maanantai 14. elokuuta 2017

Onko meidän perheessä refluksilapsi!?

Huono äiti -fiilis. Sillä on oikein kiva aloittaa maanantai ja uusi työviikko. Minäpä kerron mitä tapahtui.

Nukuimme yön huonosti. Isompi flunssassa, pienempi oma kitisevä itsensä pisin yötä. Aamulla yläkerrassa käveli kaksi pientä ja kiukkuista lasta. Pienempi vielä kiukkuisempi mitä yleensä. Juuri kun olimme tekemässä lähtöä päiväkotiin, antoi nuorimmainen komeasti ylen keskelle eteisen lattiaa. Saatoin mielessäni luetella liudan kirosanoja. Kiitos maanantai, pistät oikein parastasi. Pyykkikone laulamaan, soitto töihin ja viestiä päiväkotiin.

Mietinkin että ihmekös Matilda nukkui niin levottomasti. Kumma kyllä, muuten tuntuu aika pirteältä ja aamupalakin maistui oksentamisesta huolimatta. Sitten minulla välähti. Tai oikeastaan välähdys tapahtui oksennuksen koostumukseen liittyen, mutta tokkopa haluatte kuulla siitä lisää. Tämä ei ollut ensimmäinen, ei edes toinen kerta kun Matilda antoi merkkejä vatsataudista ilman vatsatautia. Tämähän on kuin minä itse pahimpina närästyspäivinä. Asuuko meillä refluksilapsi!?

Itse vatsavaivaisena tiedän harvinaisen hyvin millaisia oireita närästys aiheuttaa. Tiedän myös miltä se näyttää, kun närästys yltyy vessanpyntyn halailuun saakka. Ja tiedättekö, kaikki kolahti. Yks kaks noin vain. Kahden vuoden valvomisen jälkeen.

Huonosti nukkuva vauva. Öisin huutava vauva, muttei kuitenkaan koliikki. Nukahti helposti syliin pystyasentoon keskellä yötä. Nyt isompana nukkuu edelleen huonosti, herää kitisevänä ja kiukkuisena keskellä yötä. Haluaa juoda öisin useasti vettä. Nämä kaikki sopii lapsen refluksioireisiin. Kun luin vauvan refluksia, vielä useampi asia kolahti meidän vauvavuoteen. Miksi en silloin asiaa tajunnut!?

Harmittaa, harmittaa niin vietävästi. Lapsen puolesta, on hänellä varmasti kurja olo ollut useimpina öinä ja me olemme ihmetelleet ja ihmetelleet itkevää, huonosti nukkuvaa ja kiukuttelevaa vauvaa sekä taaperoa. Minulla on perjantaina äitiysneuvola, joten taidan siellä ottaa tämän asian samalla puheeksi jotta saan neuvoa ja ohjeistusta mitä nyt tehdään. Refluksi ei voi olla enää kovinkaan paha ja vain ajoittaista, koska yleensä jo nukumme ihan hyvin ja puklailua tai huonoja öitä ei tapahdu enää kovinkaan usein. Ruokavalio on kaiken a ja o, mutta millä ihmeellä kaksi vuotiaasta voi tietää mikä sopii ja mikä ei? Varsinkaan kun en tämän kahden vuoden aikana koko refluksia ole edes tajunnut..Refluksi vaiva näyttää olevan tällä hetkellä ajottainen joten voisin kuvitella sen liittyvään johonkin tai joihinkin ruoka-aineisiin? Vai..? Taidan aloittaa Matildalle ruokapäiväkirjan sekä unipäiväkirjan ja katsoa meneekö huonot yöt yksi yhteen jonkun tietyn ruoka-aineen kanssa.

