torstai 15. maaliskuuta 2018

Imetys haasteita.

2,5 kuukautta täysimetystä takana. Ensimmäiseen imetystavoitteeseeni on alle 2 kuukautta ja luottavaisin mielin uskon onnistuvani siinä. Katsotaan miten käy! Imetys on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin ihanaa ja helppoa, joten ajattelin kertoa omista haasteistani ja taistelustani. Vertaistuen ja ehkä jokusen vinkin takia.

Ensimmäinen haaste tuli vastaan heti synnytyksen jälkeen. Kun maito nousi rintoihin tuli niistä aivan kivikovat pallot. Ilonan oli vaikea saada kunnon imuotetta ja nännit haavautuivat ihan verille asti. Jokainen kerta kun imetyshetki alkoi, irvistin kivusta. Siitä kuitenkin selvittiin, nännivoiteen ja ajan kanssa. Kolmisen viikkoa taisi mennä ennen kuin imetys oli kokonaan kivutonta.

Alusta asti maitoa on tullut myös paljon ja vauhdilla. Ilonan on ollut aina aika hankala syödä, kun maitoa suihkuaa hänen suuhunsa kovaa vauhtia imetyksen aluksi. Kun imetys on jatkunut hetken, rauhoittuu myös maidontulo. Varsinkin nyt suihkut ovat pienentyneet, kun vihdoin 2,5 kuukauden jälkeen maidontulo vastaa aikalailla tarjontaa eikä tissit ehdi täyttymään imetysvälien aikana ihan pinkeiksi. Siitäkin huolimatta aina hetken imetyksen alkaessa suihkuaa ja kunnolla.

Kun maitoa suihkuaa kovaa aina aluksi, Ilona ei suostu syömään helposti väsyneenä. Pirteenä, kyllä. Puoli unessa, kyllä. Mutta kun väsykitinä alkaa on imetys liian myöhäistä. Hän ei jaksa väsyneenä niellä niin niin nopeasti ja keskittyä syömiseen niin paljon mitä suihkutissit vaativat. On siis aina pakko nukuttaa Ilona pienille torkuille tai unen rajamaille ennen kuin imetys onnistuu. Helpommin sanottu kuin tehty, kun toinen yleensä on jo nälkäinen siinä kohtaa.

Nälkää ei myöskään voi yhtään ennakoida. Hän syö kun on nälkä ja suuttuu tulisesti jos ei ole nälkä ja rintaa kehtaa edes tarjota. Huuto alkaa jo oikeastaan siinä kohtaa, kun lasken hänet syliini imetysasentoon. On siis ihan turha yrittää imettää ennen kuin väsymys iskee. Syöntiväli on aika lailla pari tuntia tällä hetkellä.

Iltaisin maidon heruminen on aika tiukassa. Ilona on tottunut siihen, että maidontulo käynnistyy heti kuin hieman edes imaisee rinnasta. Nyt kun maidontulo tasaantui niin heruminenkin hidastui. Erityisesti iltaisin voi mennä jopa muutama minuutti ennen kuin maitoa alkaa tulemaan kunnolla. Iltaisin pitääkin useasti pomppia, tanssia, laukeskella ja sählätä Ilona rinnalla jotta hän malttaa hermostumatta odottaa herumiseen asti. Eikä kyllä yleensä jaksakkaan. Sitten raivotaan ja imetään vuorotellen siihen asti, kunnes heruminen käynnistyy. Tai otetaan välissä pienet torkut jos imetyksestä ei kerta kaikkiaan tule mitään.

Isot tissit sekä pienet ja lyhyet nännit tuovat aivan omat ongelmansa. Kuin myös se, että kun imettää toisesta rinnasta alkaa heruminen myös toisesta. Kun vauva päästää hengähdystauon ajaksi tissistä irti, suihkuaa maitoa milloin mihinkin. Positiivista on se, etten pelosta huolimatta ole saanut yhtään rintatulehdusta tai muutakaan fyysistä ongelmaa kiusakseni imetyksen takia.

