tiistai 28. helmikuuta 2017

Pliis, kasvattakaa niitä lapsianne!Eilen töissä iltpäivällä olimme aivan kaikessa rauhassa ulkoilemassa lasten kanssa. Päiväkodin aidan taakse ilmestyi kaksi hieman vanhempaa poikaa, ala-asteikäisiä. Pojat juttelivat lasten kanssa ja ajattelim heidän olevan tuttuja. Hetken päästä kuitenkin minulle tultiin kertomaan että isot pojat pilkkasivat päiväkodin lapsia.

Sisälläni kiehahti ja sisäinen leijinaemoni päivähoitolapsiani kohtaan nosti päätään. Lähdin tarpomaan kohti aitaa samalla itseäni rauhoittaen. Maltti on valttia, muista että sinä olet aikuinen...

Juttelin tovin poikien kanssa. Pyysin heitä toistuvasti poistumaan tuloksetta. Keskustelun lomassa selvisi toisen olevan viidennellä luokalla, toinen oli hieman nuorempi. Käytin argumentin raukkamaista kiusata pienempiä mutta sekään ei tehonnut. Pojat jättivät lapset rauhaan mutta keskittyivät minulle vänkäämiseen ja uhitteluun. Ärsytys nousi ja jouduin oikeasti kerämään kaikem ammattitaitoni jotta pysyin tyyninä. Onneksi olin töissä, jos näin olisi tapahtunut vapaa-ajalla tuskin olisin pysynyt niin tyyninä...Lopulta pyysin lapsemme kauemmaksi aidasta ja lähdin pois tilanteesta. Hetken päästä huomasin poikien antavan periksi ja kävelevän kauemmaksi päiväkodista.Tuli aika lähteä kotiin ja parkkipaikalle kävellessäni näin pojat viereisen kerrostalon pihalla leikkimässä parin kaverin kanssa. Kävelin ohi kunnes kuulin huudon hei sinä! Kun käännyin poikiin päin, näin kaksi oikein kaunista keskisormea heilumassa suuntaani. Vilkutin kauniisti ja jatkoin matkaani.

Samalla mietin että mikä ihme heidän kasvatuksessaan on mennyt pieleen. Ensin kiusataan pienempiä, sitten vielä haistatellaan aikuiselle. Ihmiset, kasvattakaa niitä lapsianne. Opettakaa käytöstapoja, toisista huolehtimista ja kunnioitusta vanhempia kohtaan.

Tiedän, aina se ei ole kasvatuksesta kiinni ja siksi lisäänkiin: jos ikimaailmassa minun lapseni käyttytyvät noin niin olkaa kilttejä ja komentakaa. Minun lapsiani saa muutkin komentaa. Se olisi enemmän kuin suotavaa jos he perseilevät. Ja jos se ei auta, tuokaa kädestä pitäen heidät kotiin. En vielä tiedä mitä sitten tekisin, mutta onneksi minulla luojan kiitos on vielä vuosia aikaa hioa sotasuunnitelmaani tälläistä tilannetta varten. Toivon kyllä täydestä sydämestäni ettei minun lapseni ikimaailmassa käyttäisi näin ketään kohtaan.

Ja tarkkailkaa niitä kultamurujanne. Olkaa kiinnostuneita ja kyselkää kuulmisia sekä tekemisiä. En voi uskoa että tälläiset kaverit ihan herranenkeleitä kotonakaan tai koulussa ovat...Tosin meillä vanhemmilla on joskus vähän eri käsityksiä kasvatuksesta, rajoista ja käytöstavoista.

Kyllä kolahti ja ottaa edelleen pattiin. Olisi tehnyt mieli sanoa pari valittua ja ei ehkä niin valittua sanaa näille kahdelle sankarille. Kieltämättä oli aika haastavaa olla alentumatta lapsen tasolle ja haistattaa pitkät. Mitäpä se olisi pojille opettanut, niinpä. Eipä ainakaan hienoja käytöstapoja...Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa, me aikuiset ei vain voida käyttäytyä tämän sananlaskun mukaisesti aina...

Saako sinun mielestä toisten lapsia komentaa?


Mitä sinä olisit tehnyt kyseisessä tilanteessa?


21 kommenttia

 1. Laitappa kuule koululle viestiä asiasta. Sen verran huonosti ovat pojat käyttäytyneet että aivan aiheesta tulisi.

  VastaaPoista
 2. Tuo ehdotus on juuri oikea, missä kehotetaan ottamaan kouluun yhteyttä. Soitat suoraan koulun rehtorille ja kerrot tilanteen( jos vaan tiedät koulun, missä pojat ovat) Itse työskentelen koulussa ja meillä ainakin tultaisiin jätkien kanssa pyytämään anteeksi tuollaista käytöstä!

  VastaaPoista
 3. Olisin ottanut pojista kuvan ja lähettänyt sen kertomuksen kera läheisen koulun rehtorille.

