lauantai 25. kesäkuuta 2016

Kaikkea ei tarvitse julkaista netissä.Minun silmiini osui facebookin feedissä tänään video jossa pommi-iskussa haavoittunut isä piti samassa iskussa kuollutta tytärtään sylissään. Vaikka katsoin videota ilman ääniä, siitä kyllä välittyi se kaikki maailman pahuus sekä sydämen särkevä tuska. Ei ole kauaankaan kun somessa levisi kulovalkean tavoin kuva mereen hukkuneesta pakolaislapsesta. Tälläsiin kuviin ja videoihin törmätessäni tunnen suuren riipaisun sydämessäni, joskus saatan tirauttaa pari kyyneltäkin. Kaiken sen surun ja tuskan rinnalla tunnen kuitenkin vielä jotain muutakin. Viha on ehkä hieman vahva sana, samoin katkeruus. Ehkä jokun pieni sekoitus näitä. Kaiken näiden tunteiden takana on kuitenkin yksi ja sama ajatus: Miksi näitä asioita levitetään sosiaalisessa mediassa? Miksi minun pitää nähdä näitä vaikka en tahtoisi? Suurin kysymys kuitenkin kaikista näistä kysymyksistä on: kuka helvetti niitä kuvaa saatikaa julkaisee!?

Tiedän, maailma on paha. Tiedän että maailmassa tapahtuu paljon pahaa. Tiedän että jollain tavalla on hyvin lapsellista sulkea silmät näiltä teoilta ja samalla yrittää unohtaa että niitä tapahtuu päivittäin. Mutta silti, minä en tahtoisi tahallaan pahoittaa omaa mieltäni ja saada päätäni täyteen kaikkia kamalia asoita joille hyvin vähän yksittäinen pieni ihminen voi. Tulee surullinen, avuton ja ahdistunut olo. Jokaikinen kerta johonkin tälläiseen törmätessäni.


Kukkahattu tai ei, minusta kuolemaan, sotaan tai väkivaltaan liittyvät julkaisut eivät kuulu sosiaaliseen mediaan. Sen sijaan uutissivustot yms, olkaa hyvä vaan. Me jotka haluamme pienessä kuplassa elää, osaamme kyllä kiertää tälläiset sivustot kaukaa (tosin välillä tuntuu että iltalehti olisi se turvallisin paikka kaikkine julkkkisten seksiongelmineen ja suolentoimintoineen...) mutta kun minä klikkaan facebookin auki lukeakseni tuttujeni kuulumisia tai selatakseni äitipalstojen turhanpäivästä tappelemista, en halua ensimmäisenä törmätä vereen taikka kuolleeseen lapseen.

Tiedän että on pahaa mutta tiedän myös ettei ne asiat murehtimalla parane. Ne sodat eivät valitettavasti lopu sitä mukaa mitä enemmän jakoja joku artikkeli saa. Nämä on tärkeitä asioita ja ihmisten on kyllä hyvä tietää mitä maailmalla tapahtuu. Mutta kuinka suuri vaiva olisi laittaa tälläiset kuvat ja videot klikkausten taakse? On meitä, jotka niitä ei halua nähdä. Puhumattakaan siitä, että joskus joku ala-asteikäinen lapsi törmää näihin atk-tunnillaan.

Silmien sulkeminen ei auta mutta uskokaa tai älkää, eiköhän me kaikki tiedetä mitä maailmalla tapahtuu ilman näitä kuviakin. En kiellä totuutta vaikka kuplani puhkeamista yritän kaikin tavoin aina estääkkin. En vain tahdo tälläisten kuvien ja ajatusten pyörivän päässäni liikaa. Ja kun ne valitettavasti aika kauan siellä pyörivät tälläisten kuvien jälkeen. Tälläisissä asoissa hyvä empatiakyky tuottaa joskus hivenen liikaa tuskaa. Minun on todella helppo asettua toisen ihmisen asemaan ja tälläisiin videoihin ja kuviin törmätessäni mieleen tulee niin ahdistavia ja surullisia ajatuksia että kiitos, minä elän mielummin omassa pienessä kuplassani. Ja sitä paitsi, näiden kuvien kohdalla vedän kyllä herneet nenääni hyvin syvälle yhdestä asiasta: missä hemmetissä on kunnioitus kuolleita kohtaan? Jo ihan pelkästään tästäkin syystä kuvat todellakin tulisi jättää julkaisematta.

