keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Imetys EI ole ehkäisy !Tiesittekö, että raskaudenkeskeytys tilastoissa juuri synnyttäneet naiset ovat aika korkealla? Jopa yli 10 prosenttia keskeytyksistä tehdään naisille, jotka ovat synnyttäneet kuluneen tai edellisen vuoden aikana. En yhtään ihmettele, nimittäin nopeallakin googletuksella löytyy ihan "varteenotettavia" sivustoja joissa väitetään imetyksen ehkäisytehoksi jopa 98 prosenttia. Olen joskus miettinyt kuka uskaltaa luottaa imetyksen ehkäisytehoon. Oman kokemukseni jälkeen toivon ettei kukaan.

Ei, en ole raskaana mutta täysimetyksestä huolimatta on taas se aika kuusta. Pari viikkoa sitten havaihduin pari päivää kestävään turvotukseen ja siihen tuttuun alavatsalla ja takapuolessa tuntuvaan supistukseen ja olin että voi ei. Ei voi olla! EI VIELÄ! Mutta kyllä, nyt kahden viikon jälkeen voin todellakin todeta sen olleen se tuttu ja kipeä ovulaatio.

Arvion mukaan imetyksen ehkäisyteho voi olla jopa 98 prosenttia. Samaa luokkaa kuin kuparikierukassani. Jos minä kuulun tähän kahteen prosenttiin joilla se ei toimi, niin ehkä minä en kuulu siihen kahteen prosenttiin joilla kuparikierukka ei toimi? Toivoa saattaa, kierukkalapsia kun tuntuu olevan välillä joka toisella.

Imetyksen sanotaan toimivan ehkäisynä tietynlaisin ehdoin. Ehtoja ovat ettei imetysvälit pitene yli kuuteen tuntiin, äiti täysimettää eli lapsi ei saa muuta ravintoa, imetys on säännöllistä myös yöllä ja vauva on alle puolen vuoden ikäinen. Meillä täyttyy jokaikinen kriteeri, miksi minä ovuloin!?

Siksi, koska imetys ei todellakaan toimi ehkäisynä. Jos minä olisin luottanut imetyksen ehkäisytehoon, saattaisin olla seuraava tilastojen juuri synnyttänyt aborttiäiti. Tässä ihanassa vaikkakin raskaassa elämäntilanteessa nimittäin minun pitäisi oikeasti ensimmäistä kertaa elämässäni harkita olisiko minusta siihen. Raskaus ja vauvavuosi voisi olla aikamoisen rankka yhdistelmä. Kun ne rankkoja ovat jo ihan yksinäänkin.

Meidän kolmeen kuukauteen on mahtunut kaksi kertaa, kun imetysväli on yöllä venynyt 6-7 tuntiin. Normaalisti se on kahta tai kolmea tuntia kellon ympäri. Riittikö tuo muutaman kerran venahtanut väli laskemaan imetyksen ehkäisytehoa niin paljon, että kuukautiskiertoni käynnistyi? Vai olenko minä oikeasti tuo kaksi prosenttia. Joka kuitenkin tuntuu pieneltä määrältä, kun erinäisten vauvaryhmien kautta tuntuu olevan he harvassa, joilla imetys ehkäisee kuukautiset.

Naisen keho on niin hieno, mutta myös kovin arvaamaton etten ikinä menisi luottamaan siihen. Minulla on päivän tarkka kuukautiskierto ja tunnen ovulaation tunnin tarkkuudella, parin tai jopa kolmen päivän turvotus- ja kipuiluvaroituksella. Siltikään en luottaisi laskuihini tai kehooni niin paljon, että uskaltaisin olla ilman ehkäisyä. Varsinkaan kun meille neljäs lapsi ei ehkä ikinä ole vaihtoehto.

Että naiset, älkää luottako imetyksen ehkäisytehoon ikinä. Imetys ei todellakaan ole ehkäisy. Tämä ei ole mikään saarna. Yhden iloisen yllätyksen äitinä olisi vähän tekopyhää saarnata ehkäisyn tarpeellisuudesta. Vaikka toisaalta vuosista viisastuneena ja kantapään kautta oppineena tiedän ainakin mistä puhun. Silloin abortti ei käynyt mielessäkään, mutta tässä elämäntilanteessa en tiedä mitä tekisin. Ja voisinko ikinä antaa itselleni anteeksi, jos oman tyhmyyteni vuoksi joutuisin tekemään niin rankan valinnan?
Raskaushormonit, imetyshormonit, vauvaväsymys ja nyt vielä menkkahormonit. Ei ole helppoa olla nainen. Tai naisen puoliso, hah.

16 kommenttia

 1. Mun kohdalla imetys kenties "suojasi". Oon joutunut jokaista vauvaa imettämään 1-1,5h välein yötä päivää. Esikoinen oli 5kk kun tulin uudelleen raskaaksi (toinen oli toki toivottu, vaikkakin yllätys että tärppäsi niin helposti, kun esikoista oli "tehty" vuosi). Ja jälkeenpäin tein havainnon, että raskaus alkoi heti kun aloin pidentää imetysvälejä yöllä ja poika alkoi syödä enemmän kiinteitä. Yöllä kun erittyy enemmän prolaktiini-hormonia niin ajattelin sen liittyvän jotenkin siihen, en tiedä..(ja mun kohdalla yöimetys on ollut elinehto koko imetykselle. Kun yöimetystä on vähentänyt niin se on näkynyt heti ja selvästi päivällä nousevissa maitomäärissä, mulla kun maitoa ei saa tulemaan liikoja vaikka mitä tekisi).

