keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Tee oikein ja rokota lapsesi.

Seurasin huuli pyöreänä kirjoituksia ja kommentteja kuumana käyvästä rokottamattomuustrendistä. Tiivistettynä: ihmiset jättävät lapsensa rokottamatta yhä enemmän ja enemmän rokotteiden haittavaikutusten takia. Osa oli sitä mieltä ettei lapsi niitä rokotuksia tarvitse. Niin, ei varmasti tällä hetkellä koska suurin osa ihmisistä on kuitenkin rokotusohjelman mukaisesti rokotettu. Mutta onko ihan unohtunut että aina ei näin ole ollut. Ihanko tosi ihmiset purnaavat rokotteiden haittavaikutuksista ja unohtavat tautien haittavaikutukset. Jotka vielä hetki sitten hyvin usein johtivat kuolemaanm  Harvoin omistan mistäkään asiasta kovinkaan mustavalkoista ja kärkästä mielipidettä. Tästä omistan mutta korostan, mielipide. Siltikin hyvät vanhemmat, rokottakaa nyt herranenaika ne pikku pilttinne. 


Suurin osa taudeista joihin rokotteet annetaan ovat ns. Kadonneet tai ainakin todella harvinaisia rokotteiden myötä. Tämän takia myös ne lapset ja ihmiset jotka eivät syystä tai toisesta rokotteita voi ottaa, saavat suojan laumaimmuniteetin takia. Jos tämä rokotusvastaisuus buumi jatkuu ja kasvaa, laumaimmuniteetille saamme sanoa soronoo ja heihei. Oma napa paras napa, mutta tee palvelus yhteiskunnalle ja niille ihmisille jotka eivät rokotuksia voi ottaa vaikka haluaisivatkin ja rokota itsesi sekä lapsesi.

Tällä hetkellä on helppo jättää lapsi rokottamatta. Rokotusten myötä taudit ovat niin harvinaisia ettei tartuntaa tarvitse oikeastaan pelätä. Mutta kun tämä buumi yleistyy, taudit yleistyvät. Kun ensimmäiset lapset menetään sairauksille jotka olisivat rokotteiden takia estettävissä, onko rokotteet vielä silloinkin turhia? Teidän jotka ette lapsianne rokota on helppo tällä hetkellä ratsastaa meidän muiden rokotettujen siivellä. Vaan se siipi ei tätä tahtia kauaa teitä kannattele. Ja sitä paitsi, vaikka meillä Suomessa on hyvä tilanne näiden voitettujen tautien kanssa, maailmalla se on aivan eri. Sotien takia on suuret ihmismassat liikkeellä ympäri maapalloa, maasta toiseen. Ihanko totta otat sen riskin?

On totta että rokotteilla on haittavaikutuksia. Kuten kaikilla muillakin lääkeaineilla. Suurta matikkapäätä ja googletaitoa ei kuitenkaan tarvita ennenkuin selviää että rokotteen estämään tautiin on kuollut pari vuosikymmentä sitten paljon enemmän lapsia mitä itse rokotteeseen tällä hetkellä. Rokottamalla estät lastasi sairastumasta tappavaan ja vakavaan tautiin. Jättäessäsi sen väliin, otat riskin. Suuren riskin.


Meidän lapset ovat rokotettu rokotusohjelman mukaisesti. Ei ylimääräisiä rokotteita, vain ne jotka neuvolasta saa. En ole googletellut rokotteiden haittavaikutuksia sen enempää ja jos ihan rehellisiä ollaan, en edes halua tietää. Ne meidän lapsille laitetaan, piste. Koen tämän jollain tapaa kansalaisvelvoitteena ja vastuullisena valintana. Olen ehkä jonkun mielestä sinisilmäinen naiivi joka luottaa lääketieteeseen kuin sokea. Tai en sokea, puolisokea pikemminkin. Tiedän että jokaisella lääkkeellä on haittavaikutuksia, sen tarkemmin minun ei tarvitse tietää ja spekuloida. Jopa särkylääke tai pelkkä ruoka-aine voi aiheuttaa hengenvaarallisen, jopa kuolemaan johtavan oireen. Mutta minä ainakin pelkään enemmän tappavia tauteja kun todella harvinaisia haittavaikutuksia. 

Elämässä on joskus hyvä jossitella ja kyseenalaistaa mutta rokotteet eivät ole oikea kohde. On hienoa että ihmiset yrittävät vähentää lastensa lisäaineiden saantia, kemikaalikuormaa ja turhien lääkkeiden hotkimista mutta rokotteet. niistä ei voi minun mielestäni karsia kuin pakon edessä. Tarkottaen siis rokoteohjelman rokotuksia. Minä ainakin mielummin yritän suojata lapseni mahdollisimman hyvin kuin jättää täysin yrittämättä. En ikinä voisi antaa anteeksi jos lapseni sairastuisi vakavaan sairauteen minun takiani. Rokotteen aiheuttamat haittavaukutukset ovat todellisia, mutta montako ihmistä sinä tunnet jotka niihin ovat sairastuneet? Ja ei, lukemasi artikkelin poika tai kummin kaiman serkkujen päiväkotikaveri ei kelpaa. Ja puhun nyt nimenomaan rokotusohjelman sisältämistä rokotteista, en kausi- tai sikainfluenssoista taikka punkkirokotteista.

