perjantai 22. joulukuuta 2017

Meidän lapset eivät saa alkoholitonta joulua.

Kuten tavallista näin juhlapyhien alla, eri sosiaalisen median kanavat täyttyvät kuvista ja kampanjoista alkoholia vastaa. "Anna lapsellesi alkoholiton ja onnellinen joulu, anna paras joululahja ja ja vietä joulu ilman alkoholia." Ajatuksena mitä mainioin ja varmasti aivan tarpeellinen kampanja tiettyä kohderyhmää ajatellen, mutta surullisen valitettava tosiasia on, että näissä aina huomaa tämän suomalaisen juomakulttuurin. Joko tai, pullo kossua tai kolaa, mitään välimuotoa ei tunnu olevan olemassa kun keskusteluja seuraa.

Meidän lapset eivät tule saamaan alkoholitonta joulua ja hyvä niin. Vaikka itse olen tässä siunatussa tilassa ja vietän jouluni kolan kanssa, toivon että muut aikuiset nauttivat ruuan kanssa lasin viiniä tai jouluoluen. Millä tavoin muuten lapset oppivat sen niin epäsuomalaisen juomakulttuurin nimeltä kohtuukäyttö?

Alkoholista on tehty mörkö. Ja mörkö se onkin, jos sen käyttö karkaa käsistä. Mutta lapset ottavat meistä mallia, mistä ihmeestä he oppivat sen ei yksi kaksi lasia juopunutta tee ajatusmallin ellei meiltä aikuisilta? Jos alkoholista tulee mörkä josta ei puhuta kuin pultsarien ja baari-iltojen yhteydessä, siitä tulee sellainen. Joko sitä otetaan kunnolla tai sitten sitä ei oteta ollenkaan. Kuka haluaa opettaa lapselleen näin?

Ei alkoholin tarvitse näkyä lapsiperheen arjessa ollenkaan, mutta siitä on hyvä puhua lasten kanssa. On olemassa aikuisten juomia, kuten paljon muitakin aikuisten juttuja. Meidän perheessä itseasiassa cocacola oli kauan aikuisten juoma, ja nykyään kun tulee mainos jossa joulupukki juo kolaa huutaa isompi lapsemme: Äiti, joulupukki juo kaljaa! Vähän on mennyt aikuisten juomat sekaisin...

Alkoholi ja lapsiperheet ovat edelleen asia, jota paheksutaan. Asian yllä leijuu sellainen häpeän verho, että pakko myöntää minunkin jättäneen joskus ravintolassa viinilasin tilaamatta kun lapset ovat olleet mukana. Kun kaikki kuitenkin katsoo paheksuvasti. Ei pelko ja piilottelu asenteita tai juomakulttuuria muuta.

Lapsi ei tarvitse alkoholitonta joulua ollakseen onnellinen ja turvassa. Lapsi ei myöskään tarvitse alkohollista joulua ollakseen turvaton ja peloissaan. Tärkeintä on tutut ja turvalliset aikuiset, jotka eivät illan mittaan muutu kummalliksi, hivenen vieraiksi ja haisevatkin oudolta. Valitettavasti näin ei jokaisessa perheessä ole. Ja se jos mikä särkee sydämeni. Tuntuu turhalta seurata kinasteluita viinilasin tai parin takia tuolla sosiaalisessa mediassa, kun jossain perheessä lapsi ei aatto aamuna saa vanhempiaan hereille. Ei tehdä kärpäsestä härkästä, koska niitä härkiä on olemassa aivan liian paljon.

Rauhallista ja selvää joulua kaikille<3


Oli se sitten alkoholillinen tai alkoholiton.


24 kommenttia

 1. Olipa hieno kirjoitus ! Ja täyttä asiaa ! Hyvää joulua teille ❤ ja iiiik koskas se teidän vauva mahtaa syntyä ?❤

  VastaaPoista
 2. Meidän lapset ja nuoret saavat alkoholittoman joulun tänäkin vuonna, sillä meillä ei alkoholia käytetä. Lähiseudulta löytyy kyllä se isovanhempi, joka sitten juo meidänkin puolestamme, joten kulutustilastoista huolehditaan meidänkin puolestamme.

  Vaikka meillä ei alkoholia juoda, ei yleensä edes sitä kuuluisaa yhtä, varjostaa alkoholi lastemme elämää ja joulua. Aikuisten on tarkkaan haarukoitava, milloin isovanhempaa kannattaa mennä tapaamaan, jos tilaisuutta mahtuu jouluun yhtäkään. Sellaista se vain on, alkoholismi.

