torstai 2. kesäkuuta 2016

Myrkky nimeltä maito.


Olen vuosia vältellyt maidon juomista tietoisesti. Ihan syystä että vatsani kestää maitoa huonosti. Käytän maitotuotteita kyllä, mutta maitoa vain kahvin kanssa. Olen yhä useammin törmmänyt tutkimuksiin ja artikkeleihin jossa kyseenalaistetaan maidon juomisen tärkeys ja jopa sen terveellisyys. Olen näiden myötä alkanut pohtimaan että juotanko lapsilleni ihan turhaan maitoa? Saattako siitä oikeasti olla jopa haittaa heidän terveydelleen? Millaisiin juttuihin olen netin syövereissä tärmännyt?

Aloitetaan vaikka siitä, että mikä muu eläin juo aikuisena äidinmaitoa? Ei mikään. Mikä muu eläin juo toisen eläimen maitoa? Ei mikään. Paitsi ihminen. Me juomme lehmän maitoa eli vasikan ravinnoksi tarkoitettua rintamaitoa. Ajatus siitä että joisin kuppikaupalla naapurin Ullan tissimaitoa on ajatuksena niin epämiellyttävä, että jo tämä mielikuva saa minut melkein jättämään maidon kokonaan pois. Mutta vain melkein

Seuraava väite: maidon sisältämät hormonit  sotkevat ihmisen normaalin hormonitasapainon. Aiheuttaen jopa enennaikaista murrosikää. Tämän väitteen todenperää en voi vannoa mutta toisaalta, miksi se ei pitäisi paikkaansa? Onhan ihmisenkin rintamaito hyvin hormonipitoista ja maidon kautta ne hormonit siirtyvät vauvaan. Miksi tämä eroaisi eri lajien välillä? Mutta ihminen ja lehmä ovat sen verran erilaisia elukoita etten voi kuvitella tästä seuraavan ainakaan mitään mullistavaa terveyshyötyä. Päinvastoin. Kaiken hormonihörhöilyn lisäksi maidon sanotaan aiheuttavan keholle tulehdustilan. Astmaatikko sekä korvatulehduskierre lapsi saattaa hyötyä maitotuotteiden pois jättämisestä. Näin väitetään.

Maito vahvistaa luita. Niin mutta miksi suomi on kärki kastia sekä osteoporositilastoissa että maidon litkimisessä? Maito sisältää terveellistä kalsiumia sekä lisättyä d vitamiinia joka on välttämätön apu kalsiumin imeytymiselle. Nämä on myös molemmat mahdollista saada purkista taikka sitten maidottomista kasvikunnan vaihtoehdoista kuten soija- taikka kaurajugusta. Maidon juominen on myös aika pohjoismainen käsite, keskieuroopassa maitoa ei juoda ruoan kanssa ja silti vaan me suomalaiset johdamme osteoporoositilasoissa heitä.

Kaupassa on kymmeniä eri maitovaihtoehtoja. Rasvatonta, täysmaitoa, maitoa jota ei edes maidoksi saa kutsua eli maitojuomaa, maitoa joka ei pala pohjaan...ja lista jatkuu. Näitä tulee tasan kaksi sanaa mieleen: pilalle käsitelty. Ruokapöydässäsi keikkuva maitopurkin sisältämä valkoinen litku on aika kaukana siitä maidosta joka utareesta ulos lypsetään.

Mitä hyvää tai tarpeellista maidon juomisessa sitten on? Niin, ken tietää. Tätä itsekki  pohdin tämän listani jälkeen. Ja nämä kun olivat vain niitä syitä joita artikkeleiden ja tutkimusten jälkeen on mieleeni jäänyt. Niitä oli myös enemmän nimittäin. Itse käytän maitotuotteita, muita siis kuin sitä juomaa mutta tämä lista sai pohtimaan että onkohan se ihan tarpeellista? Kun ilmankin pärjäisi. Ja lähestulkoon kaikki maitotuotteet on korvattavissa kasviperäisillä tuotteilla. Jäätelöstä juustoon. Tosin olen niin juustolover että sitä en taida pystyä hylkäämään koskaan. Ehkä siis pyrinkin tästä lähin vähentämään maitotuotteita.