  Mutta en siis suosittele luottamaan imetykseen ehkäisynä, se on tulella leikkimistä. Naisen keho on niin arvaamaton eikä näillä asioilla saisi leikkiä. Vastuullinen pitäis olla.

  VastaaPoista
 2. Kuka oikeasti uskoo, että imetys olisi ehkäisykeino?!?
  Sillä voidaan tässä ajassa mielestäni selittää sitä, miksi raskaus ei ala heti edellisen perään (toisillahan imetys tosiaan "toimii"), mutta ei siitä tässä kehittyneessä yhteiskunnassa ehkäisykeinoa kyllä saa.

  VastaaPoista
 3. Mulla palautui kierto 3kk synnytyksestä vaikka täysimetin ja imetysväli ei kertaakaan ollut yli kuutta tuntia. Imetys ei siis todellakaan ole mikään luotettava ehkäisykeino.

  VastaaPoista
 4. Mä taidan olla sellanen, kuka lukeutuis siihen "98%". Esikoisen jälkeen ajateltiin, että toinen saa tulla jos on tullakseen, joten ei tarvittu ehkäisyä. Imetin 8kk asti ja lapsi sai kiinteitä jo 3kk asti, kun mulla maito ei meinannut riittää. Silti mulla kuukautiset tulivat vasta 2 kuukautta imetyksen lopettamisen jälkeen...ja seuraavasta kierrosta sitten raskauduinkin.

  Mun mielestä, jos abortti on pienikin vaihtoehto, niin imetystä (tai mitään muutakaan vähänkään epävarmaa) ei saa pitää ehkäisykeinona!! :-) joten kiitos kun kirjoitit aiheesta

  VastaaPoista
 5. Mulla kesti jälkivuoto 4 viikkoa esikoisen synnyttyä ja 2 viikkoa siitä alkoi menkat, täysimetyksellä oli.. Ei paljoa naurattanu silloin :D
  Ikinä en ite luottais imetykseen saati mihinkään ''varmoihin päiviin'' tai lämmön mittailuihin ehkäisynä, vaikkei mulle raskaus olisikaan mikään hirveä asia. Tuntuu vähäsen turhalta riskiltä kun riittää että siinä yhdessä kierrossa on häikkää ja sit ollaankin raskaana ''vahingossa''. Omasta mielestä ei pitäisi aikuiselle ihmiselle tulla yllätyksenä että voi tulla raskaaksi jos ei käytä mitään oikeaa ehkäisyä :D

  VastaaPoista
 6. Tämä on niin mielenkiintoista. Itsellä se on kyllä toiminut ns ehkäisynä, 3 lasta ja kaikkien jälkeen kierto on käynnistynyt vasta kun imetys on lopetettu kokonaan. 2siskollani taas ei ole vaikuttanut imetys yhtään mitenkään ja kierto palautunut jo ennen jälkitarkastusta. Että yksilöllistä todellakin tämä.

  VastaaPoista
 7. Tämä on kyllä niin yksilöllistä. Mulla alkoi menkat vasta lapsen ollessa 9kk. Täysimetin 4kk, mutta alle 2kk iässä lapsi alkoi jo nukkumaan öisin 7-9h putkeen.

  VastaaPoista
 8. Tietenkään ei ole ehkäisykeino, mutta minulla ehkäisi hyvin. Parit ekat kuukaudet käytettiin kondomia ja sitten ei mitään, koska sisarukselle oli lupa lähiaikoina. Menkat alkoi vasta kun jätin yöimetykset pois, eli tuli riittävän pitkä tauko, sitä ennen varmaan imetin kolmen tunnin välein. Raskaaksi tulin muutama kuukausi siitä. Lapsilla ikäeroa 1 v 11 kk.

  VastaaPoista
 9. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.40

  samaa mieltä, arvaamaton on naisen kroppa! :) joo uskon että ehkä juurikin tuo yöimetysten harveneminen käynnisti kiertoni? Yhdessä vaiheessa Ilona söi öisin 3-4 tunnin välein ! :)

  VastaaPoista
 10. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.41

  ! :) itseasiassa tuo harhaluulo imetyksen ehkäisytehosta taitaa olla oikeasti aika yleinen ! :)

  VastaaPoista
 11. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.41

  !! :)

  VastaaPoista
 12. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.42

  olen ihan samaa mieltä kanssasi, että jos abortti on vaihtoehto pitäisi olla vastuullinen ja käyttää kunnon ehkäosyä! :) toki nekään ei aina toimi, mutta sitten on ainakin yritetty! :)

  VastaaPoista
 13. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.43

  joo totta, ei pitäisi ei :D ja niinpä, yksi pieni "Ongelma" kropassa ja raskaus voisi alkaa #varmoista päivistä" huolimatta :) mulla ainakin kroppa reagoi kaikkeen stressistä väsymykseen niin en ikinä uskaltaisi luoittaa, vaikka kierto on todella tarkka! :D

  VastaaPoista
 14. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.43

  todellakin on yksilöllistä! :)

  VastaaPoista
 15. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.43

  niinpä, toisilla vaikuttaa paljonkin ja toisilla ei ! :)

  VastaaPoista
 16. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.21. huhtikuuta 2018 klo 10.44

  ! :) toisilla toimii ja toisilla ei! :) sielläkin on pieni ikäero<3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.