Että niin, hankalaa on edelleen mutta kaiken vaivan arvoista. Ruoka on aina mukana, aina lämmintä ja aina ilmaista. Mutta jos joku kehtaa sanoa, että imetys on niin kamalan helppoa ja vaivatonta pulloruokintaan verrattuna - kuten minä esimerkiksi ajattelin ennen - niin saatan heittää muutaman vasta argumentin asiaan. Puolensa ja puolensa, mutta imetys ainakin on ollut tähän asti kaikkea muuta kuin helppoa. Vaikka kyllä osa päivän imetyksistä on niitä seesteisiä sohvannurkka hetkiä, niin myönnän hyvin useasti olleeni epätoivon partailla tarttumassa tuttipulloon. Myönnän olleeni katkera kun perheen toinen osapuoli pääsee niin helpolla kun minä tanssin ja taiteilen ympäri asuntoa jotta saan Ilonan syömään. Mutta myönnän myös sen, että kaikesta taistelusta huolimatta tässä on sitä jotain ainutlaatuisen ihanaa ja upeaa jonka eteen taistelen aina vain. Enkä ole hevillä luovuttamassa, kaikesta nurinasta huolimatta.
15 kommenttia

 1. Oletko kokeillut rintakumia avuksi? Ja maidonkerääjiä suosittelen 👍. Minulla saattoi toisesta rinnasta tulla imetyksen aikana jopa reilu desi maitoa kerääjään. Tämä oli sit helppo pakastaa 👍😊.

  Tsemppiä 🌞

  VastaaPoista
 2. Minulla on toistaiseksi ollut imetys hyvin helppoa ja vaivatonta. Ruoka on aina mukana, sopivan lämmintä ja ilmaista. Tissi kelpaa aina. Täysimetystä takana muutama päivä päälle 5 kk. Pullosta neiti ei huoli kulaustakaan ja se on välillä haastavaa. Maitobaarin pitää olla aina käytettävissä kun nälkä iskee. Mitään kipuja tai tulehduksia ei ole ollut. Alussa toisesta rinnasta tuli maitoa liian nopeasti ja neiti meinasi tukehtua monet kerrat ja alkoi pärskiä. Siihen sitten kertyikin liikaa maitoa ja rinta oli kova kuin tiiliskivi. Monet kerrat jouduin pumppaamaan liikoja pois. Mutta kuten sanoit, tuotanto on tasoittunut.

  VastaaPoista
 3. Kiva lukea imetyksestä, tsemppiä siihen! Meillä vauva 3,5 kk, laihduin synnytyksen jälkeen ja ekan parin viikon jälkeen tuntui että maito loppui iltaisin joten annoin aina iltaisin korviketta, 30 - 100 ml. Sitten alkoi taas paino nousta pari kiloa ja huomasin että iltaisinkin riittää maitoa ja lopetin korvikkeen annon iltaisin pari viikkoo sitten. Meillä ei siis tuo korvike onneksi vaikuttanut sitten että vauva olisi alkanut suosia pulloa. Mun kannatti lihoa pari kiloa mieli hyvin 😃 👍

  VastaaPoista
 4. Itsellä takana 5 kk täysimetystä ja siltä vaikuttaa, ettei hetkeen olla lopettamassakaan kun maitoa riittää. Toki näillä näppäimillä kuvioihin tulee kiinteät ruoat pikkuhiljaa, joten katsotaan, miten taival tästä etenee. Samoja ongelmia koin minäkin. Alku teki niiiin kipeää, mutta onneksi en luovuttanut. Myös suihkutissit ovat olleet pieni ongelma koko ajan, mutta sen kanssa on selvitty. Pulloruokinta on vähän nyt jäänyt vaikka sitä on kyllä kokeiltu alusta lähtien, lapsen ollessa muutaman tunnin hoidossa. Toivon, että hän vielä suostuu sitten syömään pullosta kun aletaan vieroituskorvikkeita käyttämään.

  VastaaPoista
 5. Kuulin ystävältäni vinkin suihkutisseihin; suihkuttaa sen alun maidon harsoon ja tarjoaa sitten rintaa uudestaan. Meidän tyttö on myös helposti hermostuva tapaus(päivää vanhempi kuin kuopuksesi) ja sille ainakin on ollut apua tuosta vinkistä. Ilmaakin nielee paljon vähemmän kun ei tarvi hotkia. Tsemppiä imetykseen!!