Entäpä meidän lapset? Matildaa totutetaan täysmaitoon tällä hetkellä, Elvira juo maitonsa sinisenä eli kevytmaitona. Matildakin siirtyy kevyt versioon sitten kun maito on vain maito eikä ravinnon- sekä energianlähde pienelle lapselle. Rasvattomalle sanon ehdottoman ein. Mutta onko lasteni maidonjuonti oikeasti tarpeellista? Matidalla ehdottomasti vielä jotta hän saa kasvuvoimaa mutta käytännössä Elviralle maito on jo aivan turhaa. Viisi ateriaa päivässä, sisältäen tuotteita josta hän saa kalsiumia. D vitamiini tulee lisänä purkista ympäri vuoden. Elvira ei tarvitse maitoa enää mihinkään. Meidän perheessä on kuitenkin myös toinen vanhempi, maitovanhempi joka ei ihan sulata pureksimatta tätä ajatustapaani johon yhä vain enemmän ja enemmän tunnen kallistuvani. Ja kuinkakohan lämpimän vastaanoton ajatustapani saa tulevaisuudessa neuvolassa sekä tyttöjen päiväkodissa? Me kun kaikki olemme tainneet kasvaa enemmän tai vähemmän siihen Valion sponssaamaan juo sitä maitoa aina- ajatusmaailmaan. Vai voiko joku väittää etteikö ala-asteelta saakka olisi aivopesty maidon hyödyistä? Haitoista ei koskaan kukaan ole hiiskunutkaan vai mitä?

Maito myrkkyä? Ehkä, ehkä ei. Ei ainakaan sieltä pahimmasta päästä todellakaan. Mutta voisimmeko kasvaa ja kehittyä terveellisemmin ja paremmin ilman lehmänmaidon litkimistä? En tiedä, ehkäpä. Itse taidan ainakin kallistua tähän suuntaan. Olisi kiva saada suomalaista faktatietoa suuren tutkimuksen kautta mutta tätä taidamme saada kyllä odottaa tovi jos toinenkin. Jostain syystä maidon maine jumaltenjuomana elää hyvin vahvasti kulttuurissamme. Maito ei ole tarpeellista ihmisen hyvinvoinnille ja sen antamat hyödyt ovat hyvin helposti korvattavissa muilla tuotteilla ja tavoilla. Maito haistaksi terveydelle? Ehkäpä jopa näin. Ei kuitenkaan ole tarpeeksi kattavaa ja yksiselitteistä tutkimustietoa että ihan näin vahvasti mielipiteeni muodostaisin. Mutta silti, entäpä jos...Entäpä jos tähän asti hehkutettu ja niin terveelliseksi mainostettu maito ei olekkaan niin hyvää tavaraa?

Niin ja lopuksi vielä suuri kiitos facebookin kohuryhmälle, äityleille. He auttoivat minua tässäkin asiassa taas aika tavalla. Mitä äitylit ei tiedä, sitä ei tarvitse tietää. Äitimaailman fakta!

Juodaanko teillä maitoa? Miksi? Miksi ei?


55 kommenttia

 1. Word. Valio on vain tehnyt pirun hyvän sauman itselleen, niinhän kouluissa ja neuvoloissa on isoja mainoksia maitolaseista yms. Olen myös kuullut että suomalaisten sairastamista taudeista esim. ms saattaa olla seurausta lehmänmaidon suurkulutuksesta (ms-tautia on paljon etenkin Etelä-Pohjanmaalla, ja missä maitotehdas sijaitseekaan ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maidon juonti ei kyllä liitä MS-tautiin sitten millään... Paitsi ehkä osittain suojaavana. ;)

   Poista
  2. Minä olen kuullut tutkittavana olevaa tietoa että sokeripalassa annettu polio rokote jonka minäkin sain edes auttaa ms tautia puhkeamaan ei maito.

