sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Opetatko sinä lapsillesi kulutushysteriaa?

prinsessa1

Tytöt kiipesivät eilen aamulla meidän sänkyymme pomppimaan jotta saivat minut hereille. Elviralla oli tapansa mukaan lempiasusteensa päällä; Frozen mekko sekä prinsessakruunu. Suurten pomppujen seurauksena kruunu tipahti päästä ja kuului riksrakspoks. Hivenen kärsinyt mutta tähän saakka ehjänä pysynyt muovikruunu meni kahdeksi kappaleeksi. Elviran naama venähti ja hän sanoi: Ostetaan uusi kruunu! Katsoin hetken surullista naamaa ja totesin; mitäpä jos korjattaisiin se? Tiesin ettei kruunusta tulisi kovinkaan kaunis teipin avulla mutta ajatus uuden ostamisesta hirvitti. Jo ihan siitä syystä ettei ne kestä, mutta minua myös hirvitti Elviran kommentti. Ostetaan uusi. Miksi hän ei sanonut että korjataan se? Siksi, koska se ostaminen on nykypäivää ja me valitettavasti olemme tämän lapsellemme opettaneet.

Nykyajan kulutushysteria on aivan järkyttävää. Ostetaan, heitetään pois ja ostetaan uusi. Valitettavasti minun on myönnettävä syyllistyväni samaan. En muista, koska olisin viimeksi esimerkiksi ostanut jotain vaatteita koska ihan oikeasti tarvitsin ne. Minä halusin, en tarvinnut. Sama puhelimien kanssa. Nykyinen luurini on reilu vuoden vanha ja huomaan jo haikalevani uudemman mallin perään. Vaikka vanha toimii aivan loistavasti. Mutta kun siinä uudemassa olisi parempi kamera...

Olen viime aikoina miettinyt omaa käyttäytymistäni materiaa kohtaan siltä pohjalta mitä tahdon lapsilleni opettaa. Minä en tahdo että lapsieni ensimmäinen ajatus on aina että ostetaan uusi. Raha ei kasva puussa ja vaikka sinne sukanvarteen olisi jotain kertynytkin, niin rahan arvo ja sen arvostaminen on minun mielestäni yksi tärkeimmistä opeista joka meidän vanhempien tulisi lapsillemme opettaa. Myönnän itse syyllistyväni usein kauppareissuilla ostamaan lapsille jotain turhaa. Esimerkiksi smoothiet. Kun ei aina sieltä kaupasta tarvitse mitään ylimääräistä saada.

Nykypäivänä säästäminen tuntuu olevan vaikeaa, minun mielestäni ainakin oli. Mutta kun hetken ajan mietin mitä sitä kuukauden aikana tuli ostettua, huomasi miten paljon niihin turhiin "mielitekoihin" sai salakavalasti upotettua rahaa. Melkein joka kuukausi tuli ostettua jotain pientä kivaa sekä itselleni että lapsille. Niistä pienistä kivoista tuli nopeasti aika iso summa. Kun näihin heräteostoksiin kiinnittän huomiota ja jätän niitä tekemättä, saan kivan summan säätöön joka kuukausi. Samalla kun säästän rahaa niin opetan lapsilleni järkevää kulutusta. Kaikkea ei aina tarvitse saada vaikka kuinka haluaisikin. Miten vaikea tätä lausetta meidän aikuisten onkin välillä noudattaa!

Minua vähän hirvittää mihin tämä maailma on menossa kulutushysterian kanssa. Ostetaan ja omistetaan, se on se tärkein asia elämässä.  Elämästä pitää nauttia ja toisille siihen kuuluu shoppailu ja materian haaliminen. Minä haluan kuitenkin, että minun elämässäni se nautinto ja ilo tulee pääasiassa jostain muusta kuin ostamisesta ja omistamisesta. Joskus on kiva ostaa heräteostoksia ja hemmotella itseään sekä lapsia. Sen kanssa olen ihan sinut, kunhan se on se joskus eikä useimmiten. Minulla on tässä vielä hyvin paljon opettelemista mutta pienin askelin kohti nuukuutta ja säästeliäisyyttä. Pienin askelin kohti järkevää ja vihreämpää kulutusta.

Me korjattiin kruunu. Se kelpasi pienelle prinsessalle oikein hyvin. Joskin kruunu ei pysynyt enää niin tukevasti päässä. Elvira kuitenkin totesi: Voin sitten toivoa vaikka joululupukilta uuden kruunun lahjaksi. 

 

prinsessa

17 kommenttia

 1. Hienoa, että hän lopuksi oli tyytyväinen korjaukseen! :) Ja hienoa, että et heti lähtenyt ostamaan uutta. Täytyisi vähän itsekin alkaa laittamaan enempi säästöön..

