lauantai 24. maaliskuuta 2018

Äidin fiiliksiä onnettomuuden jälkeen

Kyllä tästä selvitään. Se on ensimmäinen mitä haluan heti alkuun sanoa. Toinen on suuri ja nöyrä kiitos. Kiitos kaikista niistä kauniista sanoista ja tsempeistä jota olen teiltä saanut eri puolilla somea. Vaikka tapahtuma oli aivan kamala niin olen sen kautta taas jälleen kerran huomata miten upeita ihmisiä ympärilläni on. Sellaisia jotka tunnen sydänjuuriani myöden ja sellaisia joita en tunne. En todellakaan ole tässä maailmassa ja tässä äitiydessä yksin.

Eilen mähmisin itsesyytöksessä ja alakuloisuudessa lähes koko päivän. Meillä onneksi oli koko päivä täynnä tohinaa ja vieraita, muuten olisin ehtinyt miettiä sohvalta putoamista liiankin paljon. Silti se hiipi mieleen vähän väliä ja kyyneleet nousivat silmiini. Ensimmäien yö meni toisen hengitystä tarkkailen vaikka kaikki vekkiä lukuunottamatta olikin kunnossa. En vain uskaltanut nukahtaa. Väsymys ei eilen ainakaan helpottanut sitä surullista oloa mitä minulla tapahtuman johdosta oli.

Olen tuntenut myös suurta häpeää asiasta. Olen puhunut siitä avoimesti, mutta sisässäni olen hävennyt niin kovasti. Miten saatoin olla niin huolimaton? Päivystyksen käytävillä edellispäivänä talsin pää painuksissa. Surusta, mutta myös häpeästä. Huono äiti, huono äiti soi korvissani.

Olen tuijotellut sohvaamme ja miettinyt kerta toisensa jälkeen mihin asentoon hänet siihen jätin. En muista, pakko myöntää. Olen spekuloinut kerta toisensa jälkeen miten ja millä tavalla Ilona tippui lattialle. Ei se muuta tilannetta, ei sillä ole edes väliä mutta kai jollain tavalla yritän käsitellä asiaa päässäni kun kelaan tapahtumaa uudelleen ja uudelleen.

Kahden yön jälkeen uskallan sanoa etten ole huono äiti. Huolimaton äiti, jonka huolimattomuus johti vekkiin vauvan päässä. Mutta en huono. Minulle on sanottu monesti ettei se ole minun vikani, sellaista sattuu. Sellaista sattuu, mutta onhan se silti minun vikani. Tulen ikuisesti muistamaan sen kuin eilisen ja tulen ikuisesti syyttämään tapahtumata itseäni. Ja samalla uskon, että päivä päivältä opin myös olemaan armollisempi itselleni asian suhteen.

Välillä minulla nousee ahditus tapahtuneesta. Se tulee aaltoillen. Yritän silloin keskittyä lapsiini, nuuhkutella heitä ja pitää heitä lähellä. Kaikista virheistäni huolimatta he rakastavat minua juuri tälläisenä.

Olen hivenen sinut jo tapahtuneen kanssa. Eihän minulla ole vaihtoehtoa. Häpeän, poden huonoa omatuntoa ja harmittelen tapahtunutta mutta enhän voi myöskään mitään muuttaa. Muuttaisin jos voisin, voi että miten olen miettinyt jos olisinkin jättänyt hänet kaksi senttiä eri paikkaan. Olisiko lopputulos erilainen? Olen myös ottanut opikseni ja se kai on kaikkein tärkeintä. Vaikka oppi meni perille vasta kaikkein kamalimmalla tavalla.

Jossittelen päässäni mitä kaikkea olisi oikeasti voinut tapahtua. Kiitän siitä, millaisia enkeileitä oli matkassa. En tiedä miten olisin selvinnyt, jos olisi käynyt vielä jotain pahempaa. Tämäkin tuntuu niin murskaavalta tällä hetkellä. Eilen minä pelkäsin nostaa vauvaa ja vaihtaa hänen vaippaansa, koska pelkäsin jotain sattuvan. Tänään on jo selvästi parempi päivä, toivottavasti ahdistus ei nouse iltaa kohden kovin suureksi.

Haluan myös kiittää - ja ehkä hivenen sanoa olevani yllättynyt - siitä, että lyötyä ei lyöty uudelleen. Pelkäsin, että terapeuttinen kirjoituksnei nousisi hyvinkin äkkiä itseäni vastaan. Onhan äiti toiselle äidille susi. Tiedän, että moni varmasti piti ja pitää minua tapahtuman johdosta huonona äitinä, mutta kiitos ettei sitä ole tarvinnut tuoda rumasti esille esimerkiksi tänne blogin kommenttiboksiin. Nyt kestäisin jo hivenen kuraakin, mutta eilen pidin netin poissa päältä suurimman osan päivästä koska tiesin etten kestäisi kovin suuria syytöksiä netin välityksellä. Itsesyytökset olivat niin isoja, ja ovat kyllä edelleen.

Tästä selvitään. Koskaan se ei unohdu, mutta hengissä selviämme kaikki. Luojalle ja suojelusenkeleille kiitos siitä, että tapauksesta taisi oikeasti kärsiä kaikkein eniten äiti.

