sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Koska lapsi tarvitsee harrastuksen?
Ä: Haluaisitko rakas aloittaa jonkun harrastuksen! Vaikka jonkun tanssin tai jumpan kun tykkäät siitä niin kovasti?

E: Joojoojoo koska mennään!

Ä: Äiti ei sitten välttämättä voi tulla sinne jumppaan mukaan vaan menet yksin...

Elvira tuijottaa minua silmät lautasina..
Ja minä mietin minun pientä vauvaani jumppasalin nurkassa nyyhkyttämässä pienet mustat karjalanpiirakkatossut jalassa.

Ä: Jos etsitäänkin joku harrastus johon äiti voi tulla mukaan ettei sinun tarvitse mennä yksin?

E: Ei tarvitse äiti, ei se minua haittaa. Kyllä minä pärjään.


Auts. Auts ja auts. Koska minun vauvastani tuli noin iso? Aika kenties venyttää napanuoraa hieman...Koko pointti kuitenkin oli, milloin teidän lapset ovat aloittaneet ensimmäisen harrastuksensa? Ja mikä se on ollut? Mietin että saattaisi olla Elviralle kiva päästä ikäistensä seuraan vaikka kerran viikossa. Varsinkin kun päiväkotiura alkaa vasta maaliskuussa. Toisaalta taas mietin että RAASKINKO MINÄ kiikuttaa lapseni työpäivän jälkeen harrastukseen ja taas ollaan erossa. Vai olisiko joku yhteinen juttu ilta-aikaan meille kaikille! Täytyy otttaa selvää, sepäs vasta kivaa olisikin! Toisaalta taas mietin että jos sitten joskus. Nimittäin kun päiväkoti alkaa eikös siinä ole harrastusta, hälinää ja seuraa kerrakseen? Olisiko kurjaa lopettaa harrastus jo parin kuukauden jälkeen tai sitten tulisiko arjesta liian rankkaa pienelle lapselle jos harrastustoimintaa olisikin vielä päiväkotipäivän jälkeen? 


Mitä teillä harrastetaan ja koska harrastus on aloitettu?


P.s Kuvat ovat eiliseltä kun olimme tyttöjen ja siskoni kanssa Salossa kuuntelemassa Fröbelin Palikoita. Oli aika huikeaa ja nostalgista kun omasta lapsuudesta tutut biisit tanssittivat nyt omia lapsiani! Sekä meitä aikuisiakin...

14 kommenttia

 1. Meidän lokakuun alussa 3v täyttänyt aloitti lokakuussa jumppakerhon. Kerran viikossa 45min ilman vanhempia. Hyvin on alusta asti suostunut jäämään, vaikka alkuun jännitin vähän miten menee,kun ollut aina vaan kotona. Marraskuun alusta tuli lisänä kerran viikkoon kerho, jos sen nyt voi mieltää harrastukseksi 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaapa tosi kivalta! :) täytyy ottaa selvää olsiiko täälläpäin myös jotain tuollasta! :)

   Poista
 2. Lapset on tietty erilaisia mutta meillä esikoinen aloitti jumpan olikohan se 4 vai 5-vuotiaana. Päivät päiväkodissa minusta riittivät. Kuopus on nyt 2.5-vuotias ja päiväkodissa. En varmaan vielä hetkeen ole häntä harradtukseen laittamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tätä minäkin mietin että eiköhän päiväkoti ole tarpeeksi! :) MUTTA... :p

   Poista
 3. Me just aloitetaan eka harrastus vauvaharrastusten jälkeen nyt keväällä, kun neiti jää pois päiväkodista. Voin kuvitella että Lilian menis pitkin seiniä, jos ei sais välillä purkaa energiaa johonkin jumppaan ikäisten seurassa. En tiedä saako siihen äiditkin osallistua, mutta tarkoitus olisi tehdä siitä sellainen juttu mihin yleensä ei vauvaa oteta mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on totta että varmasti kaipaa jotain kun jää kotiin ! :) kivalta kuulostaa!

   Poista
 4. Ei minusta lapsen välttämättä tarvitse missään iässä "harrastamalla harrastaa" jotain (tyyliin että käydään vaikka ohjatusti harjoittelemassa jalkapalloa tai pianonsoittoa ja vanhemmat maksavat siitä sitten rahasumman x).

  Toisaalta onhan se ihmiselle hyväksi (myös aikuiselle), että on vapaa-ajalla ihan perusjuttujen ohella myös joku erityinen mielenkiinnon kohde. Sehän voi olla vaikka piirtäminen, lukeminen, luistelemassa käynti (myös siten, että siinä ei ole mukana mikään jääkiekko- tai taitoluisteluvalmentaja) tai vaikka se, että on kiinnostunut tyyliin eläinlajeista tai historiasta ja opettelee sitten kaikkea siihen liittyvää.

