Kaksplus.fi

MENU

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Päiväkodin pihalla kuultua: Haluaisitko lapsesi ulkoilevan päiväkodissa säällä kuin säällä?

(Päiväkodin pihalla kuultua otsikoidut postaukset liittyvät aina jollain tapaa työhöni tarhatätinä)

Eilisen työpäiväni aikana Suomen luonto pisti taas parastaan: auringonpaistetta, harmaata, vesisadetta ja jopa räntää. Yhden päivän aikana. Ja päiväkodissa tottakai ulkoiltiin. Vaikka välillä vähän vettä taikka rakeita sieltä taivaalta tippuikin. Asianmukaisessa vaatetuksessa, tottakai. Yleisesti ottaen päiväkodissa ulkoillaan säässä kuin säässä (okei, järkeä käyttäen toki jos taivaalta sataa kissoja) koska lapset kyllä viihtyvät vaikka hieman ropiseekin. Itseasiassa ne lätäkköleikit on parhaita, meitä isompia se vesisade taitaa enemmänkin haitata. Mutta mitä mieltä te vanhemmat olette tästä että päikyssä ulkoillaan vaikka keli olisikin vähän kurja? Olen aina ennen elänyt luulossa että tottakai se on vanhempien mielestä ihan superia että me tarhatädit siellä ulkoillaan ja itse saa sitten olla loppupäivän sisällä energiansa puranneiden lasten kanssa. Mutta lyhyen ja ytimekkään työurani aikana olen saanut huomata etteivät kaikki ajattele näin.

Jos mietin äitinä tätä asiaa, olisin hyvin kiitollinen että lapseni ulkoilisi joka päivä. Vielä kiitollisempi jos se tapahtuisi päivänä jolloin tulee vettä tai muuten vaan on harmaata. Eipähän tarvitse itse ainakaan hytistä ulkona työpäivän jälkeen enää. Toisaalta kokisin myös pientä ahdistusta lapsen jäätymisestä ja kastumisesta. Faktahan on se, että edes kuravaatteet ei aina suojaa jos lapsi kunnolla innostuu lätäköistä. Ja asia huolettaisi varmasti varsinkin nyt kun on paljon flunssaa liikkeellä ja kaikkien nokat tuntuu enemmän vähemmän vuotavan. 

Tarhatäti minä myös puoltaa ulkoilua melkeinpä säässä kuin säässä. Kuten todettu ja todeksi tarkistettu, lapset viihtyvät ulkona säässä kuin säässä. Varsinkin iltapäivän viimiset tunnit ovat ulkona paljon mukavammat mitä sisällä. Lapset saavat mennä vapaammin ja purkaa energiansa ulkona juoksemalla ja leikkimällä. Kellään ei ole kivaa jos sisällä joutuu koko ajan hokemaan älä juokse tai rauhoitu. Onhan siinä hommaa kun vetää aika monet kuravaatteet aikamonelle lapselle mutta sen arvoista.

Niin että tämän tekstin pointti. Mitä mieltä sinä olet vanhempana? Koska on liian huono keli ulkoiluun vai onko koskaan?


39 kommenttia :

 1. 2v taaperoni on perhepäivähoidossa. Hoitaja vie lapset joka päivä aamupäivällä ja iltapäivällä ulkoilemaan. Ainoana poikkeuksena on ukkonen ja paukku pakkaset.
  Oon enemmän ku tyytyväinen hänen toimintaan. Välillä ovat puistossa, toisinaan heppoja kattomassa, metsässä retkellä jne.
  Lapsen pitää päästä ulos joka päivä. Ruoka maistuu paremmin ja samoin uni. Ulkoilma tekee hyvää kaiken ikäisille.
  Ulkoilen itekki tytön kanssa aina ku mahdollista, esim. viikonloppusin ollaan aamupäivät kokonaan ulkona. Ittelläkin on kivampi olla, ku saa raitista ilmaa ja illalla uni tulee ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan kuuloinen pph! Ja toi on niin totta että itselleenkin maistuu uni ja fiilis on hyvä kun pääsee ulos lapsen "siivellä" :)

