torstai 1. joulukuuta 2016

Älä pakota lasta istumaan paikoillaan! Kyllä aikuisetkin härvää...

Peppu puutuu, pakko vaihtaa vähän asentoa. Jalat puutuu, vaihdetaan toinen jalka alle ja toinen päälle. Ja taas vaihto. Jalka heiluu. Pää kutiaa. Silmälasit tippuu, pakko korjata. Pää käntyilee ympäriltä tulevien äänten suuntaan. Yskittää, niiskuttaa ja vatsa kurnii. Napputelen kynää, työnnän kynsinauhoja alaspäin. Rasvaan huulia sekä käsiä. Leikin sormuksella. Kuuntelen ja keskityn. - Laura 23 vee, näytön vastaanottaja koulutuksessa.

Koulutuksen loppuosassa hymähdin ihan ääneen. Minä härvään. Eikö ole vähän tekopyhää pyytää töissä lapsia pysymään paikoillaan ja keskittymään kun ei sitä itsekkään näemmä osaa? Mutta osaanhan minä, mutta tarvitsen siihen kuuntelemiseen ja keskittymiseen myös jotain muuta aktiviteettia. 

Omatunto soimaa. Miten monesti sitä päiväkoti arjessa tämä allekirjoittanut unohtaa että meitä on moneen junaan. Toiset oppii kuuntelemalla, toiset tekemällä ja jotkut härväämällä. Kuten minä. On ihan hemmetin vaikea istua paikoillaan tekemättä mitään ja keskittyä johonkin. Tästäkin huolimatta kuulen töissä suustani usein sanat: ole paikoillasi ja keskity. Kun riittäisi lause: koita pysyä siinä omalla alustalla, härvää vapaasti mutta kuuntele samalla ja anna toisille keskittymisrauha.

Joskus ole paikallasi ja kuuntele kehotus on enemmän kuin tarpeellinen. Mutta sitä käyttäessä tulisi aina tuntea lapsi. Tietää että lapsi ei nyt oikeasti keskity eikä kyse ole härväämisestä oppimismenetelmänä. Vaikka kyllä härväämiselläkin pitää nyt lapsiryhmässä rajat asettaa. Pingispallona pomppiva lapsi saattaisi hieman häiritä muuta ryhmää. Sitten taas hieman peppuaan liikuttava, sormiaan heiluttaja ja kuunteleva lapsi ei vahingoita ketään. Maanantaina taidan antaa aamupiirissä lapsille pienet härväämislelut käteen ja katsoa, onko osalla porukasta hieman helpompi kuunnella sekä laulaa mukana. 

Lapset on lapsia. Pieniä ihmisiä omine toimintatapoineen ja persoonallisuuksineen. Vanhasta kasvatusajatuksesta jossa lapset istuvat paikoillaan ja kuuntelevat hiiren hiljaa on minun mielestäni päästävä eroon. Tai ainkin edes hivenen höllätä, pienin askelin kohti parempaa. Tutkitaan, härvätään, opitaan ja  nautitaan yhdessä tästä elämästä eikö vaan? Lapsen ei ole luonnollista istua hiiren hiljaa paikoillaan kuin patsas. Sitä varten on nuket. Joskin nekin nykypäivänä tuntuvat pitävän aikamoista älämölöä. Leluvalmiistajat tuntuvat vihaavan meitä vanhempia...Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.