Kaksplus.fi

MENU

lauantai 14. toukokuuta 2016

Myrkky nimeltä särkylääke.

Minun suurin omantunnon kolkuttaja sekä epävarmuuteni äitinä: särkylääkkeiden antaminen lapselle. Miten tuo itsellenikinniin kovin tuttu lääke saattaakin aiheuttaa näin paljon päänvaivaa ja mietintää? Kun se oikeasti on hyvinkin yksinkertaista: joko annat tai et. Särkylääke ei lukeudu niihin vahvimpiin troppeihin mitä lapselle voi antaa ja on vielä aika vaaratontakin mutta silti. Mistä tämä epävarmuus lääkitsemistä kohtaan oikein kumpuaa? Siitäkö kun nykypäivänä kaikki huulipunasta vanhoihin leluihin tuntuvat olevan niin kovin myrkyllisiä ja vaarallisia? Jos lelut ovat myrkyllisiä ja haitallisia niin mitenköhän nämä lääkkeet sitten...

Meillä tehdään hampaita. Tehty jo monta kuukautta ja edessä vielä ainakin yhtä monta. Välillä on päiviä kun nukutaan huonosti ja kitistään koko ajan, välillä on viikkoja kun ollaan naantalin aurinkoja ja nukutaan hyvin. Mistä ihmeestä mä tiedän koska tuo likka kitisee kipua ja koska jotain muuta!? Juu äiti oppii tunnistamaan lapsensa eri itkut. Ööö ei ainakaan tämä äiti. Kaikki kuulostaa ihan yhtä hermoja raastavalta ja äidinvaiston sijaan kuvioissa kyllä on tuuri sekä arpapeli. Osuuko tällä kertaa veikkaus oikeaan, ken tietää. Tämä barbie ei ainakaan tiedä.

Matilda on taas nukkunut hieman huonosti ja kitissyt iltaisin. Iltakitinät olen surutta pistänyt väsymyksen piikkiin ja kukonlauluun aikaan ylös ponnahtamisen valosuuden ja kesän piikkiin. Eilen illalla kuitenkin kyllästyin kitinään ja tuikkasin panadollitkut kurkkuun; tadaa, yöllä nukuttiin kuin tukit. Niin että olisiko ehkä kannattanut antaa edellisinäkin iltoina särkylääkettä? Olisi tämän maman silmäpussit hivenen pienemmät...kieltämättä mietin antamista mutta no katsotaan nyt ajatus voitti varmuuden vuoksi lääkitsemisen. Jos en ole ihan satavarma niin omatuntoni ei anna jostain syystä periksi panadolin antamiselle. Miksi ihmeessä kysyn itseltäni!? Ei se kuitenkaan mitään lasinpesunestettä tai putkireiskaa ole. Siltikin ajatus särkylääkkeiden haitallisuudesta on syvällä alitajunnassani. Entä jos annan sitä liian usein? Entä jos vauva saa sitä turhaan? Mitä haittaa siitä voi olla vai voiko? Mikä on liikaa? Koska on liian usein? Hemmetin särkylääkkeet sanon minä!

Olen aina pudistellut päätäni kaikille vinkeille kylmästä kurkusta puruleluihin kun vauva tekee hampaita. Toki hyviä vinkkejä ja varmasti jollain toimii. Vaan ei meidän hammashirviöneitojen kanssa. Molemmat tytöt ovat tehneet hampaansa suoralla raivolla sekä huudolla joten siinä ei paljon kylmät kurkut ole lohduttaneet. Pikemminkin raivostuttaneet lisää.

Niin ja kun eihän se huudattaminenkaan ja särkylääkkeen antamatta jättäminen ole inhimillistä. Jos toista oikeasti sattuu. Mutta miksi, oi miksi sen lääkkeen antaminen tuntuu niin vaikealta!? Ehkä se on se lääke sana. En tiedä. Tai sitten olen vain yksinkertaisesti ihan sekopää herkkis joka miettii liikaa. Suppo peppuun ja elämä hymyilee.Vai...?

Onko muita joille asia tuottaa päänvaivaa?