   Poista
  3. Vaikea lähteä spekuloimaan tautien aiheuttajia ilman tutkimuksia MUTTA mistä sitä toisaalta voi tietää miten mikäkin ravinto kehoon voi vaikuttaa! :)

   Poista
 2. Meillä käytetään rasvatonta maitoa (teiniyden "kaikki pitää olla rasvatonta" päähän pinttymän takia ja nyt vuosien siihen on tottunu), mutta loppupeleissä tosi vähän sitä juodaan. Ite käytän lähinnä teessä, lapset välillä ruuan kanssa, kaakaossa tai muroissa, mies kahvissa. Muita maitotuotteita käytetään paljon enemmän. Juustoo, jugurttia, jäätelöä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli vaikea päästä kyllä eroon juurikin tuosta rasvattomasta ajattelutavasta, se oli niiiin pinttynyt! :D

   Poista
 3. Minä kyllä olen yksi maidon kannattajista. Tai ainakin maitotuotteiden. Itse nyt en käytä maitoa muussa kuin kahvissa ja sitten ruuan valmistuksen, mutta sitten syön muita maitotuotteita, että saan tarvittavan kalsium määrän. Olen aina ollut sitä mieltä, että mieluummin kaikki ravinnosta kuin purkista. Mutta tämä on kuitenkin jokaisen oma valinta ja eikä ole yhtä oikeaa tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalsiumia saa hyvin helposti muistakin luonnollisisita lähteistä kuin maidosta! :) olisikohan safkatutkassa ollut hyvä ja kattava lista! :) mutta ymmärrän pointtisu! :)

   Poista
 4. Mun mielestä nää maidon litkimisohjeet on vaan talouden pyöritystä tiettyjen yritysten ympärillä. On vaikea muuttaa ruokaohjeistuksia, koska halutaan kymmeniä vuosia tutkimuksia ja talous kärsii tietyillä osa-alueilla jos esim maidon juontia ei suositeltaisi neuvolassa. Tutkimuksethan puhuu kuitenkin maitoa ja eläinkunnantuotteita vastaan muutenkin.

  Kaikki eläinperäinen proteiini happamoittaa kehon pH:ta ja kalsium toimii hyvänä neutraloijana -> keho vapauttaa kalsiumia luista.

  Meillä ei käytetä maitoa ja hyvin on pojat kasvaneet ja kalsiumin saa monipuolisella ruokavaliolla ilman maitoakin. Ja se että kukaan vasikkahan ei sillä maidolla saa itseään kasvamaan koska vasikat juotetaan korvikkeella jotta me voidaan tehdä niiden äiteistä maitokoneita ihmisen käyttöön.... :(

  VastaaPoista
 5. Meillä juodaan suoraan navetalta haettua maitoa. Siitä tehdään jugurtit ja viilit. Uskon, että se on monta kertaa terveellisempi vaihtoehto..

  VastaaPoista
 6. https://www.youtube.com/watch?v=LtjAvOWQbDs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, täytyy ajatuksella tutustua kun sopiva aika (ja rauha..) mulle suodaan! :)

   Poista
 7. Mulla tosi samoja ajatuksia. Itse olen ollut rasvattoman maidon suurkuluttaja mutta ihan viime kuukausina olen oikeastaan lopettanut maidon juonnin. Kahvissa käytän täysmaitoa. Lapsilta haluaisin poistaa maidon ruokavaliosta, hapanmaitotuotteet on ihan ok. Mutta en ole uskaltanut vielä toteuttaa mitään niin radikaalia. Nyt muksut siirtyivät luomukevytmaitoon, olkoon se ainakin jonkin aikaa kompromissina. Mä olen alkanut kääntymään siihen että maito on vasikoiden ruokaa ja ainoastaan maaatalouden ajama intressi on taustalla miksi sitä maitoa ravintosuosituksissa tuputetaan!

