Kaksplus.fi

MENU

lauantai 23. tammikuuta 2016

Voiko lapsi olla liian lihava?


10,4 kiloa täyttä rakkautta näyttää meidän kotivaakamme tällä hetkellä. Ja ikää viikkoa vajaa 7 kuukautta. Me kutsumme Matildaa hellyttelynimillä pullukka, punkero, plösö ja pallo. Helyyttelynimillä, koska voi apua miten söpöjä nuo michelinmakkarat ja plösöposket ovat. Paino huitelee ties millä pluskäyrällä ja itse vähät välitän vaikka vauvani olisi ties kuinka painava. Saan kuitenkin usein kuulla lausetta "kyllä se siitä tasottuu" ja "ei Matilda isompana välttämättä enää ole ylipainoinen" ja olen vähän wtf. Kyllä, vauvani on pientä makkaraa täynnä ja paino huitelee ties millä pluskäyrillä mutta pidänkö lastani ylipainoisena. Herranjumala en, eihän vauva voi olla edes ylipainoinen. Ei ainakaan sillä tavalla joka on meidän mielemme ja asenteemme myrkyttänyt. Nykymaailmassa ihannoidaan laihuutta, jopa sairaalloisella tavalla. Ja minähän en lasteni mieltä sillä paskalla myrkytä.

Törmäsin mufasoissa (kind of äitylit mutta iseillä höystettynä) ketjuun jossa puhuttiin ylipainoisista lapsista. Tai oikeastaan lapsista, jotka kasvavat omanlaisiksi omilla käyrillään mutta meidän vanhempien sairaassa päässä se vääntyy liikalihavuudeksi. Mutta kun ne neuvolan käyrät...
Ylipaino on ylivoimaa mutta samalla myös riski terveydelle. Oikea ylipaino siis. Ylipaino, joka johtuu paskasta ruoasta ja liian vähäisestä liikunnasta. Meidän aikuisten ylipaino on usein tätä eikä suinkaan enää sitä omalla käyrällä kasvamista. Lapset sen sijaan, syövät mitä heille tarjotaan ja liikkuvat paikasta a paikkaan b valonnopeudella tuhat kertaa päivässä. Terveellisesti syövä ja tarpeeksi liikkuva lapsi voi olla pyöreäposkinen, hieman söpösti pehmeä muttei missään nimessä ylipainoinen. Lapsenpyöreä. Ja tälläinen on tervettä.

Valitettavasti lihava lapsi ei ole sen enempää urbaanilegenda kuin yksisarvisen kaltainen taruhahmokaan. Valitettavasti. Heidän kohdallaan kuitenkin syy yleensä on siellä soppakauhan toisessa päässä, vanhemmassa. Lapsi liikkuu ja elää luonnostaan niin paljon, että terveellisillä elämäntavoilla liikalihavuus tuntuu ajatuksena jo todella naurettavalta. (Sairaudet ja poikkeustapaukset erikseen. Nyt puhutaan niistä "tavallisista tallaajista") Valitettavasti elämme einesten, pelikonsolien, tablettien sekä noutoruoan maailmassa jossa sokeria tungetaan kaikkialle. Valitettavasti käsitys terveellisestä ja normaalista ruokavaliosta on vääristunyt tai painettu villasella. Kohtuus unohtuu ja lauantai karkkipäivät ovat saattaneet vaihtua päivittäiseen herkutteluun. Autolla mennään autoa pidemmät matkat ja ulkoilu on jäänyt ihan unholaan. Tässäkin asiassa lapsi kärsii vanhempiensa virheistä. Kyllä, meillä herkutellaan. Kyllä, on päiviä kun enne ulkoile ja oi kyllä, autoa pidemmät matkat mennään joskus autolla. Mutta yleensä me eletään aika terveellisesti. Tai pilataan oma terveytemme silloin kun lapset nukkuvat.

