torstai 8. helmikuuta 2018

Kun joku lapsiani netissä haukkui.Sain muutama päivä sitten ihan älyttömän ruman kommentin koskien rakkaita ja ihania lapsiani. Kommentti ei sinänsä hetkauttanut minua suuntaan tai toiseen, koska tiedän että sen jättäjällä ei voi yksinkertaisesti olla kaikki hyvin. Jo kommentin kirjoitusasu kertoi sen, ettei kyseessä ehkä ollut ihan täysillä käyvä aikuinen. Kommentti lensi kuitenkin suoraan roskakoriin, koska vaikka lapseni osa blogiani ovatkin niin heidän ei tarvitse altistua sitä kautta minkäänlaiseen kiusantekoon. Eihän he niitä kommentteja nyt näe tai kuule, mutta mikään mikä netissä on, ei välttämättä sieltä ikinä poistu. En menettänyt yöuniani kommentin takia, mutta mietin aika pitkän tovin että mikä saa aikuisen ihmisen haukkumaan lapsia? Miten sairas voi sellainen aikuinen olla?

En keksi oikeasti yhtään (hyvää) syytä, mikä voi olla sellaisen käytöksen takana. En sitten yhtään. Pakko kai sellaisen ihmisen on olla mieleltään hivenen vinksahtanut ja sairas. Ei kovinkaan kauniisti sanottu, mutten koe tässä tilanteessa olevani tilivelvollinen kovinkaan suuriin kohteliaisuuksiin. Jollain tasolla voisin ymmärtää tai edes yrittää, jos kommentti olisi suunnattu minuun. Mutta että minun lapsiini, en voi käsittää. Olen asettanut itseni jollain tasolla "julkiseen" asemaan blogini kautta, mutta lapseni eivät ole näiden kirjoitusten ja ajatusten takana. En ole hetkeäkään sitä mieltä että julkisuus tai mikä tahansa ammatti antaisi siunauksen nettikiusaamiselle, mutta vielä vähemmän ymmärrän millä tavoin jonkun mielestä se on oikeutettua lasten kohdalla.

Toisaalta kommentti herätti minut taas kerran pohtimaan omia valintojani äitinä, bloggaajana sekä kasvattajana. Että sikäli mikäli jos jotakin positiivista siitä kurjuudesta haluaa kaivaa. Mietin taas kerran, että missä menee se raja jolloin lasteni bloginäkyvyys riittää? Koska on aika sulkea heidät kuvista ja ehkä jopa teksteistä. Vielä enemmän mitä nykyään. Kuvia ja juttuja heistä edelleen on, mutta olette ehkä huomanneet blogin käsittelevän nykyään enemmänkin äitiyttä kuin lapsia. Tarkat neuvolakuulumiset ja kehityspostaukset ovat jääneet isompien tyttöjen kohdalla pois jo aikoja sitten. Vauvan neuvolakuulumisia täällä seurataan ehkä se vauvavuosi. Sitten riittää. Mutta riittääkö tämä sensuuri takaamaan lasteni yksityisyyttä pidemmän päälle? Minä olen sinut valintojeni kanssa, mutta kuinkakohan kauan? Blogini kävijämäärät kasvavat koko ajan, joten koska on aika jättää lapset sen ulkopuolelle? Vai onko koskaan sellainen aika? Minä kun tavallaan olen aika sinut tämän nettimaailman ja sen kautta tapahtuvan "elämän paljastelun" kanssa.