  Mä olen aika vapaa lasten ruokavaliossa, he saavat sokeria ynnä muita herkkuja. Mutta ne on niitä erikoisjuttuja. Haluaisin että ruokavalion peruspilarit on kunnossa ja tällä hetkellä en usko että niin on kun tytöt juovat monesti päivässä maitoa. (joka ennen oli vielä sitä kaikkein käsitellyintä, rasvatonta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla ajatuksella täällä, herkkuja saa spessuina mutta juurikin nuo peruspilarit hakuaisin ihan viimisen päälle! :) siksi tämä asia mietityttääkim! :)

   Poista
 8. Ei juoda. :) Eikä kukaan oo neuvolassa, päiväkodissa tai mummolassa siitä valittanut. Tämä on lasten oma valinta, vaikka toisaalta en sitä heille ehkä itsekään olisi juottanut.

  Mä arvioisin että suomalaisten maitohyllyjen naurettavan laaja valikoima johtuu myös siitä, että Valioiden ja muiden on jatkuvasti kehitettävä jotain uutta, kun ihmiset ovat alkaneet tämän informaatioaikakauden myötä kyseenalaistamaan maidon tarpeellisuutta ja tuotannon eettisyyttä.

  VastaaPoista
 9. Muistelin, että Suomessa tuo maidonjuontikulttuuri periytyy niiltä ajoilta, kun ruuasta oli pula. Maidossa oli hyvin kaloreita ja sillä täytettiin kalorivajetta, joka syntyi kun ruokaa ei riittänyt. Eli ei ole mikään välttämättömyys ollut muusta syystä kuin siitä, että on pysytty hengissä. Meillä juodaan maitoa ja vettä ruokajuomana sekaisin, mutta itse olen myös vähän sitä mieltä, että vesi riittää. Jossain oli joskus jopa tutkimus, että joku maidossa estäisi sen kalsiumin imeytymistä ja siksi täällä on osteoporoosiota enemmän kuin niissä maissa, joissa maitoa ei juoda. Harmi kun en sitä tutkimusta voi enää linkitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin jotain samanlaista syytä maitokulttuurille! :) ja nyt kun sanoit, olen tainnut itsekkin törmätä tuohon tutkimukseen joskus!

   Poista
 10. Hyvä ja ajankohtainen teksti! Mä valistuin muutama kuukausi sitten ja pistin koko perheen ruokavalion ihan uusiksi. Suurin muutos oli että lopetettiin suurimmaksi osaksi maitotuotteet. Tällä hetkellä hävettää sanoa että litkittiin ennen rasvatonta maitoa, nykyään menee muutama lasi viikossa luomu punaista maitoa. Lapset tajusivat heti uuden ruokavalion ja vitsi mitä muutoksia ollaan huomatta itsessämme! Parhainta on tämä hyvänolon fiilis joka päivä! Päiväkoti ja koulu on haaste, olen kehottanut lapsia ottamaan mielummin vettä kuin maitoa ja valitettavasti siihen ruokaan en voi vaikuttaa, kun omia ruokia ei saa tuoda mukanaan :)

  VastaaPoista
 11. Ei. 2.5vee ei juo, koska ei pidä siitä, ja itse annan jopa mieluummin vettä.
  Itse en ole koskaan juonut maitoa, koska se maistuu mielestäni vastenmieliseltä, ja tuo sun kuvaus vielä vahvisti mun maun.
  1vee juo täysmaitoa luomuna, niin kauan kuin itse maitoa haluaa juoda. Kieltämään en ala, mutten pistä pahakseni jossei tälle nuoremmalekaan kohta maistu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään pidä maidon mausta yhtään! Paitsi kaffen joukossa! ;)

   Poista
 12. 24vuotta juonu raakamaitoa enkä ole huomanut tietoisesti mitään haittaa. Lehmätilallinen

  VastaaPoista
 13. Mulla todettiin maitoproteiini-allergia pari vuotta sitten, jonka jälkeen jätin kaikki maitotuotteet pois. Käytän tilalla soija- tai kauratuotteita ja normaalin juuston tilalla vuohenjuustoa, enkä ole ikinä voinut paremmin :) Joten ei siihen maitotuotteiden lopettamiseen kuole :D Purkista joudun tietenkin kalsiumia syömään, mutta niin olen aina syönytkin.