  VastaaPoista
 6. Tämä teksti on kuin suoraan meidän imetystaipaleelta!Laskin päiviä, että koska ne kiinteät saa aloittaa 4kk iässä ja imetys alkaa vähentyä! Noh, jotain tapahtui tuolloin 3-4 kuukauden iässä ja imetys helpottui ja raivoamiset loppuivat! Pahimmillaan alussa itki vauva sekä äiti, kun imetys oli niin haastavaa. Milloin sitä käveli ympäri taloa, laski vettä pimeässä pesuhuoneessa, pomppi sängynlaidalla tai ihasteli kissan kiipeilypuuta, että toinen erehtyisi imemään edes hetken. Oli suihkutissiä ja rintojen pakkautumista (edelleen heruu voimakkaasti) Tähän auttoi makuultaan imetys. Vauva hallitsee suihkun paremmin tässä asennossa. Tästä huono puoli oli se, että ei osaa syödä enää muuta, kun makuultaa. Vauva raivosi varsinkin jos erehtyi tarjoamaan rintaa hänen mielestä väärään aikaan. Parhaiten imetys onnistui juuri heräämisen jälkeen unen pöpperössä. Ajattelin, että imetys loppuu heti, kun 6kk tulee täyteen. Ei loppunut. Vauvan nyt 9kk ja imetys jatkuu edelleen. :) Eli ei voi muuta, kun toivottaa tsemppiä ja helpompia imetysaikoja. Ne on varmasti tulossa! :)

  VastaaPoista
 7. Täällä myös yksi suihkutisseilijä. Ekan lapsen kanssa tämä tuli kovin tutuksi joten nyt toisella kierroksella hain apua googlesta :D Itse myös valutan maitoa harsoon tai maidonkerääjään ennen syöttöä niin saa pahimmat paineet pois. Lisäksi imetän yhdestä rinnasta aina pitkään ennen kuin vaihdan toiseen rintaan. Tämä on saanut maidontuloni vähän tasaantumaan kun tuntuu että maitoa tulisi vaikka kuinka paljon. Pitää vaan alussa kärsiä siitä että toinen rinta sitten meinaa pakkaantua melko täyteen mutta ajan kanssa se tasaantuu. Tällä hetkellä esim syötän öisin pelkästään vasemmasta. Kun ekan kanssa tuli vaihdettua monta kertaa yössä.

  VastaaPoista
 8. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.52

  Kiitos tsempeistä! :) en ole kokeillut kumia kun pelkäön että siitä on sitten vaikea päästä eroon! :/ noita maidon kerääjiä pitää kyllä muistaa ostaa, kiitos vinkeistä! :)

  VastaaPoista
 9. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.52

  Oi miten ihana kuulla että siellä imetys sujuu!!! :)

  VastaaPoista
 10. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.53

  Hihi kiva kuulla että siellä on mennyt noin kovasti!!,:)

  VastaaPoista
 11. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.54

  Hienosti olet taistellut imetyksen puolesta! :)

  VastaaPoista
 12. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.55

  Kiitos tsempeistö! :) olen kokeillut tuota, mutta neiti kaikki mille heti nyt hermostuu jos tissin ottaa pois suusta suihkttelun ajaksi! :p

  VastaaPoista
 13. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.56

  Kiitos tsempeistä! :) olet ollut sissi, toivotaan että täälläkin sama sinnikäs lopputulos ja että helpottaisi jossain kohtaa :_p

  VastaaPoista
 14. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. maaliskuuta 2018 klo 23.58

  Kiitos vinkeistä! :) meidän ilons hermostuu jos koitan pahimmat paineet suihkuttaa harsoon :/ :p

  VastaaPoista
 15. Moikka. Meillä kanssa tuotti oman haasteensa isot rinnat ja lyhyet nännit sekä rintojen kovettuminen kivikoviksi aika ajoin (kovettuu öisin yhä, kun syöttöväli niin paljon pidempi kuin päivällä). Nämä ongelmat ratkesi kun aloin käyttää nännikumia ja pitämään "hampurilaisotteella" rinnasta kiinni koko syötön ajan rinnan ollessa kova. Meillä myöskin nykyisin iltaisin aika huono heruminen aluksi, mutta meillä helpottanut se kun annan pojan välillä imeä tuttia kun hermostuu liikaa. Pojan ollessa vajaa kolmekuinen oli hänelläkin tapana raivostua jos ruokaa tarjosi "väärään aikaan", mutta nyt nelikuisena syö kyllä jos tarjotaan niin muulloinkin kun just ruoka-aikaan.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.