keskiviikko 10. elokuuta 2016

Vanhempi, näin selviät lapsesi päivähoidon aloituksesta!

Kalenteri on tullut taas siihen kohtaan vuotta, että kesälomat alkavat hiljalleen olla taputeltu. Työt alkavat, koulut alkavat ja päiväkodit avaavat ovensa. Monen pienen ihmisen päivähoitoura alkaa näillä näppäillä ja netti on täynnä erilaisia muistilistoja mitä lapsilla on hyvä olla hoidossa mukanaan. Vaan mites me vanhemmat? Hoitoon vieminen tapahtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

1.Vie lapsi hoitopaikkaan
2. Hyvästele lapsi
3. Lähde
4.  Koita pärjäillä


Niin, koita pärjäillä. Hoidon aloitus on suuri muutos myös meille vanhemmille. Toiset ottavat sen raskaammin kuin toiset. Tässä pari vinkkiä joilla voit helpottaa hoidon aloituksen stressiä ja paineita vanhempien näkökulmasta!

Käykää tutustumassa päivähoitoon usein ennen kuin arki alkaa. Sen lisäksi että lapsen on helpompi aloittaa hoito, on sinun helpompi viedä lapsesi sinne. Kun näät miten arki siellä toimii ja miten hoitajat siellä toimivat alkaa pikkuhiljaa luottamus hoitajia ja toimivaa arkea kohtaan rakentua.
Anna aikaa itsellesi. Luottamuksen syntymiseen menee hetki.

Kerro toiveistasi ja tunteistasi päivähoidon työntekijöille. Et ole ensimmäinem vanhempi jota enemmän tai vähemmän jännittää ja jopa itkettääkin. He varmasti osaavat auttaa.

Pyydä ensimmäisinä päivinä lähettämään lapsen kuulumisia tekstiviestillä. On helpompaa olla erossa kun vaikka lounasaikaan saa viestin miten lapsen päivä on sujunut taikka itkuisen eroamishetken jälkeen tuleekin viesti että päivä on lähtenyt hyvin käyntiin!

Kun haet lapsen hoidosta, mene ajan kanssa. Kysele lapsen kuulumisia ja kulunutta päivää. Tähän on hyvä varata hetki aikaa koska päiväkodin arki saattaa olla ajottain hyvin hektistä. Jos lapsiryhmä on juuri siirtymässä ulos sinun hakiessa lastasi, odota että ryhmä on ulkona jotta saat rauhassa vaihtaa pari sanaa hoitajan kanssa. On rauhoittavaa kun kaikki on mennyt hyvin lauseen sijaan saat lauseita ja tarkkoja kuulumisia. 

Koska päiväkodin arki on hektistä, varaa erillinen palaveriaika hoidon alussa. Aika, jolloin voitte rauhassa istua hoitajan kanssa alas ja jutella. Muista sanat kasvatuskunppanuus ja perhelähtöisyys. Hoitajat viettävät lapsesi kanssa monta tuntia päivässä ja huolehtivat hänestä. Mutta hän on siellä myös teitä vanhempia varten.

Lohduttaudu ajatuksella: kyllä se siitä. Enemmin tai myöhemmin. Jotkut vaativat enemmän aikaa kuin toiset. Uuteen arkeen voi tottua nopeasti tai sitten se vie kuukausia. Mutta kyllä siihen tottuu. Tai ainakin oppii sietämään!

Ja kyllä, suuri huuto vanhemman perään saa tuottaa vanhemmalle pienen mielihyvän. Onhan se hienoa että toinen kaipaa ja välittää niin kovasti.

Ja kyllä, ilman itkua ja reippaasti jäävä lapsi saa aiheuttaa hieman mielipahaa. Eikö hän välitäkkään? Olisi nyt edes vähän nurissut...kyllä ne lapset välittää ja niin hirveästi välittävätkin!

Tsemppiä kaikille joilla uusi arki on ihan ovella tai jo alkanut!


3 kommenttia

 1. Ai kamala kun tuli ihan roska silmään :(
  Pojat on nyt vihdoin saamassa hoitopaikkoja, ja palaveerataan ensiviikolla vanhemmat ja hoitajat, sen jälkeen viedään pojat tutustumaan.
  Nyt kun se paikka vihdoin on, iski kamala jännitys. Ihan kamala.
  Todellakin uskon että ensimmäistä kertaa hoitoon vieminen on meidän tapauksessa äidille pahempi kuin lapsille. Melkein kolme vuotta kotona on tosi kauan. :O
  Byääähhh ja jeee! Ristiriitaisin tunnelmin siis. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ristiriitaisin tunnelmin saakin olla<3 hyvin se murunen menee<3 pojat pärjää varmasti hyvin ja kyllä äitikin vaikka hetki menee varmasti tottumiseen <3

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.