Vauvauvuoden refluksi kuvaus sopii meihin kuin nenä päähän. Taaperoikäisenä oireista sopii moni, mutta vain ajottaisena. Harmittaa ja suututtaa. Miksi emme tajunneet tätä aikaisemmin? Minun huonosti nukkuva, tissillä kiukutteleva ja öisin raivoava vauvani ja taaperoni on vain ollut huonovointinen. Äitiydessä oppii kantapään kautta vaikka ja mitä, mutta nämä lapsen hyvinvoinnin kustannuksella opitut asiat olisi kyllä kiva tajuta nopeammin kuin kahden vuoden sisällä..No mutta, jokaisella pilvellä on hopeareunus. Jos tämä joulukuinen on samanlainen tiedänpä ainakin mikä vaivaa!!!!

Kokemuksia ja vertaistukea?


Ei vauvaikäisen lapsen refluksi, anyone!?
 

20 kommenttia

 1. Meillä vauva oksenteli 7 päivän iästä asti. Oksennus lensi kaaressa ja oli todella kipeä aina maidon juonnin jälkeen. Itki taukoamatta aina n.15 min. Tiskillä itki vaan. 1,5 kk ikäisenä sain vietyä lääkäriin oli maitoallergia.joka onneksi nyt lähtenyt jo pois kun lapsi 1,5 v.olisko jotain allergiaa??

  VastaaPoista
 2. Meillä on asunut leikki-ikäinen refluksilapsi. Oli kova röyhtäilemään. Samoin aaattoi ilman ennakkovaroitusta oksentaa kämmenen kokoisen lätäkön milloin mihinkin. Ei yleensä ilmoittanut asiasta edes jälkikäteen, vaan isoveli yleensä sitten löysi lätäkön. Jos meillä olisi ollut kissa, olisin varmasti syyttänyt sitä. "Oikeaan oksennukseen" meidän "refluksijätöstä" ei voinut sekoittaa.
  Koska olimme allergialäärin asiakkaista, saimme nopeasti lääkkeistä apua. Edelleen toisinaan käytetään, kun "ruoka nousee suuhun". Parissa viikossa rauhoittuu.

  VastaaPoista
 3. Moi! Refluksi on ikävä juttu. Itse kärsinyt siitä koko elämän ajan. Ei kumminkaan kuulosta niin pahalta, että joutuisi korjausleikkaukseen. Itse olen menossa korjauslwikkaukseen, en kykene syömään juomaan tai edes ajattelemaan ruokaa kun närästää pahasti ja polttaan. Olisin rauhallisin mielin sielä, nostatte vaan päätyä vaikka patjan alle tyyny niin pitäis helpottaa, itseä helpottaa myös.

  VastaaPoista
 4. Meillä vauvana oli "silent refluksia", hoidoksi gavisconia (jota ei juuri saatu annettua, kun kuuluisi antaa puoli tuntia ennen tai jälkeen syömisen, mahdottomuus vauvalla ja makukin vauvalle outo). Meni ohi kiinteiden aloituksen myötä reilu puoli vuotiaana. Samainen tyttö viime syksynä (6v) alkoi valittamaan polttavaa tunnetta kurkussa silloin tällöin. Saatiin Losec mups (tabletti,jonka saa liotettua tl vettä), tyttö söi sitä 2kk kuurin,ja meni sillä ohi. Tarvittaessa saa ottaa vieläkin, mutta ei ole ollut tarvetta. Kurjia vaivoja, mutta onneksi löytyy (toivottavasti) apu.

  VastaaPoista
 5. Mun poika täyttää lokakuussa 2v. Hän puklaa n. Kerran viikossa, nukkuu huonosti ja juo paljon öisin. Oireet kuulostaa samanlaisilta mitä mun pojalla on. Meillä on lääkäri 3 viikon päästä niin saadaan ehkä jotain selvyyttä tähän. Terkkari täällä on usein sanonu että johtuu vaan vatsataudista mutta meitä on 5 henkeä tässä perheessä ja ainoastaan 2v aina sairastaa joten en usko tohon vatsatautiin. Eikä kukaan sairasta vatsatautia kerran viikossa ??
  Toivottavasti teillä helpottaa pian ?