  VastaaPoista
 4. Koululle viestiä??? Eiköhän se viesti pitäisi lähettää niiden poikien vanhemmille,sinne kotiin, Jolleivat pojat nyt koulunpihalta välitunnilla huudelleet päiväkotiin.Silloin tietysti on välituntivalvojankin tehtävä puuttua heidän käytökseensä. Ja oma luokanopettaja tarvittaessa viestittää asiasta noiden poikien kotiinkin.
  Pääasiallinen kasvatusvastuu lapsista on aina kodilla ja vanhemmilla. Koulun pääasiallinen tehtävä on opettaa ja tukea kotia kasvatuksessa. Tämä tuntuu nykyisin unohtuvan aika monelta vanhemmalta.Ei ole suinkaan harvinaista että jos opettaja lähettää kotiin viestiä lapsen huonosta käytöksestä niin vastaus kotoa on : "No jos asia sua häiritsee niin tee sille sitten jotain!" Koulun vaikuttamismahdollisuudet on silloin aika vähäiset. Ennen jos lapsi tuli koulusta kotiin ja valitti että opettaja oli komentanut tai puhutellut häntä jostain niin vanhempi kysyi että mitä sinä sitten teit. Nykyisin äiti tai isä tarttuu puhelimeen ja haukkuu opettajan tai kirjoittaa Wilmaan viestiä miten hänen lastaan on kohdeltu väärin. Ehkä yleistän, kyllä niitä lapsistaan huolta pitäviä ja hyvää käytöstä vaativiakin vanhempia onneksi vielä löytyy.Tosiasia vaan on että yhä suurempi osa opettajan ajasta menee ihan kaikkeen muuhun kuin siihen opettamiseen. Vanhemmat ovat väsyneitä,kiireisiä,stressaantuneita ja vanhemmuus on usein aivan hukassa.Ja siitä kärsii tietysti se lapsi.

  VastaaPoista
 5. Koulun sijaan viesti tulisi kyllä lähettää vanhemmille! Kasvatus vastuu on todellakin vanhemmilla. Koulun tarkoitus on opettaa ja tukea kotia kasvatuksessa, ei kasvattaa ja hoitaa hommia, mitä vanhemmat ei laskuuttaan jaksa hoitaa. Yhdyn täysin edelliseen kommenttiin!

  VastaaPoista
 6. Olipa törkeää käytöstä! Haluan uskoa, että kyseessä on kuitenkin poikkeustapaukset, koska 5-luokkalaiset kiusaamassa pk-lapsia...kuulostaa siltä, että näillä ei ollut kaikki ihan kohdallaan.
  Minusta viesti kouluun on hyvä idea, kyllä se koulusta kulkeutuu kotiin. Vanhempiahan ei voitu tuossa tunnistaa.

  VastaaPoista
 7. Vaikeaa sitä on laittaa vanhemmille viestiä jos ei tiedä kenen lapset on kyseessä

  VastaaPoista
 8. Oon miettinyt ihan vastaavanlaisia asioita viimeaikoina. Muutaman vuoden päästä valmistun opettajaksi ja kaiken sen innon seassa mua oikeesti vähän pelottaa. Mitä mä teen noille tollasille lapsille? Miten pystyn ikinä puuttumaan kiusaamistilanteisiin, kun tekee oman historian takia haukkua toinen osapuoli? Ja peloytavinta on se, että juuri nuo lapset sitä apua tarvitsevat, mutten vain tiedä miten tunnemyrskyssä pystyn tähtäämään tasapuolisuuteen ja "aikuismaisuuteen"...

  VastaaPoista
 9. Olen samaa mieltä ja toivoisin, että minunkin lapsiani komennettaisiin, jos he perseilevät.

  VastaaPoista
 10. Mutta kuinka kasvatetaan hyvätapaisia lapsia? Ihan käytännössä.
  Valitettavasti useimmilta vanhemmuus on hukassa. Pitäisi opettaa tämä ja tämä, mutta edes luunappia ei saa antaa. Huutaa ei saa. Pitää keskustella ja opastaa...
  Kaikilla ei vain ole taitoja pelata lasten kanssa fiksusti!

  Lasten pahoinpitely on hirveää, mutta niin on se "hyssys hyssyn kasvatuskin".

  VastaaPoista
 11. Pliis! Koita oikolukea tai pyytää jotain muuta oikolukemaan tekstisi! Kirjoitusvirheet tekevät lukukokemuksesta kauhean!

  VastaaPoista
 12. Mä olen myös saanu vielä kyllä pienemmillä about ekaluokkalaisilta huorittelut ja haistattelut niskaan kun käskin poistua päiväkodin pihalta koska päiväkoti on vielä auki... Huoh!

  VastaaPoista
 13. kumpa vaan tietäisi mistä koulusta pojat ovat niin laittaisinkin ! :/

  VastaaPoista
 14. opettaja isäni sanoi ihan samaa, harmi vain kun en osaa kuin veikata mistä koulusta pojat ovat! :/

  VastaaPoista
 15. tiedätkö, minä mietin myös kuvan ottamista mutta sitten aattelin että saan jonkun kunnianloukkaus/ykstyisyydenrikkomisen perääni :D

  VastaaPoista
 16. hyviä pointteja kommenttisi sisälsi! :) mutta uskon ja ainakin itse ajattelin niin että koulun kautta saa nimenomaan yhteyden niihin vanhempiin ! :) ei tietenkään koulu ole vastuussa mitä oppilaat vapaa-ajalla tekee mutta tuntuu ainoalta kanavalta saada yhteys vanhempiin jos on tuntemattomat kyseessä ! :)

  VastaaPoista
 17. totta, mutta koulun kautta lienee helpoin tapa saada yhteys tuntemattoman lapsen vanhempiin ! :)

  VastaaPoista
 18. Älä muuta sano! Ja eiköhän (mitä luultavimmin) kyseessä todellakin on poikkeustapaukset, itse en ainakaan ennen ole vastaavaan törmännyt!

  VastaaPoista
 19. kannattaa siis ensi kerralla jättää klikkaamatta ! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.