Yritän aina asettua toisen kenkiin. Ajatella itseni toisen tilanteessa ja miettiä ettei oma tapani todellakaan ole se oikea. Yritän olla suvakki asiassa kuin asiassa. Yleensä siinä jopa onnistun mutta tässä en kyllä. En vain pysty käsittämään mikä olisi syy jättää rokotteita antamatta lapselleen jos ne mahdollista olisi antaa.

On älytöntä leikkiä oman lapsen hengellä. On älytöntä leikkiä jonkun muun lapsen hengellä. Ole vastuullinen. Ole osa yhteiskuntaa. Rokota lapsesi.

6 kommenttia

 1. Munkin on tosi vaikea ajatella tätä puolueettomasti, tuntuu aivan järjettömän itsekkäältä jättää lapsi rokottamatta ja paitsi että riskeeraa sillä oman lapsen, myös meidät kaikki muutkin ja erityisesti ihmiset jotka eivät pysty rokotetta ottamaan terveydentilansa takia... Pienelle syöpäpotilaalle mikä tahansa rokotusohjelmaan kuuluvista taudeista voi olla liian raju kestettäväksi kun ne ovat rankkoja tai jopa kuolettavia perusterveelle aikuisellekin.
  Suomessa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet on todella hyvin tutkittu ja ovat turvallisia. Tietysti sivuvaikutuksia on olemassa, mutta vakavammat ovat todella harvinaisia ja mielestäni esimerkiksi olkapään parin päivän jomotus tai edes viikon kuume rokotteen jälkeen ei ole syy jättää rokottamatta, sairaudet joilta ne suojaa on kuitenkin paljon vaarallisempia.
  Jälkitaudit ja muut komplikaatiot joita näistä sairauksista voi seurata jäi jutussa vielä mainitsematta. Esimerkiksi tuhkarokon komplikaatioita ovat korvatulehdus, keuhkokuume ja aivotulehdus ja näistä kaksi viimeistä voi olla tappavia. Kehitysmaissa kuolee lapsia tuhkarokkoon jatkuvasti ja joissain maissa se on lasten yleisin kuolinsyy. Ei siis mikään normaali lasten rokkotauti!
  Ja vaikka jokin tauti olisi hävinnyt Suomesta se ei tarkoita tosiaan että näin olisi kaikkialla.
  Eli ROKOTTAKAA kun se meille on mahdollista ja kaiken lisäksi ilmaista!
  Tulipas avauduttua, olen tätä keskustelua seurannut ja ihan raivosta kiehun 😑

  VastaaPoista
 2. En voisi olla enempää samaa mieltä sun kanssa, puhut asiaa! Tää aihe koskettaa erityisesti siksi, että mun 6v pikkusiskolla on chronin tauti ja siihen kuuluvien lääkkeiden sekä myös itse sairauden vuoksi hän ei ole voinut kaikkia rokotteita ottaa. Mun mielestä on hyvin edesvastuutonta jättää rokottamatta ilman lääketieteellistä syytä. Ihmisten pitäisi miettiä, kuinka hengenvaarallisia nämä taudit ovat erityisesti niille keille ei ole voitu rokotuksia antaa ja jotka joutuvat tahtomattaan luottamaan tuohon laumaimmuniteettiin, joka ei tällä menolla kovin pitkälle kanna. Oman poikani kohdalla oli itsestään selvää että rokotusohjelman mukaiset rokotteet annetaan, eikä mistään ole tullut pientä lämpöä kummempaa. Sitä saa itsensä aivan hysteeriseksi jos alkaa netistä lukemaan kaikista mahdollisista haittavaikutuksista, jotka ovat hyvin HYVIN harvinaisia. Antibiooteistakin on enemmän haittaa, kuin rokotuksista ja niitä syötetään lapsille välillä ihan turhaankin. Siispä ihan oikeasti ihmiset, tehkää palvelus vähemmistöön kuuluville joita ei yksinkertaisesta voida rokottaa ja rokottakaa ne omat lapsenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ihan eri perspektiivi kun olet nähnyt tän asian niin läheltä. Toivon että ihmiset ymmärtäisivät ajatella myös näitä muita :/

   Poista
 3. Samaa mieltä! Vaikea ymmärtää sitä ratkaisua, että jättää omasta valinnasta lapsensa rokottamatta. Nykyään on muutenkin trendikästä toimia kaikkien suositusten vastaisesti ja olla uskomatta virallisia tieteellisiä tutkimuksia...

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.