Kaksplus.fi

MENU

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Hyvä äiti vie lapsensa yökylään. Hyvä äiti ei.

Äitipalstoilla on kuohuttanut artikkeli jossa väitetään lapsen kasvavan kieroon heti jos alle vuoden ikäisenä hänet laitetaan yökylään. Anteeksi kärjistys, mutta näin asia on vääntynyt äitien keskuudessa. Oikean tarkoituksen ja tekstin voit lukea täältä..

Aloitetaan nyt vaikka sillä että mun mielestä tälläinen ajattelutapa on aivan järjetön. Maalaisjärki, se kuuluisa maalaisjärki missä taas olet kun sinua kaivataan...Jokainen äiti varmasti ymmärtää että pienen lapsen paras paikka on kotona. Jokainen varmasti ymmärtää ettei pientä lasta tulisi laittaa hoitoon moneksi yöksi. Jokainen myös varmasti ymmärtää, ettei se yksi yö erossa tee lapsestasi seuraavaa kouluampujaa. Miten muualla maailmassa kasvaa yhtään täysjärkistä ihmistä kun äitiysloma on ehkä sen pari kuukautta ja sitten työelämä kutsuu? Kaikien vuorotyöläisten lapset ovat varmasti sitten ihan kajahtaneita. Entäpä ne lapset jotka joutuvat viettämään ensimmäiset kuukautensa sairaalassa?

Onko se kateus vai mikä joka saa meidät äidit sotajalalle? Omasta mielestäni on aivan upeaa, jos lähipiiristä löytyy ihmisiä joille voit lastesi hoidon luovuttaa yöksi tai pariksi. Lataat sitten akkuja, siivoat tai vedät kunnon kännit niin hieno homma. Jos siitä koituu sinulle onnellisuutta tai jotain positiivista siitä loppupeleissä hyötyy koko perhe. Onnelliset vanhemmat ovat yhtäkuin onnelliset lapset. Äitiys on tarpeeksi rankkaa ilman tätä lynkkaamis meininkiäkin. Ja kun oikeasti se yhden yön hengähdystauko saattaa olla jonkun mielenterveydelle ja jaksamiselle elinehto.Ja hei, jos sinä et halua viedä lastasi yöksi hoitoon niin sekin on ihan okei. Se ei kuitenkaan oikeuta sinua haukkumaan meitä niin tekeviä huonoiksi kasvattajiksi tai vanhemmiksi jotka eivät välitä lapsistaan. Ihan samalla tavalla kuin se ei oikeuta meitä haukkumaan sinun päätöstäsi olla laittamatta lastasi hoitoon. Jokainen tallaa tavallaan, miksi se on niin perkeleen vaikea hyväksyä!? Puolin ja toisin, kotona olevista lapsista ei kasva mammanpoikia tai -tyttöjä vaikkeivat he olisi yötä poissa ennen täysi-ikäisyyttä.

Paras paikka lapselle on vanhempien luona. Se on fakta jos ei pääse yli tai ympäri. Mutta meidän vanhempien on osattava olla joskus itsekkäitä. Me saadaan olla itsekkäitä. Tässä yhteiskunnassa ja näissä sädekehänkiillotus piireissä se kyllä on hivenen hankalaa. Teet niin tai näin se on kuitenkin väärin. Ja aina löytyy vähintäänkin yksi tutkimus tai professori joka kertoo miten paljon hallaa lapsellesi teet. Mutta oikeasti, on ihan okei joskus kysyä itseltäsi mitä SINÄ haluat. Mitä SINÄ juuri nyt tarvitset. Ja on enemmän kuin okei myös toteuttaa se.

Voisin kirjoittaa tuon artikkelin kokonaan uudestaan ja se menisi näin: vie vain lapsesi hoitoon jos siltä tuntuu. Tee se ilman mielipahaa tai syyllisyyttä. Sen jälkeen näät arjen taas uusin silmin ja jaksat paremmin. Ei ne lapset siitä vahingoitu. Tärkeintä on että lapsella on luotettava, tuttu ja turvallinen aikuinen hoitajana. Ja hän voi olla joku muukin kuin vanhempi.

Taitaa asiat olla jo liian hyvin meillä täällä kun yökyläily isovanhemman luona on se elämää mullistava ja traumasttinen kokemus. Kinastelkaa äidit niistä oikeista murheista asioista joilla oikeasti on merkitystä.

