarvitse enää paikantaa. Tai toisaalta,  nythän vasta varman päälle voi pelatakkin! 

Koko kierukan asentaminen oli ihan pieni pala kakkua eikä juurikaan tuntunut missään. Varsinkin kahden synnytyksen jälkeen se pieni peloteltu vihlaisu alavatsalla asennuksen yhteydessä tuntui lähes naurettavalta. Vertaisin sitä ehkä ihan pikkiriikkisen pieneen supistukseen? Itse voin siis suositella kyseistä metallivehjettä. Vaikka kieltämättä ajatus metalliesineestä kohdussani hieman aluksi pelottikin. Toisaalta kehon pumppaaminen täyteen keinotekoisia hormoneja tuntuu vielä enemmän pelottavalta. Varsinkin kun niiden seuraukset ei omalla kohdallani ole kovin kivat. Voin siis täydestä sydämestä suositella kyseistä ehkäisymenetelmää. Täytyy kuitenkin muistaa että olemme kaikki erilaisia ja kroppamme toimivat eritavalla: mikä toiselle sopii ei välttämttä toiselle sovikkaan. Halusin kuitenkin kertoa ettei se kuparikierukka aina niin paha vehje olekkaan mitä yleensä annetaan ymmärtää! 

2 kommenttia :

 1. Moi! Tähän oli nyt pakko kirjoittaa, että olen täysin samaa mieltä kanssasi ja tunnen myös muutaman lähipiirissäni joilla on hyviä kokemuksia.
  Itse otin kuparikierukan kahden lapseni jälkeen ja on ollut nyt käytössä kaksi vuotta. EI MITÄÄN valittamista. Vuoto on hitusen runsaampaa kuin "normaalisti".
  Tuttavallani on ollut kierukka jo useamman kerran, siis jo reilun 10 vuotta ja yksikään kierukkalapsi ei Ole ilmoittanut tulostaan 😊 Pidättäytyminen taitaa olla ainoa varma ehkäisykeino 😊
  Mutta ehdottomasti suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa etten ole ainut, tuntuu että kenelekkään ei tämä sovi :D toi on kyllä ihan totta ettei mikään ehkäsy ole satavarma, kierukkalapsia tuntuu välistä vaan tupahtelevan aika tiuhaan tahtiin :D tai siltä se tuntui kun keskustelupalstoilla luki juttuja... :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3