Kaksplus.fi

MENU

perjantai 19. helmikuuta 2016

Kun äiti ei nuku.

Olen aina ollut huono nukkumaan. Nukahtaminen on usein haastavaa ja yöllä havahdun unesta monta kertaa. Näin oli jo ennen äitiyttä joten äitiyden  tuomat herätykset eivät ole tuntuneet niin julmilta (eiköö...). Kiitos vauvavuoden tuoman univelan, nukahtamisvaikeuksia ei juurikaan enää ole. Sen sijaan uni on kaikkea muuta kuin hyvää mutta siihen löytyi eilen selitys. Minä käyn ylikierroksilla. Jannan facebookissa jakama artikkeli toi tähän kaikkeen vastauksen.

Matilda alkoi nukkumaan kokonaisia öitä noin 5,5 kuukauden iässä. Itse kuitenkin jatkoin enemmän vähemmän heräilemistä joka ikinen yö. Heräsin mitä pienempään ähinään, puhinaan ja kyljen kääntämiseen joka lastenhuoneesta kuului. Tutin laittamisen jälkeen oli vaikea nukahtaa uudestaan koska ajattelin aina; kyllä se taas kohta herää uudestaan. Uni oli katkonaista ja pintaliitoista. On edelleen aina aika ajoin. Omalla kohdallani unen laatu parani vasta huomattavasti pari kuukautta yösyömisten loppumisen jälkeen. Sitten uskalsin vasta luottaa siihen, että kyllä me varmaan nukutaan eikä jokainen kahahdus tarkoita että minua tarvittaisiin. Kuitenkin jokainen valvottu yö on aina takapakkia mun unirytmille.

Kun Matilda söi öisin, iltaisin unen saaminen ei ollut mitenkään ongelma. Kiitos univelan. Kuitenkin heti kun sain itse hieman nukuttua paremmin, alkoi taas iltaisin ja öisin valvominen. Viime yönäkin pyörisin ja hyörisin lähemmäs kaksi tuntia. Tosin siinä samalla ramppasin välillä lastenhuoneessa laittamassa tuttia mutta kuitenkin, uni ei tullut silloin kuin olisi saanut. Univelkani ja väsymykseni ei kuitenkaan ole mitään ylitsepääsemätöntä, kiitos Tinon työvuorojen jotka mahdollistavat yhden tai pari aamua viikossa kun saan nukkua hieman pidempään. Ja kiitos myös lasten päiväuniajan vaikka silloin en itse ikinä nukukkaan. Viaplay ja kahvi antavat kummasti energiaa loppupäivään!

Se on kyllä kumma miten sitä jaksaa vauvan ensimmäiset kuukaudet. Nyt tuntuu että yksikin huono yö aiheuttaa maailmanluokan väsymystä ja sumuisen päivän. Toisaalta tämäkin asia selittyi artikkelissa. Matildan ensimmäiset kuukaudet olin vaan niin ylivirittynyt. Ja meinaan heti tehdä sen uudelleen jos valvottuja öitä kasaantuu enemmän kuin yksi peräjälkeen.

Mistä ylivirittyneisyyden tunnistaa?
-heräät salamana joka inahdukseen
-sinun on vaikeata nukahtaa uudelleen
-touhuat päivisin sitä sun tätä
-sinun on vaikea keskittyä
-ihmiset ärsyttävät sinua
-et osaa istua alas huilaamaan
-on vaikea ajatella selkeästi ja ratkoa ongelmia
-välttelet nukkumaanmenoa
-tuntuu kuin kulkisit sumussa
-sydän hakkaa ja pulssi on koholla
-"kunnon" ruoka ei oikein maistu, herkut sitäkin enemmän

Koska mä olen aina ollut todella huono nukkmaan, en jaksa uskoa että tämä valvominen ja heräileminen koskaan helpottaa. Ei vaikka lapset nukkuisivat kuin tukit seuraavat kolme vuotta. Ehkä kuitenkin uskallan hivenen toivoa että kun lapset eivät enää heräilee ollenkaan, osaan minäkin nukkua ainakin jonkin verran paremmin? Tai ainakin voin lopettaa tämän ylikierroksilla käymisen, sumussa kulkemisen ja hiirenpieruihin havahtumisen öisin. Toivossa on ainakin hyvä elää vaikka en tiedä meneekö siihen viikko vai viisitoista vuotta että meillä taas nukutaan kunnolla...Edes ne lapset.