  Harrastamisenhan voi aloittaa ihan milloin vain lapselle syntyy mielenkiinto johonkin toimintaan, kunhan vanhempi ei katso sen mielenkiinnon toteuttamisen olevan lapselle haitallista tai muuten vaan liian hankalaa tai kallista. Toisaalta jos jotain "ikärajaa" pitää miettiä, niin joltain 8-10 v vanhalta viimeistään lähtisin itse kysymään, että eikö lasta kiinnostaisi mikään muu kuin koulunkäynti ja aivan perusleikkiminen ja/tai kaverien kanssa olo. Vaikka sinänsä jos lasta nyt ei mikään muu kiinnosta, niin eihän sitä kiinnostusta pakollakaan voi luoda (sellainen muuttuu enemmän lapsen piinaamiseksi ja tämän vapaa-ajan varastamiseksi jos pakotetaan johonkin harrastetoimintaan josta lapsi ei pidä). Korkeintaan voi lapsen kanssa kokeilla jotain ja katsoa, josko mielenkiinto heräisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mun mielestä myös toi on tosi tärkeetä ettei harraastamalla harrasta vaan se halu lähtee lapsesta ! :)

   Poista
 5. Mun mielestä se niin riippuu sekä lapsesta että vanheman jaksamisesta. Esim. meidän 3-vuotias ei tykkää yhtään vieraista ihmisistä ja hälinästä, joten harrastus on lähtenyt vain ja ainoastaan hänen omasta halustaan ja menee hänen omilla ehdoillaan. Jos taas vanhemmasta tuntuu, ettei jaksa pitkän päivän päälle juosta lasten harrastuksissa niin onko pakko? Kyllähän ainakin alle kouluikäiset pärjäävät hyvin ilmankin ja ehtivät harrastamaan myöhemminkin.

  Meillä siis jokainen harrastus on lähtenyt lapsen omasta kiinnostuksesta. Ellei heitä olisi mikään kiinnostanut, olisimme varmasti kouluiässä lempeästi jotain ehdotelleet, mutta toisaalta hyväksyneet myös harrastamattomuuden. Harrastuksenhan pitäisi kuitenkin lapsestakin olla se hauska juttu eikä mikään pakkopulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :) hyvin sanottu ja hyviä ajatuksia, oon ihan samaa mieltä! :)

   Poista
 6. Itselläni ei kyllä ole vielä lapsia, mutta mä aloitin 4-vuotiaana tanhun ja sitä harrastin perhepäivähoitopäivän jälkeen ja myöhemmin myös päiväkodin jälkeen. Eskarissa sitten kävin uimakoulussa niinkuin lähes jokainen muukin ryhmäläiseni ja ekalla luokalla aloitin säännöllisesti ratsastuksen äitin jalanjäljissä ja sille tielle sitten jäin :) Kävin sillon tällän myös pienempänä jossain ponitalutuksissa eli oli muutama harrastus päällekkäinkin, mutta ei itselleni ainakaan ollut mitenkään rankkaa, kun se tanhu ja uinti nyt ei mitään ns. tavoitteellista treeniä ollut vaan semmosta perus höntsäilyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olen myös ollut todella harrastavainen lapsena enkä kyllä minäkään mieltänty sitä rankakasi! :) tosin vähän vanhempana enkä kyllä itse ole päiväkodissa koskaan ollutkaan joten en sitä osaa sanoa miten siihen suhtautuisin! :) kiitos ajatuksista, helpotti minun ajatuksiani! :)

   Poista
 7. Meillä on harrastettu ja paljon jo pienestä pitäen. Vanhin aloitti jalkapallon vanhempi-lapsi ryhmässä jo 1,5 vuoden ikäisenä. 3-vuotiaana aloitettiin jalkapallon lisäksi myös jääkiekko. 7-vuotiaana näiden kahden lisäksi mukaan tuli myös yleisurheilu. Nyt poika on 11 ja harrastaa edelleen näitä kaikkia ja on erittäin innostunut kaikesta liikunnasta.

  Tällä hetkellä 9-vuotta olevat kolmospojat harrastavat myös samoja lajeja ja aloittivat suunnilleen saman ikäisinä.

  VastaaPoista
 8. Ihana tyttö teillä..! Ensi viikolla alkaa GoBabyGo.n perheliikunnat Turussa ja kuun lopussa lastentanssit "DanceKidsDance" 3-4 vuotiaille (jos haluaa jo harrastaa ihan yksin). Kurkkaa lisää: www.liikutaanilosta.fi

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.