keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Kuinka valmistautua äitiyslomaan rahallisesti?

Raha, tuo tabujen tabu. Puhutaanpa vähän siitä.


Jokaiselle vanhempainvapaalle jäävälle on selvää että tulot tippuvat kun työelämästä jää pois. Minä olen sikäli mikäli onnekkaassa tilanteessa, että työnantajani maksaa täyden palkan kolmelta ensimmäiseltä lomakuukaudelta. Sen jälkeen kelan maksaman summan suuruus on n 70 % tuloistani.  Vaikka tulen tuolla rahalla vallan mainiosti toimeen kuten olessani töissä (summaan voi vielä lisätä lapsilisät ja blogitulot) niin olen aloittanut säästämisen vanhempainvapaata varten jo hyvissä ajoin. Tarkoitukseni on kuitenkin jäädä hoitovapaalle ainakin puoleksi vuodeksi vanhempainvapaan jälkeen. Ja silloin ne tulot sitten tippuvat todenteolla.

Yritän laittaa joka kuukausi sivuun vähintään 200 euroa. Tällä tavalla saisin hyvin kerättyä kasaan esimerkiksi autovakutuuksen suuruisen summan ennen kuin äitiyslomani alkaa. Olen kyllä miettinyt autosta luopumista kotona olon ajaksi, mutta kolmen pienen lapsen kanssa on kiva päästä liikkumaan helposti paikasta toiseen. Meidän elättäminen kaatuu Tinon niskaan kun kotihoidontuki alkaa, joten olisi kiva pystyä osallistumaam talouden pyörittämiseen edes hitusen. Ja kun se senttejen laskeminen ei houkuta yhtään, on siis kiva valmistautua tulojen romahtamiseen etukäteen. Mitä sitten olen tehnyt tai aion tehdä?

Yritän parhaani mukaan suunnitella isoja ostoksia etukäteen. Vaunut meillä jo on, mutta esimerkiksi pinnasänky ja suurin osa pienistä vaatteista on jo annettu eteenpäin. Säästeliäisyys on hyve, joten yritän ostaa vain tarvittavan sekä mahdollisimman paljon käytettynä.

Tilanpuutteen vuoksi tämä on kiusaus ja siunaus: pitää koluta kaikki kaikki kaapit läpi ja raahata tavaraa kassi kaupalla kirpputorille. Kaikki kirpputoritulot saavat mennä suoraan tilille jonne siirrän rahaa kotiäitiyttä varten. Myy vanhaa ja osta uutta mutta vain tarpeellista tilalle!

Kaikki ylimääräinen säästöön heti. Eli toisinsanoen blogitulot sekä kesälomarahat. Ne on sellaisia ylimääräisiä tuloja joita ilman olemme ennenkin pärjänneet, joten säästöön. Ei tule houkutusta käyttää mihinkään turhaan kun tilillä ei näy ylimääräistä rahaa.

Pistä työssäkäyvä puoliso maksamaan enemmän menoja. Tämä voi kuulostaa vitsiltä ja kirjoituksen loppukevennykseltä, mutta se ei ole vitsi. Meidän perheessä olemme kaikki tasa-arvoisia ja minun tulojen tippuminen ei ole vain minun ongelmani. Yhteiset lapset, yhteinen päätös että minä jään heidän kanssa kotiin joten yhteinen ansiomenetys ja yhteiset rahat. Kaikki mikä on sinun, on myös minun. Hyvässä ja pahassa, palkassa ja laskuissa.

Hätävarana pankista löytyy myös molempien rahastot mutta toivon todella, että ne säästyy koskemattomina unelmakotimme pesämunana. Minulla tai siis meillä on hyvä aika valmistautua rahahanojen surkastumiseen joten se on meidän moka jos tässä emme onnistu.

Taloudellinen turva tuo minulle rauhalliset yöunet ja turvallisuuden tunteen. Ja sitä paitsi, säästäminen on kivaa!


Miten teillä on valmistauduttu toisen vanhemman kotivanhemmuuteen? Yhteiset vai omat rahat?




 

12 kommenttia

  1. Meillä sama tilanne edessä lokakuussa. Meillä esikoinen aloittaa koulun syksyllä, joten päiväkodista ei tarvitse maksaa. Emme myöskään tarvitse iltapäiväkerhoa, koska olen kotona vauvan kanssa päivät, säästöä tämäkin. Hyödynsimme pankkimme tarjoamaa tarjousta, jossa ensimmäisenä vauvavuotena ei tarvitse lainasta maksaa kuin korot. Suunnittelimme silti laittavamme mahdollisimman paljon lyhennystä vastaavaa rahamäärää talteen, sitä varten kun siirryn kodinhoidontuelle, ja lyhennyksetön vuosi päättyy. Myös me joudumme ostamaan lähes kaikki vauvatarvikkeet, ja tähän meneekin eniten rahas. Olin suunnitellut laittavani mahdollisimman paljon säästöön ennen kun vauva syntyy, tämä suunnitelma kaatui sukulaisten valmistujaisten, rippijuhlien, ja syntymäpäivien takia :D
    Meillä myöskin kaikki talous menee tasan, mutta karu todellisuus on, että miehen tuloilla pääsääntöisesti eletään vauva aika, ja tuet jota minulle tulee, menee laskuihin ym. Säästämme myös vauvan vakuutuksessa, koska ensimmäinen vuosi on maksuton. Itse stressaan aina näistä raha-asioista enemmän kun mieheni, mutta uskon että olemme suunnitelleet kaiken niin että pärjäämme sen ajan mitä olen vauvan kanssa kotona. Tsemppiä teille odotukseen ja tulevaan vauva arkeen :)