   Poista
 2. Tykkäisin jos ulkoilee aina. Meijän vanha päikky oli muuten ihana, mutta tuntu et ne ulkoili tosi vähän ja se aina harmitti, kun tuli huono omatunto siitä jos ei itellä ollu enää koulupäivän päätteeksi energiaa ulkoilla sit kun olin vielä raskaana ja muutenkin ihan väsyny 24/7 :/ Tuntu et ainakin vähänkään huonompi keli, ni niillä oli sisäpäivä, mielummin sit ees kävis ulkona pikasesti. Ymmärrän sen, että huonommilla keleillä siellä ei olla niin pitkään, mutta olis kiva jos ees kävis ulkona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on tosi kurjaa jos heti jäädään sisälle :/ ei siellä ulkonatosiaan tarttei kauaa olla!

   Poista
 3. Itse toivon että lapset ulkoilevat päiväkodissa säässä kuin säässä. Muutama vuosi sitten lapset eivät ulkoilleet päiväkodissa iltapäivisin, koska muutamilta vanhemmilta oli tullut valitus että eivät halua hakea märkää tai kuraista lasta autoonsa. Tuohon aikaan satoi vielä lähes päivittäin. Onneksi saatiin tähän nopeasti muutos, oli aika villejä lapsia kun eivät iltapäivästä ulos päässeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja mun mielestä hoitajien pitäis olla enemmistön ja LASTEN kannalla. Saahan ne kuraset kuravaatteet pois ennenku menee autoin ;)

   Poista
 4. Ehdottomasti pihalle. Hetken päiväkodissa työskennelleenä itseä vähän harmitti lähteä huonolla kelillä ulos, mutta niiiin paljon helpompaa lasten kanssa oli kun oltiin edes hetki ulkona.

  VastaaPoista
 5. Vaikka lapsemme eivät ole vielä hoidossa, haluaisin että ulkoillaan joka päivä säässä kuin säässä. Ukkonen tietenkin poikkeus. Minua harmittaa jo se, kun kerhossa jätetään ulkoiluja väliin. Kotihoidossa olevat haluavat leikkiä kavereiden kanssa myös kivalla kerhopihalla ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) kavereiden kanssa ulkoilu on ihan eri kun yksinään tai vanhemman kanssa !:)

   Poista
 6. Mä todellakin arvostaisin sitä että ulos mennään aina jos suinkin voidaan (siis miinus jotkut 25 asteen pakkaset ja salamoinnit). Samalla myös vanhempana tuntisin velvollisuutta panostaa lapsen ulkovarusteisiin, jotta tämä on mahdollista. Sinä lyhyenä aikana kun alaa opiskelin huomasin, ettei tämä ole mikään itsestäänselvyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittavan totta! Ja kun nykyään ihan suhtkoht edullisesti saa tosi hyvät tekniset ominaisuudet omaavia ulkovaatteita!

   Poista
 7. Mielestäni päiväkodissa tulisi ulkoilla päivittäin säällä kuin säällä. Onhan se varmasti rankkaa pukea varsinkin pienimpiä mutta lapset nauttivat ulkoilusta niin paljon että se täytyisi suoda heille. Valitettavasti tällä hetkellä lapseni ei pääse päivittäin ulkilemaan hoidossa, sillä päiväkodin piha on pieni ja päiväkodin lapsimäärä suuri. Lisäksi he haluavat ulkoilla pien ryhmissä, jolloin aikaa ei aamupäivällä ulkoiluun jää jokaiselle lapdelle. Iltapäivällä taas haemme lapsen heti välipalan jälkeen, joten iltapäivälläkään hän ei kerkiä ulkoilemaan hoitokavereiden kanssa. Yritämme sitten itse kotipihalla hetken aikaa olla arkena ja viikonloppuisin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tylsän kuuloista ettei tilat anna periksi ja kaikki ei pääse ulos aamulla :/