Tähän loppuun aion vielä sanoa että meidän tytöt menee yökylään huhtikuun alussa kun me lähdemme juhlimaan mun synttäreitä. Odotan tätä kuin kuuta nousevaa ja aion nauttia siitä täysin rinnoin. Mä olen ansainnut sen. Olen hyvä äiti, mutta olen muutakin kuin äiti. Kestäkää se.. Äitiys on osa elämääni, todella suuri osa siitä. Mutta ei koko elämäni. Kaipaan aina silloin tällöin hetkiä kun voimme olla Tinon kanssa ihan kahdestaan. Hetkiä, jolloin saamme kavereiden kanssa nauraa ja jutella tyhmiä juttuja ilman sensuuria. Nauraa, tanssia, humaltua ja syödä ruokamme lämpimänä. Hetkiä jolloin on salittua olla itsekäs ja vastuuton. Ja olen niin upeassa tilanteessa että meillä on  lähipiiriä jotka näitä hetkiä meille mahdollistaa.


29 kommenttia :

 1. Olen aivan samaa mieltä! Itse olen myös onnekas kun lähipiiristä löytyy monta ihmistä kenelle luotan lapseni yökylään :)

  VastaaPoista
 2. On kyllä ihab kun omasta suusta tämä teksti. Meillä oli poika muutamia kertoja yökylässä tutulla hoitajalla aina yön kerrallaan muutamia kertoja. Jäi sinne mielellään. Nyt poika 1v1kk oli kaks yötä hoidossa kun halusin levätä päivän sairaalassaolon jälkeen kotona. En koe huonoa omatuntoa, että olen lapsen hoitoon laittanut,saan levätä ja lapsikin saa kuitenkin hyvää hoitoa. Jaksaa taas paremmin sitten sitä arkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :) ihana asenne! Ja se on kumma miten itseäni ainakin jo se yksi yö piristää. Taas jaksaa painaa viakka montakin kuukautta ;)

   Poista
 3. Aamen!! Mun lapset ovat olleet noin puolen vuoden iästä about kerran kuussa /kahdessa vanhempieni luona yökylässä. Ja olen kyllä siitä huolimatta ihan mahtava äiti! ;)

  Tytöt saavat olla rakastavien isovanhempien luona, jonne menevät aina enemmän kuin mielellään. Ovat meistä vanhemmista erosta suunnilleen 20 tuntia josta nukkuvat 12. Niin ei voi ymmärtää miten lapsi tästä kieroon kasvaisi, monethan tekevät töitäkin vuoroissa niin että hyvällä tuurilla eivät näe lastaansa pariin päivään hereillä.

  En muutenkaan ymmärrä tätä nykymaailman menoa kun ihan mitä vaan lapsesi kanssa teet, se on väärin. Taitaa olla juuri noin että me eletään liian hyvässä maailmassa kun pitää niitä ongelmia etsimällä etsiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä myös tuota mitetin että mites sitten kun lapset ovat hoidossa? Onko se yhtä haitallista ? Meinaan meilläkin lasten päivät voivat venyä sinne yhdeksään tuntiin josta nukutaan 1-2 tuntia. Yö kylässä ollaan se 20 tuntia josta nukutaan varmaan 12 ellei enemmänkin ! :)

   Poista
 4. Aamen kajahtaa täältäkin :D Mun mielestä pahinta on se, että joku (äiti) kysyy jossain mielipidettä siihen voiko lapsen laittaa hoitoon yöksi. Sitten on hirvee määrä kommentointia sekä puolesta, että vastaan ja lopulta soditaan reilusti, koska kaikki ei ole samaa mieltä.

  Pointti: Ei kannata edes kysyä. Jokainen tuntee oman tilanteensa, oman lapsensa ja kaikki hoitokuvioon vaikuttavat tekijät parhaiten ja tietää kyllä itse, onko se hyvä vai huono idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näinpä !! :) se on oikeestaan ihan sama mikä asia niin me äidit saadaan siitä kyllä tappelu aikaiseksi! :)

   Poista
 5. Samoja ajatuksia täälläkin. =) Melkein huvitti tuo kohta "aion nauttia siitä täysin rinnoin". Itse kovasti imettävänä mammana ensimmäinen kerta ilta/yöaikaa erossa on taakuulla kirjaimellisesti "täysin rinnoin" =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :D hei feel you, silloin kun olin Matildasta ensimmäistä kertaa erossa osittaisimetin vielä ja kyllä vaan täysin rinnoin nautittiin :D:D:D

