Kaksplus.fi

MENU

tiistai 3. toukokuuta 2016

Päiväkodin pihalla kuultua: Milloin lapsi on liian kipeä päiväkotiin?

Koko syksy, talvi sekä kevät on nenämatojen aikaa. Päiväuniaikaan huoneen täyttää tukkoisten nenien tuhina ja pihalla nenäliinoja kuluu tolkuton määrä kun saat metsästellä vuotavia neniä ympäri leikkikenttää. Päiväkodissa pöpöt liikkuvat ja taudit tarttuvat. Sanotaan että lapsen ensimmäinen vuosi tai ainakin ensimmäiset kuukaudet hoidossa kuluvat enemmän tai vähemmän sairastellessa. Valitettavan totta, mutta koska lapsi on liian sairas päivähoitoon?

Meitä vanhempia on monenlaisia.  toiset jäävät lasten kanssa kotiin heti ensimmäisen nuhatipan valahtaessa naamalle ja toiset toisivat jopa kuumeisen lapsen hoitoon. Nämä ovat niitä ääripäitä. Monet pitävät kuumetta tai oksentamista ainoina hetkinä kun lasta ei hoitoon tuoda ja toiset toisivat jopa sittenkin, vaikka lapsi olisi saanut lääkitystä kuumeeseen. 

Me töissä pidämme aika usein päivähoidon esteenä kuumetta sekä oksentamista. Kotiparantelun jälkeen on myös aina hyvä muistaa pitää ainakin yksi kuumeeton päivä lasta vielä kotona. Oksentamisen jälkeen myös vähintään yksi, mieluusti kaksikin. Oksennuspöpöt kun ovat aika sitkeitä. Joskus myös lapsi on liian kipeä, vaikka yllämainittuja ei tapahdukkaan. Jos lapsi on huonovointisen oloinen tai aivan veto pois, soitamme vanhemmat hakemaan lapsen kotiin. Mutta mikä teidän vanhempien mielestä on se oikea määritelmä tähän asiaan?

Elvira on viettänyt elämänsä aikana 4 kuukautta perhepäivähoitajalla. Koko sen ajan nenä vuosi enemmän tai vähemmän. Ihmekkös edes tuo kun äitini oli nähnyt kerran että pph pyyhki samalla nenäliinalla jokaisen lapsen nenän...Jos olisin Elviran kanssa jäänyt kotiin jokaisen flunssan kohdalla, ei työurani olisi ollut kovinkaan maineikas. Siltikin välillä podin huonoa omatuntoa asiasta kun toinen oli nenä niagaranputouksena hoidossa. Tiedänhän itsekkin miten kurja fiilis flunssaisena on vaikkei kuumetta olisikaan. Kuitenkin se kynnys omalle pomolle soittamiseen että sori nyt vaan, en taaskaan pääse töihin on aika korkea. Oman lapsen hyvinvointi tietenkin aina edelle, mutta kyllä te äidit ja isät tiedätte mitä tarkoitan eikö niin?

Oman flunssani kohdalla liian sairas töihin tarkoittaa todella usein sitä kuumetta flunssan lisäksi. Kuitenkin välillä pohdin, mitä vanhemmat mahtavat ajatella kun tuovat lapset hoitoon ja nokkani helottaa kuin petteripunakuonolla konsanaan. Kyllähän minäkin meinaan niitä bakteereja levitän, vaikka ehkä hivenen vähemmän mitä lapset. Mutta se kynnys, kynnys olla poissa työpaikalta on niin korkea. Vaikka se kynnys on vain omassa päässä, meillä ainakin suhtaudutaan firmassa hyvin sekä omaan että lasten sairasteluun.

Niin, sitten loppuun se koko postauksen pointti. Sinun mielipiteesi asiaan: koska lapsi on liian kipeä päivähoitoon? Mikä on teidän perheen pöpökynnys jolloin lapset jäävät kotiin?18 kommenttia :

 1. Itsekin tulee usein mietittyä, että mikä se on se kultainen keskitie tässä asiassa. Itse olen sellainen sairastaja jolla ei lähes koskaan ole kuumetta ja silloin on todellakin mentävä sen voinnin mukaan ja kuunnella itseään ja kehoaan. Lapsilla toki kuume nousee herkemmin ja meillä mennään juurikin niin, että kuumeet sairastetaan tietysti kotona ja hoitoon palataan kun on ainakin yksi kuumeeton päivä takana. Senkin jälkeen katson lapsen perusvoinnin mukaan. Hyvä ohjenuora on mielestäni se, että sitten kun lapsi jaksaa pk:n tavallista arkea normaalisti ei tarvita enää kotihoitoa.