  VastaaPoista
 6. Suosittelen liittymään refluksilapset ry:n vertaistukiryhmään facebookissa mikäli mahdollista. Siellä paljon vauvojen refluksiin liittyvää vertaistukea ja kokemusten vaihtoa, mutta myös isompien lapsien. Ruoka-ja oirepäiväkirja lienee viisain tapa alkaa jäljittää ruokavalion pahiksia, tosin usein tuskallisen hidasta. Osa on saanut apua msas-analyysista tai food detective-testistä selvitystyöhön, mutta niistä jokainen muodostakoon itse mielipiteensä. Ja ainakin tuolla facebook-ryhmässä saa hyviä vinkkejä oman alueen yksityisistä lääkäreistä jotka ymmärtävät pienten lasten refluksista ja ottavat ongelman tosissaan.

  Mennyttä on turha surkutella, vaikka olisitte tienneetkin aiemmin niin ette välttämättä ainakaan olisi sen enempää nukkuneet. (Täällä refluksi tiedossa&hoidossa ja silti eka vuosi menty nukkumatta..) Toivottavasti saatte nyt apua ja neuvoja oireiluun!

  VastaaPoista
 7. Kokemusta on. Poika oli todella itkuinen vauvana, kunnes Nexium lääke ja allergia dieetti auttoi.
  Nexium jätettiin pois 1,5-3v. Välillä, sitten alkoi taas yö heräily ja veden juonti öisin. Kertoi aamuisin, että kurkkua polttaa.. taas Nexium käyttöön ja helpotus. Nyt poika 5v. Ja juuri olemme jättäneet lääkityksen pois, koska ei oireile. Toistaiseksi siis näin.
  Allergiat jäivät meillä vauvavuoteen jälkeen, mutta reiluksi on edelleen. Mahdollisesti koko loppuelämän kausittain vaivaten.
  Suosittelen, että menette hyvälle lastenlääkärille ja kunnon lääkitys. Se auttaa :)

  VastaaPoista
 8. Meillä on 2 fefluksilasta. Toisella oli vauvaiän silent.
  Refluksivaivan tunnistin 2-5vuotiaana helpoiten siitä, lapsen henki haisee jämerältä. Vähän niinku lehmän henki kun se märehtii. Sellanen imelähkö. Pienenä muksuista ei koskaan tienny,mikä oksennus on tautia,mikä kurkkukipu nuhaa, mikä yöravaaminen pahoja unia ...ja mikä sitten refua. Mutta tuo hengen haiseminen oli meillö selvä merkki. Pitemmän päälle sitä jo ymmärsi koittaa antaa kurkkukipuvaivaan ekana gavisconia. Jos se auttoi,vaiva oli sitä.
  Nykyään 8v osaa jo sanoa koska närästää. Meillä käytössä nykyään Losec mups viikon-kahden kuureina.
  Refluksiin vaikuttaa mitä suurimmassa määrin henkimaailman asiat. Ainakin meillä. Jos on jotain uutta ja hässäkkää elämäs (kuten nyt koulun alku), niin refluksi röyhähtää. Ei se aina oo siitä ruoasta kiinni.

  VastaaPoista
 9. Meillä myös leikki-ikäisellä 3v lapsella refluksi. Oireilee jatkuvana mahan sisällön nousuna suuhun syönnin jälkeen ja oireilu vain voimistunut nyt iän myötä. Näin jälkiviisaana minullekin valjennut miksi tätä pienokaista sai vauvana kantaa yöt läpeensä ja nukkui mielellään rinnan päällä. Jo silloin epäilin refluksia mutta neuvola kuittasi pulauttelut ym olankohautuksella. Nyt kokeiltu Gaviscon-kuuri josta ei juurikaan helpotusta oloon ole ollut ja ensi viikolla lääkäri aloittaa tarkemmat selvitykset ongelman laajuudesta. Tsemppiä teille, toivottavasti asia selviää ja saatte tarvittaessa hoitoa jotta pienen olo helpottuu!