   Poista
 6. Oon täysin samaa mieltä sun kanssa. Vaikka niitä lapsiaan rakastaa niin toisinaan se hengähdystauko tekee terää ja on paikallaan. Mä ainakin voin onnellisesti sanoa että lapset menee 18 päivä hoitoon ja mä lähden paljuilemaan! Ja kyllä, odotan sitä kuin hullu puuroa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !!! :) oi kuulostaapa kivalta! TÄällä myös yksi hullu puuron odottaja... :D lasken päiviä ;)

   Poista
 7. En voisi enempää olla samaa mieltä!! Musta olis ihan kamalaa esimerkiksi meidän isommilta kieltää yökyläilyt (4v ja 2v) koska ukille tai mummille pääseminen yökylään on parasta mitä ne tietää! ja siltikin se on aika harvinaista herkkua, valitettavasti:D pikkuisemman kanssa (10kk) oon vielä vähän arempi, mutta hänkin jo kerran päässyt kuukausi sitten yökylään, ja loistavasti sujui:)
  Mun mielestä ei ole mikään aihe kiillottaa kruunua kertomalla että "meidän laps 5v ei ookaan koskaan ollut yökylässä". Musta se tuntuu jopa harmilliselta. Se yö-sanako siinä mättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja nyt ei ollut siis tarkotus "mollata" niitä äitejä ketkä ei vaan anna lapsia yökylään.
   Lähinnä mietin, että miksi muuhun hoitoon voi antaa, mutta yökylä olisi pahasta, erityisesti jos se on äidin omien tarpeiden takia.

   Poista
  2. !!! Tuo yö sana taitaa olla se pelottava asia tosiaan..kun miettii että ne päivähoitopäivät ja hoitopäivät voivat todellisuudessa olla pidempiäkin mitä yöhoito! :)

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus. Olen usein ihmetellyt miten erilaisilla palstoilla äidit tappelevat mielipiteillään. Jokaisella on varmasti erilainen tausta ja tilanne ja me ihmiset ollaan erilaisia. Se on pääasia, että löytää sen oman, itselleen ja perheelleen sopivan tyylin oli sitten kyseessä mikä tahansa asia. On tärkeää, että äiti (ja isä) saavat omaa aikaa ja yhteistä aikaa niin jaksaa taas paremmin. Ihanaa, että teillä on hyvä verkosto. Nauttikaa juhlapäivästäsi täysillä, olet sen ansainnut! <3 Meillä ei olla oltu vielä yökylässä, kun on niin äidissä kiinni, mutta ei meillä pahemmin ole sellaisia paikkojakaan mihin laittaa yöksi. Loppukuusta päästään teatteriin miehen kanssa KAHDESTAAN! luksusta! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! oon niin samaa mieltä sun kanssa. Varsinkin kun oikeasti se tappelu saadaan aikaiseksi ihan mistä asiasta tahansa :D Ja kiitos, me nautitaan <3 Ja kuulostaa ihanalta että pääsette viettämään laatuaikaa ihan kaksin. kylläse vaan piristää aina parisuhdetta <3

   Poista
 9. Mä en sitten taas ymmärrä miksi tästä vedetään herneet nenään puolin ja toisin :D Toi alkuperäinen artikkelihan oli asiallinen (luin sen äsken ensimmäisen kerran)! Muutenkin nuo ammattilaisten kirjoitukset aiheesta, jotka usein tuomitaan äitien keskuudessa, viestittää lähinnä tuon saman asian: tällainen on sen ja sen ikäisen vauvan psyykkinen kehitys ja tämän se kestää. Sitten on eri asia, että osaako äidit ottaa ja käsitellä tän tiedoin oikein - valitettavan usein ei :D

  Väitän, että tarkoitus on vain selventää mikä on teoreettinen totuus, jonka tietoihin nojaten jokainen äiti voi itse arvioida, onko yökyläily omassa tilanteessa paikallaan vai ei. Kumpi on sillä hetkellä suurempi uhka, yliväsynyt tai uupunut äiti vai mahdollinen turvattomuus hoidossa? Ja samalla tavalla vaakakuppeja vertaillen oli kyseessä treffit, sairastelu, matka, hupiyökyläily tmv. Ja juuri tän vertailun mahdollistamiseksi on pakko saada tietää myös, mitkä ne mahdolliset riskit on. Siis riskit, ei seuraukset.