Onko joku muu kanssani samaa mieltä ettei tälläisiä kuvia ja videoita tulisi julkaista internetissä? Tai ei ainakaan näin julkisesti, antaa ihmisille edes mahdollisuus valita haluaako katsella vai ei.

P.s Jep, kuvat eivät liity mitenkään postauksen aiheeseen. Se oli kuvattomana vain niin tylsä ja toisaalta, piristääpä edes vähän tätä hivenen synkkää aihetta.

13 kommenttia

 1. Mä olen samaa mieltä.
  Ja nykyään kun lapsetkin ovat facebookin, on väärin että hekin törmäävät tällaisiin netissä.. Ja välillä pyörii kuolleiden ja pahoinpideltyjen eläinten kuviakin...On tää maailma sairas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nuo eläinkuvat ovat myös tosi kamalia ja vielä raaempia mitä ihmisten kuvat :/

   Poista
 2. Olen TÄYSIN samaa mieltä. Näin tahtomattani Facebookissa kuvia hukkuneista syyrialaislapsista (monta kuvaa kasvoja myöten) ja se todella ahdisti, järkytti, itketti, teki niin pahan olon. En osaa edes kuvailla, se vaan oli liikaa. En olisi halunnut nähdä niitä kuvia. Samalla olin vihainen siitä, että jouduin tahtomattani ne näkemään. Jos kuvat olisivat olleet edes jonkun varoituksen takana, olisin oman herkkyyteni tuntien jättänyt ne katsomatta, mutta minulle (ja monille muille) ei annettu valinnanvaraa.

  Kuvien jakaja puolusteli asiaa sillä, että niiden tarkoituskin on järkyttää ja saada ihmiset tekemään jotain. Kyllä se järkytti ja mielelläni poistaisinkin kaiken pahan maailmasta, mutta ei siitä kuvien näkemisestä valitettavasti seurannut ainakaan omalta osaltani muuta kuin suurta ahdistusta ja voimattomuuden kokemusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskääm pidä ihan tuosta ideologiasta että järkyttämällä saatais tekoja aikakseksi :/ katsolle kamalaa eikä minua ainakaan saa yhtään paremmin liikkeelle sellaisia kamaluuksia näyttämällä!

   Poista
 3. Olen ehdottomasti samaa mieltä kuin sinä. En ymmärrä myöskään onnettomuuspaikalla otettuja kuvia. Pari vuotta sitten serkkuni, rakas ystäväni kuoli auto-onnettomuudessa. Olisin totisesti ollut onnellisempi, jos en olisi nähnyt sitä kuvaa täysin ryttääntyneestä autosta, koska jos auto näytti siltä, miltä näytti minun rakas kaunis serkkuni? Tilanne oli tarpeeksi vaikea ja hirveä muutenkin. Pitäisi kunnioittaa kuolleita, kuolleiden omaisia ja ystäviä sen verran, että jättää jotain julkaisematta.

  VastaaPoista
 4. Pohjois-Korea on täydellinen esimerkki siitä, kun ei näytetä kuvia siitä mitä maailmalla tapahtuu!

  VastaaPoista
 5. Pakko myöntää että otsikon ja kuvien perusteella luulin tän olevan vähän toisenlainen :D mutta joo oon samaa mieltä. En edes ikinä lue tai klikkaa mitään tuollaisia uutisia ja pärjäisin aivan hyvin ilman niitä facebook seinällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kun ummistan silmäni, voin leikkiä ettei mitään pahaa koskaan tapahdu".

   Poista
  2. Kieltämättä mulla olis kyllä siitäkin vähän kirjotettavaa mitä luulennettä tarkoitat.. :D ja minä voin lukea ja haluan tietää mitä maailmalla tapahtuu mutta kuvat saisi jättää oman mieleni varaan!

   Poista
 6. Täysin samaa mieltä! Välillä oma hyvä fiilis lopahtaa kokonaan kun kirjautuu facebookkiin ja törmää kyseiseen materiaaliin, ihan käsittämätöntä. Kyllä mua vihastuttaa!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.