torstai 18. elokuuta 2016

Koska on oikea aika viedä lapsi lääkäriin!?

Meillä sairastelu jatkuu. Alkuviikosta Matidalle nousi yhtäkkiä korkea kuume. Ei muita oireita, vain kuume. Kuume, joka laskee särkylääkkeiden avulla mutta tuntien päästä kipuaa taas takaisin. Kuume, joka vie pienestä ihmisestä kaikki mehut. Aluksi pistin kuumeen hampaiden tulon piikkiin. Meidän molemmat neidit nimittäin reagoivat hampaisiin kuumeella. Kun kuume kuitenkin jatkui ja jatkui, sairaanhoitajamamman kehotuksesta varasin tänään ajan lääkärille. 

Ihan aluksi, taas kerran julkinen kunnianosoitus julkista terveydenhuoltoa kohtaan. Ensimmäinen vapaa aika olisi ollut kymmenen minuutin päästä soittoajasta. Enkä soittanut edes heti aamulla. No mutta, lääkäriltä kotiuduttiin rokko veikkauksen kera. Tulehdusarvot kunnossa ja tyttö muutenkin terve. Siis kuumetta lukuunottamatta. Nyt sitten vain seuraillaan viikonlopun yli ja odotellaan kuumeen laskua. Sekä näppyjen ilmaantumista. Särkylääkkeiden (ja kahvin...) voimalla mennään.

Tämä koko lääkäritouhu sai minut ajattelemaan pienten lasten viemistä lääkäriin. Minä olen siinä asiassa nimittäin niin kamalan surkea. Surkea tietämään koska on oikea aika viedä lapsi parempiin käsiin. Surkea tietämään koska oikeasti lapsi on liian kipeä. Ja kaikken surkein luottamaan siihen omaan arviointikykyyn. Luottamaan siihen että kyllä se lapsi on riittävän kipeä lääkärikäyntiä varten. Riittävän kipeä. Kuulostaapa kamalalta. Mutta se on se lause jota mietin kun näppäilen terveyskeskuksen numeroa. 

Jos tässä asiassa haluaa nimetä ääripäitä on ne kaksi seuraavaa. Vanhemmat, jotka kiiruhtavat heti lääkäriin ensimmäisen nuhan takia. Ja vanhemmat jotka eivät vie lasta kuin pää kainalossa sinne tohtorin vastaanotolle. Ehkä näiden ääripäiden ajattelu saa omat ajatukset sekaisin ja aliarvioimaan omaa arviointikykyä vanhempana? 

Ja myös se, että puhutaan terveydenhuollon aikojen olevan niin kiven alla ettei niitä nyt ihan turhaan viitsisi ruveta varailemaan. Kun minä vien lapseni lääkäriin, haluan olla varma että se kiireellinen aika tulee oikeasti tarpeeseen. Mutta mistä ihmeestä sen sitten aina mukamas tietää!?

Niin tai näin, tänään veimme Matildan lääkäriin koska hän ei ollut yhtään oma itsensä. Todella, todella väsynyt. Mutta pakko myöntää, ilman äitini kehotusta tuskin olisin lääkäriaikaa varannut. Olisin ehkä ajatellut että katsotaan nyt vielä yksi päivä...Jättänyt soittamatta ja koko loppupäivän jossitellut että entäpä jos..Pitäisikö sittenkin..

Äitiys on oikeasti välillä aika naurettavan monimutkaista touhua. Miksi ihmeessä meidän äitien aivot ylikuumenevat asian kuin asian kohdalla? Miten äitiys voi muuttaa aivotoimintaa niin että jo pelkän lääkäriajan varaaminen tarvitsee aivotyötä näin paljon? Vai olenko vain minä ainut surkea tässä asiassa? 


Ennen lapsia tämäkin asia oli yksinkertaista. Ota luuri, näppäile numero ja varaa-aika. Hanki lapsia niin yksinkertaisuus ja helppous on historiaa! Oli asia mikä tahansa.

8 kommenttia

 1. Äitiys on maailman vaikeinta! Tiedän tunteen. Tsemppiä potilaalle ja äidille. <3

  VastaaPoista
 2. Mun kohdalla tuntuu, että tieto lisää tuskaa. Leon ollessa vauva käytiin muutaman kerran lääkärissä, koska tiesin tuijottaa korvatulehduksen oireita. Eipä sitä korvatulehdusta silti koskaan ollut. Leo onneksi ollut terveenä näitä muutamaa flunssaa lukuunottamatta. Mutta joo, ei oo välttämättä helppoa omasta lapsesta arvioida milloin oikeasti tarvitsee mennä lääkäriin. Suuremmat tapaturmat ja sairaudet tietty erikseen, mutta jonkun flunssankin aikana mua säälittää niin kamalasti ja tekis mieli mennä ihan pienestäkin. Mä neuvoisin, että kannattaa aina vaikka soittaa sinne jos on epävarma. Mua huojentaa aina kun joku muu sanoo mitä tehdä vaikka samat asiat itsekin tietäis. 😄 Ja siis todellakin ylistys julkiselle terveydenhuollolle - aina ollaan päästy tunnin sisällä siitä kun soitettu! 👍🏻 tsemppiä teille ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on totta että on helpompaa kun joku muu kertoo mitä pitää tehdä! :) täytyy ensi kerralla siis rohkeasti tarttua puhelimeen ja soittaa! :) ja kiitos tsempeistä <3 Tieto lisää todellakin tuskaa!

   Poista
 3. Mulla tuli heti mieleen vauvarokko tuosta kuumeesta. Tai sitten enterorokko, meillä oli sitä kesällä lapsilla. Aluksi vain kuumetta, sitten parin päivän päästä ilmestyi suuhun ja käsiin pieniä rakkoja. Aika nopeesti kuume sitten laski (varmaan 3-4 päivää siihen kuitenki meni) ja sitten rakotkin parani ja lapset oli taas ihan terveitä ja söivät/nukkuivat hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, vauvarokkohan se oli ! :/ ensimmäisenä kuumeettomana päivänä ilmestyi näppylät! Nyt onneksi jo terve<3

   Poista
 4. Ei sinun itse tarvitse tietää, onko lapsi tarpeellista viedä lääkäriin. Kaikissa terveyskeskuksissa pitäisi olla ajanvaraus/terveysneuvontapuhelinnumero, jossa ammattilainen voi arvioida kertomasi perusteella, on lääkärikäynti tarpeen. Kunnallisessa terveydenhuollossa siis. Yksityiselle saat tietysti viedä ihan koska vaan, kun itse maksat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, täytyy ensi kerralla soitella niin ei tarvitse pähkäillä ! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.