  Tämä on vähän niin kun case imetys ja moni muu. Kyllä ne tiedot pitää saada antaa julki, jotta jokainen voi sitten tehdä sillä tiedolla miten parhaaksi näkee. Ei niitä soimaamisen vuoksi julkaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä! Usein nää äitiyteen liittyvät asiat on ihan hirveen arkoja ja näistä on aivan älyttömän vaikea puhua teoreettisella tasolla, koska äidit suuttuu välittömästi. :/ Vaikka kyseessä olisi tutkimustulos ja just tuo mitä sanoitkin, että mitä sen ja sen ikänen vauva yleensä kestää ja mihin hänen henkinen kehityksensä on valmis. Jokainen vanhempihan sitten tekee omat päätöksensä omien lähtökohtien pohjalta.

   Ja tosi hyvä teksti myös sulta Laura!

   Poista
  2. Juurikin näin. Niin moni tekee arjessaan ratkaisuja ilman kunnon tietoa aiheesta.

   Poista
  3. kiito miia! Ja siis itse artikkelia Ann-Christine en moittinut vaan sitä kohua ja keskutelua jota siitä artikkelsita tuli! Tottakai on hyvä että näitä teoriajuttuja julkaistaan ja kerrotaan ne RISKIT niinkuin sanoit. Valitettavasti todella moni näissä keskusteluissa piti itsestäänselvyytenä että ne todellakin ovat suoranaisia seurauksia, ei riskejä.

   Ja miia: todellakin kaikki äitiyteen liittyvät asita on niin kovin tulenarkeja, kaikesta saadaan tappelu aina aikaiseksi ;) :D

   Anonyymi: mä itse kuulun aikalailla tuohon porukkaan joka ei oikeastaan ota selvää tiedosta ennen toimintaa. Teen mikä itselleni ja perheelleni tuntuu juuri sillä hetkellä sopivimmalta ratkaisulta sen enempää tietoe googlettamatta! :) mutta onneksi tietoa on myös saatavilla niille jotka sen pohjalta haluaa päätökset tehdä! Molemmat loistavia ratkaisuja.

   Poista
 10. Miksi "jokainen äiti ymmärtää ettei pientä lasta tule laittaa hoitoon moneksi yöksi?" En minä ainakaan ole ymmärtänyt. Miksi ei?

  Hassua, että kritisoit sitä että äidit sanovat toisilleen mitä saa tai ei saa tehdä, mutta huomaamattasi teet sitä myös itse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli sulta tulkinta virhe taikka sitten multa huono ulosanti ;) veikkaan jälkimmäistä koska en avannut tätä lausetta :D mutta siis, tolla lauseella en todellakaan tarkoittanut tuomita vaan pikemminkin tarkoitin sitä, että kukin tekee tavallaan MUTTA on hyvin loogista että mitä pidemmän ajan mitä pienempi lapsi on erossa vanhemmistaan on tuloksena jokin seuraamus ja reaktio asiaan. En jaksa hetkeäkään uskoa että kovinkaan vakava (älää kivittäkö mutta tää on mun mielipide..) mutta jokin. Eroahdistus kenties tai pienivierastaminen. Tai sitten ei mitään. Ken tietää! Mutta ei, en tuomitse vaikka joku veisi lapsensa kuukausiksi hoitono, eihän kaikkien lapset edes asu siellä äidin tai isin luona enkä minä heitäkään ole tuomitsemassa. Perheitä ja tilanteita on erilaisia, mä yritän ymmärtää kaikkia.

   Poista
  2. Mäki käsitin tuon niin, että jokaisellehan on selvää, että lapsella on paras yleensäottaen vanhempiensa kanssa, mutta tilanteita on erilaisia! :)

   Poista
 11. Moikka Laura ! Meillä ollut kummityttö 3kk:n ikäisenä viettämässä uutta vuotta ja hyvin meni :) Äiti oli lypsänyt maitoa mukaan ja tytölle kelpas pullo. Ihan normaalilta tyttö vielä näyttää ja kuulostaa, 12v on ikää kertynyt. Itsekin olen lapsena ollut hoidossa eikä paljoa kyselty :O Nykyään tehdään kauheeta numeroa ns.normaaleista asioista ... T:Kati

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3