En tiedä miltä tämä touhu vaikuttaa sieltä ruudun toiselta puolen, lukijan näkökulmasta. En tiedä uskotteko jos sanon blogikuvieni sekä tekstieni takana olevan todella suuri sensuuri. Tänne blogin puolelle eksyy niin pieni osa meidän arjesta, ajatuksistani sekä lapsista. On paljon sellaista, jota en ikinä julkaisi täällä. On paljon kuvia, jotka jäävät kotikoneelle syystä tai toisesta. Jokaisen kirjoituksen kohdalla mietin haluanko työnantajani, vanhempieni tai naapurini tietävän sellaista. Koskaan kun ei voi tietää kuka näitä tesktejäni lukee. Onko tekstistä jotain haittaa minulle tai läheisilleni joskus? Voinko puhua tästä asiasta ventovieraan kanssa? Jos vastaan kyllä, teksti kuuluu blogiin. Jos edes hetken epäröin, teksti jää julkaisematta. Lapsiin liittyvien tekstien sekä kuvien kohdalla mietin, julkaisisinko itsestäni sellaisia kuvia tai tekstejä. Sen takia kaikki pottakuvat, uikkarikuvat, nenän kaivamiset ja muut samanlaiset jäävät kotiarkistoihin. Avopuolisoni vilahtelee blogissa nimellä, mutta muuten sukulaiseni sekä ystäväni ovat jääneet vähälle huomiolle. Tämä on minun valintani ja harrastukseni, ei heidän. Toki kun meidän perhe-elämästä ja lapsista on kyse niin mieheni mielipide vaikuttaa myös päätöksiini. Joskaan hän ei taida ikinä olla yhtään poikkipuista sanaa tästä hommasta sanonut. Toimintani tuntui hyvältä ja toimivalta, ja sitten tulee joku älykääpiö haukkumaan lapsiani.Vaikka en pahoittanut kommentista sen enempää mieltäni, niin sisäinen leijonaemoni syöksähti esiin. Nettimaailman takia, mutta myös sen takia että nämä ihmiset ovat oikeasti tuolla jossain. Kasvattamassa niitä omia lapsiaan minun lapsieni luokkakavereiksi, kerhokavereiksi tai naapureiksi. Että mietinpähän vain, millaisen kasvatuksen saa lapsi jonka äiti käy haukkumassa toisten lapsia netissä. Pelottava ajatus. Kommentti oli onneksi ensimmäinen laatuuaan, ja vaikka keskustelupalstat ja anonyymien kommentit ovat joskus aika kurjia bloggaajia kohtaan niin lapset yleensä jätetään rauhaan. Vaikka täytyy heti perään todeta, että lähes viisi vuotisen bloggaamiseni aikana olen tainnut tasan kaksi kommenttia jättää julkaisematta. Ja tämä lapsia koskeva kommentti oli niistä toinen. Olen joskus jopa yllättynyt miten asiallisesti täällä kommentoidaan aroista ja herkistä aiheista huolimatta. Jotka varmasti jakavat mielipiteitä. Kiitos siitä kovasti, nimittäin kyllä minun innostukseni lopahtaisi jos aina joutuisin mieleni pahoittamaan kun kommentiboksin avaisin.

Minulla on alusta saakka ollut tarkat ajatukset siitä, miten haluan tätä blogiharrastustani toteuttaa lasten kanssa. Olen edelleen samalla linjalla kuin viisi vuotta sitten enkä ole yhtäkään vanhaa tekstiä tai kuvaa joutunut poistamaan tai katumaan. Ja hyvä niin, nimittäin oman mukavuuteni lisäksi on tärkeää, että jonain päivänä pystyn perustelemaan valintani ja päätökseni lapsilleni. Minä olen päättänyt lisätä heistä kuvia ja tekstejä tänne, minun on siis osattava perustella päätökseni äitinä jos he joskus kyseenalaistavat sen. Ja toisaalta, on joskus hyvä kyseenalaistaa myös itse oma toimintansa. Eihän sitä muuten voi kehittyä tai olla varma, että se on edelleen ihan okei.

Tämänkertaisen pohdinnan ja kyyseenalaistamisen tuloksena jatkan siis edelleen samaa tuttua linjaustani. Toisaalta anonyymin kommentti herätti paljon ajatuksia ja sai kieltämättä minut hitusen varpailleen. Mutta kyllä sieltä takaisin laskeudutaan, nimittäin melkein jokainen teistä on kuitenkin ihan huipputyyppi.

 

16 kommenttia

 1. Sama asia koskee kaikkia "lapsibloggaajia", mutta kannattaa ihan aidon oikeasti pohtia sitä onko tarpeen laittaa lasten nimiä ja kasvokuvia nettiin. Ne eivät poistu sieltä ikinä. Itse en haluaisi, että minun lapsuuteni, esim. perheen talot ja taloudellinen asema, perheen koostumus ym. olisivat netissä löydettävissä myöhemmin. Nämä tiedot voivat olla netissä vaikka 50 vuotta. Kun googlettaa blogisi nimen ja katsoo kuvahaulla, tulee satoja kuvia myös lapsistasi. Asiaa on hyvä pohtia. Monista ihmisistä ei ole yhtäkään kuvaa internetissä, joten jo tuollainen julkisuus on julkista esillä oloa.

  VastaaPoista
 2. Samaten jos googlen kuvahaulla hakee vaikkapa tekstillä Elvira lapsi blogi tai Elvira blogi, niin saa kymmeniä ellei satoja kuvia lapsestasi. Nämä kuvat eivät poistu netistä välttämättä koskaan. Kannattaa pohtia sitä, miksi esim. presidentti Niinistön lapsi tai muut virkaatekevien lapset eivät ole julkisesti esillä kuten bloggaajien lapset, ja mitä haittaa siitä voi olla. Esim. uraa tekevälle naiselle ei välttämättä ole kovin kiva/uskottavaa, että itsestä löytyy vauvakuvia ja perheen tietoja on netti pullollaan. Samaten joku lukija saattaa ihan oikeasti tunnistaa tulevaisuudessa lapsesi esim. työnhaun yhteydessä.