37 kommenttia :

 1. Ihan hyvä näitä asioita on miettiäkin, eikä turhaan lääkkeitä anna.
  Niin tuttu ja turvallinen parasetamolikin kun raskausaikana nautittuna voi aiheuttaa lapselle esim. astmaa, mikäli äiti sitä käyttää yli 2vrk putkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, näitä asioita on hyvä miettiä! :) en ole tuollaista ennen tiennytkään!

   Poista
 2. Meillä annetaan lääkettä vain tarpeeseen. Mutta parempi sekin kuin kipu pienellä :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus! Meillä on sama ongelma menellään hampaiden kanssa ja olen pohtinut samoja asioita kanssasi. Kylmät kurkut ja jäät testattu ilman helpotusta.

  Ensimmäisten alahampaiden kohdalla ja monen huonosti nukutun yön jälkeen "sorruin" testaamaan saman asian, eli lääkkeet kurkkuun vaan. Kyllä itku ja raivo helpotti ja myös nukutti hyvin. Mutta kauheat omantunnontuskat tästä myrkyn antamisesta.

  Yritän syöttää lapselleni mahdollisimman puhdasta ruokaa, mutta sorrun kipulääkkeisiin. Tosin, en kyllä halua katsoa kun lapseeni koskee. Enkä kestäisi itsenikään kohdalla kovaa kipua, joten miksi antaisi lapsen kestää?

  Ehkä me äidit voimme silloin tällöin sortua näihin myrkkyihin, kun on pahimmat kivut päällä. Tsemppiä hammaskiukkuisiin öihin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olipas hyvä kommentti, juurikin näin <3 ja kiitos, eiköhän tämä tästä kohta jo luulisi loppuva...:p toivottavasti!

   Poista
 4. Meillä ihan sama tilanne - hampaita tulee ja kitinä siinä kaverina. Ja varmastihan se sattuu, kun hammas puskee ikenestä läpi! Olen monta kertaa meinannut antaa särkylääkettä, mutta jättänyt antamatta - koska 'haitallista'. Itsekin melko pitkään kärsin kivuista ja sitten mietin särkylääkkeen ottamisen jälkeen, että miksi taas piti kärsiä. Mutta jotenkin se on niin iskostunut päähän, että vasta viimeiseksi lääke - ja toisaalta niinhän sen pitäisikin olla, koska muuten toleranssi kasvaa ymsyms. Mutta vaikeita seikkoja. Samaa siis pohdin täällä toisin sanoen.

  Meidän likat on saaneet särkylääkettä tähän mennessä ainoastaan kuumeeseen, ehkä joku päivä saavat noihin hampaisiinkin. Eikä muuten auta asiaa se, että isänsä puolestaan antaisi melko hövelistikin lääkkeitä, eikä aina ymmärrä tätä minun puoltani :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä jännitän itse myös tuota toleranssia varmaan eniten tässä asiassa! :) toisaalta, mitenköhän helposti sellainenkin tulee? Jos vaikka muutamana päivänä kuussa pitäisi antaa niin...? :) tiedä näitä, vaikeita asioita!

   Poista
 5. Hyvä postaus. Itse käytän paljon homeopaattisia sekä eteerisiä öljyjä, hyväksi todettu myös lapselle kun tekee hampaita :) kannattaa tutustua niihi. Särkylääkkeet jäänyt todella minimiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitos vinkistä, en olekkaan tullut edes ajatteleeksi tuollaista! :) täytyy perehtyä asiaan!

   Poista
 6. Sairaanhoitajaopiskelijan näkökulma: Meillä paljon opinnoissa puhuttu kivun hoidosta. Meillä kävi juuri viime viikolla APS-hoitaja luennoitsemassa ja hän on siis erikoistunut nimenomaan kivun hoitoon. Tutkittu fakta on, että kipu ei edistä mitään, päinvastoin. Jos ihminen (lapsikin) on kovin kipeä, paraneminen voi jopa viivästyä, sillä kipu on elimistölle ja ihmiselle stressitila. En ymmärrä tätä suomalaisten perusmeininkiä, että ollaan mieluummin pää kainalossa kuin otetaan lääkettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipu ei ole kiva,mutta aina ei välttämättä tarvi lääkkeitä voi kokeilla ensin luonnonmukaisempaa hoitoa.