  VastaaPoista
 14. Mä oon kans kyseenalaistanut maitoa jojonkun aikaa. Meidän 2v 8kk ei sitä juo kun ei sovi vatsalle. Muita maitotuotteita käytetään kyllä. Nyt vasta hoksasin että onkohan tuo lapsi sen ansiosta paljon harvemmin räkätaudissa kun muut. Mä kans rakastan juustoo, että se ei tuu koskaan jäämään pois meijän taloudesta.

  VastaaPoista
 15. Miulla on luonnoksissa samaa aihetta käsittelevä teksti lojunut jo pari kuukautta. Nyt valmistumisen myötä aikaa on blogille niin jospa sais sen julkaistuakin.

  Mutta hyviä pointteja! Meillä Elle käyttää maitotuotteita vaan hoidossa koska en tiedä onko mahdollista saada edes maidotonta ruokavaliota ilman että olisi vegaani kokonaan...En ole uskaltanut edes kysyä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai on mahdollista perheen oman periaatteen takia? :) tai koska vegaanihan on myös periaate...! :) ja jes, jään odottelemaan sun postausta ;)

   Poista
 16. Rasvaton maito luomuna. Olen lukenut silmät ristissä kaikkia artikkeleita ja osassa perusteet harkittavia, osa niin ja näin. En ihan allekirjoita tuotakaan, että "mikään muu eläin ei juo toisen eläimen maitoa", koska kyllähän ihminen tekee aika monta muutakin asiaa, mitä "muut eläimet eivät tee" ja keho toimii aika erilailla. Kauramaitoa kyllä käytetään välillä. Soijamaidossa on usein sokeria lisättynä ja maustamattomana se on aika pahaa :) Ainakin mun mielestä :) Smoothieen ja ruuanlaittoon kyllä uppoaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on totta että toimimme hyvin erilailla mitä muut eläimet. Mutta samalla kaavalla kuitenkin jollain tapaa: kasvamme äidimme maidolla ennen "oikeaa ravintoa". Mä myös ajattelen niin, että ei ennen muinoinkaan ihminem maitoa juonut. Samasta syystä kyseenalaistan myös viljat vaikka niitäkin käytän: viljely tietyssä mttakaavassa kun on aika tuore keksintö! :)

   Poista
 17. Pakko oli kommentoida, tämä kun on yksi lempiaiheistani. Maidon laktoosi hajoaa galaktoosiksi elimistössä, mikä aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktiota, ennenaikaista ikääntymistä ja muun muassa haurastuttaa luuta. Laktoosittomassa on vain hieman vähemmän hajoamistuotetta. Ruotsissa tehtiin laajaa tutkimusta 20 vuoden ajan maidosta/ maitotuotteista, missä oli mukana noin 3000 ihmistä. Maitoa juovassa ryhmässä (enemmän, kuin 2 dl päivässä) kuolleisuus oli ikääntyneillä runsaampaa ja lonkkamurtumat huomattavasti yleisempiä. Hapatetut maitotuotteet ja juustot ovat tutkimuksen mukaan terveellisempiä, kuin maito ja niitä jopa suositellaan syötäväksi. Tutkimus löytyy täältä: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015 .Maailmalla on aiheesta useita tutkimuksia, joita Suomalaiset eivät usko. Omaa tutkimusta ei kuitenkaan lähdetä tekemään, sillä maototeollisuus ei suostu yhteistyöhön. Meillä lapset aivopestään maitoon varhain. Koulumaitojuliste tulee olla näkyvällä paikalla, jotta laitos saa rahallista maitotukea. Julisteessa myös väitetään, että maitoa juomalla luusto vahvistuu. Maidon takia jotkut jopa jättävät D-vitamiinilisän pois, vaikka sitä tarvitaan Duodecimin mukaan joka tapauksessa näin pohjoisessa. Innostuin taas aiheesta :D

  Musta oli järkyttävää, että neuvolassa mua kehoitettiin opettamaan lapset maitoon, koska sitä tullaan väkisin päiväkodissa juottamaan.