   Poista
 8. Kyllä myö ulkoillaan säällä kuin säällä. Paukkupakkasillakin käytiin pikahappihyppelyllä :) Sillä ulkoilulla on tosi iso vaikutus lasten jaksamiseen ja sen kautta käyttäytymiseen. Meidän vanhempien tehtävänä on kyllä ihan oikeesti sitten varmistaa se, että ne varusteet on asianmukaiset eikä viiä sitä natiaista päikkyyn samoissa kamoissa kesät talvet ;) t. Toinen tarhatäti

  VastaaPoista
 9. Periaatteessa joo, ulos säällä kuin säällä, mutta itse olen kyllä sen verran "paskamutsi", etten esim. tänään iltapäivällä olisi lähtenyt lapsen kanssa ulos. Tuli nimittäin kaatamalla sadetta ja räntää vuorotellen ja lisäksi salamoi ja ukkonen jyrisi. Onneksi ehdittiin ulkoilla aamulla auringonpaisteessa.

  Meillä ei kyllä lapsen kunnallisessa päiväkodissa ulkoilla säällä kuin säällä. Aamupäivällä kyllä yleensä menevät, mutta iltapäivällä eivät todellakaan. Joskus saattaa olla kaikin puolin täydellinen sää ja sisältä saa lapsen tulla hakemaan, mikä on todella ärsyttävää. Vastaukseksi olen saanut sen, ettei 1-2 lapsen kanssa viitsi mennä ulos, kun kaikki muut on haettu kotiin jo klo 14.30-15.00. No sori, että satun tekemään normaalia 7h45min työpäivää työmatkoineen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuvailemasi sää saisi kyllä varmasti kailki jäämään sisälle, et todellakaan ole paskamutsi! :) onpas tylsän kuulosta toimintaa, luulisi että juuri pienen lapsiporukans kanssa olis kiva ulkoilla kun voi vailka helposti pelata tai tehdä jotain sellaista mikä ei suuressa ryhmässä onnistu! :)

   Poista
 10. Mä en haluaisiettä mun lasta pakotettais säässä ku säässä ulos. Mä en varmaankaan unohda ikinä sitä kun ite muksuna päiväkodissa en oikeesti olis halunnu lähtee kylmään ja märkään ulos mutta pakko oli. Ja kyllä, mun vanhemmat oli ostanut mulle hyvät ulkoiluvermeet, ei ollut siitä kyse vaan ihan siitä että vaikka miten oli päällä niin aina paleli tai tuntu muuten inhottavalle, varsinki just kuravaatteet... tuntu ihan tosi inhottavalle päällä. Ja pakko todeta että ku nykyäänki päiväkotien pihoilla katon lapsia joilla toppavaatteet joiden päällä kurahousut niin tosi tönköltä ja hankalalta näyttää perus liikkuminenkin. Suurinta osaa lapsista ei tosiaan näytä haittaavan. Mutta pakko todeta, niin paljon kun kaikkia ihmisiä mielipiteineen haluankin kunnioittaa, että musta on aika karua kuulla jopa ammattikasvattajalta että "lapset viihtyvät ulkona säässä kuin säässä" - siis ihan kaikkiko lapset?? Monet lapset varmaan kyllä. Imo olis kuitenkin tärkeetä ottaa huomioon että lapset on ihmisiä siinä ku aikuisetki ja ihmiset on yksilöitä, kaikki erilaisia. Mä olin ainakin jo lapsena rauhallinen. En siis riehunu sisällä ulkoilun puutteesta vaikka siellä ei ikävällä kelillä oliskaan oltu.(Mä oon aika varma että päiväkodeistakin tämmösiä lapsia löytyy vaikka suurin osa olis toisenlaisia. Musta on väärin että näitä yksilöitä ei huomioida vaan pakotetaan pihalle koska villimpien ulkonaviihtyvien lasten täytyy sinne päästä.)Mulla oli varmaan myös kylmä siellä pihalla lämpimissäkin vaatteissa sen takia että mä en tehnyt siellä mitään. Seisoin vaan ja odotin sisään/kotiin pääsyä, siksi että musta niissä paksuissa lämpösissä vaatteissa oli nimenomaan just aivan tolkuttoman vaikee ja inhottava yrittää mitään liikkua tai leikkiä.