    VastaaPoista
  2. Minä en ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt, miten puolisoilla voisi olla omat rahat, jos tarkoitus on käyttää myös kotihoidontukea, jolloin toisen tulot ovat lähes nollassa.

    Esikoinen (n. 5,5v) on ollut kotihoidossa koko elämänsä ja yhtä kauan meillä on ollut vaimon kanssa yhteinen tili. Sinne on mennyt aina tuet, työssäkäyvän vanhemman (milloin isä, milloin äiti) palkka sekä satunnaisista hanttihommista saadut palkat. Ja siltä tililtä on aina maksettu kaikki.

    Kun aikanaan kumpikin palaa työelämään, niin pohditaan uudelleen. Mutta siihen saakka tuo on tasa-arvoinen ja helppo tie.

    VastaaPoista
  3. Yhteiset rahat, niin sinällään mun ei ole erikseen tarvinnut valmistautua. Koko ajan toki pistetään myös säästöön :)

    VastaaPoista
  4. No, me emme ole koskaan yhdistäneet tilejämme, vaikka kumpikin on ollut pitkät pätkät kotihoidontuella. Yksinkertaisesti olemme toimineet niin, että kun normaalisti asuminen, ruoat ja laskut maksetaan puoliksi, niin kh-tukijaksojen aikana työssäkäyvä on maksanut koko asumisen ja ruoat, sekä joitakin laskuja enemmän. Kh-tuki on jäänyt kotonaolijan omiin menoihin sekä muutamiin laskuihin.

    VastaaPoista
  5. Meillä on yhteinen tili, johon tulevat kaikki palkat ja tuet ja josta maksetaan kaikki menot. Molemmat ovat olleet vuorollaan hoitovapaalla ja yhteisen tilin kanssa tulojen epätasainen jakaantuminen ei ole aiheuttanut mitään ongelmia. Päätös hoitovapaalle jäämisestä sen taloudellisine seuraamuksineen on ollut yhteinen.

    VastaaPoista
  6. Heippa!

    Ehdottomasti säästämällä, eli siinä vaiheessa kun molemmat on ollut töissä niin silloin ennakoivasti laittanut joka kk hieman rahaa sivuun sekä esim. veronpalautukset myös suoraan säästöön ym. meillä tietysti yhteiset rahat, mutta omat tilit kummallakin, asumiskulut menee puoliksi (työssä ollessa kummankin palkoista) mutta muuten maksellaan yhteisesti muita kuluja. Ja esikoisen kohdalla, hoitovapaan ajaksi otettiin pankista asuntolainaan lyhennysvapaata ja nyt toisen lapsen kohdalla sama juttu, se helpottaa paljonkin kun ei tarvitse kuin korot maksaa :)

    VastaaPoista
  7. kiitos tsempeistä ja samoin sinne ! :) me ajateltiin kyllä myös pistää laina "katkolle" hoitovapaan ajaksi. Äitiyslomalla ollaan aina lyhennetty lainaa mutta kotihoidontuelle tippuessa se on jo ihan mahdotonta!

    VastaaPoista
  8. pakko myöntää että en kyllä minäkään ymmärrä ! Yhteisiä ne lapset kuitenkin ovat! :)

    VastaaPoista
  9. ! :) tavallaan näin mekin ollaan otimittu jo monta vuotta, kokoajan säästöön edes jotain niin on sitä "hätävaraa" jota voi tarvitaessa käyttää, kuten äitiyslomalla !

    VastaaPoista
  10. meilläkin kyllä on omat tilit, mutta rahat on yhteisiä! :) se maksaa kuka maksaa ja kellä on varaa :p :D

    VastaaPoista
  11. hyvältä kuulostaa ! :)

    VastaaPoista
  12. meillä myös hoitovapaan ajaksi laitetaan laina vain koroille, ei siitä muuten selviäisi :p ainakaan niin mukavasti. Minun piti tehdä veronpalautusrahoille sama homma mutta hitto vie, sainkin elämäni ensimmäiset mätkyt :D luojan kiitos en kovin suuria :p harmittaa silti, vaikakkin oma moka!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.