  Ninni

  VastaaPoista
 18. Itse käytän maitoa vain kahvissa ja muroissa. Asumme sveitsissä ja mietitytti tuo "lasten pitää juoda maitoa " asenne ja päätin etten ota siitä suomalaisella tavalla stressiä. Täällä 1v maitosuositukset ovat min.3dl ja max 5dl. Lapseni juo maitoa iltasin ennen unille menoa, muuten vettä, puurot keitän kyllä maitoon. Hyvinhän täälläkin on lapset isoksi kasvanut, vaikkeivat maitoa ole litrakaupalla juoneetkaan... Niin ja se rasvatonmaito on täällä täysin tuntematon käsite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :) näinpä! Eri maissa on niin eri käytännöt maidon suhteen kuin täällä.m

   Poista
 19. Meillä juodaan luomukevytmaitoa. Ihan siksi, että kylmä maito maistuu hyvältä. Olen aina rakastanut maitoa ja maitotuotteita. :)

  VastaaPoista
 20. http://www.pronutritionist.net/2012/09/maito-ja-terveys-mika-on-naytto/

  VastaaPoista
 21. Valion ja muiden maidontuottajien onnistunut lobbaus kyllä on vaikuttanut suuresti maidonjuontiin, ja olen myös aika varma tuosta ettei se nyt mitenkään välttämätöntä kalsiumin saannin kannalta ole. Pohjoismaissa sitä on juotu iät ja ajat, koska se on sopinut hyvin täydentämään ruokavaliota. Siksi me olemmekin lähes ainoita maailmassa, joilla laktoosin hajotuskyky säilyy aikuisiässäkin. Vaikkei se nyt ravinnonsaannin kannalta enää mikään välttämättömyys ole, sisältää se silti paljon proteiineja ja hivenaineita. Varsinkin omaa kasvisruokavaliotani sopii hyvin täydentämään. Ja onhan se nyt hyvää!

  Maidonjuonnin haittoja on esitetty lukuisia, mutta ilman hyviä todisteita (tuo hormoniväittämä oli minulle kyllä uusi, mutta voin vakuuttaa, että ne kyllä hajoaa ruuansulatuskanavassa!). Sen on päinvastoin havaittu suojaavan jossain määrin mm. syövältä ja dementialta. Nämä uudet ruokatrendit, niinkuin nyt maitotuotteiden välttely, perustuu yleensä jonkun "asiantuntijan" keksimään väittämään. Tutkikaa ennemmin oikeaita tietolähteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin on kyllä myös olemassa ihan niitä oikeitakin tutkimuksia vaikka ei kotimaisia taida löytyäkkään! :) esimerkiksi rakkaan naapurimme.ruotsin puolelta löytyy!.:) itse ainakin tosi kriittinen tietolähteiden kanssa ennenkuin mihinkään huuhaa juttuihi lähden mukaan ;)

   Poista
 22. Meillä lapsi juo täysmaitoa. Neuvolan mukaan pitäis juoda rasvatonta yllätys ;) mutta onneksi on omatkin aivot :D

  VastaaPoista
 23. Meidän perheessä on tasan yksi joka juo maitoa - minä. Neiti on allerginen ja mies ei vaan tykkää. Välillä oon myös miettinyt tätä maidottomuutta, varsinkin sillon kun itekin törmäsin juttuun jossa oli just tuo "mikään muu laji ei juo maitoa aikuisena eikä mikään muu laji juo toisen lajin maitoa". Eniten kulutan maitoa kaakaoon, mutta luulen että jossain vaiheessa tulen itsekin muuttamaan juomistottumuksiani ja maitotuotteita käytetään makaronilaatikkoon tms. ruokiin... ja juusto, siitä en minäkään luovu, ainakaan tän raskauden perusteella :D

  VastaaPoista
 24. No meille ainakin maito on myrkkyä. Lapseni vatsa ei kestä ollenkaan laktoosia, ja itselleni ei käy edes laktoosittomat tuotteet. Vaikka kokeet eivät näyttäneet olevani yliherkkä/allerginen laktoosille tai maitoproteiinille.
  Mulla menee iho tosi huonoon kuntoon, tulee kauhean isoja syviä kipeitä finnejä, vatsa tulee todella kipeäksi ja menee kuralle. Lisäksi nieluun kertyy kamalasti limaa, mitä ei saa ylös eikä alas.
  Ihmetyttää myös tuo, että maito tekisi luista vahvempia. Meijerillä ikänsä ollut tuttu sai osteoporoosin. Käytti itse paljon maitotuotteita. Esim. juusto oli koko päivän pöydässä, ja siitä otettiin siivuja aina ohi mennessä.