On hyvä että lasten kasvua seurataan tarkasti. Käyrät on ihan oiva työkalu jos niitä luetaan oikein. Esimerkkinä meidän Matilda. Minä vanhempana repisin pelihousuni jos neuvolan tätimme puhuisi Matildasta ja ylipainosta samassa lauseessa. Näkeehän se sokeakin että likka vain kasvaa tasaisesti omalla käyrällään: tasaisesti kilon tai yli kuukaudessa. Syntymästä lähtien. Minä huolestuisin jos sitä painoa ei enää yhtäkkiä tulisikaan samaan tahtiin. Varsinkaan kun ei vielä liikuta suuntaan taikka toiseen. 

Laihuuden ihannointi ei ole tervettä. Terveellisen elämäntavan noudattaminen ja sen ihannointi on. Lapsi saa olla pyöreä. Lapsi saa olla lapsi. Kuulematta ja luulematta että on lihava. Älkää saastuttako lapsianne, paskalla ruoalla tai paskalla ajatusmaailmalla. Joskus lapsen kasvu tasoittuu vasta murrosiässä. Pituutta tulee painoon nähden paljon ja yhtäkkiä siihen saakka ylipainoinen voikin olla liian laiha. Ja entä sitten jos kasvu ei tasotukkaan? Kun elää terveellisesti, voi olla tyytyväinen ja onnellinen juuri sellaisena kuin on. Tärkeintä on opettaa lapsille että riität juuri tuollaisena ja olet täydellinen. Miksi kaikki pitää tunkea samaan muottiin ja samoihin käyriin? Me kun olemme kaikki ainutlaatuisia ja täydellisiä.

Nautitaan elämästä. Nautitaan lapsista. Nautitaan ruoasta. Nautitaan karkkipäivistä ja lasten kanssa ulkoilusta. Terveet elintavat ovat pohja hyvälle elämälle mutta siitä elämästä pitää silti muistaa nauttia. Hyvällä omalla tunnolla. 
Ja kohtuudella.

Mitä ajatuksia tämä teksti sinussa herätti?


42 kommenttia :

 1. Oot täysin oikeassa ja sun tyttäres on uskomattoman suloinen! :) voi kun omakin poika kasvaisi yhtä hyvin..

  VastaaPoista
 2. Kyllä pienen lapsen kuuluu olla ennemmin vähän pyöreä, kun että liian laiha. Mä esikoisen kanssa ihan liian tarkkaan seurailin niitä käyriä alussa, kunnes tajusin, että kunhan mun lapsi on tyytyväinen niin ihan sama mitä joku käyrä sanoo! Nyt toisen kohdalla en aio kytätä niitä paniikissa vaan mennään just niinkun tuntuu ja näyttää, että on lapselle paras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä kans paineistin itteäni Elviran kohdalla kun paino näytti miinus 1 vai mitä se mahto olla :D panikoisin aina jos oli päiviä kun toinen söi vähän huonmmin. Noh, turhaan panikoisin kun tuollainen pieni on edelleen vaikka hyvin syö!

   Poista
 3. Tuttuni lapsi oli ns. "michelin"vauva vähän yli vuoden, sitten alkoikin kasvaa pituutta ja nyt on "normaali"kokoinen. Joten heillä lapsi kasvoi ensin sen painon, sitten pituuden. :)
  Ja pikkusiskoni hoitokaveri oli pullukka 4v neuvolassa jolloin neuvolatäti oli ohjeistanut tyttöä juomaan lasin vettä ennen joka ruokailua että ei söisi niin paljoa. Todella törkeää neuvolatädiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. apua! Hyi mikä neuvolatäti ja yökoksennus mikä neuvo!! EI pienelle lapselle ;( tuli niiiin paha mieli!

