lauantai 6. elokuuta 2016

Kun lapset menevät nukkumaan, äiti saa juoda lasin viiniä. Saahan...?


Olin ennen todella jyrkkä alkoholin käytön suhteen lapsiperheessä. Tai enemmänkin omasta alkoholin käytöstäni, se oli aikalailla nolla lasten läsnäollessa. Käytin ja käytän edelleen alkoholia, mutta silloin yleensä lapset ovat hoidossa tai olen itse kaukana lapsista. Pienet lapset eivät tarvitse esimerkkiä kohtuukäytöstä, mutta jos äiti tai isä haluaa silloin tällöin ottaa lasin viiniä tai tölkin kaljaa, onko se sinusta soveliasta?

En edelleenkään juo alkoholia lasten hereillä olon aikana. Alkoholi toisen hengityksessä haiskahtaa jo sen yhden jälkeen enkä halua lasteni joutuvan haistelemaan oudon hajuista äitiä. Juhlissa saatan toki ottaa lasin luohuvaa vaikka lapset mukana olisivatkin. Tämä on täysin oma päätökseni joka pohjautuu täysin omantuntoni kolkutteluun ja kasvatusasioihin. En katso pahalla jos joku ottaa lasten tai lasteni läsnäollessa oluen taikka pari. Kaksi saunakaljaa ei kaada aikuista miestä konttauskuntoon mutta itselleni se kaksi olisi jo liikaa lasten läsnäollessa. Ei humalan takia, vaan ajatusteni takia. Ennen koin huonoa omatuntoa jo siitä, että nautin saunaoluen lasten mentyä nukkumaan.

Vaan tänää  kaadoin itselleni lasillisen ("pohjat" koska talon ainoaan viinilasiin mahtuu koko pullo kerralla!) punkkua lasten mentyä nukkumaan. Ihan hyvällä omallatunnolla. Koen että huono omatuntoni "yksistä" tulee vain ja ainoastaan oman pääni sisältä sekä tästä "hivenen" tuomitsevasta äitiyskulttuurista joka nettikansaa piinaa. Vaan tänään, tänään olin vihdoin siinä pisteessä että who cares mitä muut ajattelee, viinillä tai ilman: minä olen hyvä äiti. 

Nyt minua kiinnostaisi kuulla teidän perheen alkoholipolitiikasta? Miten teillä toimitaan? Olen itse tähän asti ollut kotiabsolutisti myös sen takia että harva alkoholijuoma minusta oikeasti maistuu hyvälle. Mutta näin vanhemmiten (edelleen aika nuori...) jääkaappi kylmä punkku on tullut maukkaaksi. Ja nimenomaan jääkaappikylmä, että niinkin fiini ja oikeaoppinen viininmaistelija täältä kuittaa ja jatkaa siemailuaan!16 kommenttia

 1. Olisin toivonut samaa kotiabsolutisuutta omilta vanhemmiltani. Kummallakaan vanhemmista ei ollut ongelmaa käytössä, mutta toisinaan vain kyttivät liikaa ottaen huomioon, että olimme ympärillä. En väitä traumatisoituneeni siitä mitenkään, mutta kyllä muistan elävästi sen pelon, kun jouduin pitämään pikkusiskostani huolta, kun vanhemmilla oli muut jutut mielessä. Myöhemmin äiti lopetti juomisen lähes kokonaan ja monen syyn seurauksena isällä ongelmia ottaa kohtuudella. Saunaoluet jäävät saunaolueisiin, mutta suuremmissa tapahtumissa menee aina tölkkikaupalla tavaraa kurkusta alas. Edelleen aistin herkästi vanhempien humalatilan, enkö koe sitä mitenkään iloisena asiana ja kunhan pyöräytän itse muutaman naperon maailmaan, en tahdo heidän joutuvan pelkäämään minua tai miestäni samalla tavalla kuin joskus itse pelkäsin vanhempiani, tai lähinnä vieroksuin äitiä ja pelkäsin isää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaa kurjalta :/ vaikka et sen enempää traumatisoinutkaan niin eihän se mukavaa ole! :/ hyvä päätös sinulta toimia eritavalla omien lapsien kanssa <3

   Poista
 2. Itse juuri saunoin pitkän kaavan mukaan lasten mentyä nukkumaan ja nautin itsekseni tässä vielä saunasiiderin. En koe tässä mitään väärää. Olen joskus myös juonut yhden lasten läsnäollessa eikä siinäkään mielestäni ole mitään väärää. Mutta jos useamman tahtoo ottaa niin silloin lasten ei tarvitse sitä nähdä. Eli nauti viinistäsi 😊 -jenspa

  VastaaPoista
 3. Itse olen sitä mieltä, että alkoholin kohtuullinen käyttö (=ilman humalaan, tai ainakaan selkeään humalaan tulemista) on täysin eri asia kuin humalajuominen. Oikeastaan näiden kahden asian sekoittaminen keskenään on suomalaisen alkoholipolitiikan keskeisin virhe, joka viime kädessä johtaa humalajuomisen yliedustukseen suhteessa muihin maihin.