  VastaaPoista
 3. No nyt oli kyllä täyttä asiaa :) Meillä kyllä otetaan jouluruoan kanssa lasi tai kaks viiniä ja saunasiideri. Kännääminen lasten seurassa on sitten aivan eri asia, jota ei soisi yhdenkään lapsen joutua kokemaan. Kohtuus kaikessa.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin alkoholi kuuluu jouluun, ja on itse asiassa kuulunut jokaiseen jouluuni 36-vuotisen elämäni aikana - nimittäin sivistyneesti, juuri kuvailemallasi tavalla. Jos homma karkaisi käsistä, minäkin kannattaisin alkoholittomuutta. Oikein mukavaa joulua ja kiitos kuluneesta blogivuodesta =)

  VastaaPoista
 5. Sä oot ihanan selväjärkinen ja maanläheinen ihminen noin nuoreksi ihmiseksi. Olen itse sua 10 vuotta vanhempi, mutta sun kirjoitusten perusteella tuntuu, että homma olis toistepäin. Ja tää on siis kohteliaisuus. Toivottavasti osaan olla edes vähän samanlainen mutsi omalla vauvalleni (5 viikkoa)...

  VastaaPoista
 6. Itse näin entisen alkoholistin lapsena olen tyytyväinen, että sitä yhtäkään ei oteta :) Raitis joulu on meillä nykyään itseisarvo ja jotenkin en kaipaa itsekään enää viiniä yms. Humallun aika helposti ja tykkään olla selvänä. Poikaystävänikin on ollut oma-aloitteisesti neljä vuotta ilman alkoholia

  VastaaPoista
 7. Yes indeed ja aamen! Olen sinua paljon vanhempi, mutta samanikäisten lasten äiti ja samaistun kirjoitukseesi täysin. Itselläni ei ole koskaan ollut alkoholismia lähipiirissäni, enkä ole elänyt viinanhuuruista lapsuutta, niin uskon sen vaikuttavan siihen että olen sallivampi alkoholin käytön suhteen lapsiperheessä. Jos on joutunut elämään ja näkemään alkoholin liikakäyttöä, niin ymmärrän että haluaa nollalinjan. Tsemppiä loppuraskauteen, kohta se on ohi. ?

  VastaaPoista
 8. Hienosti kirjoitettu. Minä pidän jouluna korkin kiinni niin kauan kun lapset ovat hereillä, kun he menevät nukkumaan saatan ottaa pari lasia viiniä tai alkoholillista glögiä. Haluan olla täysin selvä jouluna lasteni nähden. Muut aikuiset saavat ottaa, kunhan käytös on hyvää ja juomat pysyy kohtuudessa, tämä on minulle ihan ok. Muuten kuin jouluna opetan itsekin lapsille sitä "ruoan kanssa voi ottaa lasillisen, eikä se ole alkoholismia". Hyvää joulua! Jännitän täällä koska teidän vauveli syntyy

  VastaaPoista
 9. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Meillä ei olla alkoholin suurkuluttajia vaan voidaan ottaa silloin tällöin lasillinen vaikka lapsia olisi paikalla. Rillutteluillat on sitten erikseen jolloin ei lapsia kaivata paikalle.
  Sydäntä särkevä oli tuo kirjoittamasi, että jossain perheessä aatto aamuna lapsi ei saa vanhempia hereille. Niin surullista mutta täysin totta.

  Hyvää joulua teidän perheelle! :)

  VastaaPoista
 10. Mä en vieläkään oo kärryillä mitä alle kouluikänen hyötyy tietäessään jo 10v ennen käyttöä et tällästä on sivistynyt alkoholin käyttö :D Sama kuin opettaisi viiskymppiselle et tälläinen on hyvä kuolema.

  Mun vanhemmat oli sivistyneitä alkon käyttäjiä mun lapsuudessa. Silti yhden isän kännin nähtyäni (vahingossa) aloin pelkäämään eina kun yksikin kaljakorkki aukesi. Eikä isänkään ollut tarkotus känniä juoda, saati et mä oisin nähnyt mutta siitä asti mulle on ollut liki mahdotonta juoda kenenkään lapsen nähden. En nykyään siis käytä alkoa enää ollenkaan.

  On kuitenkin riski että jonkun käytös muuttuu jo muutaman lasillisen jälkeen ja se jo vie lapselta lohkon jouluilosta :) Mitä ajatuksia sulle nousee näistä?

