sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Jokainen vanhempi tarvitsee tukiverkoston itselleen. Edes pienen.Kaupallinen yhteistyö. En hyödy linkkien klikkaamisesta.

Kun reilu neljä vuotta sitten tein positiivisen raskaustestin, en epäröinyt hetkeäkään ettenkö olisi siihen valmis. Tiesin, että kyllä minä ja me siihen pystyisimme. No okei, sillä hetkellä tiesin että kyllä minä siihen pystyisin koska meitä ei vielä ollut, mutta kun isi päätti epäröimättä jäädä siihen tiesin että kyllä me selvitään. Lapsen saaminen on aina elämän mullistava ja päälaelleen heittävä tapahtuma. Minusta huokui alusta asti kuitenkin varmuus asioiden järjestymisestä. Pelotti, mutta tiesin että kyllä kaikki menisi hyvin. Olen luonteeltani sellainen pärjääjä tyyppi, suosta noustaan vaikka olisi jo kaulaa myöden liejussa. Luonteestani huolimatta tästä varmuudesta ja lähes naiivista luottamuksesta saan kiittä tukiverkostoamme. Joka on kerrassaan upea.

Muistan edelleen miten isäni sanoi minulle kerrottuani hänelle raskausuutiset. Kyllä sinä pärjäät. Yksinkin. Se lohdutti ja lämmitti koska vahinkolasten vanhempien parisuhteiden onnistumisprosentti oli huhujen mukaan aika surkea. Tiesin, että vaikka miten kävisi niin minun perheeni olisi siinä. Isäni, äitini ja siskoni. Omat isovanhempani ja liuta kavereita. Odotin elämäni muuttumista rauhallisin mielin.Vaan miten kävikään, hullun nopeasta alusta huolimatta hän päätti jäädä. Ja hän on siinä edelleen. Parisuhteen ja perheen perustaminen samanaikaisesti on ollut haastavaa. Kun ei tunne toista kunnolla, on haastavaa rakentaa kotia ja perhettä toisen kanssa. Mutta me selvittiin, me tehtiin se. Vaikka välillä hieman päätä seinään saatettiin hakatakkin. Ja tiedättekö, minä en usko hetkeäkään että olisimme tässä ilman upeaa tukiverkostoamme.

Kaikki vanhempamme, isovanhempamme ja sisaruksemme asuvat lähellä meitä. Pisin automatka sukuloimaan on n. 40 minuuttia. Loput löytyvät oikeastaan 20 kilometrin säteellä meidän ympäriltä. Jo se pelkkä tieto että joku auttaa kun tarvitsee, on auttanut meitä ihan älyttömästi. Ja ihan konkreettistakin apua olemme tottakai saaneet. Mikä sen parempaa luksusta kun pääsee joskus istumaan valmiiseen ruokapöytään tai saa hetken kahdenkeskeistä aikaa rankan arjen keskellä. Jos meillä ei olisi tukiverkostoa, olisimmeko me koskaan ehtineet kunnolla tutustua toisiimme? Olisimmeko saaneet vauva-arjen keskellä rakennettua kestävää parisuhdetta jos olisimme aivan yksin? En usko, ja onneksi ei tarvitse ikinä tietääkkään. Pelkkä tieto siitä, että tuolla on kasa rakkaita ihmisiä jotka tarvittaessa auttaisivat sai arjen tuntumaan helpommalta.

Suomessa vallitsee aika vahvasti hoida omat lapsesi kulttuuri. Erityisesti me vanhemmat tunnumme ylläpitävän sitä itse. Jos lapsia hankkii, ne on itse myös hoidettava. Podetaan huonoa omatuntoa lapsen yökyläreissuista, rauhallinen ravintolailallinen menee kelloa vilkuilessa jotta ei vain olla liian kauan lasten luota pois. Minusta on ihanaa miten omistautuneita me olemme vanhemmuudelle ja omille lapsillemme mutta silti, kyllä me kaikki tarvitsemme joskus hengähdystaukoa arjesta. Joskus on ihan okei olla itsekäs ja tehdä asioita vain itsensä ja parisuhteensa takia. Ja vaikka lapset kuinka rakkaita ovakin, niin pakko myöntää että pieni hengähdystauko arjesta on joskus enemmän kuin paikallaan. Pienen vain Laura ajan jälkeen on äiti Laura taas paljon iloisempi ja pitkähermoisempi.