Miten teillä nukutaan?


8 kommenttia :

 1. Lapsi nukkuu läpi yön mutta minä en xD joten todella tuttua meininkiä.. Melkeen kaikki artikkelin jutut osu ja uppos, toi pulssi ainaski omalla kohdallani todella ärsyttävää!

  Mutta mukavaa viikonloppua sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihanaa viikkoa teille <3 joo toi pulssi on raivostuttavaa, mulla nousee heti pulssi on lastenhuoneesta kuuluu pienikin inahdus!!!

   Poista
 2. Tuttua, tuttua... Vauvan herätessä yöllä oon usein hetkessä täydessä hälytystilassa ja joskus tuntuu kuin voisin saman tien nousta ylös kokonaan, välillä nukahtaminen ottaa aikansa ja parin tunnin öistä valvomistakin on tullut koettua. Oon kyllä ollut herkkäuninen jo ennen vauvaakin, mutta nyt tuntuu, että se uudelleen nukahtaminen on vaikeutunut. Luin myös artikkelin ja tunnistan hyvin tuon päiväajan ylivirittyneisyyden. Jotain rentoutusharjoituksia voisi olla ihan paikallaan kokeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin googletella rentoutusharjoituksia!! :) mä myös öisin välillä mietin että kumpa kello olis jo enemmän ja vois samantien nousta ylös :p

   Poista
 3. Ennen lasta olin erittäin sikeäuninen ja nukuin missä vaan mihin aikaan vaan. Poika on nyt 1,5v ja syntymästään asti olen nukkunut huonosti. Poikakaan ei kyllä vielä nuku kokonaisia öitä kuin ihan aniharvoin. Unen päästä saan kiinni hyvin, varmaan alta minuutissa parhaimmillaan :D Mut sitten se itse uni on tooooodella katkonaista, yleensä nukun 1-3h pätkissä. Herään laittamaan lapselle tuttia, siihen että lapsi potkii/on vallannut sängyn tai muuten vaan johonkin lapsen ininään, tai sitten ihan muuten vaan omia aikojani. Muutaman kerran tänä 1,5v aikana olen nukkunut peräti 6 h putkeen ja jestas sitä energian määrää! Eikä auta vaikka nukkuisin erossa lapsesta, heräilen silti. Mutta ehkä tämä tästä jonain päivänä, pointti tässä nyt kai oli, että huonosti nukutaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä!! <3 tiiän ton fiiliksen millanen energiapaukku 6 tunnin yhtäjaksoisista unista tuleekaan!!! :D ehkä me vielö joskus nukutaan ;)

   Poista
 4. Vitsit mua kiinnostaisi edelleen se tyttöjen samaan huoneeseen siirtyminen. :) Jos et koko postausta saa aiheesta, niin jaksaisitko vaikka kommentilla kertoa?
  -imbe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HEi apua anteeksi kauheesti oon aivan unohtanut!!! :(( Mutta siis, tytö siirtys tosi kiltisti ja helposti samaan huoneeseen. Matilda aloitti heti täydet yöt kun pääsi äidin läheltä pois. Aluksi oli vähän hankaluuksia nukuttamisessa kun tyttöjen aikataulut ei menny yks yhteen, Elvira meni aikaisemmin nukkumaan ja välillä heräsi kun pikkusiskoa tultiin nukuttamaan. Myös Matilda havahtui välillä yöllä unesta kun sisko heräsi ja halus äidin ja isin väliin. Iltasin tytöt jää tällä hetkellä tosi kivasti nukkumaan, Matilda höpöttää ittensä uneen ja Elvira noh, karkaa jä sählää välillä aika hyvin mutta kuitenkin kiltisi nukahtaa sitte lopulta :p alusta asti on kyllä menny tosi kivasti ja vaivattomasti!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3