   Poista
 4. Matilda on niin suloinen ja pehmoinen <3 lapsi saa olla juuri semmoinen kuin miksi kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos <3 näinpä, pullukka taikka pieni niin aina joku valittaa vaikka just täydellinen sellasenaan <3

   Poista
 5. Hieno kirjoitus! Lapsilla kuuluu olla lapsen pyöreys ja määrittäväthän geenitkin osakseen millaisia ja minkä kokoisia ihmisiä meistä tulee. Toiset vain ovat luonnostaan isokokoisempia kuin toiset ja näin se vain on! Todella harmi, jos joku on lastasi kehdannut väittää ylipainoiseksi, hän on juuri oikean kokoinen ja todella suloinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) totta, kumpa vaan kaikki muistaisivat että me kaikki olemme erikokoisia ja näköisiä! :) ja kiitos, hän on täydellinen <3

   Poista
 6. Lapsi ei voi olla lihava varsinkaan kun on kyse 7kk ikäisestä ;) paino karisee liikkeelle lähdettyä kun oppii kävelemään.

  VastaaPoista
 7. Hyvä teksti! Toinen mikä ärsyttää on kun ihmetelläänki sitä et miten se vauva ei ole pyöreä michelinukko. No ei kaikki ole. Meillä on saman ikäinen tyttö, viikon erolla ja painaa rapiat 7kg. Pituudesta ei ole tietoa kun ei oo nyt neuvolaa ollut. Mutta meillä on kasvettukin koko ajan miinuskäyrällä, mutta tasaisesti. Eli tekee saman mitä me vanhemmat.

  Vauvoissa saa olla pyöreyttä, on mielestäni törkeää jos joku alkaa sanomaan vauvaa läskiksi. Mutta yhtä paljon ottaa päähän jos ihmetellään sitä ku vauva ei ole pyöreä. Nää kun on tässäkin asiassa niin erilaisia ja kehittyy ja kasvaa niin erilailla. :) Ja vaikka meillä on samanikäiset niin Matilda näyttää "vanhemmalta", en tiiä onko ne noi hiukset vai sitten "pyöreys", kaunis vauva joka tapauksessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä! Meidänkin Nöpsy on hoikka poika ja siitähän isovanhemmat keksivät, että pitäiskö antaa leipää ja pullaa(!), kun poika ei syö. Öö, syö se, mutta kuluttaa myös.

   En kyllä hyväksy pehmoisimpienkaan lasten arvostelua, vaikka siitä ei kokemusta olekaan. Jos jätettäisiin arvostelu kokonaan pois. <3

   Poista
  2. ihan samaa mieltä!! :) miten vaan me kaikki tajuttaisiin että lapsi on juuri hyvä sellaisenaan, varsinkin jos käyrä on tasaista ja omanlaistaan! Meidän Elvira meni myös miinuskäyrillä mutta tasaisesti kasvoi kuitenkin! :) ja kiitos kehuista! <3Matildaa luullaan aina vanhemmaksi ja mä luulen että se on tuo tukka ja noi posket molemmat :p :D

   Poista
 8. Jumituin enemmän kuviin kuin tekstiin. Vitsit että on suloiset tytöt! Ihana Matilda 😊 ..neuvolan käyrät on sitä pakollista mittaamista ja luokittelua varten..Valitettavasti. vielä kun ne tädit siellä oppis joskus ajattelemaan ihan itse, laatikon ulkopuolelta, katsomaan lapsia yksilöinä! Onneksi sellaisiakin neuvolatätejä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! <3 meillä on juuri tuollainen ihana neuvolantäti<3 koskaan ei kyseenalaista matildan kokoa vaan viimeksikin kehui että ompas mukava rokottaa kun on jotain johon rokotteen pistää ;) :D

   Poista
 9. Höpö höpö tuollaiset lihavuus hommat. Ei teidän Matilda todellakaan ole mikään lihava. Hänhän on vielä niin pieni, että pitää sitä pyöreyttä ollakin. Suloinen Matilda!