   Poista
  2. Kipu ei edistä mitään joo, mutta esim. Kuume nousee ihan hyvästä syystä puolustamaan elimistöä. Särkylääke taas estää kuumeen nousun ja sairaus pitkittyy turhaan. Sehän on ihan fakta myös, että lääketehtaat ja hoitoalan oppilaitokset menee ihan käsikädessä...
   Lääke on vasta viimeinen keino.

   Poista
  3. ensimmäinen ano: tosi hyvä ja ajatuksia herättävä kommentti! :) ja viimeinen lauseesi on kyllä niiiin totta :D!!!

   Toinen ano: totta, jos ne saa vaan toimimaan! :)

   Marsipaani: mä olen tuosta kyllä samaa mieltä että kuume nousee hyvästä syystä ja kuume olisikin hyvä sairastaa, öihin toki tarvittaessa helpotusta ja sitten jos se kovin korkeaksi nousee! :) tuota lääketehtaat plus hoitoala juttua minä ainakin pidän vähän sellaisena amerikan meininkinä enemmänkin, sinisilmäisenä uskon että ei meillä suomessa :p

   Poista
 7. Meillä kyllä ollaan annettu lääkettä hammasvaivoihin, ja siitä on ollut iso apu. Mutta jos joskus on pitänyt antaa peräkkäisinä päivinä lääkettä ni sit on kyl alkanu mietityttää että kuinka usein on valmis antamaan.. Haluan kyllä joka kerta olla varma, että kitinän syy on kipu ennenkun lääkkeen annan. Ymmärrän kyl ton pointin, että tulee huono-omatunto jos heti iskee vaa lääkkeen naamaan... Ois se helppoo ku nuo pikkuset osais jo sanoo, että sattuuko vai ärsyttääkö:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. odotan kyllä kovin että osaisi kertoa mikä vaivaa! :D ja tuo täälläkin vaivaa kovasti jos pitäisi useana peräkkäisenä päivänä antaa lääkettä. Täällä ainakin hampaita tehdään PÄIVIÄ... :/

   Poista
 8. Me on menty oysin ohjeiden mukaan ja annettu särkylääkettä aina kun tarvii. Eli hammas aikaan jopa monena viikkona iltaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ! :) täälläkin toimittu samalla tavalla usein vaikka se huonoa omatuntoa ja jossittelua aiheuttaakin!

   Poista
 9. Mä oon aikas lääkevastainen ja en anna helposti. Joskus mä kyllä tiedän että nyt on hammas tulossa kun kaikki mahdollinen menee suuhun.. koittaa purra jopa lattiaa ja minua! Sitten kun se itku menee niin pahaks että mä en enään jaksa niin annan lääkettä. Mutta tosiaan lapsi alle 11kk vielä ja oon antanut muistaakseni 5 kertaa sen aikana lääkkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ymmärrän sun ajattelutapaa mutta toisaalta heräsi itsellä kysymys: onko inhimillistä huudattaa lasta niin kauan kunnes itse uupuu? Että oman helpotuksen vuoksi lääkitsee ja muuten lapsi saa tuntea kipua..:) tälläisiä ajatuksia minulla siis heräsi enkä todellakaan millään pahalla tarkoita <3

   Poista
 10. Kipu ei ole ikinä hyväksi. Kipulääke kipuun on sama kuin astmapiippu astmaatikolle. Tai insuliinineula diabeetikolle. Se parantaa ja helpottaa. Jos lääkkeet olisivat myrkkyä niin ei niitä myytäisi. Lapsi varsinkaan ei ymmärrä että miksi hänen pitää kärsiä. Jos kipua voi helpottaa niin miksi sitä ei helpotettaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä kommentti ja jotenkin helpotti mun päänsisäistä taistelua! Ens kerralla kun mietin annanko vai en niin tulen lukemaan tämän <3

   Poista
 11. Jos lapsi on kipeä, annan särkylääkettä. Me ollaan käytetty lasten nestemäistä buranaa koska se on helpompi käyttää kuin panadol, ei ole niin tahmaista ja annostelu on pienempi eli riittää pidempään. Kipeällä en tarkoita esim. nuhaa tai yskää, siihen lääkkeenä lämmin mehu/maito ja hunaja mutta kova kuume ja muutaman kerran hampaiden tuloon annettu. Hampaiden tulo ei kuitenkaan loputtomiin kestä eli eihän se tarkoita sitä kun antaa nyt hampaiden tuloon lääkettä niin olisi loputtomassa kipulääke kierteessä. Vielä tähän loppuun, meillä ollaan toodella harvoin kipeänä eli ei sitä lääke tarvetta usein tule, varmaan kerran vuodessa hammastouhujen jälkeen. Jos tarvitsisi useammin antaa, miettisin varmaan minäkin enemmän asiaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! : )tosi hyvältä kuulostaa! Meillä ei taasen meinaa upotua nuo nestemäiset millään...:D

