perjantai 5. elokuuta 2016

Kehittäviä leluja vai soivia moniviihdyttäjiä?


Soiva, värikäs ja äänekäs lelu. Jos jonkinmoista melodiaa ja säveltä miljoonista eri vetimistä ja vempaimista. Enemmän tai vähemmän tikkurilan värikartan kattavia muoviosia. Jokaisen vanhemman kauhu. Mutta voi hyvänen aika miten lapset rakastavat juuri näitä leluja! Kuulostaako tutulta tohinalta lapsiperheessä? Meiltä löytyy näitä soivia muovihärpäkkeitä ehkä kolme. Minun kauhujani nämä lelut eivät kuitenkaan ole ääniensä takia. Minä kartan niitä siksi, että ne yksinkertaisesti tappavat kaiken lapsen mielikuvituksen. Näissä leluissa on jo liikaa, jotta lapsi voisi keksiä lisää. Näitä leluja käyttäessä lapsen ei tarvitse käyttää mielikuvitustaan koska siinä lelussa on jo kaikki. Lapsi viihtyy sen kimpussa muutenkin. Kaikessa kamaluudessaan ne kuitenkin joskus pelastavat tilanteen kuin tilanteen. Koska ovat niin rasittavan viihdyttäviä.

Meiltä löytyy tällä hetkellä aivan liikaa leluja. Jos jonkinmoista irtosälää ja härpäkettä, settejä ja ihan yksittäistä roinaa suoraan sanottuna. Huomaan itse että leluja on liikaa esillä kun taaperon on vaikea tarttua leikkiin. On liikaa vaihtoehtoja, liian vaikea päättää minkä leikin alottaisi. Vaikka leluja on paljon, olen ruvennut hankkimaan niitä pikkuhiljaa lisää. Vanhat saa siirtyä pois tieltä, unelmani olisi täysin hallittu leluläjä jossa ei olisi ainuttakaan yksittäistä lelua. Kaikki lelut kuuluisivat johonkin settiin ja ne olisi hienossa järjestyksessä omissa laatikoissaan. (Nauran jo nyt tälle ajatukselle koska se yksinkertaisesti kuulostaa lapsiperheessä täysin mahdottomuudelta! Ehkä viidentoista vuoden kuluttua...) Tällä hetkellä ostaessani leluja, pyrin määrän sijaan kiinnittämään huomiota laatuun. En tarkoita materiaalia josta lelu on tehnyt (vaikka tämäkin on hyvä huomioida jos haluaa pitkäaikaisia leluja!) vaan lelun tarkoitusta. Mihin sitä voi käyttää? Ruokkiiko lelu lapsen taitoja; mielikuvitusta, luovuutta tai motoriikkaa? Leikki on lapsen työtä ja työn ohella voi aina oppia jotakin.


En pakota kuitenkaan lastani leikkimään tietyillä leluilla. He saavat itse päättää millä leikkivät. Saatan ohjata, antaa vaihtoehtoja ja kannustaa mutta loppupeleissä lapsi tekee itse päätöksensä. Jos palapelin ja puupalikoiden sijaan hän rämpyttää hetken eläinääniä päästelevää syntikkaa niin olkoon. Pääasia että lapsella on hauskaa. Löysin eilen Lidlista (hinta 8,99) hienon puupalikoista koostuvan kaupunki setin. On autoja, on taloja ja puita. Mutta on myös niitä ihan tavallisia ja värikkäitä puupalikoita joiden kanssa voi rakentaa vaikka mitä. Vain mielikuvitus on rajana! Aamulla neiti taapero rakenteli upeita rakennuksia palikoista ja tuhoaja Matilda iski aina uudelleen ja uudelleen. Tiskauksen ohella äiti väkersi pahvinpalalle autoradan jossa paloautot ja bussit saivat huristella. Autorata ei ollut upea taideteos vaan puolen minuutin hupsista oho teos. Toisaalta, se jätti tilaa lapsen mielikuvitukselle kaikessa koruttomuudessaan.

Lapselle kehittyy mielikuvitus hyvin helposti. Vaikka olen vasta hiljattain ruvennut kiinnittämään huomiota lelujen laatuun, löysin eräs päivä taaperoni leikkimästä kahdella viinirypäleen oksalla. Ne olivat kissoja, isi kissa ja vauva kissa. Että niin, eipä näistä asioista ainakaan kannata paineita ottaa. Kyllä ne lapsit oppii näköjään ilman meitäkin!

Millasia leluja teillä suositaan vai suositaanko mitään?


4 kommenttia

  1. Olen mummo ja meillä on leluja laidasta laitaan. Mitä on omilta lapsilta jäänyt ja kirpparilta löytynyt.
    Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
  2. Pakko sanoa että täällä on yksi perhe jossa 2 alle 4-vuotiasta ja meillä ei ole yhtään yksittäistä lelua vaan kaikki ovat setteinä. Jokaiselle lelusetille on omat korit ja paikat �� 3-vuotias osaa lelunsa siivota oikeisiin koreihin. Vielä se on helppoa pitää hallinassa mutta myöhemmin kun kuvioihin tulee kaveri synttärit ja lahjat, voi se olla hieman haastavampaa ��

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.