Kaksplus.fi

MENU

tiistai 1. joulukuuta 2015

Miniemäntä 5kk!


Niin se vaan aika juoksee ja meidän pienin emäntä täyttää jo ihan kohta puoli vuotta! Muutama päivä sitten tuli täyteen viisi kuukautta. Kuulumiset tulevat pari päivää jälkijunassa koska eilen kävimme taas hieman neuvolan luona ottamassa pari rokotetta ja mittaa. Mutta mitä kehitystä on tapahtunut viimeisen kuukauden aikana?

Fyysisessä kehityksessä ollaan menty taas huimasti eteenpäin. Perinteisten pituuden ja painon kasvun lisäksi Matildalle on ilmestynyt kaksi pientä hammasta suuhun. Tai ilmestynyt ja ilmestynyt, ne eivät todellakaan vain putkahtaneet suuhun vaan niitä ihan oikeasti tehtiin ja kiukuteltiin päiviä. Meidän molemmilla tytöillä näemmä hampaiden tulo tuottaa flunssan oireita, vuotavaa nenää sekä lämpöä. Kohtalontovereita? Matilda löysi kuukauden aikana myös uuden taidon; mahalta selälleen kääntymisen. Toisin päin ei vielä osata mutta siihen tuskin kauaa enää menee kun ne varpaatkin jo pari päivää sitten löytyivät. Vatsalla olessaan Matilda punnertaa itseään konttausasentoon käsillä, ja peppukin jo hieman nousee mutta silloin naama lysähtää takaisin lattiaan. Ei ehkä siis kauaa kun meillä jo kontataan? Äiti ottaisi mieluusti vielä armonaikaa pari kuukautta ennenkuin tarvitsee taas piilottaa pienet tavarat ja suojata pistorasiat! 

Matilda syö edelleen kuin hevonen. Kiinteitä ruokaillaan 3-4 kertaa päivässä ja maitoa menee keskimäärin n.700 milliä. Yöllä syödään 1-2 kertaa. Tällä hetkellä taitaa olla taas joku kasvupsurtti meneillään kun on enemmän sääntö kuin poikkeus että ruokailu ei jää tuohon yhteen kertaan. Yleensä kehotetaan jättämään yösyöminen pois siinä puolen vuoden iässä mutta en taida raaskia, toisella kun ihan oikeasti taitaa olla nälkä. Korviketta nimittäin menee öisin purkillisen verran...Kahden syömiskerran takia vatsaa ähistään ja puhistaan aika paljon öisin joten meikäläinen valvoo taas paljon mutta eiköhän tämä tästä taas! Päivisin onneksi Matilda nukkuu vielä kolmet päikkäri joten saan itse myös levätä. Pitkät, 2-3 tunnin unet nukutaan aina ulkona ja luojan kiitos samaan aikaan kuin sisko. 

Matilda on kovin sosiaalinen ja nauravainen typykkä. Toki sitä kiukkua ja itkuisuutta myös riittää, varsinkin näin hammastehtailuiden aikana mutta tarpeeksi huomiota ja seuraa saadessaan meillä asustaa aika tyytyväinen neiti. Kovaluonteinen taitaa olla sekä kiihtyy nollasta sataan yhtä nopeasti kuin äitinsä mutta kaiken ollessa hyvin on matami iloinen ja tyytyväinen. Isosisko on kaikkein kivoin tyyppi maailmassa ja häntä naureskellaan paljon ja koko ajan. Eilenkin oli niin hauskaa kun isosisko raahasi muovisia patonkeja sekä donitseja aamupalaksi!

Matilda on ihan uskomattoman iso typykkä. On niin hassua katsoa Elviran kuvia kun hänellä on samat kuteet päällä siinä 8 kuukauden paikkeilla. Suurin osa Matildan vaatteista on 74 kokoa, osa housuista saisi olla jo isompia kun ei meinaa henkkamaukan trikoleggarit mahtua reisistä. Meidän pieni pullukka! Taitaa olla viisas tyttö ja kerää massaa jotta pärjää sitten hetken päästä isosiskolle...