   Poista
 12. Turhaan ei saa antaa, mutta ei lasta pidä rääkätäkkään niin kauan että "äiti ei enää jaksa itkua ja siksi antaa lääkettä". Jos on epäilys kivusta, eikä muuta syytä löydu, lasta pitää lääkitä.

  VastaaPoista
 13. Ihan joka kitinään ei mun mielestä ekana tarvitse antaa panadolia, mutta selkeään kipuitkuun kyllä ihan ehdottomasti kaivan lääkepurkin esiin. Mielestäni on paljon julmempaa antaa lapsen kärsiä kivuissaan kuin antaa sitä parjattua särkylääkettä. Tämä toki vain mun mielipide, jokainen äiti tekee juuri niin kuin parhaaksi lapselleen katsoo! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä oon ihan samaa mieltä että kipuitkuun ehdottomasti lääkettä! Ehkä tää jossittelu johtuu siitä että m kitisee nyt vähän millon mistäkin ja sen takia olen epävarma että onkohan nyt kipua vai suoraan sanottuna yleistä vitutusta :D

   Poista
 14. Meillä on sairasteltu harvoin, (8 lasta, yli 20 vuotta äitiyttä) mutta jos lapsi ilmiselvästi tuntee kipua niin lääkitsen kyllä todellakin sitä kipua, jos vain joku asia siinä voi auttaa. Se on mielestäni tehtäväni äitinä.

  VastaaPoista
 15. Minulle kipu on vaikea asia, joten olen lääkinnyt tytärtämme hänen ollessa kipeä. Olen kuitenkin noudattanut tarkasti ohjeita ja antanut ennemmin ensin pienemmän annoksen ja seurannut tilannetta. Tämä on vaikea asia ja niin kuin monella asialla, myös tällä on puolensa! Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 16. Itse annan särkylääkettä, kun todella katson sen olevan tarpeen. Silloin kun Emmi teki hampaita, tuli suppoja annettua melko usein. Ajattelin, että ihan varmasti koskee kun hampaat puskevat läpi ja ikenet ovat turvoksissa. Jos helpotusta on tarjolla niin en halua "kiduttaa" lastani. Ymmärrän huolesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä kommentti ja hyvältä toimintamallilta kuulostaa! :)

   Poista
 17. Mä ajattelen niin, että lapsen ei kuulu kärsiä kivusta jos sitä voi helposti ja turvallisesti auttaa. Yksi kipulääkeannos, tai parikaan, ei ole vauvalle vaaraksi vaan voi auttaa lepäämään ja siten edistää paranemista ja helpottaa elämää. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on ihan totta, olen kanssasi samaa mieltä! :)

   Poista
  2. Vähän "myöhässä" kommentoin mutta kun olin 1-vuotiaan kanssa sairaalassa infektio-osastolla lääkäri sanoi että kuumeeseen ei kannata antaa lääkettä, ellei se nouse huomattavan korkeaksi sillä kuume antaa lapsenkin elimistölle merkkiä että tulee levätä. Jos annat lääkettä ja lapsi sen avulla "piristyy" ja jaksaa leikkiä, hän ei ala levähtämään riittävästi. No totta, mutta entäs kun lapsi on kuumeisena myös kipeä; ja mielestäni kipua tulee hoitaa eli annat sitä särkylääkettä joka laskee myös kuumetta. Tuosta en tajunnut kysyä lääkärin mielipidettä, mutta tottahan se täytyy itse yrittää jotenkin arvioida mikä lapsen tilanteessa on lapsen voinnille parasta, niin vaikeaa kun se joskus onkin. 😁

   Vielä täytyy kyllä kiittää mahtavista postauksista, joita blogissasi on ihanan usein! <3 ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3