  VastaaPoista
 10. Todella törkeää mun mielestä edes viitata siihen suuntaan, että lapsi olisi liian lihava/laiha. Jokaiselle äidille se oma pikkunen on täydellinen juuri sellaisenaan, niin en ymmärrä miksi neuvolassa pahoitetaan heidän mieli turhan takia. Eiköhän äiti itsekin huomaa jos lapsi oikeasti voi huonosti.. Ja jos nyt ihan järjellä ajatellaan, niin mitenhän nämä kyseiset neukkutädit suunnittelivat ratkaisevansa esimerkiksi vauvan "alipainon"? Ei sitä lasta voi pakottaa syömään enempää kuin se jaksaa ja tarvitsee. Tai pitäisikö "liian pullukoita" vauvoja pitää nälässä? Järki käteen nyt niille kaikkitietäville terkkareille! Teidän tytöt on hurjan suloisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kommentti, olen aivan samaa mieltä! ja kiitos kehuista <3 onneksi näitä hyviä terkkareitakin on, niinkuin meillä! Ja valitettavasti näissäkin asiassa ne pahimmat huutelijat on ihan tavallisia äitejä :/

   Poista
 11. Pieni vauva ei todellakaan voi olla ylipainoinen, ihan uskomaton väite ylipäätään. :) Tämä arvosteluhomma on ihan käsittämätöntä, mustakin tuntui pahalta kun meidän tytär on pienikokoinen laiheliini ja mulle vihjailtiin, että pidän häntä nälässä.. Onneksi nykyään en edes jaksa välittää moisesta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voih, onpa kurjasti vihjailtu! Ihan kuin joku pitäisi lastaan väkisin nälässä...heitä kun ei voi väkisin syöttää eikä hyvä syöjä tarkoita automaattisesti käyrillä tai pluskäyrillä kulkijaa! :)

   Poista
 12. Hyvin kirjoitettu. :) Ei vauva voi olla lihava ja lapset on vaan kaikki niin erilaisia.♥ Jokainen kasvaa omaan tahtiin ja niillä omilla käyrillään. :) Meidän Lumi on ollut lapsistamme isoin ja välillä teki niin pahaa kun moni sanoi että on niin kamalan suuri ja syököhän tuo liikaa. Eihän pientä lasta voi nälässä pitää. Lisäksi Lumin sairauden vuoksi on ollut paljon kausia jolloin on rajoitettu liikuntaa. En kyllä ole oikein koskaan tykännyt siitä että lapsia vertaillaan keskenään, samanikäiset voi olla niin kovin erikoisia.
  Teidän tytöt on kyllä mahdottoman suloisia.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :)<3 nimenomaan, kaikki erilaisia ja ainatäydellisiä <3 kurjaa kommenttia on teidän pieni saanut, ;( tuli niin paha mieli!

   Poista
 13. Ihana teidän Matilda! ❤️ Puhut kyllä järkeviä juttuja.

  VastaaPoista
 14. Tää oli hyvä teksti! Mulla on molemmat lapset ruumiinrakenteeltaan ollut aina hyvin erillaisua! Tobias on aina ollut hieman pyöreä, pyöreys lähti kun rupesi enemmän liikkumaan. Vanessa taas on 5v ja painaa 14kg. Syö ihan älyttömiä määriä ruokaa, mutta liikkuu niin paljon että kuluttaa sen pois. Vanessaa aina jotkut tuntemattomat ihmiset kauhistelevat kun onkin niin kovin laiha, joka ärsyttää suunnattomasti. Pieni lapsi ei voi olla ylipainoinen mielestäni, mutta siinä vaiheessa kun ruvetaan koko perhe syömään samaa ruokaa ja tulee herkut yms kuvioihin niin siinä vaiheessa lapsi voi olla ylipainoinen. Vanhemmat sen päättävät mitä lapsi suuhun pistää sekä liikkuko ollenkaan. Näissä tapauksissa on hyvä että neuvola esim puuttuu asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jeps, yleensä lapsen ylipaino on vanhempien vika ja siinä kohtaa mun mielestä voidaan jo puhua ylipainosta! Muttei koskaan lapsen kuulle, enemmänkin ohjata vanhempien ruokavaliota oikeaan suuntaan. Meillä myös molemmat tytöt aivan erilaisia, elvira laiheliini ja matilda pyöreä! Ja mun mielestä ulkonäön arvosteleminen on aina tooodella törkeää, arvostelee sitten laihaa taikka pehmeää! :/ :)