  VastaaPoista
 25. Meikäläiseltä ei lapsia löydy mutta oli pakko kommentoida tähän. Join aikaisemmin maitoa lähinnä kahvin kanssa (joskus ruualla lasin), muuten sitten juustoa leivän päällä ja joka päivä jugurttia ja varsinkin maitorahkaa. Koko perhe on aina kärsinyt mahaongelmista ja itsellekin ne oli tuttuja huolimatta siitä että oli siirtynyt laktoosittomiin tuotteisiin.

  Tutustuin erääseen vegaaniin ja vaihdoin aika pitkälti heittämällä maidot, ruokakermat, jugurtit ja rahkat vegaanisiin sekä lopetin leikkeleiden ostamisen (en oikeastaan syönyt lihaa muutenkaan). Lopputulos: mahaongelmat hävisi sen sileän tien ja painoa tippui kuukaudessa 10kg. En usko koskaan voineeni näin hyvin. Soija-kaura-kookos jne. versiot ovat todella hyviä enkä todellakaan kaipaa jugurtteja tai maitoja enää. Suosittelen korvaamaan osan tuotteista kasviversioilla ja testaamaan oloa. Ja mikä parasta: säästetään niitä eläimiä ja luontoa samalla. :)

  VastaaPoista
 26. Mä oon ollut todella vaihteleva maidonjuoja. Lapsena join. Kouluikäisenä join hetken piimää ja sitten vettä. Jossain välissä harvoin maitoa. Sanoin, että tulee pahaolo ja sain maidotonta. En oo kyllä enää yhtään varma tuliko ees :D

  Aikuisena aloin juomaan rasvatonta maitoa. Nyt olen noin 3kk ollut juomatta maitoa, mutta aamuisin juon gefilus jogurtin ja juustoa syön. Iho ei rasvoitu kun en juo maitoa. Sen huomasin heti. Muuten on energisempi olo ja allergiat on helpottaneet.

  Meillä mies ja toinen lapsi juo paljon maitoa. Nuorin joi ennen, mutta nykyään juo n. 4dl päivässä unille mennessä. Hän ei voi käyttää kuin luomu maitoa, sekin pitää olla valion. Nykyään juo rasvatonta, kun ennen joi punaista tai sinistä mutta ruoka ei sitten maistunut enää.

  Mä oon kans lukenut paljon maitoproteiini allergiasta, laktoosin sietämisestä (tää on mielenkiintoinen!) sekä kotimaisista viljoista ja kaiken tän aiheuttamasta tulehdustilasta ja autoimmuunisairauksista. Jostain kumman syystä oireiluja ei ole lainkaan etelän maissa itselläkään, mutta esim. kotimainen jogurtti saa sellaisen närästyksen aikaan että oksat pois!

  Jos olis minusta kiinni, niin söisin vaan rehuja ja joisin vettä :D

  VastaaPoista
 27. "Aloitetaan vaikka siitä, että mikä muu eläin juo aikuisena äidinmaitoa?"
  Tämä on kyllä huonoin ja ontuvin perustelu ikinä tähän.

  Mistä luonnonvarainen eläin saisi maitoa? En muista ainakaan, että Valio olisi avannut jakelupistettä ja todennut, että; no ei sitten, kun ei kelpaa.
  Vai olisiko esim. susilla joku sopimus hirviemon kanssa, että; hei, tänään en haluakaan syödä sinua vaan ottaisin hörpyn maitoa.

  Jokainen saa juoda tai olla juomatta maitoa mutta tällaiset perustelut voisi olla vähän parempia ja pientä lähdekritiikkiäkin soisi.
  Toivonkin, että se joka tuon on joskus alunperin heittänyt, on tarkoittanut sen vitsinä, valitettavan monet on vaan sen ottaneet todellisena totuuden helmenä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.