Neuvolassa oli luvassa taas ne tavalliset mittaukset. Meidän "pieni" emäntä on tällä hetkellä 8900 grammaa painava ja 67,3 senttiä pitkä! Aikamoinen pötkylä! Matildalla on enää 200 grammaa matkaa samanpanoiseksi kuin isosisko oli YKSIvuotisneuvolassa. Toki pituuttakin on melkein pari senttiä enemmän mitä siskolla aikanaan! Päänympärys on tällä hetkellä 41,8 senttiä. Tällä kertaa vuorossa oli taas rokotuksia enkä voi todeta kuin luojan kiitos seuraavat on vasta yli puolen vuoden päästä! Aika kamalaa kitinää, vitinää ja huutoa ollut viimeinen vuorokausi eikä näytä ihan vielä rauhoittuvan muutakuin supon avulla. Huhhhei...

Että sellaista meidän Matildalle kuuluu!
 Löytyykö sieltä muita melkein samanikäisiä lapsia? 
Jos kirjoitat blogia niin vinkkaa, 
olisi kiva seurata samanikäisten kehitystä! :)


11 kommenttia :

 1. Haha, kylläpäs sattui sopivasti! :D just äsken julkaisin myös Noelin 5kk postauksen ja samalla mietin, että mitäköhän teiän neidille kuuluu, kun ovat melkein saman ikäisiä :)

  VastaaPoista
 2. Tää tyttö on kyllä niin suloinen hiuksineen <3 :D

  VastaaPoista
 3. oi miten sulonen pallosilmä siellä <3 :)

  VastaaPoista
 4. Matilda on niin suloinen ♡ Meillä kohta neljä kuukautinen Emily :)

  riiksus.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Seuraan sinua myös instagramissa. Meillä viikon vanhempi tyttö kun teillä. Paljon pienempi vaan. 6 kg vasta. Ja kauheen kova liikkuja. Käänty selältä mahalleen jo 3 kk ikäisenä. Kiinteät aloitettu vasta, tähän asti mennyt täysimetyksellä. Kiva lukea sun ruokapostauksia. Tykkään itse tehdä myös soseet. Ja maistunu on kyllä meidän pirpanalle. 😊

  VastaaPoista
 6. Meillä täytti pari päivää sitten 5kk. Viikko sitten neuvolassa oltiin 6400g ja 65cm, pää 41,2cm. Meillä aloitettu myös soseet, aloiteltiin 4kk:n iässä. Samalla tuntui maidon määrän vähenevän heti kolmanneksella. Nyt menee sekä kasvissoseita, että puuron kanssa marja/hedelmäsoseita. Kasvissoseet teen minäkin itse, mutta makeat soseet ostan valmiina (harmikseni yllättävän monessa on lisättyä sokeria.. miksi?!). Meillä käännytään selältä vatsalleen, välillä onnistuu mennä toisinpäinkin :) hampaat tulivat alle 4kk iässä, nyt on tulossa jo alakulmahampaat.

  VastaaPoista
 7. täälä tasan 1kk vanhempi tyttö ku matilda, 6kk neuvolassa 68,8cm/8720g

  VastaaPoista
 8. Täällä kohtalotoveri hampaitten suhteen! *käsi heiluu*
  Jooooka ikinen kerta kunnon sitkeetä räkää kun hampaita pukkaa, olispa meillä nää hampaitten tulo jo pian ohi! -.-

  VastaaPoista
 9. Olipas hauska lukea lähes ikätoverin kuulumisia! Teidän neiti on melkein samanpituinen kuin meidän puolivuotias ja painossa on mennyt jo kirkkaasti ohi! On se hassua miten eri tahtiin nämä lapset voi kasvaa :)

  VastaaPoista
 10. Ihan vast'ikään löysin blogisi ja jään kyllä seuraamaan ! Meillä lähestulkoon samanikäinen tyttö, täyttää 12.pv viisi kuukautta. Blogissani löytyy meidän touhuista lisää :) janinacharlotta.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3