   Poista
 15. Kaikki lapset on erillaisia, toiset pienempiä toiset pyöreempiä. Oma lapseni, kohta 2w, kuuluu tohon pienemmät kategoriaan, vaikka syö ihan hirveesti, mut hän ei oo sekunttiakaan paikallaan 😂
  meillä syödään terveellisesti, karkkia ei ees osteta kotiin. Kaipa sekin jossaa vaiheessa muuttuu, ku lapsi alkaa tajuamaan karkin merkityksen.
  Aamupalaksi puuroa, välipalaks hedelmiä/maustamatonta jugurttia, iltapalaks jugurttia/leipää/hedelmää tms. Joka ruualla on lisukkeena salaattia/kasviksia ja kaikki ruuat tehdään ite.
  Mä haluun opettaa mun lapsen syömään terveellisesti ja monipuolisesti ja liikkuumaan liikkumisen ilosta. Noudatan ite samaa, en syö terveelllisesti et siks et haluisin olla laiha vaan siks et haluun voida hyvin, enkä mäkään oo täydellinen, kyllä mä käyn mäkkärillä/kebulla aina joskus. 😋
  Pientä lasta ei pitäs arvioida painon tai ulkonäön mukaan, kuten ei aikuistakaan. Lapsen pitää saada nauttia elämästä ilman ulkonäköpaineita!
  Ja sun molemmat tytöt on ihan täydellisiä juuri tuollaisena! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He ovat täydellisiä <3 sun kommentti on ihana ja tunnut aivan ihanalta vanhemmalta lapsellesi <3 todella terveän ja kivan kuuloista sun ajatukset!! :) olen ihan samaa mieltä sun kanssa! <3

   Poista
 16. Loistava teksti, pisti miettimään tätä nykyajan arvostelevaa maailmaa. Tuntuu, että ihmisten pitää aina löytää jotain valitettavaa ja kommentoitavaa muista ihmisistä tai sitten toimintatavoista. Kaikki lapsen lihavuuteen liittyvät kommentit menee törkeyden puolelle mun mielestä. Miksi ihmisten ei anneta olla sellaisia kuin ovat? Mä ihmettelin kovasti viikko sitten yhessä kahvipöydässä kun vanhemman sukupolven äidit puhuivat siitä kuinka jotkut lähipiirimme henkilöt olivat "rumia" vauvoina, mutta kuulemma nyt niin kauniita. Mä olin ihan suu auki ja sanoin että tällasesta nää ulkonäköpaineet just muodostuu. Arvostelusta! Mä pidän kyllä huolen että mun tuleva vauva ei joutuisi arvostelun kohteeksi :/ Ihanat lapset teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) ja tää maailma tuntuu olevan todella arvosteleva paikka nykyään! Mä en ymmärrä miten joku voi sanoa noin. Vauvat ovat ihania! Ei aikuisten kauneusihanteiden näköisiä mutta niin täydellisiä kaikkine ruttusineen naamoineeen ja poskineen <3 ei vauvat ole ikinä rumia, hyi kun tuli paha mieli ;(

   Poista
  2. Nimenomaan, vauvat ja lapset ja kaikki on omalla tavalla kauniita. Miksi pitää aina arvostella niin paljon ulkonäön perusteella :( Toivottavasti teillä tuo kommentointi Matildasta pian loppuu :)

   Poista
 17. Mulla on nyt 4- ja 6-vuotiaat pojat. Kumpikin on olleet vauvasta asti painonsa puolesta reippaasti pluskäyrillä. Musta ne ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kumpikaan ollut lihava. Meillä on myös sattunut tosi kivat terveydenhoitajat ja lääkärit neuvolan puolella, kun ikinä ei ole tuohon painoasiaan puututtu. Nelivuotisneuvolassa tällä viikolla lääkärikin sanoi, että eipä noita käyriä kannata katsella, kun lapsesta näkee, että on sopusuhtainen. :) Kaverilla on samanikäinen, -kokoinen ja -mallinen poika kuin tämä meidän nuorempi ja on joutunut painokontrolliin lihavuuden takia. Neuvolassa kiellettiin viikottainen saunan jälkeinen pillimehu, kun se lihottaa. Hullua.