  Mun oma lapsi on vielä niin pieni (11kk)että ei oo hänen kanssa tämmösiä tilanteita tullu vastaan, mutta mun miehen lasten kanssa oon päässy monenlaista seuraamaan. Esim just sitä kuinka toiselle heistä on aina kuravaatteiden pukeminen ollu vaikeeta, semmosen marinaraivoitkun kanssa ne on aina puettu että väkisinki on noussu mieleen ne hetket lapsena ku ite tihrustin itkua kun pakko ne oli pukea ja ulos lähteä vaikka oikeesti olis yhtään halunnut. Musta tuntuu pahalle että päiväkodissa/eskarissa tän lapsen täytyy sinne ulos huonolla kelillä mennä. Oikeesti tuntuu ihan tosi pahalle tän lapsen puolesta ne tilanteet.

  Että siinäpä sitä toisenlaista mielipidettä ja näkökulmaa! En oikeesti mitään pahaa tarkottanut tällä avaamisella, jotenkin vaan meni nyt vähän tunteisiin tämä. Halusin valottaa tätäkin näkökulmaa.

  Mari H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksi, sun kommentti oli todella asiallinen joten ei sitä voi mitenkään pahasti ottaa! :) toi on totta että jokainen lapsi on yksilö ja kirjotiin karkeasti yleistäen. Mä en itse ole koskaan myöskään pitänyt kuravaatteista ja siksi elviralla on niin hyvillä ominaisuuksilla varusteltuja ulkovaatteita että kuriksia ei tarvitse kuin kaatosateessa. Mä olen oikeastaan kovin ihmeissäni ettei niitä näy pk elämässä enemmän, paljon mukavammat lapselle ja suhtkoht edullisestikkin saa. Mutta kiitos sun kommentista, olet aivan oikeassa että me kaikki ollaan erilaisia! :)

   Poista
 11. Mun mielestä on hieno juttu että päikyssä ulkoillaan säässä kuin säässä,mutta itse en lähtisi tyttöjen kanssa sateella ulos joten en kyllä ottaisi pahalla sitä vaikkei pk:sakaan mentäisi :)

  VastaaPoista
 12. Ukkosta lukuunottamatta aina on hyvä sää ulkoilla. Kyllä aikuiset tarkenee ja pärjää siellä ulkona siinä missä lapsetkin, kun se varustus on oikea. Mie nautin ihan kaikenlaisista ilmoista, vesi- ja räntäsateessakin on oma hohtonsa. Mutta varusteiden pitää olla kunnossa, se on ihan tosi. :P

  VastaaPoista
 13. No jos on aivan paukkupakkaset tai kaatosade, silloin ei välttämättä mennä ulos. Toki on kyllä silloin tällöin mentykin, vaikka sataisi kaatamalla tai pakkasta olisi liki 30.. Se on vain, säänmukainen varustus sekä ei sitten välttämättä niin kauaa olla ulkona, kuin 'paremmalla säällä'.
  Ja tietysti jokaisella, kuten meilläkin, on niitä päiviä kun oma jaksamus ei riitä ulos menemiseen/taaperolla uhmatuhma päivä. Mutta näin pääsääntöisesti, meillä pyritään edes pyörähtämään ulkona - säällä kuin säällä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, pelkkä ulkona käyminen riittää joskus! Ja kyllä sisälle saa joskus ihan hyvällä omallatunnolla jäädäkkin!<3

   Poista
 14. Täällä toinen päikkytäti puoltaa ulkoilua. Mä oon töissä aina se joka lähtee niiden vilperttien kanssa ulos joka säällä. Ja meidän talossa on kyllä tosi vahva ulkoilukulttuuri eli käyttännössä aina ulkoiltiin. Olin yhden kesän sijaisena eri talossa ja siellä ei menty ulos oikeestaan koskaan jos satoi. Vaikka lapsilla oli asianmukaiset varusteet ja huippukivat kuraleikit. Mun mielestä se ulkoilumattomuus on siis enemmän aikuisten mukavuudenhalua. Vaikka mun mielestä kaikkein pahimpia on ne pitkät iltapäivät sisällä, jos ulos ei esim kovilla pakkasilla voi mennä.