  VastaaPoista
 3. Ja ei, noita aikaisempia kommenttejani liittyen lasten näkyvyyteen blogissa, ei sinun ole tarpeen julkaista, jos et halua. Kirjoitin ne lähinnä sinulle huomioksi. En seuraa mitään blogeja aktiivisesti, mutta aiheesi on hyvä ja sitä on käyty läpi muidenkin bloggaajien toimesta.

  VastaaPoista
 4. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.8. helmikuuta 2018 klo 17.16

  Nämä on todella hyviä pointteja ja olen kyllä pohtinut asiaa todella paljon! :) ja näitä on hyvä pohtia tasaisin väliajoin niin kauan kun tätä blogia kirjoitan. Olen myöa itse useasti googletellut ja katsellut esimerkiksi juurikin noita kuvia. Mikään ei netistä tosiaan koskaan välttämöttä poistu, siksi mietin aina tarkoin mitä tänne kirjoitan ja kuvaan. Ja kun faktahan on se etten voi tietää mitä lapseni tästä ajattelevat vuosien päästä.

  Mä itse koen että blogini ja kirjoitukseni on avoimuudestaan huolimatta hyvällä maualla tehty ja asiallisia etten pelkää niiden olevan mitenkään haitallisia meidän perheelle tai lapsille nyt taikka tulevaisuudessa. Ja tämä on minulle tärkeää!

  Nämä on kyllä mielenkiintoisia asioita. Ja samalla vähän pelottavia, koska ovat kuitenkin vielä niin uusia asioita. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä maailma kehittyy! Ja näistä on kyllä hyvö keskustella mielestäni paljon, koska itselleni ainakin eriävät ja kyseenalaistavat mielipiteet herättää paljon ajatuksia. Mikä siis on vain hyvö :)

  VastaaPoista
 5. Tottakai näitä someasioita pitää pohtia, kuten olet tehnytkin. Mutta mä en myöskään voi en sitten millään ymmärtää nettikiusaamista. En tiedä enkä välitäkään ehkä tietää mitä saamassasi viestissä luki, mutta sen paikka on roskis. Ei ole mitään syytä eikä oikeutusta haukkua lapsia. Ei niin mitään. Kyseinen ihminen menköön itseensä ja miettiköön tarkasti, mikä saa toimimaan noin. Ja jatka sä hyväksi todettua linjaa, nauttien ihanista tytöistäsi!

  VastaaPoista
 6. Samoja asioita pohtineena aihe osui ja upposi. Olen pikkuhiljaa siirtynyt blogin puolella kuviin jotka eivät ole suoria. Sellaisia joissa lapset eivät olisi täysin tunnistettavissa.
  Puhun myös useammin esikoisesta ja kuopuksesta.

  Olen saanyt paljon ikäviä kommentteja joissa kyseenalaistetaan mun äitiys ja tavat, mutta ikinä kukaan ei luojan kiitos ole lapsia alkanut haukkumaan. Nuo kommentit jossa minusta puhutaan ala-arvoiseen sävyyn saavat välillä kovankin eukon silmät kostumaan, joten en uskalla edes kuvitella mitä lasten ikävä kommentoiminen mulle tekisi.

  Tsemppiä Laura,
  Oot fiksu nuori nainen ja sulla on kolme älyttömän kaunista pientä lasta. Jatka samaan malliin muru. <3

  VastaaPoista
 7. Tavallaan julkisuuden henkilönä joudut väkisinkin arvostelun kohteeksi. Samalla myös lapset. Siitähän myös saat rahaa. Elämä on julmaa.