  Minä olen itse ollut aina ylipainoinen, joten toivon kyllä, että lasten painonnousu tasoittuu jossain vaiheessa. Ja niin näyttää käyvän. Kuusivuotias on ensimmäistä kertaa elämässään normaalipainokäyrillä, ja näyttää silmään todella laihalta, vaikka on edelleen siellä lähellä ylipainorajaa. En tiedä, kuinka laiha sen pitäisi olla ollakseen alipainoinen! Ihan hirvittää. Mutta niin, lapset syövät terveellisesti ja se lapsenpyöreys häviää näköjään.

  Teillä on tosi suloiset tytöt. En ymmärrä, miksi joku sanoisi Matildaa lihavaksi. Ihana pullukka vauva. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hulluatuon pillimehun kieltäminen, älyttömältä kuulostaa! ja sekin että nämä on niin terkkakohtaisia, onneksi meillä on ihan terkka myös joka ei koskaan paheksu plussakäyrää! mä olen myös itse ollut pullea lapsi,varsinkin naamasta mutta teiniässä aivan normaalipainoin! Vanhemmiten hieman pullea mutta siit äsaan syyttää vaan herkkuhimoa ;) ja hän on ihanan pullukka, kiitos <3

   Poista
 18. Sulonen tyttö. Täyttä asiaa. Itse olen ollut pullukka lapsi ja monet veikanneet ettei tuot tyttö kävele kovin aikaisten mutta minäpä lähdin käveleen jo 10 kk iässä. Pullukka olin vielä kouluikään saakka. Aikuiset voisi varoa mitä puhutaan lapsen kuullen painosta. Minun äidille eräs sukulaisnainen huomautti että lihava lapsi on lihava aikuisena ja minä olin kuulolla ja sen ikäinen että ymmärsin minusta olleen puhe. Ja tätä asiaa murehdin melkein aikuiseksi asti. Mutta yllätys yllätys en ole ollut ylipainoinen aikuinen. Tällä sukulaisnaisella sitä vastoin on vakavasti anorektinen lapsen lapsi tällä hetkellä jolle ei välillä ole paljon annettu toivoakaan. Kirjoituksesi asiasta todella hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nimenomaan tuo on kurjaa kun asioista puhutaan lapsen kuullen! Kun ei tajuta miten pitkälle se arpi kantaa... itse sain kommenttia yläasteella välillä puoliksi vitsillä että kyllä sitä ylimäärästä löytyy ( samaten serkuilta lapsuudessa kun muut suvun lapset olivat todella pieniä..) ja oikeastaan ätiiyteen saakka olen ollut todella tyytymätön itseeni ja pitänyt itseäni isona. Nyt kun katson yläastekuvia tai lapsuuden kuvia tajuan miten idioottimaiseti olen itsestäni ajatellut. Mutta vielä idiootimpeja ovat niiden kommentien viljelijät. Kiitos kehuista <3

   Poista
 19. Mä olen aina ollut ylpeä kun meidän tyttö on ollut iso ( en ole koskaan edes käyttänyt sanaa lihava). Hän oli myös puolen vuoden tienoilla 10kg ja sain 6kk vain äidinmaitoa! Eihän siinä voi olla muuta kuin ylpeä! Ja mahtavaa kun lapsi kasvaa! Jokainen toki omaa vauhtia, mutta myös hienosta kasvusta voi olla ylpeä. Toki mamman selkä oli ja on aika kovilla, mutta semmostahan se on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin asian koen, oon todella ylpeä! <3 ja jeps, selkä on kovilla ja turvakaukalon kantaminien kaikkea muuta kuin helppoa ... :D

   Poista
 20. Niin aikuisena kuin lapsena jokainen on yksilö ja on sellainen kun on.

  VastaaPoista
 21. Ihana tämö sinun blogi <3 vaikutat tosi avoimelta ja reilulta tyyoiltä :) meidänkin poju painoi lähes 7kg 3kk:n neuvolassa ;

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3