  VastaaPoista
 11. Eurooppalaista juomakulttuuria kannatetaan täälläkin. Isäni oli alkoholisti ja samaa sairautta on suvussa pilvin pimein joten omakohtaista kokemusta löytyy. Itsekin olen saanut juomani juotua nuoruudessa. Olen kuitenkin sitä mieltä että esimerkki opettaa parhaiten ja siksi meidän juhlapäiviimme kuuluu alkoholi. Itsellä jäi vahingossa tänä jouluna väliin mutta ehkä muistan ensi vuonna! Saunaolut ja ruokajuoma on oivallinen tapa opettaa kohtuukäyttöä, tästä pidemmälle viety kilistely ei ole minunkaan makuuni. Alleviivaisin, ettei lapsen tarvitse kuitenkaan koskaan todistaa päihtyneiden aikuisten juhlintaa.

  VastaaPoista
 12. Hei,
  Miten Suomen laki määritteli alkoholista keskustelemisen blogien kommenteissa? Oliko kielletty vain silloin kun kyseessä yhteistyökumppani? JP Chenet saa toki nyt bloggauksen myötä ilmaisen mainoksen.

  VastaaPoista
 13. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.24

  Kiitos! <3 ja kiitos joulun toivotuksista näin mattimyöhäisenä :p ihanaa vuotta 2018 sinne!

  VastaaPoista
 14. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.26

  voi miten kurja kuulla :/ tsemppiä teidän tilanteeseen<3

  VastaaPoista
 15. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.26

  kiitos! :) täysin samaa mieltä! :)

  VastaaPoista
 16. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.28

  kiitos itsellesi että jaksat lueskella juttujani! :) ihanaa vutta 2018 sinne! Ja olen samaa mieltä, jos yhtään aikuinen epäilee ettei oma alkon käyttö pysy aisoissa lasten edessä on parempi olla täysin tipaton! :)

  VastaaPoista
 17. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.29

  voi miten ihana kommentti, kiitos siitä! <3 ja oikein paljon onnea vauvasta, ihan varmasti osaat olla aivan täydellinen äiti<3

  VastaaPoista
 18. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.30

  <3 kuulostaa oikein hyvältä :)

  VastaaPoista
 19. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.31

  toi on kyllä ihan totta! Jos itsekkin olisin joutunut elämään lasisen lapsuuden, olisin varmasti aivan täysin erimieltä tästä asiasta. Alkoholista kun tulee varmasti suuri mörkö jos joutuu kokemaan sen liikakäyttöä missään kohtaan elämässä, erityisesti lapsena ja nuorena!

  VastaaPoista
 20. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.31

  hyvältä kuulostaa! :) ihanaa vuotta 2018 sinne ! :)

  VastaaPoista
 21. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.32

  ihanaa uutta vuotta 2018 sinne ! :) ja niinpä, rilluttelut sitten erikseen kun lapset ovat turvallisesti jonkunm uun kanssa ;)

  VastaaPoista
 22. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.46

  Mä en ajattele asiaa ihan noin. Enemmänkin pointtini on se, että niiltä pieniltäkään lapsilta ei tarvitse piilotella kohtuullista alkon käyttöä. Kun sitä ei piilotella, lapsi kasvaa kohtuukäytön edessä ja aikuisten juoma on kuten lapsille limpparia. Ei meillä juoda alkoa lasten edessä sen takia, että halutaan opettaa lapsille kohtuukäyttöä vaan juodaan sen takia kun maistuu se yksi saunaolut tai lasiviiniä eikä sitä tarvitse lapsilta piilotella :) Ei se lapsi tarvitse esimerkkiä, voihan asiat hoitaa puhumallakin toki.

  Kurjaa että olet joutunut näkemään isäsi humalassa. Ja näemmä asiasta on jäänyt sinulle trauma, joka on täysin ymmärettävää enkä ihmettele yhtään. Onhan humalainen ihminen ihan hirveän pelottava lapsen silmissä. En siis ihmettele omaa linjaustasi yhtään kokemasti perusteella :)

  Vastuu käytöksen muutoksesta on totta kai fiksulla aikuisella. Oletettavaa kuitenkin on, että fiksu aikuinen tietää jo omat rajansa jos alkoa edes hitusen käyttää lasten edessä ja tietää, voiko viinilaseja juoda yhden, kaksi, puolikkaan tai ollenkaan niin että pysyy tavallisena ja turvallisena aikuisena lapsille :)

  VastaaPoista
 23. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.47

  todella hyvä alleviivaus ja niin totta ! :)

  VastaaPoista
 24. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. tammikuuta 2018 klo 10.49

  kommentointi pitäisi sulkea, jos kyseessä olisi sovittu yhteistyö tai mainostaminen.

  Bloggauksen myötä moni firma saa ilmaista mainosta kun erilaiset tuotemerkit vilahtevat jutuissa ja kuvissa :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.