  VastaaPoista
 8. Tollaset kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa. Todella, todella alhaista ruveta lapsia haukkumaan! Mä olin tänään siskon muksujenkaa reissussa, mentiin Helsinkiin kattomaan Disneyn jääshowta bussilla pitkän matkan päästä. Samassa bussissa istui mies joka ei kestänyt yhtään lasten ääntä. Tasan tarkkaan ks.ihminen tiesi että ks.tapahtumaan on varmasti lapsia menossa. Se rupes rähjäämään mun 6v kummitytölle, kun tämä iloitsi kun matkan määränpää alkoi lähestyä. Tulomatkallakin tämä ukko kääntyi mua ja siskonmuksua tuijottamaan ja pyöritti päätään! Joidenkii mielestä lapsista ei sais lähteä yhtään ääntä, vaan pitäs istua sellanen 6-7h matkakin ihan hiirenhiljaa. Tän miehen lapsenlapsi oli samassa bussissa, mutta ei koko matkan aikana virkannut paria lausetta enempää. Lasten ääni selvästi häiritsi, mutta ei viitsinyt kuitenkaan siirtyä toiselle penkille istumaan. Onneks samainen ukko ei tullut siellä illalla jääshowssa istumaan lähellekään meitä, olis varmaan hermonsa menettänyt, kun 6vee pirpana oli innostuneempi kuin koskaan ikinä missään, kun näki frozenin Elsan ja Annan. <3

  Ps. Sulla on tosi ihana blogi. Tykkään lukea tätä, vaikkei omia lapsia olekaan. :D

  VastaaPoista
 9. Mä oon miettiny koko ajan samaa kun oon bloggannu. Oon koittanu pitää lapsen nimen poissa niin, että puhun lapsesta tai pojasta. Mä pohdin tätä asiaa ihan viikottain et miten puhun lapsestani ja mitä kuvia laitan esille. Oon kans miettiny et pitäiskö kokonaan ottaa lapsen kuvat pois instasta ja blogista eikä laittaa mitään tunnistettavia kuvia. En oikeen tiedä mikä olis oikea ratkaisu, tällä hetkellä kuitenkin on lapsesta kuvia myös. Yleensä blogissa käsittelenkin enemmän mun äitiyttä enkä niinkään lapsen juttuja. Hankala aihe :D

  Mä kans jouduin tossa just vähän aikaa sitten poistamaan kommentteja, jotka oli ihan helvetin rumia. Yhdessä mm. käskettiin tappaa itseni ja vitun ruma lapseni. Ja tartuttiin lapsen ihonväriin. En oo varmaan koskaan loukkaantunu niin pahasti, ja järkyttyny siitä et MITEN joku voi kommentoida tollasta paskaa toiselle?

  VastaaPoista
 10. Olen todella pahoillani! Siis kaikki lasten haukkuminen on ihan hirveää ja väärin mutta todella vaikea ymmärtää miten joku on voinut keksiä jotain haukuttavaa sinun lapsistasi, he ovat niin suloisia.

  VastaaPoista
 11. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.33

  kiitos, minä nautin!<3 ja oon kyllä ihan samaa mieltä, teki kuka mitä tahansa niin ei kiusaaminen ole oikeutettua, ikinä!

  VastaaPoista
 12. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.34

  voi ei ompa kurja kuulla Ida, sä oot niin upea äiti sekä ihminen<3 mä oon myös miettinyt että vähentäisin lasten kuvia tai siirtyisin noihin ei suoriin kuviin ainakin isompien kohdalla. Vaikka sillä tavalla ei minua heidän kuvansa täällä haittaa. tiedä sittä, katsotaan mihin päädyn :) tsempit myös sulle<3<33<

  VastaaPoista
 13. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.38

  Mä en kyllä ajattele asiaa näin. eihän kenenkään kirjoitukset tai esillä olo ole todellakaan hyväksyntä kiusaamiselle tai arvostelulle. Eri mieltä saa ja pitää olla, kyseenalaistaa saa, mutta ihan selkeä kiusaaminen ja haukkuminen, sitä en ymmärrä. Mä en myäsköön saa rahaa siitä että minua arvostellaan vaan sititä että kirjoitan, ei se palkka sitä touhua hyväksyttävämmäksi tee. Nettikiusaamista kun on ihan missä vain, ei vain blogeissa.

  Mutta ymmärrän mitä tarkoitat, näinhän se valitettvasti on että ihmiset pitävät jollain tavalla oikeutettuna arvostella sellaisia ihmisiä jotka ovat itse itsensä esille asettaneet.

  VastaaPoista
 14. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.39

  ihan kamalaaa, miten vo lähteä tollaiseen paikkaan jos ei kestä lasten ääniä!? :D ja vielä kamalampaa että rupeaa räyhäämään pienelle lapselle ÄÄNESTÄ! ;( ja kiitos, ihanaa että tykkäät lukea<3

  VastaaPoista
 15. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.41

  hyi että mulle tuli ihan paha olo noista kommenteista. Mikä ihmisiä vaivaa!? ;(<3

  VastaaPoista
 16. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. helmikuuta 2018 klo 15.41

  voi kiitos, olen kyllä ihan samaa mieltä<3<3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.