  VastaaPoista
 2. Hienosti korjattu <3 Täytyy sanoa, että ennen lapsia rahaa tuli kulutettua paljon huolettomammin. Jo senkin takia, että kaupungilla tuli käytyä ihan huvikseen. Nykyään lähteminen on eräänlainen operaatio eikä varsinkaan lasten kanssa shoppailla huvikseen. Mutta nyt hoitovapaalla on pitänyt kiinnittää ostoskäyttäytymiseen erityistä huomiota ja olen huomannut, kuinka vähällä oikeasti tulee toimeen. Eipä ole tullut ostettua esim. kosmetiikkaa huvikseen. Se(kin) hyvä puoli tässä on, että olen tietoisesti käyttänyt loppuun kaapeissa pyöriviä kosteusvoiteita ym. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus! Ja muistutus itsellekin, etten minä eikä se vauva tarvitse miljoonaa samankokoista vaatetta tms. Tosiaan tässä kulutusyhteiskunnassa olis jokaisella opittavaa, kaikkea ei tosiaan tarvitse saada! :)

  VastaaPoista
 4. Olisi kyllä kiva, jos tavaran sijaan keskittyttäisiin enemmän myös yhteisiin elämyksiin ja hetkiin lasten kanssa. Käyttekö te muuten ulkona syömässä? Nyt on avautumassa uusi HopLopin lasten huippuravintola: https://hoplopster.fi/ Ootko kuullut jo?

  VastaaPoista
 5. Olisi kyllä kiva, jos tavaran sijaan keskittyttäisiin enemmän myös yhteisiin elämyksiin ja hetkiin lasten kanssa. Käyttekö te muuten ulkona syömässä? Nyt on avautumassa uusi HopLopin lasten huippuravintola: https://hoplopster.fi/ Ootko kuullut jo?

  VastaaPoista
 6. Tuohon teippiä vois kirjoittaa kuningatar Elsan kruunu ?

  VastaaPoista
 7. Tuohon teippiin voisi kirjoittaa kuningatar Elsan kruunu ?

  VastaaPoista
 8. Asiaa! Täytyisi itsekin kiinnittää asiaan enemmän huomiota. Liian paljon tulee osteltua sitä sun tätä ylimääräistä (pieni puolustus että kirppareilta lähinnä) ja lapset saa siitä väärän kuvan. Kerran löysin muutamalla eurolla yhden lapsen suosikkisarjan dvdn ja ostin sen ja annoin et yllätys, ni tän jälkeen lapsi kyseli varmaan kaks viikkoa et minkä yllätyksen hän tänään saa.. Mut joo tähän asiaan täytyy kyl oikeasti nyt itsekin kiinnittää huomiota.

  VastaaPoista
 9. Itsellä ollut mielessä samanlaisia ajatuksia, etenkin jouluna niitä tuli mietittyä. Itse olen aina tuhlannut huolettomasti ja ostanut heti jos olen jotain halunnut, nyt olen ruennut miettimään omaa kuluttamista ja sitä, että mitä kaikkea muuta sillä rahalla voisi tehdä. Haluan, että Milo oppii arvostamaan rahaa ja ymmärtämään, ettei se kasva puissa.

  Juuri kuulin kun yhden tuttavan lapsi oli heittänyt osan saamistaan lahjoista roskiin, ihan vaan koska ne eivät olleetkaan merkkituotteita. Olisi kamalaa ajatella, että omalle lapselle tulisi tuon tyyppinen ajatusmaailma...

  VastaaPoista
 10. säästämisestä saa kyllä ihan superisti mielihyvää :D vaikka vaatii täällä ainakin kärsivällisyyttä... :D

  VastaaPoista
 11. älä muuta sano, todellakin operaatio eikä TODELLAKAAN tuu täällä ainakaan ihan muuten vaan lähettyä kiertelee kauppoja lasten kanssa :D mä olen myös yrittänyt lopettaa turhan kosmetiikan ostamisen kun ne luottotuotteet on löytynyt niin mitä sitä hyvää vaihtamaan :p näin säästyn myös hutiostiksilta joita on tullut PALJON!

  VastaaPoista
 12. kiitos! <3 lastenvaatteett on kyllä petollisia kulutuskohteita!! Kun niitä ei ihan oikeasti niin paljon tarvi :D

  VastaaPoista
 13. sun kommentti taisi tulla kahteen kertaan! :) en ole kyllä kuullut, käympä katsomassa! Koska kyllä juu käymme syömässä ulkona aika usein! :)

  VastaaPoista
 14. äiti sunki kommentti tuli näköjään kaksi kertaa <3 no hei muuten totta!! Mutta hienot kruunut olitte tänää tehneet että ehkä tää ei enää kelpaa ;) <3

  VastaaPoista
 15. kirppareita täälläkin käytetään ja niistä ei kulutusomatuntoni juurikaan soimaa ;) ja hei tutulta kuulostaa, elvira usein kyselee kun tulen kaupasta että mitä yllätystä kassista tällä kertaa löytyy! Havahdutti kyllä siihen että ehkäpä hieman liian usein tulee ostettua sitä pientä kivaa lapsille!

  VastaaPoista
 16. hyviä ajatuksia sulla! :) ja voi apua, en tiedä mitä tekisin jos lapseni joskus tekisi noin ! :o kamala ajatus!!!

  VastaaPoista
 17. Oho, no niinpä tulikin tuplana, kun eka luulin nimimerkkini unohtuneen! Vaikuttaa tosi kiinnostavalta tuo HopLopin ravintola... ainakin mun mielestä.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.