  Mä ainakin toivon tulevaisuudessa kun toi oma sälli joskus tarhaan menee, että siellä ulkoiltaisi paljon ja kurjemmallakin säällä.

  Kiira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myöskin menen todella mieluusti ulos töissä säällä kuin säällä. Ja oon ihan samaa mieltä että hyvin usein se on meistä aikuisista kiinni.. :D

   Poista
 15. Mä olen ehdottomasti ulkoilun kannalla. Meillä ulkoillaan kotipäivinä joka säässä, myös sateella ja paukkupakkasilla, kaksi kertaa päivässä. Toki siinä on huonoilla ilmoilla pukemista, mutta kyllä se palkitsee, kun ulos on päästyä eikä lapsia tarvitse maanitella keksimään tekemistä. Oman pukeutumisen osalta olen ratkaissut sadesään ongelman hankkimalla itselleni myös kunnolliset sadevaatteet. Vielä kun joku kauppa myisi aikuisille samanlaisia saderukkasia kuin lapsille, niin varustus olisi täydellinen.

  Päiväkotipäivinä tuntuu siltä, että lapset eivät ulkoile niin paljon kuin kotona. Varsinkin pienten ryhmä tulee iltapäivisin suht myöhään ulos. En tiedä, onko hoitajien laiskuutta vai mistä johtuu.

  VastaaPoista
 16. Vastaukset
  1. Todellakin:) Meillä poika rakastaa olla ulkona etenki ku on nää kuraräntäkelit ja sateella jne..:) Ja nykyään on tosi hyvät vermeet olemassa. Meillä ainaki poika tykkää sellasesta kokokurapuvusta missä fleece sisällä niin ei tarvi pukea montaa kerrosta. Meillä pohjosessa kyllä on aina "huono" keli, ei me onneks helteistä välitetäkkään.

   Poista
 17. Paukkupakkanen, vettä aivan kaatamalla vaakatasossa ja ihan hirvittävä helle eli aivan ääriolosuhteet on ne jolloin toivoisin pysyttävän sisällä.

  VastaaPoista
 18. Kannatan ulkoilua melkeinpä säässä kuin säässä. Ääriolosuhteissa suunnitellaan aina erikseen, mennäänkö vai ei. Paukkupakkasilla voi esim. tehdä pikkupikku lenkin edes päiväkodin ympäri ym. ja jo kummasti on pirtsakampi olo ja leppoisampi meininki kaikilla. Aina ei siis ole pakko leikkiä/tönöttää siellä pihalla. Ja jos joku porukasta tönöttää aina viluisena pihalla tai on vaikkapa joku, jonka vanhemmat eivät pyynnöistä huolimatta huolehdi lapselleen säänmukaisia varusteita, voi osa porukasta lähteä aikaisemmin sisälle, jolloin viluiset pääsevät sisälle lämmittelemään heti, kun mahdollista. Näin meillä päiväkodissa. Käytämme siis järkeä.

  Toivon myös, että tyttäreni päiväkodissa ulkoillaan mahdollisimman paljon, mutta järkeä käyttäen. Töissä ulkoilen mielelläni, mutta vapaalla olen vähän laiska, joten on kiva, että ulkona todella viihtyvä lapseni saa tarpeeksi happea ja liikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä toimitaan tosi paljon samalla tavalla ja juurikin tuo: uökoilun ei huonolla ilmalla tarvitse kestää kauaa! :)

   Poista
 19. Joskus on mentävä ulos säällä kuin säällä. Esimerkiksi eilen perhepäivähoitaja ulkoilutti lapsia aamupäivästä, iltapäivästä touhusivat sisällä. Illasta laitoin nuoremmalle kurapuvun päälle ja itselleni goretexia, oltiin puolisen tuntia ulkona. Kurjalle kelillä ulkona ei viihdy tuntitolkulla, mutta ainakin meidän lapset (1v8kk ja 4v) tarvitsevat ulkoilua, jotta ilta ei mene rähinäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sen lapsista aika nopeasti huomaa jos he kaipaavat ulkoilua päiviinsä :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3