  VastaaPoista
 2. Hei hyvän aiheen keksit! Olisit voinut keksiä myös sellaisen oikean vastauksen :D Olen eräänkin kerran pohtinut asiaa, kun meidän tytöt óvat elokuussa menossa hoitoon ja itse palaan töihin. Kun ei sieltä omista töistäkään koko aikaa voi eikä haluakaan olla pois ja tietää myös, että tulee töissäkin ongelmaa sijaisen etsimiseen ja muuhun. Mutta ehkä itse ajattelen, että kuume ja oksentelu on ehdottomia ja muuten sitten lapsen fiiliksen mukaan. Jos on selkeästi kipeän oloinen, niin sitten ei hoitoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tää on kyllä totta et tuo vastaus olisi myös kiva :p joo toi on kyllä totta että ei sieltä töistä mielellään pois olisi :/

   Poista
 3. Itse katson yleiskuntoa enemmän kuin sitä kuumemittarin lukemaa. Kotiin tyttö jää tietenkin kuumeessa mutta myös jos on nuutuneen ja väsyneen oloinen. Meidän tytöllä kuume ei aina edes nouse ns. Kuumeeksi laskettaviin lukemiin mutta silti hän on aivan tosi kipeän oloinen. Lisäksi tyttö on sen yhden kuumeettoman päivän kotona aina. Ja vatsataudissa kaksikin. En halua turhaa sairastuttaa muiden lapsia. Valitettavasti meidänkin päiväkodissa on useamman kerran ollut selvästi sairaan näköisiä lapsia hoidossa ja tietenkin joskus se pöpö alkaa jyllätä päiväkotipäivän aikana. Välillä kuntoa on tosi hankala tietenkin arvioida, kun aamulla saattaa lapsi olla pirteä kuin peipponen mutta väsähtänyt ja kipeä jo muutaman tunnin päästä. T. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on totta että lasten kunnon arvioiminen on tosi haastavaa kun se voi vaihdella niin nopeasti :/ mun mielestä myös olisi kurja katsoa jos tyttjen hoitokaverit olis tosi sairaina hoidossa levittelemässä pöpöjä :/

   Poista
 4. Siis oma lapsi hoitoon että voi hoitaa muiden lapsia... Ja vielä alle 3v.

  VastaaPoista
 5. Todella hyvä aihe jälleen kerran! :) Meillä pääasiassa raja menee kuumeessa. Pientä flunssaa on vähän väliä aina vuoden mittaan, joten sellaisten takia ei viitti joka viikko olla pois :D Lilian kuitenkin on ihan normaali yleiskunnoltaan flunssassa, joka ei ylly kuumeeksi. Tuntuu, että itsellä nykyään jo pelkkä flunssa on todella rankka koettelemus, mutta lapsilla se ei tunnu mistään. Vaikeaa se on kuitenkin minunkin soittaa pomolle, että jää kotiin, mutta mieluummin jään lapsen takia kuin oman "flunssan" takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ! :) mä kanssa aina ihmettelen miten hyvin lapset jaksaa kipeinä, itse ihan kuollut jos kuumemittari nousee "jopa" 37 asteeseen :D tai pelkkä nuhakin riittää imemään kaikki mehut :p ja totta että helpompi olla pois lapsen kuin itsensä takia!

   Poista
 6. Kun hoitotädit pyyhkivät eri lasten neniä, käytetäänkö käsidesiä joka välissä? Luulisi auttavan jonkin verran infektioiden määrään. Tätä tulee vaatia. Näin hoitolaitoksissa on ohjeistus, vaikkei muuta kun kosketa toista ihmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitäisi käyttää käsidesiä saman ohjeistuksen pohjalta päivähoidossa, niin eipä sitä muuta ehtisi kuin käyttää käsidesiä.. Lapsia kosketaan kokoajan.

   Poista
  2. toi on totta ja olisikin todella fiksua toimia näin. Ja itse pyrin tähän niin paljon kuin mahdollista: jokaisen nenän välissä käsidesiä tai käsipesu. Mutta tuo koskettaminen ja käsidesi ei voi millään tavalla onnistua, lapsia kun tosiaan kosketaan koko ajan! :) mutta luulenpa että et sitä kyllä tarkoittanutkaan että näin tulisi toimia vaan esimerkkinä annoita.

   Poista
 7. Kuumeessa ollaan aina kotona. Pientä flunssaa tuntuu olevan lähes koko ajan ja jos on hyvä vointinen lapsi niin voi olla päiväkodissa. Esim jos onkova yskä, joka haittaa nukkumistakin niin ollaan kotona :)

  VastaaPoista
 8. Musta hyvä ohjenuora on tehdä päätös lapsen jaksamisen perusteella. Joskus se raja menee siihen kuumeeseen, joskus pienempikin flunssa lamaannuttaa. Oksennustaudissa on ehdoton kotiinjäänti. Tosin oon omassakin työssä nähnyt niitä vanhempia, jotka eivät laita lastaan kouluun koska lapsi on oksentanut aamulla, mutta että iltapäivällä voi tulla kerhoon 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onpa hassu ajattelutapa tuo että kouluun ei mutta kerhoon toki :/ tosi kurja, kun kuitenkin niitä bakteereja levittää vaikka oksentamisesta olisi tunteja! :/ ja toi ontotta, lapsen voinnin mukaan vaikka ei kuumetta olisikaan! :)

   Poista
 9. Minkä ikäisten lasten ryhmässä muuten olet töissä? Mietin vaan, että jatkuuko taaperoiden vaipparalli työpaikallakin, vai teetkö tällä hetkellä töitä isompien kanssa? :)

  Itse olen joskus aikoinaan ollut pienten puolella töissä (ja lisäksi hoitanut lapsia vuosikaudet perheissä), ja tykkäsin kyllä kovasti olla päikkäritätinä. Joskus mietinkin, että jos opehommat alkaa tökkiä, niin saatan harkita alan vaihtoa varhaiskasvatuksen puolelle :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3