  Tämä kahden asian sekoittaminen johtaa myös kaikenlaisiin älyttömyyksiin kuten siihen, etteivät monet ihmiset uskalla antaa lastensa juoda simaa tai kotikaljaa, koska siinä voi olla nolla pilkku jotain prosenttia alkoholia (jolla ei ole lääketieteellisessä mielessä mitään merkitystä pienellekään lapselle), jolloin se juoma on yhtä kuin alkoholijuoma ja ihmisten mielissä käsitteellisesti sama asia kuin oluen/viinin/viinan juottaminen lapselle.

  Jos lapsi ei näe vanhemmiltaan esimerkkiä kohtuullisesta alkoholinkäytöstä, eli esimerkkeinä vaikka yhdestä viinilasillisesta, esim. puolesta litrasta olutta tai jokusesta senttilitrasta väkeviä juomia, niin omasta mielestäni siinä kasvaa riski sille, ettei lapsi itse myöhemmin omaksu kohtuullista alkoholinkäyttöä. Sen sijaan alkoholista muodostuu herkästi kuva jonkinlaisena mystisenä kiellettynä hedelmänä ja humaltumisvälineenä, mikä lisää riskiä sen väärinkäytölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi hyvä kommentti! Olen ihan samaa mieltä, suomalaisten alkoholi politiikka on kyllä outo! :)

   Poista
 4. Kyllä sen lasillisen ja kaksi voi ottaa, kun lapset menevät nukkumaan. Voi sen yhden lasin ottaa lasten valveilla ollessakin ja itse ainakin puhuin aikoinani aikuisten ruokajuomasta lapsilleni. Ehkä tärkeintä on se, että lapset kokevat olonsa turvalliseksi ja homma ei riistäydy käsistä.

  VastaaPoista
 5. Omat porukat lopetti alkon käytön kokonaan jo ennen kuin ne synnyttiin vaikka olivat itse vielä tosi nuoria, kaikille se vaan ei sovi. Varsinkin jos haluaa rakentaa yhteisen tulevaisuuden. Itse en ole niin mustavalkoinen, minulla on kyllä samoja pointteja kuin sinulla tuossa asiassa.

  VastaaPoista
 6. Ollaan miehen kanssa absolutisteja joten tätä ei tarvitse omalla kohdalla miettiä. :) musta on ihan ok jos lapsen seurassa nauttii juoman tai muutaman, kunhan alkoholin määrä ei muuta omaa käytöstä siinä määrin että lapsi tuntee olonsa turvattomaksi. Omakin poika on ollut mukana alkuillasta kaveriporukan (päälle parikymppisten) pikkujouluissa, joissa muut kittaavat kaljaa hyvällä fiiliksellä.

  VastaaPoista
 7. Lähes koko ajan kun on ollut lapsia olen ollut raskaana tai imettänyt ja siksi alkoholi on jäänyt juomatta. Mutta äärimmäisen harvoin ennen lapsiakaan käytimme kotona alkoholia, joten tuskin se tulee kuvioihin sittenkään, kun imetys joskus loppuu. Enkä koe sille mitään tarvetta. Absolutisteja emme ole ja esim. ravintolassa lasiviiniä on oikein hyvää ja mökkisaunankin päälle maistuu itselleni siideri ja miehelle olut. Oman vanhemma alkon käyttö on harmittanut useasti, en halua samaa lapsilleni missään nimessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oma kokemus varmasti vaikuttaa eniten näihin päätöksiin mitä alkoholin suhteen tekee itse vanhempana! :) hyviä ajatuksia!

   Poista
 8. Mun mielestä jos alkoholi ei ole ongelma, siitä on turha tehdä ongelmaa. Meillä on tapana juoda sauna oluet ja joskus kesällä voidaan juoda oluet/siiderit kun vaikka grillataan ja sitten taas talvella saattaa maistua lasi punaviiniä illalla. Mutta määrät tosiaankin jää yhteen tai max kahteen. Lomamatkallakin joimme illallisella aina lasit punaviiniä. Ei tälläistä "juomista" voi rinnastaa viinanhajuiseen, hoipertelevaan vanhempaan joka tuntuu lapsille vieraalta ja pelottavalta, sellaista en hyväksy koskaan.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.