10 kommenttia

 1. Mulla ei oo vauva tippunut mutta huolimattomuuttani 1 v pääsi kaatumaan kylpyhuoneen lattialle ja löi päänsä lattiaan. Aina mietti et ei kai käynyt kuinkaan mutta eihän sitä koskaan tiedä jatkosta. Ettei ole joku osa aivoista vaurioitunut kuitenkin ja kehitys ei jatkukkaan normaalisti tai että puhkeaa esim. Epilepsia tms pään lyönnin seurauksena. Mutta ei auta kuin toivoa parasta ja olla itselleen armollinen. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 2. Lohdutuksena, että epilepsia ei ainakaan sen seurauksena puhkea. Ei ole mitenkään yhteydessä tämän asian kanssa.

  VastaaPoista
 3. Tuota HUONO ÄITI-juttua en kyllä tajua.
  Mikä on huono äiti?
  En kyllä käsitä sitä "jokainen äiti on lapselleen paras äiti" -mantraa, kun sekin on mielestäni ihan valetta. Ei kukaan lapsi ole ansainnut syntyä narkkarin lapseksi viettämään päihdehöyryistä lapsuutta. Ei kukaan.
  Mutta että huono äiti, onko sellaista?

  Eikä pidä käsittää väärin: en minä pidä itseäni mitenkään yli-ihanana onnistuja-äitinä. Eikä pidä muuten meidän lapsetkaan. Mutta huonoksi äidiksi en muista itseäni soimanneeni. On toki matkan varrella useinkin käynyt niin, ettei ole hommat menneet ihan putkeen. On unohtunut aamukiireessä päiväkodin lelupäivä tai retkieväät tai koulun vanhempainilta, ja totta vieköön on harmittanut oma riittämättömyys. Huonoudesta ei siinäkään ole kyse.

  Niin että luovu siitä huono äiti-mantrasta. Ei hyvän äidin (jollaisena huonon äidin vastakohdan voisi nähdä) määritelmässä lue erehtymätön ja vailla virheitä. Siinä lukee lähinnä, että huh, tästäkin päivästä selvittiin iltaan asti kunnialla. Ja huomenna on uusi mahdollisuus, jos ei niin putkeen aina mennytkään.

  VastaaPoista
 4. Jos olet yhtään perehtynyt asiaan niin kyllä, epilepsia voi puhjeta myös päähän kohdistuneen voimakkaan iskun seurauksena.

  VastaaPoista
 5. Hui hai. Tottakai pelottava tilanne ja itsesyytös on varmaan terve reaktio mutta ei liiassa määrin (jos jää trauma josta ei pääse yli ehkä sitä voi yrittää käydä purkamassa ulkopuoliselle). Kaikille lapsille sattuu ja tapahtuu - joskus omasta joskus toisen vahingosta. Eteenpäin vain:)

  VastaaPoista
 6. Ymmärrän täysin ajatuksesi ja tunteesi, kävisin itse läpi juuri samoja. Olen todella pahoillani tapahtuneesta, varmasti aivan hirveää. Ihmettelen kyllä hieman sitä, jos joku on 100% varma ettei itselle koskaan kävisi noin. Toki vauvaa ei saisi jättää valvomatta mutta kyllä mä näen äärimmäisen epätodennäköisenä, että nukkuva 3-kuinen (eikö Ilona ole n.3kk?) kierisi sohvalta alas sohvatyynyjen yli. Mun esikoinen putosi 3-kuisena hoitopöydältä. Olimme kaikki olleet flunssassa ja valvoneet pari viikkoa, ja vauva vain itki ja kitisi. Olin laskenut hänelle kylvyn ja nostanut hoitopöydälle riisuttavaksi ja kumarruin kokeilemaan veden lämpötilaa, pidin siis toista kättä vauvan jalkopäässä. Siinä sekunnissa vauva kääntyi 180 astetta ja potkaisi itsensä seinästä lattialle. Ei olisi pitänyt kumartua mutta en ajatellut selkeästi valvomisen ja huolen takia ja vauva ei ollut koskaan ennen kääntynyt noin. Varmaan jotkut sitten osaavat joka tilanteessa varmistaa turvallisuudenriippumatta univelasta ym., minä en osannut. Mutta on myös olemassa tilanteita, joita ei osaa kuvitella ennen kuin osuvat kohdalle. Tsemppiä toipumiseen ja tosiaan, äidillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin päästä asian yli. Ja huonon äidin tekee ihan muut asiat kuin yhden kerran virhearvio tai huono tuuri.

  VastaaPoista
 7. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. huhtikuuta 2018 klo 21.45

  mä yritän aina vaan olla ajattelematta tälläisiä :/ kiitos, tsempit myös sinne<3

  VastaaPoista
 8. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. huhtikuuta 2018 klo 21.46

  vau miten viisaita sanoja, kiitos sinulle tästä<3

  VastaaPoista
 9. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. huhtikuuta 2018 klo 21.46

  ! <3 niinpä

  VastaaPoista
 10. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.3. huhtikuuta 2018 klo 21.47

  kiitos tsempeistä ja viisaista sanoista! <3 olen meittinyt ihan samaa, miten joku voi olla niin varma ettei tälläinen moka tai unohdus kävisi itselle? En minäkään ajatellut olevani "yksi niistä" kun kaksi isompaa ovat säästyneet tälläisiltä mutta kuinkas kävikään. Mikään ei ole mahdtonta, ei edes niille jotka ei ajattelisi näin käyvän

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.