Meillä on aivan upea tukiverkosto mutta valitettavasti kaikilla ei niin ole. Toiset vanhemmat ovat oikeasti aivan yksin, ei ketään joka edes kauppareissun verran katsoisi lasten perään. Minä en usko että olisimme selvinneet ilman tukiverkostoa näin hyvin, joten nyt tahdon kertoa teille miten te, joilla sitä ei ole niin voitte saada itsellenne edes pienen osan siitä.Pääsin tutustumaan Sitly.fipalveluun jota kautta me kaikki voimme saada pienen palan tukiverkostoa ympärillemme. Palvelun tarkoitus on saattaa yhteen asuinalueesi vanhemmat sekä lastenhoitajat. Babysitter palveluun voi siis rekisteröityä joko hoitoa tarjoavana lastenhoitajana tai vanhempana, joka etsii lapsilleen luotettavaa lastenhoitajaa. Palvelu listaa kaikki lähelläsi olevat hoitajat ja löytäessäsi sopivan, voit ottaa häneen yhteyttä palvelun kautta.

Kun silmäilin palvelua tarjoavia lastenhoitajia niin mietin että vau, onpa huippu juttu! Suurella osalla palvelun hoitajista näytti olevan jotain lapsiin liittyvää opiskelua tai työtä taustalla ja se kyllä lisää luottoa hoitajaa kohtaan. Tuntuu myös ihanalta ajatukselta että he, joilla ei ole tukiverkostoa ympärillä löytäisivät jonkun pitkäaikaisen hoitajan lapsilleen. Tai ehkä vieläkin enemmän, jopa ystävän itselleen.

Minä en tiedä mitä ilman tukiverkostoa meille olisi käynyt. Olisimmeko yhdessä? Näin onnellisia? Olisiko meillä enemmän kuin yksi lapsi? En tiedä, ja onneksi ei tarvitsekkaan. Parisuhde joutuu koetukselle pienten lasten kanssa. Joskus on hyvä ottaa pieni tauko arjesta ja panostaa täysillä teihin. Tai vain itseesi. Jokainen meistä taarvitsee pienen palan luksusta arkeen aina silloin tällöin. On se luksus sitten rauhassa juotu kahvikuppi, ihana ravintolaillallinen tai kasvohoito niin yhdestä olen varma; vanhempana sinä olet aivan varmasti ansainnut sen.
Yheteistyössä Sitly fi palvelun kanssa.

Postausta muokattu. Palvelu ennen nimellä babysitter.fi ja postaukseen päivitetty uusi sitly.fi nimi.


3 kommenttia

  1. Varmasti on kätevä palvelu, mutta kaikilla rahaa ei välttämättä oo maksaa hoitajalle sitä 15 e tunti. Hyvä palvelu sellaisille kellä on.

    VastaaPoista
  2. hyvä pointti ja täysin totta ! :)

    VastaaPoista
  3. Aivan kuten Ellu sanoi. Mulla aikanaan yksinhuoltajana ja 100% ilman tukiverkostoa ei olisi ollut missään nimessä rahaa palkata hoitaja....vaikka oma jaksaminen oli äärirajoilla kun piti olla 24h lapsen kanssa, edes kauppaan en päässyt yksin. Ja kun lapsi oli kuumeessa oli pakko ottaa hänet mukaan kauppaan kun jääkaappi oli tyhjä...rankkaa oli mutta rahaa ei ollut jotta apua palkata.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.