  VastaaPoista
 10. Hei meillä perheessä diagnosoitu refluksi kaksosilla vasta 1v iässä, vaikka itse tiesin jo vauvasta asti. Neuvolassa ei uskottu, vaikka tunnistin oireet ja itsekin olen refluksista kärsivä.
  Vauvana hoidin poikien oireita miten itse taisin (asennot, maidonsakeuttaja, ruoka-aineet..) mutta 1v3kk marssin päivystykseen, kun toinen pojista pulautteli noin 20-30 kertaa päivässä pitkin taloa.
  Sitten alkoi omepratsolikuurit ja allergiatestit ym. Toisella pulauttelu vielä keväällä yltyi jopa 40-50 kertaan päivässä, jonka jälkeen sai maitoallergia- ja astmadiagnoosit. Herättiin 5kk ajan joka yö..

  Tällä hetkellä pojat 2v3kk ja ollaan juuri purkamassa maidotonta ruokavaliota. Oireet nykyään vähäisiä ja lieviä verrattuna vuodentakaiseen. :)

  Esikoinen 4,5v oireili myös vauvana samoin (lievemmin näkyvin oirein) ja vieläkin ruokailu takkuaa ym. Uskon, että hänkin varmaan refluksivaivainen oli/on.

  Kyllä näistä selviää, kun oppii tunnistamaan lapsen oireita aiheuttavat asiat ja vaatii asianmukaista hoitoa :)

  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 11. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.30

  mä en oo ainakaan osannut yhdistää allergiaan, tai ei ainkaaan oo mitään muuta oireita kuuin tuo satunnainen puklailu sekä levottomat yöt :/ :) meillä niin samalla kaavalla kuitenkin syödään (=ei kelpaa mikään uusi.. :D)

  VastaaPoista
 12. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.31

  kiitos kokemuksen jaosta! Joo eihän tuokaan mitään "oksennusta" oikein ole :)!

  VastaaPoista
 13. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.33

  otin neuvostasi vaarin, ja korotin sängyn päätyä nyt pysyvästi! Ja tiedätkö, niin hyviä öitä takana! :) meillä tosiaankaan ei kovinkaan paha tämä vaiva ole. Oireesi kuulostavat todella kurjilta, toivottavasti leikkaus auttaa! <3

  VastaaPoista
 14. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.34

  kiitos teidän kokemuksen jakamisesta! :)

  VastaaPoista
 15. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.36

  kuulostaa kyllä ontuvalta tuo terkkarin selitys, eihän toivottavasti kukaan kärsi mahataudista noin usein! Toivotaan että saatte helpotusta, meillä tuntuu olevan nyt taas hyvä jakso kun kohotin sängynpäätyöä! :)

  VastaaPoista
 16. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.36

  kiitos vinkistä ja tsempeistä! <3 liittysin ryhmään, siellä on kyllä ihan äärettömän paljon apua asiaan! :)

  VastaaPoista
 17. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.37

  kiitos kokemuksen jaosta! :)

  VastaaPoista
 18. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.38

  hyvä pointti tuo henkimaailma, itseänikin närästää pahasti jos kovin stressaaN! :D ja kiitos kokemuksen jaosta, en olekkaan tajunnut haistella toisen hengitystä sen tarkemmin! :) täytyy nuuhkia kun ensi kerralla on levoton yö ;)

  VastaaPoista
 19. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.39

  kiitos tsempeistä, toivotaan että sielläkin tilanne helpottuu ja saatte apua! <3

  VastaaPoista
 20. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.23. elokuuta 2017 klo 22.40

  kiitos tsempeistä! :) ja hui, kuulostaapa teidän refluksi vaikealta ja oireilevalta. TOdella paljon valitettavasti saanut kuulla tuota ettei oireita ole otettu neuvolassa tai lääkärissä tosissaan :/

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.